В категории: 2021, Актуални статии, Брой 9-10/2021, Градина, Представяме ви

STIHL „Международен ден на медиите 2021“

На 15 септември т.г. ръководството на групата STIHL AG организира поредната, утвърдила се като традиция среща „Международен ден на медиите“. Тя се провежда с участието на журналисти, представители основно на медии, специализирани в областта на продуктовата гама на STIHL, с икономическа насоченост и други. Проявата привлича вниманието на множество журналисти от Германия, като и от редица други държави от Европа и останалите континенти. Това се обяснява с факта, че STIHL е световен лидер в производството на машини и инструменти за работа в гората, за поддържане на озеленени площи – паркове и градини, на промишлени и домашни овощни, зеленчукови и декоративни градини и др. Продуктите с марката STIHL се продават в над 140 държави по света. Освен в Германия компанията има свои производствени мощности в САЩ, Бразилия, Швейцария, Австрия, Китай и Филипините.

От българска страна в тазгодишното издание на „Международния ден на медиите“ участваха представители сп. „Наш дом“, сп. „Гора“ и сп. „Направи сам“, което тази година отбелязва своята 40-годишнина.

Следвайки установената традиция, „Международният ден на медиите 2021“, се проведе в два етапа.

Д-р Бертрам Кандзиора, Председател на Управителния съвет на STIHL AG

Главната проява бе пресконференцията на Управителния съвет на STIHL AG и изнесеният от неговия председател, д-р Бертрам Кандзиора, доклад за производствените и финансови резултати на компанията за изминалите от началото на годината осем месеца. В изложението си д-р Кандзиора представи накратко и открояващи се нови продукти на STIHL. Те ще бъдат пуснати на пазара през първите месеци на идната година.

Новите продукти бяха по-подробно представени и демонстрирани във втората, практическа част на срещата. Тя се проведе на два етапа. Първоначално бяха представени продукти за домашната градина и личното стопанство, а в заключителната част на срещата – машини и решения, базирани на информационните технологии, предназначени за професионални приложения.

За разлика от срещите в по-предни години (виж „Ден на медиите 2019” и „Ден на медиите 2018“, тазгодишната се проведе според правилата, които световната пандемия COVID-19 вече втора година налага по света – неприсъствено, чрез видеоконферентна връзка. Това изключи възможността за междуличностни контакти при непосредственото общуване между домакини и журналисти, както и възможността машините да бъдат и лично изпробвани от представители на медиите. Заслужава да се отбележи обаче, че благодарение на много добрата предварителна подготовка и организация, типично по немски, проведената по този начин среща не отстъпваше в информационно отношение на класическите прояви, провеждани досега на територията на STIHL във Вайблинген (в близост до Щутгарт).

Вляво – STIHL SHA 56 (система AK) съчетава функциите на въздушна метла и листосмукачка. Подходяща е за домашната градина, също за полупрофесионални цели.

Вдясно – STIHL BGA 300 е най-мощната професионална акумулаторна въздушна метла на STIHL, предназначена за почистване на големи площи. Тя е първата машина на STIHL от този вид, пригодена за носене на гръб.

Участващите в срещата журналисти имаха възможност да задават писмено въпросите, породени от изнесения от д-р Бертрам Кандзиора доклад, след което той и останалите членове на Управителния съвет им отговаряха. На зададените въпроси, по отношение на една или друга машина, отговаряха демонстраторите и други специалисти на STIHL.

В актива на тазгодишната среща може да се добави, че начинът, по който тя бе проведена, несъмнено допринесе за разширяване на журналистическата аудитория, особено от страна на чуждестранни медии.

Новите Smart Connector 2A и STIHL Connected Box разширяват значително възможностите за дистанционен контрол върху машините – особено ценна възможност, когато се работи в група. Smart Connector 2A се монтира към корпуса на машината на специално предвидено за целта място и се свързва електрически с електронната система за управление на двигателя.

По наше мнение, това, в което онлайн вариантът за провеждане на срещата отстъпваше на предишните срещи „на живо” и на „място”, освен незаменимите по принцип непосредствени междуличностни контакти, бе останалият в сянка производствен процес и възможности на немския гигант. Седейки удобно пред компютрите си, участниците в тазгодишната среща бяха лишени от възможността да извървят, да преживеят многокилометровия маршрут из производствените цехове на STIHL, да видят на живо къде и как се сглобяват професионалните акумулаторни батерии, да посетят развойни звена, музея и изложбения център на STIHL на територията на Вайблинген. Да не говорим за двата изключителни завода на STIHL за производство на режещи вериги в Швейцария, за завода в тиролското градче Лангкампфен, в подножието на Алпите, където се произвежда голяма част от градинската техника или за комбината в Прюм – Вайнсхайм, един от най-модерните и най-големи в Европа заводи за изработване на детайли със сложна форма чрез леене под налягане на магнезиеви сплави. Дотук с личните впечатления. За останалите заводи на STIHL по света, може само да гадаем.

Вляво – MSA 220 TC е най-мощният акумулаторен верижен трион на STIHL, предназначен за работа в короната на дърветата.

Вдясно – новите батерии от серията AP.

Личните впечатления от макар и краткотрайното потапяне в напрегнатия, перфектно организиран и силно роботизиран производствен процес, в който се създават машините, изградили за 95 години световната слава на марката STIHL, оформят трайна представа за мащабите на компанията и наложилото се от десетилетия разбиране за качеството: „За STIHL съществува само едно качество. И то е възможно най-високото.” Това обяснява и защо моторните триони STIHL са най-продаваните в света от 1971 г. насам.

Благодарение на съвременните мултимедийни средства, участниците в срещата можаха да „надникнат“ в бъдещето и да се запознаят подробно със строящия се в момента комплекс от сгради на територията във Вайблинген. Наречен „Светът на марката STIHL“, той ще бъде открит в началото на 2023 г.

Сравнителен тест за скорост на рязане между два верижни триона, предназначени за работа в короната на дървото: акумулаторния MSA 220 TC и бензиновия трион MS 201 TC. Бензиновият успява да изпревари съперника си с нищожните 0,2 s. MSA 220 TC държи палмата на първенството за най-висока производителност при рязане сред този вид акумулаторни триони. Това се дължи на мощния електродвигател (2000 W). Двете машини имат една и съща верига – 3/8” P PS3.

Специално за българските участници в срещата, „Андреас Штил“ ЕООД създаде отлична организация, предоставяйки възможност на журналистите да участват в срещата било организирано, на територията на представителството, съвместно с управителя г-н Георги Драганов и специалисти на STIHL, било от своя фирмен или домашен офис.

Организацията бе до такава степен изпипана, че буквално на минутата, в обявения час за приключване на пресконференцията и начало на обедната почивка, на предварително посочен адрес, всеки от журналистите получи по куриер обедния си пакет, чието съдържание, според нас, бе връх на кулинарното изкуство.

 

Бележка на редакцията. Поместените в статията снимки са екранни изображения по време на видеоконфентното провеждане на „Международния ден на медиите 2021”.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото