В категории: 2019, Брой 11/2019, Инструменти, Представяме ви

Новите модели на STIHL за 2020 г.

Пред участниците в „Денят на медиите 2019“, д-р Бертрам Кандзиора, Председател на Управителния съвет на STIHL AG заяви, че „няма да отстъпим и милиметър в развитието на бензиновите машини, като същевременно даваме „газ“ при продуктите с акумулаторно захранване“. Ако добавим и планираното развитие – инструментите и машините с акумулаторно захранване да достигнат около 50% от общата продукция, това обяснява защо сред представените и демонстрирани пред участващите в срещата журналисти нови модели преобладаваха моделите с акумулаторно захранване. Част от тях ще бъдат пуснати в продажба в края на тази, по-голямата – в началото на идната година.

Тук ще направим кратък преглед, даващ обща представа за най-новите продукти, които STIHL e подготвила за своите клиенти. Към всеки от тях ще се върнем отново с подробна статия, около времето, когато бъде пуснат на българския пазар.

От представената на 17 септември т.г. колекция от 10 машини и ръчни инструменти, 6 са с акумулаторно захранване. С бензинов двигател са две машини. Сред новостите е и ножът за косене на бурени и друга дива растителност с жилави, трудни за рязане стъбла.

За разлика от излизащите непрестанно на пазара нови модели, които представляват поредното усъвършенстване на по-предни машини, появата на нов вид инструмент в продуктовата програма на STIHL винаги силно привлича вниманието. Такава новост е

 

верижният
 минитрион GTA 26

Заедно с мининожицата за храсти HSA 26, те поставят началото на нова система акумулаторни инструменти STIHL AkkuSystem AS. Тя допълва възможностите на системите STIHL AkkuSystem COMPACT и STIHL AkkuSystem PRO с цел предоставяне на леки, компактни и елегантни, удобни за работа и същевременно производителни ръчни инструменти. Инструменти за мераклии, прилягащи отлично и в крехката женска длан. Като съдим по първите два инструмента от тази система, очевидно става дума предимно за дейности по поддържане и строителство при малки терени и дворни градини. Инструменти за хора, чието хоби е да майсторят със собствените си ръце. Системата тепърва ще се развива и допълва с нови инструменти. И двата инструмента работят със сменяема литиево-йонна батерия AS 2 с напрежение 10,8 V. Батерията и зарядното устройство ще може да се ползват от всички инструменти, включени в тази система.

Не случайно в краткото представяне на акумулаторния ръчен минитрион GTA 26 се уточнява, че това е иновативен инструмент. Подобен на него досега липсваше в производствената програма на STIHL. Доколкото знаем, и на световния пазар няма такъв инструмент, работещ с типична верига за рязане със силно намалена големина на звената. Трионът GTA 26 работи с верига STIHL 1/4” Picco Micro 3.

GTA 26 е лек, заедно с батерията AS 2 тежи само 1,4 kg, повратлив и много удобен за работа в градината верижен трион. При дължина на шината 10 cm с него може да се режат и по-дебели клони, стъбла, както и изделия от обла или фасонирана дървесина – ритловици, малки греди, летви, дъски, дървесни плочи и т.н. Освен типично градинарски дейности за оформяне на короната, премахване на стари клони, леторасти и т.н., трионът е чудесен помощник при изграждане дървени огради, перила, беседки и други съоръжения в градината, при ремонт на покривна конструкция и др.

За възможностите на триона GTA 26 производителят сочи, че с едно зареждане на батерията с него може да бъдат извършени 80 срязвания на клон с дебелина 40 mm.

Той ще бъде пуснат на пазара в началото на 2020 г.

 

Мининожицата за храсти 
HSA 26

е развитие на досегашния модел HSA 25. Това е отличен инструмент за декоративно оформяне на отделни, подходящи за целта храсти и дръвчета. С тегло от само 900 g заедно с батерията, тя е повратлив, удобен за работа и неуморяващ ръката инструмент.

Ножицата разполага с две режещи гарнитури. Едната е типичната за ножици за жив плет – права с напречно разположени двойки двустранно заточени зъби. Дължината й е 20 cm. Другата е предназначена за рязане на трева. Широчината й е 12 cm. Тя е незаменим инструмент за ръчно рязане на тревата на недостъпни или труднодостъпни за друг инструмент места – около цветя и храсти, покрай бордюри и други прегради.

Нейната поява на пазара е планирана за пролетта на 2020 г.

Останалите четири машини с акумулаторно захранване са нови попълнения на системата STIHL AkkuSystem PRO.

