В категории: 2019, Актуални статии, Брой 9-10/2019, Градина, Представяме ви

STIHL – „Ден на медиите 2019”

На 17 септември т.г. ръководството на STIHL AG* организира своята поредна международна среща с представители на четвъртата власт – медиите. Наречена „Ден на медиите“, тя се проведе на територията на основните производствени и развойни мощности на компанията във Вайблинген, намиращ се в близост до Щутгарт. За по-голяма тържественост, вероятно и в търсене на по-просторна зала, този път пресконференцията на ръководството на групата STIHL се проведе в сградата на Гражданския център на Вайблинген.

Еднодневната среща привлече участието на близо 100 журналисти от 15 държави. В наситената със събития програма, която започна в 8,30 сутринта и завърши след 22 часа вечерта, участниците в срещата бяха запознати с актуалните икономически и финансови резултати на компанията, с нейните по-близки и далечни планове за развитие, посетиха част от производствените мощности на STIHL, запознати бяха с палитрата от нови инструменти и машини, които компанията ще предложи на клиентите си в края на тази и началото на следващата година.

В държава с дълбоки традиции във фамилния бизнес, където най-старото, действащо и днес германско предприятие, е създадено през 1502 г., със своята 93-годишна история основаната през 1926 г. STIHL е направо младенец. В областта на техниката за работа в горите и дърводобива обаче марката STIHL е близо вековна легенда, проправила пътя и техническото развитие на тази техника до вида, в който я познаваме днес. Не случайно нейният основател Андреас Щил е признат за „баща на моторния трион”.

Създаването на първия верижен трион с електрическо задвижване през 1927 г., на първия верижен моторен трион през 1929 г., пускането на пазара през 1959 г. на легендарния родоначалник на съвременните моторни триони моделът Contra, множеството изобретения и технически решения на STIHL (защитени с над 2300 патента и заявки за патенти), бележат пътя за развитие на техниката за работа в гората и градината до ден днешен. Не случайно от 1971 г. насам най-продаваните верижни триони в света са STIHL.

STIHL е наложила се марка за най-високо качество, чиито продукти се продават в над 160 държави. Разклонената по цял свят търговска мрежа обхваща 38 собствени търговски и маркетингови компании, около 120 директни вносители и над 50 000 фирми за продажби на дребно.

STIHL се ползва с граден десетилетия авторитет и обществено признание. В началото на 2019 г. традиционно провеждано мащабно онлайн допитване в Германия, обхванало над 120 000 потребителя, поставя STIHL на трето място в класацията за най-популярна и предпочитана семейна фамилна компания от групата на средния по големина фамилен бизнес в страната. Тази престижна класация е оценка за иновативността и качеството на продуктите, производство на STIHL, мярка за високата степен на удовлетвореност сред клиентите, очевидно станали и почитатели на марката.

За разлика от миналогодишния „Ден на медиите“, който включваше два етапа: пресконференция на Управителния съвет на STIHL AG и практическо запознаване с демонстрации на възможностите на подбрани нови модели машини, тазгодишната среща бе обогатена с още една проява – запознаване с производствения процес в завод №2, намиращ се в огромния комплекс на STIHL във Вайблинген. На неговата територия се намират още заводите №1 и №6, изследователският и конструкторски център, музеят на STIHL и др. В сградите на завод №1 се помещава и седалището на компанията.

Журналистическата обиколка включваше новото предприятие на STIHL за производство на професионални акумулаторни батерии, предназначени за носене на гръб, цехът за изработка чрез шприцоване на пластмасовите елементи за всички продукти на STIHL, цехът за производство на шини за верижни триони и, накрая, монтажният цех за производство на професионални моторни триони и други машини.

Журналистите се запознаха с модерно автоматизирано, на места и изцяло роботизирано производство, с поточната организация на монтажния процес, наситен с най-съвременни технически средства за контрол на качеството на всеки етап от монтажа на машината. Многократно се разминаваха с напълно автономните превозни средства на роботизирания вътрешноцехов транспорт и т.н.

Видяното илюстрира още веднъж възприетото в компанията разбиране на качество. „За STIHL съществува само едно качество. И то е възможно най-високото.”

За да допълним визитната картичка на компанията, ще споменем още, че освен трите завода №1, №2 и №6 във Вайблинген и предприятието за производство на акумулаторни батерии в същия град, STIHL притежава и един от най-модерните и най-големи в Европа заводи за изработване на детайли със сложна форма чрез леене под налягане на магнезиеви сплави. Той е открит през 1971 г. в Прюм – Вайнсхайм. Това производство е ключов момент за качеството на всички машини и инструменти на STIHL, тяхно поредно конкурентно предимство. Същото се отнася и за двата завода на STIHL за режещи вериги, които се намират в Швейцария, а продукцията им се характеризира с прочутата „швейцарска прецизност“. STIHL е единственият в света производител на верижни триони, който има собствено производство на шини и вериги. Това позволява идеално напасване между веригата, шината и машината, съобразено с конкретните модели верижни триони, тяхното предназначение и условия на експлоатация. Затвореният производствен цикъл добавя поредното конкурентно предимство на марката STIHL.

В Австрия се намира заводът на STIHL, който произвежда широка гама машини за работа в градини и паркове: колесни косачки, мотофрези, дробилки за клони и др. Доскоро те се предлагаха под марката VIKING, а от началото на тази година новите им модели вече носят марката STIHL.

Освен споменатите вече заводи в Германия, Швейцария и Австрия, STIHL има свои заводи също в САЩ, Бразилия и Китай. Разполага и със завод във Филипините за производство на малки карбуратори (ZAMA).

Всеки, който желае да се запознае по-задълбочено с историята и дейността на STIHL, да проучи едни или други машини и тяхното приложение, да се ориентира сред непрестанно излизащите на пазара нови модели, може да намери необходимата му информация в над 150-те статии в списание „Направи сам”.

 

* STIHL AG е ръководещ фирмата (управляващ) съдружник на STIHL Holding AG & Co. KG и на ANDREAS STIHL AG & Co. KG.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото