В категории: 2021, Актуални статии, Брой 9-10/2021, Градина, Представяме ви

„Международен ден на медиите 2021“ – групата STIHL продължава курса на възходящо развитие в световен мащаб

Централното събитие в „Международния ден на медиите 2021“ бе пресконференцията на Управителния съвет на STIHL AG. Тя бе ръководена от неговия председател – д-р Бертрам Кандзиора, който представи пред журналистическата аудитория основните производствени и финансови резултати на групата STIHL за изминалите от началото на годината осем месеца. Д-р Кандзиора се спря също така и на част от новите продукти на STIHL, които ще бъдат пуснати на пазара през първото полугодие на идната година.

Д-р Бертрам Кандзиора, Председател на Управителния съвет на STIHL AG

Д-р Бертрам Кандзиора специално подчерта, че групата STIHL продължава курса на растеж от миналата финансова година, като от януари до август 2021 г. е постигнала оборот от 3,51 милиарда евро. Това отговаря на ръст от 11,7 % в сравнение със същия период на предходната година.

Коригираният според валутния курс ръст на оборота възлиза на 15,4%. Към 31 август 2021 г. по света за групата STIHL са работили 19 523 служителя, което е със 7,3% повече отколкото в края на 2020 г.

По отношение на произведената и реализирана продукция, Председателят на Управителния съвет на STIHL AG, д-р Бертрам Кандзиора, заяви, че: „Пласментът и оборотът на всички наши групи продукти се намират значително над стойностите от предходната година, повече от планираните. Високото ниво на ангажираност, гъвкавостта на екипа ни и прозорливото планиране на производството, пласмента и логистиката направиха това възможно – въпреки че недостигът на суровини, липсата на производствен капацитет при доставчиците и при STIHL, както и ограниченият транспортен капацитет доведоха до значителни смущения във веригите за доставка. Без тези ограничения бихме могли да произведем и продадем още повече продукти“.

Д-р Кандзиора е уверен, че успешното развитие на компанията ще продължи и през оставащите до края на финансовата година месеци: „Търсенето на продуктите на STIHL ще бъде високо и за в бъдеще. По цял свят производството ни е на високо ниво, за да можем да задоволим нуждите на нашите клиенти.”

Ръст на продажбите по цял свят, както при бензиновите, така и при акумулаторните машини и инструменти

В сравнение със същия период на 2020 г. STIHL регистрира ръст в продажбите на всички континенти. „Дали за професионалистите в горското стопанство, в градинарството и озеленяването, в общинските и пътно-ремонтните служби или за частните потребители, които по време на пандемията все повече се занимават със собствената си градина или дом: продуктите на STIHL улесняват хората в работата с природата и в природата. Устойчиво високото търсене на наши уреди от средата на последната година насам потвърждава, че с нашето продуктово портфолио ние отговаряме на нуждите на нашите клиенти“, продължава в словото си Председателят на Управителния съвет на STIHL. Сред най-популярните и търсени машини се открояват косачката-робот STIHL iMOW®, акумулаторният верижен минитрион STIHL GTA 26, редица бензинови моторни триони и коси за любителска употреба, както и новите акумулаторни продукти за професионалисти, които бяха пуснати на пазара през първото полугодие на 2021 г. Към тях спадат акумулаторно захранваната ножица за жив плет STIHL HLA 135, акумулаторната моторна коса STIHL FSA 135 и др.

Д-р Кандзиора констатира, че: „И през тази година наблюдаваме тенденция на силен интерес към акумулаторните уреди. Радостно е, че при продуктите с бензиново и електрическо задвижване също можем да регистрираме ръст в обема на продажбите в двуцифрен процент. Това развитие показва, че STIHL, както и досега, продължава да е сила в бензиновия сектор, но се разраства и като силен участник на пазара на акумулаторни инструменти.”

 

Глобално производство на пълни обороти

Устойчивото високо търсене на продуктите на STIHL поражда и големи предизвикателства. Така например компанията все още изпитва затруднения при снабдяването със суровини и детайли поради нарушените през последните година-две вериги за доставки по цял свят. Става дума предимно за редовните доставки на стомана, на гранулирани пластмаси и електронни компоненти. „За съжаление поради тези външни фактори не навсякъде успяхме да отговорим изцяло на търсенето на машини и уреди на STIHL. Понастоящем производството ни по целия свят се развива с ускорени темпове, за да наваксаме изоставането и по-добре да снабдяваме нашите клиенти“, констатира д-р Кандзиора. „Към момента достигаме рекордни стойности в производството, логистиката и пласмента. Нашето успешно бизнес развитие е възможно благодарение на невероятния ангажимент от страна на нашия работен колектив”, така Председателят на Управителния съвет на STIHL оцени приноса на трудовия колектив на фамилната компания.

