В категории: 2022, Актуални статии, Брой 12/2022, Градина

Професионален акумулаторен верижен трион STIHL MSA 300

Преди около година, по време на годишната журналистическа среща на STIHL „Международен ден на медиите 2021“, тогавашният председател на Управителния съвет на STIHL AG – д-р Бертрам Кандзиора, накратко представи открояващите се нови продукти, които ще бъдат пуснати на пазара в началото на 2022 г. На първо място сред тях бе поставен акумулаторно захранваният верижен трион STIHL MSA 300, поредната върхова новост в продуктовата гама на водещия пазарен лидер в света по продажби на моторни триони от 1971 г. насам.

STIHL MSA 300 бе поставен на челната позиция и от новия председател на Управителния съвет на STIHL AG, г-н Михаил Трауб, по време на проведената на 26 април 2022 г. годишна пресконференция. Появата му в България бе предвидена за „края на лятото, началото на есента”.

Така и стана. Очакваният нов акумулаторен верижен трион STIHL MSA 300 вече се предлага и на българския пазар. Това е добра вест за почитателите на реномираната немска марка, за всички професионалисти, за които добро е винаги само „най-доброто на пазара“.

Дойде време, тази окичена със суперлативи машина, да бъде представена и пред читателите на сп. „Направи сам“.

При консумирана мощност 3 kW, към момента STIHL MSA 300 е най-мощният акумулаторен верижен трион в света. Той е първият специално разработен за професионална работа. Без конкуренция е от страна на трионите с бензинов двигател, особено при работа на места с повишени изисквания към нивото на отделяния шум.

Верижният трион се предлага в две версии: STIHL MSA 300 и STIHL MSA 300 C-O. Разликата между тях е, че вторият е снабден със сензор, следящ нивото в резервоара с масло за смазване на веригата. В ценово отношение, разликата между тях е нищожна.

STIHL MSA 300 се предлага в два варианта според модела на веригата – STIHL 325” RS Pro или STIHL 325” RM3 Pro. Моделът STIHL MSA 300 C-O е комплектуван с верига STIHL 325” RS Pro. Предлаганите у нас варианти на машината ползват шини Light 04 с дължина 40 cm. Този модел шина е конструктивно олекотена. При тази дължина, теглото й е с до 30% по-ниско в сравнение с традиционните шини.

Мощният електродвигател, захранван от новата литиево-йонна батерия AP 500 S, поддържа стабилно максимална скорост на веригата 30 m/s, което позволява висока производителност и прецизност при рязане. Новият верижен трион е предназначен за поваляне, кастрене и нарязване на средно дебели дървета и дървесни стволове, а също така е отлична машина при строителството на дървени конструкции. Неговите технически и експлоатационни характеристики съответстват на високите изисквания за професионална работа в овощни градини, при озеленителни дейности, за поддръжката на гори и за дърводобив, при комунални дейности, свързани с поддръжката на дървета в градска среда, където изискванията за минимално ниво на отделяния шум са завишени.

STIHL MSA 300 разполага с „интелигентно“ електронно управление, което позволява избор измежду три режима на работа. Това се прави според вида на извършваната работа, дебелината и твърдостта на рязания материал. Така например, в режим „Eco“ верижният трион работи с намалена мощност, съответно и с по-малък разход на електроенергия. Продължителността на работа с едно зареждане на батерията се удължава. В режим „Поваляне“ електродвигателят осигурява максимален въртящ момент при по-ниска скорост на движение на веригата. Този режим осигурява равномерно и мощно рязане. В режима „Кастрене“ веригата се движи с максимална скорост, което позволява по-прецизно, чисто и бързо рязане.

Електронната система за управление осъществява ефективен контрол върху мощността на електродвигателя, като при необходимост я намалява. Тя изпълнява две важни функции. Първата е да предпазва електродвигателя и батерията от прегряване и повреда поради продължително претоварване, като ограничава силата на електрическия ток, който се черпи от батерията. При втората, автоматиката постъпва по същия начин, когато наличният електрически заряд в батерията спадне под определен минимум. Това позволява започнатото рязане да бъде завършено, без двигателят да се изключи.

Освен от мощността на електродвигателя и скоростта на движение на веригата, за високата производителност на рязане спомага и оптимално подбраната режеща гарнитура – водеща шина STIHL Light 04 и верига STIHL .325” RS PRO.

Акумулаторният професионален трион STIHL MSA 300 има силно улесняващ работата електронен панел с LED дисплей за контрол и управление. Мигновен поглед е достатъчен за добиване на най-съществената информация за моментното състояние на машината.

Като машина от най-ново поколение, новият STIHL MSA 300 се отличава и по своя изключително удобен, силно улесняващ работата панел за управление и контрол, разположен в основата на ръкохватката. Неговите ясно видими светодиодни (LED) индикатори предоставят информация за актуалното състояние на машината – зададения работен режим, състоянието на спирачката за движение на веригата, за подаваното към веригата масло. Тук се намира и удобен за задействане с палеца бутон за включване и изключване на захранването. Скоростта на движение на веригата се управлява плавно в зависимост от степента на придърпване с пръстите на пусковия бутон.

Машината е снабдена с ефикасно действащ въздушен филтър от кече, който очиства засмуквания за охлаждане на двигателя въздух от съдържащи се в него дървесни стружки и по-фина прах. Това осигурява висока дълготрайност на триона. Филтърът е пригоден за продължително използване, като периодично се почиства с препарата STIHL Varioclean. ( https://napravisam.net/?p=39546)

Трионът е пригоден да работи при тежки условия, включително при влага и дъжд (има клас на защита IPX4).

Новият STIHL MSA 300 съответства на високите ергономични изисквания при професионална употреба. Работата с него е в максимална степен улеснена и възможно най-малко натоварва работника. За това допринасят стесненото тяло на машината, отличният баланс, който разпределя натоварването равномерно върху двете ръце, ниското тегло от само 4,5 kg (без акумулаторната батерия и режещата гарнитура). Взети са мерки и за намаляване на вибрациите, които се предават на ръцете.

За комфорта при работа и обслужване на триона спомагат и характерните за верижните триони на STIHL система за лесно, точно и безопасно опъване на веригата, защитената срещу изпадане и загуба фиксираща шината гайка, специалната конструкция на капачката на отвора на резервоара с масло и др.

Дебитът на помпата, подаваща масло за смазване на веригата, може се регулира в зависимост от вида и натоварването при рязане. Вече стана дума, че моделът STIHL MSA 300 C-O има сензор, който следи нивото на маслото в резервоара. При спадането му под определен минимум, той подава алармиращ сигнал с червен светодиод.

За захранване на верижния трион STIHL MSA 300 е разработена нова литиево-йонна батерия STIHL AP 500 S. Тя е иновативен продукт, базиран на технологията Power Laminat. Отличава се с по-голям капацитет – 337 Wh и ниско тегло – 2 kg. За сравнение – най-мощната досега батерия от тази серия – STIHL AP 300 S, има капацитет 281 Wh и тегло 1,8 kg. Друго съществено предимство на STIHL AP 500 S е, че позволява двойно по-голям брой цикли на зареждане (до около 2400), което й осигурява значително по-дълъг живот в сравнение с досегашните модели. Батерията има светодиоден индикатор, показващ наличния в нея електрически заряд.

За зареждане на батерията STIHL AP 500 S се препоръчва бързозарядното устройство STIHL AL 500. С него продължителността на зареждане е около 55 min. Батерията може да се зарежда и с бързозарядното STIHL AL 301, както и със стандартното устройство STIHL AL 101, като времето на зареждане се удължава.

Тази батерия е най-новият член на професионалната акумулаторна система AP, към която към момента принадлежат около 30 машини и инструменти, които могат да работят с всяка от тези батерии. Те имат номинално изходящо напрежение 36 V, като се различават по своя капацитет. Специално за триона STIHL MSA 300, обаче, категорично се препоръчва използване на създадената за него батерия STIHL AP 500 S.

STIHL MSA 300 e подготвен за работа със Smart Connector 2 A. Той се монтира на предназначено за него място върху тялото на машината. Свързан към контролния блок на машината, той може да предава по безжичен път (Bluetooth) ценна информация за нейното състояние било към смартфон или таблет. А чрез мобилното устройство тя да се предава към „облачната“ система за управление на машинния парк STIHL Connected. Това се извършва посредством специално приложение за мобилни устройства. Тази система е особено ценна при професионална организация на работата и дистанционен контрол върху повече машини едновременно, когато се работи в група. За всяка от тях, в реално време се получава информация за това дали машината работи или е в престой, за продължителността на работа, за наличния в батерията заряд, за предстоящо техническо обслужване и др.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2022, Актуални статии, Брой 12/2022, Градина

Ключови думи


 
към началото