В категории: Актуални статии, Брой 7-8/2021, Градина

Акумулаторна коса STIHL FSA 86 R

Семейството професионални моторни коси с акумулаторно захранване STIHL, предлагани на българския пазар, също се сдоби с ново попълнение – моделът FSA 86 R. Останалите два модела в тази група, STIHL FSA 90 и STIHL FSA 135, вече са представени в списанието. И трите се предлагат без батерия и зарядно устройство. Като членове на акумулаторната система AP, която включва над 20 различни машини и електроинструменти, те могат да работят с акумулаторните батерии AP 100, AP 200, AP 300 и AP 300 S. При използване на специален адаптор (поставя се на мястото на батерията в машината) с кабел за свързване към батерията, всяка от тях може да бъде носена на колан или в малка раничка. Това намалява теглото на косата. Освен това, инструментите от тази професионална система може да бъдат захранвани и от носена на гръб мощна батерия AR 2000 L или AR 3000 L. Зарядните устройства за системата AP са AL 300 и AL 500, като и двете са бързо зареждащи. Стандартното зарядно устройство AL 101 също е подходящо за зареждане на батерии АР.

 

Сред професионалните акумулаторни коси моделът STIHL FSA 86 R е с най-малка широчина на косене – 350 mm, докато STIHL FSA 135 държи първенството с 420 mm. Косата STIHL FSA 90 заема междинна позиция (380 mm), включително и в ценово отношение. Тези данни са валидни при косене с глава с корда. С новото попълнение „Андреас Штил“ ЕООД предлага на клиентите си на практика пълната палитра от акумулаторни коси на STIHL според тяхната мощност и производителност.

Ако вземем предвид и цената на STIHL FSA 86 R, която е наполовина от цената на модела STIHL FSA 135, логично стигаме до извода, че производителят предлага на клиентите си, професионални градинари, достатъчно мощна за повечето приложения професионална, удобна за работа машина, на конкурентна цена. Става дума за типичните приложения на този вид ръчно преносими коси – косене на тревата на недостъпни за четириколесна косачка места около различни препятствия, както и по краищата на тревната площ. Косата е подходяща и за цялостно поддържане на затревени площи в неголеми дворове и градини.

За най-характерните и съществени за всеки акумулаторен инструмент предимства – ниско ниво на шума при работа, липсата на изгорели газове, удобни при работа и лесни за поддръжка, не отваряме дума, защото те са добре известни.

Косата има безчетков двигател, който задвижва директно режещия инструмент. Честотата на въртене се регулира плавно от ръкохватката за управление на машината. Към редукторната кутия е монтиран метален предпазител, който улеснява спазване на безопасна за ценни растения дистанция от режещия инструмент. Така се улеснява опазването им срещу нежелано унищожаване, предпазва се и режещият инструмент (корда или пластмасови ножчета) от скъсване или счупване при удар в твърд предмет. Предпазителят може да се повдига и фиксира в изправено положение, когато не е необходим.

Косата може да работи с три вида глави за косене: AutoCut C 6-2, PolyCut 6-2 и DuroCut 5-2. Стандартно се доставя с AutoCut C 6-2, а останалите може да бъдат купени отделно. Смяната на главите е в максимална степен улеснена – те се закрепват чрез резба, което се прави на ръка, без да е необходим инструмент.

От ляво на дясно – AutoCut C 6-2, Duro-Cut 5-2 и PolyCut 6-2

Главата AutoCut C 6-2 е предназначена за косене и подрязване на култивирана градинска трева. Главите AutoCut на STIHL са най-разпространеният, така да се каже, базов инструмент за косене на трева. Режещ инструмент са двата въртящи се с голяма скорост края на навита в главата найлонова корда.

Главите AutoCut са предпочитани, защото позволяват автоматично изтегляне на нова корда след прекъсване на нейния режещ край при удар в твърд предмет. Когато това се случи, достатъчно е въртящата се глава да бъде допряна за миг до земята. Това освобождава фиксиращия кордата механизъм и краищата на кордата се самоизтеглят под въздействие на центробежните сили. Намиращото се на предпазния щит остро ножче ги отрязва до необходимата дължина. Автоматичното изтегляне е възможно при остатъчна дължина на парчето от прекъснатата корда 30 mm и повече. При остатък под 25 mm, изтеглянето на новата корда се извършва ръчно.

Допълнително предимство на модела AutoCut C 6-2 е, че позволява зареждане с нова корда чрез напъхването й през отворите отвън. По този начин се избягва разглобяване и сглобяване на главата.

STIHL FSA 86 R може да работи и с глава за косене STIHL DuroCut 5-2. Тя е подходяща при косене и обрязване на жилава трева и друга растителност. Режещият инструмент са две диаметрално разположени парчета корда, всяко от които е неподвижно закрепено в единия си край. Закрепването става лесно и бързо на ръка. STIHL предлага комплекти с фабрично нарязани парчета корда с дебелина 2 mm и дължина 195 mm. Те са произведени от много здрав и устойчив на износване материал. Възможно е също парчета с тази дължина да се отрежат от ролка с корда с дебелина 2 или 2,4 mm.

Косата STIHL FSA 86 R може да работи и с главата PolyCut 6-2 с широчина на косене 330 mm. Режещият инструмент са два пластмасови ножа, които се предлагат като евтин консуматив.

Без батерия и режещ инструмент косата тежи 3,3 kg. Дължината й без режещ инструмент е 172 cm.

Предната ръкохватка е с D-образна форма. Този вид ръкохватки са предпочитани за работа в пространства с ограничени възможности за движение – примерно за косене между храсти и дървета.

Препоръчителната батерия за тази коса е AP 200. С едно зареждане, тя осигурява сумарно време на работа около 35 min с глава за косене с корда и 60 минути с PolyCut. То зависи от вида и състоянието на тревата или друга растителност. Времето за пълно зареждане на батерията със зарядно устройство AL 300 е 55 min. За достигане на 80% от капацитета са достатъчни 40 min.

С батерия AP 100 косата може да работи общо до около 17 min с глава за косене с корда и 30 min с PolyCut, а с AP 300 – 42 min с глава за косене с корда и 70 min с PolyCut. Специален интерес заслужава батерията AP 300 S, чийто по-голям капацитет осигурява работа в продължение до около 52 min с глава за косене с корда и 85 min с PolyCut.

STIHL FSA 86 R е подготвена за работа със сензора Smart Connector 1,0. Закрепен към тялото на машината, той следи вибрациите по време на работа. Чрез Bluetooth безжична връзка изпраща информация за това дали машината работи или е в покой, към намиращо се в обхвата му мобилно устройство.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Актуални статии, Брой 7-8/2021, Градина

Ключови думи


 
към началото