 

Оборотът на немския пазар е също над нивото от предходната година

Въпреки споменатите затруднения при доставката на материали и компоненти за осемте месеца на 2021 г., на немския пазар STIHL също постигна ръст на продажбите, който значително надвишава силните резултати от предходната година. Това положително развитие на продажбите се дължи преди всичко на ефекта от самоизолация сред хората, налагана за ограничаване на развитието на пандемията. На свой ред, това породи и трайна тенденция към засилено търсене на машини и инструменти за работа в домашната градина.

На 9 юли 2021 г. е бил открит и официално пуснат в експлоатация новият склад за готова продукция на централата за пласмент на STIHL в Дийбург. В него са инвестирани 26 милиона евро.

 

Централата на STIHL расте и увеличава капацитета си за технологиите на бъдещето

От януари до август 2021 г. немската централа ANDREAS STIHL AG & Co. KG e достигнала оборот 1,03 милиарда евро, който надвишава с 15,9 % постигнатото за същия период през миналата година. „Това са значителни темпове на растеж, защото поради затруднения в снабдяването както в групата STIHL, така и в предприятията на централата в Германия, също имаме значителни трудности при доставката на материали и компоненти за нашето производство“, заяви д-р Кандзиора.

Трайното и силно търсене на електрически велосипеди също допринася за положителното развитие на бизнеса. „В предприятието на STIHL за магнезиеви отливки във Вайнсхайм ние произвеждаме и корпусни детайли за задвижващи механизми на електрически велосипеди, предназначени за тази индустрия. Тенденцията за търсене на такива велосипеди продължава стръмно да се покачва, така че можем да разчитаме на увеличаване на обема на поръчките за следващите години“, прогнозира Председателят на Управителния съвет на STIHL.

В резултат на положителния растеж на компанията, от края на декември 2020 г. до 31 август 2021 г., броят на сътрудниците в централата на STIHL се е увеличил с 8%, като е достигнал 5684 служители.

В тази част на доклада си д-р Бертрам Кандзиора подчертава още, че: „Трайната тенденция за търсене на акумулаторни продукти, както и на дигитални технологии, мрежови и интелигентни продукти и онлайн търговията придобиват все по-голямо значение и за нас. STIHL се намира в процес на трансформация и затова се развиваме с перспектива. Важен градивен елемент при това е разширяването на нашия капацитет за технологиите на бъдещето във Вайблинген.“

Във втората част на своето слово Председателят на Управителния съвет на STIHL извърши кратък преглед на част от новите модели машини и инструменти, които STIHL ще пусне на пазара през първите месеци на идната година. Тях ще представим накратко в следващия брой на списанието, а, вече, подробното им описание, ще предшества появата им на българския пазар.

 

„Светът на марката STIHL“ във Вайблинген отваря врати в началото на 2023 г.

В момента на територията на STIHL във Вайблинген се изгражда комплекс от сгради, наречен „Света на марката STIHL“ (на първата снимка). Той бе представен чрез мултимедийна презентация от г-н Норбърт Пик, член на Управителния съвет на STIHL, ръководител на сектор “Маркетинг и продажби”. Комплексът ще бъде открит в началото на 2023 г. Той ще има три нива с обща изложбена площ 1500 m². На първите две – „Визия“ и „Иновации“, посетителите ще се запознават с близо 100-годишната история на фамилната компания STIHL, създадена от нейния основател – Андреас Щил. Изобретателят, признат за „баща на моторния трион”. Тук ще бъде представено по атрактивен начин и добилото широка популярност Световно първенство за дървосекачи STIHL TIMBERSPORTS.

Третото ниво, „Емоция“, ще предоставя на посетителите обширни познания за горите и горското стопанство, съобразно съвременното разбиране за устойчиво развитие при бъдещото използване на горите и съхраняване на екосистемите.

 

STIHL TIMBERSPORTS® – световно първенство в Мюнхен

На пресконференцията не бе пропуснато и индивидуалното световно първенство за дървосекачи STIHL TIMBERSPORTS®, чийто тазгодишен финал се проведе на 2 октомври 2021 г. в Мюнхен. На него най-добрите спортни дървосекачи в света премериха сили за спечелване на най-престижната световна титла за сечене с брадва и рязане с моторен верижен трион.

Заедно с четиримата шампиони от презокеанските държави Австралия, Нова Зеландия, Канада и САЩ, участие взеха и осемте най-добри национални шампиони от състезанията в Европа. Поради пандемията състезанието се проведе без публика, тази година отпадна и грандиозното отборно състезание. В словото си д-р Канзиора изрази надеждата, че за следващото световно първенство, което ще се проведе през 2022 г. в Гьотеборг, Швеция, тези ограничения ще отпаднат и то ще се проведе при нормални условия.

Тазгодишното индивидуално Световно първенство за спортни дървосекачи бе спечелено от американеца Джейсън Ленц. Своя златен медал той извоюва след оспорвано състезание в шест дисциплини срещу единайсет конкурента. Сребърен медалист стана канадецът Марсел Дюпуис, а с бронзовия се окичи чеха Мартин Комарек.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото