В категории: 2021, Актуални статии, Брой 11/2021, Градина

Новите модели на STIHL за 2022 г.

В своето пространно изказване пред годишната журналистическа среща „Международен ден на медиите 2021“, председателят на Управителния съвет на STIHL AG – д-р Бертрам Кандзиора, представи накратко открояващите се нови продукти, които ще бъдат пуснати на пазара в първите месеци на идната 2022 г. Това са иновативни машини и инструменти, предназначени за двата основни пазарни сегмента – професионални дейности и употреба в дома и градината. Всеки от тези продукти предоставя нови възможности за по-ефективна, производителна и по-лесна работа.

Както може и да се очаква, в центъра на вниманието продължават да бъдат машините с акумулаторно захранване. Поради конструктивни и експлоатационни предимства, особено при професионална работа в градска среда и в домашната градина, те намират все по-широко приложение. Развитието на този вид машини и инструменти е основно по отношение на мощността им и удължаване на времето за работа с едно зареждане на батерията. То върви паралелно с усъвършенстването на акумулаторните батерии.

Акумулаторните инструменти ще разширяват своето пазарно присъствие, без обаче да застрашават сериозно сферите на професионално приложение, примерно в дърводобива, обработката на почвата и други, където машините с бензинов двигател, имат непоклатимо засега място.

Това двуединство в развойната и производствена програма на STIHL Председателят на Управителния съвет на STIHL AG, д-р Кандзиора, формулира така: „Това развитие показва, че STIHL, както и досега, продължава да е сила в бензиновия сектор, но се разраства и като силен участник на пазара на акумулаторни инструменти.“ Иначе казано, в зависимост от потребностите и предпочитанията си, всеки клиент може да избере оптималната за себе си машина STIHL, било с акумулаторно захранване или с бензинов двигател.

Тук представяме накратко палитрата нови модели, които д-р Бертрам Кандзиора, изпреварващо „освети“ по време на журналистическата среща „Международен ден на медиите 2021“. Техните основни технически характеристики, качества и възможности бяха по-подробно разгледани по време на практическите демонстрации.

Тъй като марката STIHL исторически се свързва с изобретяването и създаването на съвременния моторен верижен трион, а моторните триони на STIHL от 1971 г. насам са неизменно най-продаваните в света, най-напред ще хвърлим поглед върху този водещ продуктов сегмент.

 

Верижни триони

Сред новите модели на верижни триони се открояват три модела. Два от тях са с акумулаторно захранване – STIHL MSA 300 и STIHL MSA 220T. Третият, STIHL MS 162, е с бензинов двигател.

 

STIHL MSA 300

С този нов модел STIHL поема палмата на първенството за най-мощен акумулаторно захранван моторен трион в света. Той е професионална машина, която значително разширява обсега от възможни приложения при рязане в райони с наложени ограничения по отношение на шума, а замърсяването на въздуха с изгорели газове е крайно нежелано. Предназначен е за професионална работа в градинарството, озеленяването и гората. Подходящ е за поваляне, кастрене и нарязване на парчета на средно дебели дървесни стебла. Също така – за изграждане на дървени строителни конструкции. Отличава се с ниско тегло, намалено ниво на вибрациите и други иновативни технически придобивки, спомагащи за по-лесната, удобна и производителна работа с машината.

За този трион и други мощни машини на STIHL е създадена новата литиево-йонна батерия STIHL AP 500 S. Тя е иновативен продукт. Отличава се с голям капацитет – 337 Wh и ниско тегло – 2 kg. За сравнение – най-мощната досега батерия от тази серия – AP 300 S, има капацитет 281 Wh, а теглото й е 1,8 kg. Друго съществено предимство на STIHL AP 500 S е, че позволява двойно по-голям брой цикли на зареждане, съответно има значително по-дълъг живот.

 

 

 

STIHL MSA 220 T

Този професионален моторен трион с акумулаторно захранване също оглавява класацията по производителност на рязане – сред трионите, специално разработени за работа в короната на дървото. Благодарение на мощния си електродвигател (2000 W), той не отстъпва по производителност на рязане на бензиновия си събрат MS 201 TC. И двете машини работят с верига 3/8” P PS3.

Подобно на модела STIHL MSA 300, и този се отличава с изцяло нов компактен панел за управление на машината, разположен в предния край на основната ръкохватка.

И двата триона са пригодени за монтиране на новия Smart Connector 2A, за който ще стане дума по-нататък.

 

STIHL MS 162

Този моторен трион е с бензинов двигател. Машината е създадена като начален модел в стълбицата по мощност при верижните триони за употреба в домашната градина, на вилата, за подготовка на дърва за огрев и т.н. Отличава се с опростено управление, лесна работа и, разбира се, с атрактивно съотношение между цена и производителност.

 

STIHL Rapid Hexa

Тази нова 3/8“ иновативна верига реже с 10% по-висока производителност от добре познатата и наложила се от години верига 3/8“ Rapid Super. За нея е подадена заявка за патент. Тя представлява световна новост, с която STIHL за пореден път затвърждава позицията си на световен технологичен лидер. Веригата има специфичен шестостенен профил на режещия ръб на зъбите. Поради това тя се заточва със специална пила с шестостенен напречен профил, а не с обичайната обла пила.

Тук е мястото специално да подчертаем, че STIHL е единствената компания в света, която окомплектова моторните си триони с произведени от нея вериги и шини. Това означава, че веригата и шината, върху която тя се движи, са оптимално напасвани една спрямо друга. Веригите се произвеждат в два завода на STIHL в Швейцария, а шините – в Германия и САЩ.

Рядко срещано явление в световната практика е също, че STIHL проектира и произвежда сама редица машини и поточни линии, които имат решаващо значение за качеството на крайната продукция. При веригите това са автоматите за заточване на режещите зъби на веригите, за изработване и закаляване на нитовете за тях, и др. Те са уникални, защото в тях са „вградени” редица патенти, притежание на компанията.

 

Акумулаторни машини и инструменти

Продължаваме с предвидените за началото на 2022 г. новости при акумулаторно захранваните машини и инструменти – общо 10 на брой, включително представените в началото на статията.

 

STIHL BGA 300

е първата акумулаторно захранвана въздушна метла (уред за обдухване) на STIHL, предназначена за носене на гръб. Създава въздушна струя с дебит 970 m³/h и максимална скорост 87 m/s, които осигуряват сила на динамично налягане (сила на обдухване) 25 N. Това й позволява с лекота да почиства дори и мокра, поради това и тежка листна маса.

Благодарение на системата STIHL Silencer System, за която е подадена заявка за патентоване, нивото на отделяния от машината шум е сведено до 93 dB. Поради това STIHL BGA 300 е най-тихата моторна метла в своя клас на мощност.

 

 

Нови функции на „умното ремарке“

Все по-широкото навлизане на акумулаторните машини и инструменти в професионалните дейности е свързано с необходимостта от зареждане на повече батерии, особено когато се работи в многочислен екип, често и на терена, където се работи. STIHL разработва решения за зареждане, контрол и поддържане в максимална работна готовност на батериите на работещи в група машини. Така например, по време на „Международния ден на медиите 2018“, бе демонстрирано специално оборудвано „умно ремарке“, което разполага с мощна акумулаторна батерия (Power Bank) с голям капацитет, от която батериите на електроинструментите се зареждат в рамките на работния ден или когато това се налага, без да е необходима връзка с електрическата мрежа.

На тазгодишната среща бяха представени и демонстрирани две нови решения за зареждане на професионалните батерии AP и носените на гръб батерии AR.

 

STIHL AL 301-4

е първото в бранша зарядно устройство, което позволява последователно зареждане на до 4 батерии. Предназначено е за използване в стационарна работилница или монтирано на превозно средство. Захранва се от електрическа мрежа с напрежение 220 V.

Следващата, отново първа за момента в бранша, стъпка за решаване на проблема със зареждането на множество батерии при полеви условия, е създаденият съвместно с фирма Bott специализиран контейнер, предназначен за монтиране в закрито превозно средство, примерно пикап. Той представлява здрав метален шкаф с подвижно чекмедже, върху което, в зависимост от модела, са монтирани 2, 4 или 7 зарядни устройства AL 301-4. Добре лагерувано, чекмеджето се изтегля с лекота навън, при което се открива достъп до отделните зарядни устройства, респективно до поставените в тях батерии. Съответно, примерно през нощта, може да бъдат зареждани до 28 батерии. При натискане на един бутон, се показва нивото на зареждане за всяка батерия. Захранването е от електрическата мрежа. Предвиден е и опционален климатичен пакет за отопляване и вентилация, който позволява зареждане на батериите дори при много ниски или високи външни температури.

 

Дигитални решения

За своите професионални клиенти, в края на тази и през идната година, STIHL ще предложи нови продукти и в сферата на цифровите (дигитални) решения. Специално за нашия пазар, засега, най-голям интерес представлява развитието на възможността за безжично свързване и събиране на информация от една или повече машини посредством закрепен към тялото им сензор.

 

Smart Connector 2 A

За разлика от първата му версия, този се монтира към тялото на машината в специално предвидено за целта гнездо. Съществената разлика е, че Smart Connector 2 A се свързва електрически към електронната система за управление на електродвигателя. Благодарение на това, той събира и предава по безжичен път (Bluetooth) информация не само за това дали машината работи или не, но и за честотата на въртене на електродвигателя, отчита дата и час за дадено събитие, за възникнали аномалии в работата на двигателя и др. Предаването на информацията става посредством намиращо се в обхвата му мобилно устройство или чрез специалния STIHL Connected Box, който също е новост.

Новият Smart Connector 2 A има собствена електронна памет, която позволява междинно съхраняване на събраната информация. При натискането на бутон, чрез трицветен LED дисплей, Smart Connector 2 A може да сигнализира, примерно, за наложително сервизно обслужване на машината.

 

STIHL ADVANCE ProCOM

За в бъдеще, навярно и сред българските дървосекачи и горски работници, ще намери добър прием новият комплект за защита на слуха STIHL ADVANCE ProCOM, чиито антифони всъщност представляват слушалки и мини радиостанция, позволяваща безжична връзка за комуникация между до 16 души, като всеки двама от тях трябва да се намират в обхват от 600 m. (Виж началната снимка.)

 

Машини и инструменти за домашната градина и полупрофесионално използване

STIHL HTA 50

Акумулаторен верижен трион (кастрачка), специализиран за рязане от земята на високо разположени клони. Инструментът е подходящ както за домашната градина, така и за полупрофесионални приложения при оформяща короната или плододаваща резитба на овощни дървета, за премахване на изсъхнали клони и т.н. С обща дължина 280 cm трионът е пригоден за чисто рязане на клони с дебелина до 25 cm. Може да се удължава до 330 cm. Работи с всички акумулаторни батерии от системата AK. С батерия AK 20 може да работи в продължение на около 45 min.

 

STIHL SHA 56

Този модел съчетава функциите на въздушна метла и листосмукачка. Чрез силна въздушна струя машината отстранява или събира накуп опадали листа, окосена трева и други растителни отпадъци. В режим на листосмукачка, тя ги засмуква в торба с вместимост 40 l. Нейният мощен електродвигател и турбина осигуряват достатъчно силна двупосочна въздушна струя, в зависимост от режима на работа. Това разширява сферата на приложение на машината не само в границите на домашната градина, но и за полупрофесионални приложения. STIHL SHA 56 принадлежи към семейството акумулаторни инструменти от системата AK. С батерия AK 20 може да работи в продължение на до около 25 min.

Към вала на електродвигателя и турбината е закрепен въртящ се метален нож, който раздробява на ситно листата и другите засмукани отпадъци, преди да попаднат в торбата.

 

 

 

 

 

 

 

STIHL SEA 20

Отлична и много удобна за работа ръчна акумулаторна прахосмукачка за почистване в дома, домашната работилница или купето на автомобила. Мощна за класа си, компактна, повратлива и лека, с нея се работи лесно и ефикасно. Тази първа в продуктовата гама на STIHL ръчна прахосмукачка е измежду най-мощните на пазара, работещи със захранващо напрежение 10,8 V. Тя се отличава също и с много доброто съотношение цена/производителност.

STIHL SEA 20 принадлежи към акумулаторната система на STIHL AS. Това е друго, много съществено предимство, защото позволява по-рационално използване на батерията за захранване на няколко инструмента. Към момента със същата батерия работят предлаганите у нас ножица за храсти HSA 26 и впечатляващият верижен мини-трион GTA 26.

Както вече стана дума, подбрана част от машините, включени в този предварителен бегъл преглед на новите продукти на STIHL, ще бъдат пуснати на нашия пазар в края на тази и през идната година. Тогава ще ги представим и по-подробно в списанието.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2021, Актуални статии, Брой 11/2021, Градина

Ключови думи


 
към началото