 

Акумулаторен верижен трион
 STIHL MSA 220 C-B

Този модел е най-мощният до момента сред акумулаторно захранваните верижни триони на STIHL. В сравнение с STIHL MSA 200 C-B, шината на този е с 5 cm по-дълга (35 cm), което му позволява да реже и по-дебели стъбла и клони. Мощният безчетков електродвигател осигурява висока скорост на движение на веригата, което способства за по-бързо и производително рязане. Скоростта на движение, съответно производителността на рязане, се запазват постоянни, независимо от степента на зареждане на батерията. Трионът работи с всички батерии AP за системата STIHL AkkuSystem PRO. За пълноценно използване на възможностите на триона се препоръчва да работи с новата батерия STIHL AP 300 S. С едно зареждане тя осигурява до около 45 min работа.

Машината е защитена от дъжд и влага, а липсата на изгорели газове и шумен двигател я правят много подходяща за работа в затворени пространства. Новият STIHL MSA 220 C-B е окомплектуван с бързорежещата верига 3/8” Picco Super 3, която се отличава също така със силно намалена вероятност за възникване на „обратен удар” при рязане. Машината има релефна маркировка, която спомага за по-точното засичане и прецизно отрязване на стеблото, така че дървото да падне в точно желаната посока.

Трионът е подходящ за редица професионални приложения в градинарството, селското и горско стопанства, като рязане на клони, поваляне и кастрене на малки дървета. Същото важи и за личното стопанство, където може да се използва още за изграждане на дървени конструкции в двора, за нарязване на дърва за огрев.

Този верижен трион ще се появи на българския пазар още в края на 2019 г.

 

Инструменти за почистване 
чрез обдухване (въздушна метла)

Сред новостите в системата STIHL AkkuSystem PRO са два модела, чието предназначение е почистване на открити площи от листа, треви и други подобни замърсители с помощта на силна въздушна струя.

STIHL BGA 200 e топ моделът по мощност при този вид акумулаторни инструменти. За момента продажбата му в България не се предвижда. Неговата сила на обдухване е 21 N, което надвишава с 20% възможностите на досегашния лидер – STIHL BGA 100. Силата на обдухване е мерна единица, която се получава като резултат от дебита и скоростта на въздушната струя. STIHL BGA 200 е професионален инструмент, предназначен за ефективно почистване на големи площи като обществени паркове и градини, площади, паркинги и др.

Задвижван от електродвигател, нивото на излъчвания от STIHL BGA 200 шум е значително по-ниско в сравнение с машини от този вид с бензинов двигател.

Това прави инструмента особено подходящ и желан за работа в градска среда и особено в зони с повишени изисквания към допустимото ниво на шум.

При работа с преносимата на гръб батерия AR 3000 L въздушната метла може да работи непрекъснато 550/225/120/86 min в зависимост от избраните дебит и скорост на въздушната струя.

STIHL BGA 86 е достоен наследник на много популярния модел STIHL BGA 85. В България ще се продава от началото на 2020 г. Със сила на обдухване 15 N, той надвишава предшественика си с около 50% по този показател. Съответно възможностите му са значително по-големи за бързо почистване на терени от нападали листа, окосена трева, дървесни стружки и талаш, хартиени отпадъци и др. Инструментът е предназначен за професионално и полупрофесионално почистване на такива терени с обществено и друго предназначение.

Този модел е малко по-тих от STIHL BGA 85 – 91 dB срещу 98 dB. Това го прави изключително подходящ при работа в зони, където не бива да се вдига шум.

За STIHL BGA 86 най-подходяща е акумулаторната батерия AP 300. С едно зареждане тя осигурява 21 min непрекъсната работа.

 

Косачка за трева STIHL RMA 765 V

Този нов модел косачка, предвиден за пускане на пазара в началото на идната година, е много сериозно постижение в развитието на системата STIHL AkkuSystem PRO в посока на професионалното поддържане на паркове и други големи тревни площи. Широчината на косене на машината е 63 cm, докато най-доброто постижение при досега предлаганите от тази система косачки е 46 cm. С новата, носена на гръб батерия AR 3000 L машината може да работи в продължение сумарно до около 70 min с едно зареждане. Това позволява бързо и качествено окосяване на около 3100 m² тревна площ. Не бива да пропускаме и особено ценното предимство на тази, както и на останалите акумулаторни косачки – ниското ниво на шума, отделян от двигателя и липсата на изгорели газове. С две думи, качества, които особено високо се ценят при работа в населени места.

Тази косачка има и ред други достойнства. Височината на косене може да се регулира в диапазона 25–100 mm, при това поотделно за всяко от четирите колела. Това позволява равно косене при неравни участъци от терена – примерно в края им. Като допълнение, всяко от предните колела има собствена вертикална ос, около която може да се върти. Това придава изключително добра маневреност на машината. Има вече наложилата се моноръкохватка, която улеснява както воденето на машината, така и изпразването на коша. Машината има собствен ход, който може да се регулира плавно до максималните 5,5 km/h.

Косачката ще се продава в България от пролетта на 2020 г.

 

Машини с бензинови двигатели

Хвърляме бегъл поглед на два модела, които засега няма да бъдат продавани в България.

 

Верижен трион 
STIHL MS 261 C-M

В началото на следващата година на пазара ще се появи новото, трето поред поколение на този покрит през годините със слава професионален модел на STIHL. Многобройни са прецизно изпипаните усъвършенствания, които сумарно са довели до появата на машина с 20% по-висока производителност на рязане, 20% по-ниско ниво на предаваните на ръцете вибрации и по-ниско тегло спрямо своя предшественик. Повишената производителност и понижено ниво на вибрациите се дължи основно на новата верига STIHL .325” Pro. За по-ниското тегло и улеснено водене на машината при рязане заслуга има новата шина STIHL Light 04.

За лесното стартиране на двигателя, изключително бързото повишаване на честотата на въртене и постоянното й поддържане независимо от натоварването на машината, за елиминиране влиянието на външните температури и надморската височина се грижи усъвършенстваната система за електронно управление на двигателя M-Tronic.

Не на последно място, това трето поколение на модела STIHL MS 261 C-M, е дарено и с по-продължителен експлоатационен живот.

В страната ни модификацията M-Tronic няма да се внася, а само стандарната модификация на триона.

 

Мощен инструмент за обдухване 
STIHL BR 800 C-E

Със сила на обдухване 41 N, новият STIHL BR 800 C-E безапелационно заема челното място по мощност и производителност сред останалите бензиново задвижвани машини от този вид на STIHL. По този водещ показател новият флагман изпреварва досегашния лидер – STIHL BR 700, с 6 N.

STIHL BR 800 C-E е машина, подходяща за бързо и ефективно почистване на пешеходните алеи и други площи в просторни паркове. При тегло от 11,7 kg, ергономично проектирана система за носене на гръб с подобрени антивибрационни свойства, машината е пригодена за продължителна професионална работа.

Новост и несъмнено удобство за работещия е системата за улеснено запалване на двигателя след кратковременно прекъсване на работа. При STIHL BR 800 C-E това става чрез странично разположено на машината и удобно за хващане с ръка лостче, без да е необходимо нейното сваляне от раменете.

Засега внасянето му в България не се предвижда.

Докато сме все още в света, предимно на механиката, спираме вниманието си и на един съвсем нов режещ инструмент

 

STIHL RG

Това е мощен инструмент за рязане на бурени, дива трева и друга растителност с жилави стъбла. Предназначен е за работа с много от храсторезите STIHL FS. Предлага се и като самостоятелен инструмент RG-KM от системата STIHL KombiSystem.

Този инструмент има същото приложение като използваните досега за тази цел бързо въртяща се корда, дву- и трилистни метални ножове или циркулярни дискове.

За разлика от тях STIHL RG не се върти с голяма честота, поради което не създава центробежни сили, не удря с голяма сила, способна да изкърти и изхвърли с голяма скорост камъчета и други твърди тела, не вдига обичайната прах при косене покрай пътища и т.н.

Принципът на рязане при него силно наподобява работата на ножиците за жив плет с тази съществена разлика, че режещите ножове на двата диска са разположени радиално. Горният е неподвижен, докато разположеният под него извършва осцилиращо движение. Така всяка двойка ножове представлява своеобразна ножица, която срязва попадналите между остриетата стъбла.

Инструментът STIHL RG е проектиран за косене при различни терени, включително над чакъл, павета и асфалт. Режещият апарат е предпазен срещу ускорено износване вследствие на допир до терена при поставяне на машината или нейното стартиране.

 

Косачките роботи iMOW стават 
все „по-умни”

Накрая, след света на механиката и задвижванията, да погледнем и към света на изкуствения интелект, където в продуктовата листа на STIHL почетно място заемат „интелигентните“ косачки роботи iMOW. Новото при тях, и по-специално за моделите C и PC, са софтуерните приложения за мобилни устройства – смартфони и таблети, вече и за „умните часовници”, които ги правят не само „по-умни“, съответно по-самостоятелни и „по-съобразяващи се“. Чрез приложението innogy SmartHome-App косачките вече може да се интегрират и в системите „умен дом“. Скоро те ще бъдат в състояние да изпълняват и гласови команди, благодарение на приложението Amazon Alexa.

Базираното на „Интернет на нещата“ IoT приложение Livisi свързва „интелигентната“ техника в дома и позволява нейното дистанционно и „умно“ управление. Конкретно за робота косачка, ако например детето отвори вратата на верандата към градината, монтираният на нея сензор уведомява системата и тя изпраща команда на косачката да спре работа и да се прибере при зареждащата станция.

Темата за IoT свързаността на даден модел косачка робот iMOW е обширна и към нея ще се върнем по-задълбочено при пускането му на нашия пазар.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2019, Брой 11/2019, Инструменти, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото