В категории: Актуални статии, Брой 5-6/2022, Градина, Представяме ви

Налични и очаквани нови машини на STIHL през 2022 г.

Председателят на Управителния съвет на STIHL AG г-н Михаел Трауб представя STIHL MSA 300 – най-мощният акумулаторен верижен трион в света към момента

„В STIHL фокусът е върху хората“, подчертава в изказването си по време на международната пресконференция, г-н Михаел Трауб, председател на Управителния съвет на STIHL AG. „Това важи за развитието на нашите продукти, което се съгласува постоянно с изискванията на нашите клиенти.“

През 2022 г. STIHL пусна на пазара множество нови продукти, други, предстои да излязат в скоро време. Част от тях са представени накратко в списанието въз основа на миналогодишния „Международен ден на медиите 2021“, организиран от STIHL. Други, вече са разгледани подробно в „Направи сам”, за трети, това ще бъде сторено в следващи броеве.

 

Г-н Михаел Трауб посочи следните нови модели:

 

Професионалната акумулаторна система AP

Към момента тя включва над 30 машини, предназначени за извършване на над дузина дейности, е попълнена с няколко нови модела.

– Верижен трион STIHL MSA 300. Той е най-мощният към момента в света сред акумулаторно захранваните верижни триони. Пуснат на пазара в средата на март 2022 г., той ще бъде наличен в България в края на лятото, началото на есента.

– Литиево-йонна батерия STIHL AP 500 S. Тази иновативна батерия с капацитет 337 Wh, позволяваща двойно по-голям брой цикли на зареждане, е специално разработена за захранване на този верижен трион, както и на други мощни машини на STIHL.

– Лек верижен трион STIHL MSA 220 T. Този модел оглавява световната класация по производителност на рязане сред акумулаторните триони, предназначени за работа в короната на дърветата.

– Акумулаторна ротационна ножица за премахване на плевели STIHL RGA 140. Машината е създадена за професионално почистване на избуяла нежелана растителност на места, труднодостъпни или недостъпни за коси, работещи с метален нож или найлонова корда.

STIHL BGA 300 е първата акумулаторно захранвана въздушна метла (уред за обдухване) на STIHL, предназначена за носене на гръб. Тя ще бъде пусната на пазара през септември 2022 г.

 

Вляво – MSA 300, вдясно – MSA 220 T

Акумулаторната система AK

– От тази група машини и инструменти на пресконференцията бе посочен моделът STIHL HTA 50 – верижен трион (кастрачка), специализиран за рязане от земята на високо разположени клони. С обща дължина 280 cm, той е пригоден за чисто рязане на клони с дебелина до 25 cm. С поставяне на допълнителна тръба, дължината му достига до 330 cm. Работи с всички акумулаторни батерии от системата AK.

 

Акумулаторната система AS

Тя включва компактни, удобни за работа и с една ръка, лесно повратливи инструменти, досега включваше два модела, които се радват на изключително висок интерес и търсене. Това са верижният трион GTA 26 и мининожицата за храсти HSA 26. През тази година към тях се присъедини и ръчната прахосмукачка SEA 20, работеща с батерия с изходящо напрежение 10,8 V. Тя е лек, удобен за работа уред, подходящ за бързо и лесно почистване на малки повърхности, включително на труднодостъпни места в дома. Ценен помощник е и при почистване на купето на автомобила.

 

Нови модели машини на STIHL с бензинов двигател

– Групата на професионалните храсторези тази година получава сериозно попълнение от четири нови модела, три от които вече се предлагат на нашия пазар: FS 361 C-EM, FS 411 C-EM и FS 491 C-EM. Четвъртият е FS 461 C-EM. Тези машини са предназначени за професионална работа при поддръжката на гори и местности с различна растителност, за разчистване на терени с гъсталаци, при поддръжка на крайпътната растителност – навсякъде, където е необходимо косене и разчистване чрез изрязване на такава растителност. Характерна за новите храсторези е високата им производителност. Така например, при работа с глава с найлонова корда, максималната широчина на косене е 520 mm.

– Верижен трион STIHL MS 162. Този нов модел ще бъде пуснат на пазара през юли 2022 г. У нас ще се продава през 2023 г. Принадлежи към групата верижни триони за работа в домашната градина. Отличава се с опростено управление, лесна работа и атрактивно съотношение между цена и производителност. Благодарение на своя двигател STIHL 2-MIX с мощност 1,2 kW, този трион е замислен като оптимален избор на машина за нарязване на дървата за огрев, при изграждане на дървени конструкции в градината, както и за кастрене или поваляне на неголеми дървета.

– От февруари т.г. в редица държави вече се предлага системата вериги STIHL Rapid Hexa, за която предварително бе известно, че се очаква с голям интерес от професионалните горски работници. Те са специално разработени за работа с бензинови триони със средно мощен двигател. Тази нова 3/8“ иновативна верига реже с 10% по-бързо от добре познатата и наложила се от години верига 3/8“ Rapid Super. За нея е подадена заявка за патент. Тя представлява световна новост, с която STIHL за пореден път затвърждава позицията си на световен технологичен лидер. Към момента датата на появата й в България не е уточнена.

– Кастрачка за клони STIHL HT 135. Този модел, работещ с двигател STIHL 4-MIX, е най-мощната машина на STIHL при този вид инструменти, създадени за рязане на клони от земята. Предназначена е за професионална работа в короната на дърветата – при плододаваща резитба в овощни градини, за премахване на изсъхнали и счупени от ветровете клони. Предлага се на нашия пазар.

– STIHL предлага и ново специално гориво за своите двутактови двигатели. От години компанията произвежда и предлага на своите клиенти висококачествена, готова за употреба горивна смес STIHL MotoMix. Тя спомага за постигане на оптимална мощност на двутактовия двигател, осигурява отлично смазване на неговите триещи се части, намалява замърсяването от изгорелите газове. Улеснява се стартирането при студен двигател, удължава се и неговия живот. Благодарение на задълбочена изследователска работа от STIHL вече е обявила и в скоро време ще пусне на пазара новата готова горивна смес за двутактови двигатели MotoMix ECO. 10% от суровините за нейното производство са получени от регенеративни източници. Освен споменатите вече предимства на горивната смес STIHL MotoMix, MotoMix ECO спомага за допълнително намаляване с 8% на съдържанието на въглероден диоксид в изгорелите газове, т.е. с толкова се намалява замърсяването на околната среда.

В добавка, пластмасовата туба, в която се продава MotoMix ECO, е произведена от 50% рециклирани материали.

 

Водоструйни машини

От началото на годината семейството водоструйни машини на STIHL бе допълнено с моделите STIHL RE 80 X, RE 80 и RE 90, които се предлагат и у нас.

Тези модели заемат началните места в своята група и представляват оптимално решение за лична употреба в домашната работилница, за почистване около къщата, в двора и градината, за почистване на градинските мебели, за измиване на автомобила, на градински машини и инструменти, и т.н. Създадени са така, че да съчетават добри технически параметри при атрактивно съотношение на цена/качество. RE 80 Х се пренася на ръка. Останалите два имат колела за по-лесно придвижване. Моделите RE 80 и RE 80 X имат работно налягане на водата 90 bar (максимално 120 bar), а RE 90 – 100 bar (максимално 130 bar).

Новост е и моделът STIHL RE 140 PLUS, който има безчетков електродвигател и висококачествена, изработена от алуминиева сплав водна помпа. Той е най-мощният в компактния клас водоструйни машини на STIHL. Работното налягане на водната струя е 145 bar, а максималното – 180 bar. Наличието на много принадлежности към него също е значително предимство.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото