В категории: Брой 3-4/2007, Градина

Верижните триони на STIHL

В предишния брой на списанието представихме приличната на приказка история от създаването на първия електрически верижен трион през далечната 1926 г. и на първия бензинов трион през не по-близката 1929 г. до днешните модерни машини, съчетаващи в себе си върховите постижения в производството на малки двигатели с вътрешно горене и най-съвременно електронно управление. Развитието на ръчните верижни триони може да се проследи в хрониката на немската фирма STIHL, която е не само пионер в това производство, но и неизменен световен лидер. Нейните машини са водещи и на нашия пазар. Това само по себе си е рядко постижение, защото първооткривателите обикновено по-късно биват задминавани от фирми с повече капитали или по-успешен мениджмънт, най-често многонационални. За илюстрация на изминатия от STIHL осемдесетгодишен път на технологическо развитие ще посочим само сравнението между първия моторен бензинов верижен трион (1929 г.) с тегло 46 kg и най-малкия съвременен трион MS 192 C-E, който тежи само 3,3 kg. Докато първата машина с мъка са удържали двама души едновременно и тя е била пригодна само за нарязване на стъбла, съвременната „щилка“, както гальовна наричат дървосекачите от Троянския Балкан и други дърводобивни райони на страната трионите си с марката STIHL, не би затруднила и дама с нежни ръце да нареже дърва за камината или да се грижи за овощната градина в двора.

В този брой решихме да направим обзор на верижните триони на STIHL, без да си дадем предварително сметка с каква обемиста задача се захващаме. Към момента фирмата предлага 53 модела с бензинови двигатели и още 7 модела с електрически. Бензиновите се отличават най-вече по работния обем на двигателя, съответно по мощност и теглото. С мощността пък е свързана максималната дължината на шината (респективно на веригата) и дължина на рязане. STIHL са създали редица технически решения, които се използват при едни машини, при други – не и в резултат на това палитрата от модели е изключително богата, което позволява да се подбере оптималната машина за даден вид работа. Многообразието обаче създава и проблем в това човек да се ориентира вярно, за да избере най-подходящия модел. Затова ще се опитаме да сложим малко ред, като групираме машините според най-типичното за тях приложение. След това ще се спрем малко по-подробно на три модела, които си избрахме и получихме от представителството на фирмата у нас „Андреас Штил“ за тестване. Причината за този ни избор бе, че тези три машини (бензиновите MS 180, MS 250 и електрическата MSE 160) в максимална степен удовлетворяват най-често срещаните приложения, каквито са нарязването на дърва за огрев, кастренето и отрязването на дървета с дебелина до около 30 cm. Същевременно при тях са използвани едни от най-новите технически решения на фирмата, на които специално ще се спрем.

Верижните триони на STIHL имат работен обем на двигателя от 30,1 cm3 и мощност 1,2 kW за MS 170 до 121,6 cm3 и мощност 6,4 kW при MS 880, което вече си е пълноценен мотоциклетен двигател. Предлагат се в различни модификации според използваните в тях технически решения. Най-евтини и съответно с най-малко екстри са базовите модели. Те са обозначени само с цифра. Буквите, които следват в наименованието на моделите от т.нар. комфортна серия (C), означават:

» B – наличие на механизъм за бързо опъване на веригата на ръка и без помощни инструменти (гаечен ключ и отвертка).

» E – ErgoStart – система, улесняваща запалването на двигателя чрез пусков механизъм с плоска пружина.

» Q – допълнителна система за моментално спиране движението на веригата QuickStop Super. Тя се задейства от включвател, намиращ се върху горната част на основната ръкохватка на машината. Щом ръката я отпусне, спирачката се задейства.

Наличието на специални технически решения е обозначено така:

» D – машината има катализатор за очистване на вредните съставки в димните газове. Намалява до 80% съдържанието на въглеводороди в тях.

» I – „интелигентна“ система за постигане на оптимална мощност на двигателя чрез електронно регулиране на състава на горивната смес и максималната честота на въртене.

» V – наличие на система за отопляване на карбуратора и защита срещу заскрежаването му при работа при минусови температури на въздуха.

» W – система за отопляване на ръкохватката.

От много съществено значение за намаляване на умората и повишаване на производителността при работа е, че при всички триони на STIHL са взети ефективни мерки за намаляване на вибрациите, които се предават на ръцете на работещия, и за снижаване нивото на шума. Между двигателния блок с шината и веригата и двете ръкохватки няма твърда връзка, а окачването е осъществено с еластични гумени амортисьори. За снижаване нивото на шума пък се грижи шумозаглушителят.

Триони с бензинови двигатели

Според предназначението им бензиновите триони може да бъдат разделени на следните групи:

Група 1. Това са триони за нарязване на дърва за огрев и за поддръжка на залесени с дървета малки парцели. Подходящи са за рязане на дървета с неголям диаметър на стъблото (до около 30 cm) и кастрене на клони. Използват се в строителното дърводелство за рязане на греди и талпи, за направа на различни дървени конструкции в градината. Това са леки и същевременно достатъчно мощни машини, много удобни за работа до степен, че повечето от тях попадат в класа „комфорт“, т.е. притежават редица екстри, които улесняват в максимална степен работата. На първо място ще посочим механизмите за бързо опъване на веригата само на ръка и за улеснено стартиране на двигателя (ErgoStart). Стремежът за създаване на максимални удобства при работа с машината е стигнал дори до капачките на резервоарите за гориво и масло за веригата, които, подобно на крилчата гайка, се отвиват с лекота на ръка, без помощен инструмент. Някои модели имат и катализатор за очистване на изгорелите газове.

Тази група включва моделите: MS 170, MS 180 (180C-B, 180 C-BE, 180 C-B D), MS 192 C-E, MS 210 (210 C-BE), MS 230 (230 C-BE), MS 250 (250 C-BE). Най-важните технически характеристики са дадени в таблицата, а буквените обозначения вече бяха обяснени. Обръщаме внимание, че в статията сме описали всички произвеждани към момента модели на STIHL. В България се внася една част от тях, което е съобразено с навиците и изискванията на потребителите. Същевременно са подбрани най-често използваните в практиката модели по мощност, тегло и дължина на рязане, с което оптимално се покрива целият диапазон от приложения.

Група 2. Универсални триони, предназначени за поддържане на масиви и градини с овощни насаждения, както и на малки гористи терени. Подходящи са още за нарязване на дърва за огрев, както и при строителство с едрогабаритни дървени материали. Тези машини са с по-голяма мощност и тегло в сравнение с предната група, отличават се с голяма здравина и износоустойчивост. Част от тях също принадлежат към групата с висок „комфорт“. Някои машини от тази група имат и допълнителна система за моментално спиране на въртенето на веригата QuickStop Super. Групата включва моделите: MS 260 (MS 260 C-B), MS 280-I (MS 280 C-B-I, MS 280 C-BQ-I), MS 290, MS 310, MS 390.

Група 3. Това е групата на верижните триони, предназначени за дърводобив, поддържане на гори и големи овощни градини. Използват се за прочистване на насажденията, за подкастряне на овошките за подобряване на плододаването им, за дърводобив в средно гъсти и гъсти гори. Тази група е и най-многочислена, като включва общо 24 модела с мощност от 1,6 kW до 6,4 kW. За дърводобив са най-подходящи машините с мощност между 4,0 kW и 6,4 kW, които с лекота се справят с всякакви гори и дървета с твърда дървесина. Всяка от тези машини съчетава оптимална мощност при минимално тегло, голяма здравина и устойчивост при работа в планински условия и ниски температури, максимална сигурност за работа при екстремни условия. Освен в базовите си версии, някои от машините се предлагат още с катализатор, с отопление на ръкохватките и/или карбуратора, а машините от серията „комфорт“ имат допълнителен спирачен механизъм QuickStop Super и механизъм за опъване на веригата на ръка. По-мощните имат декомпресионен вентил, който намалява степента на компресия в цилиндъра и така се улеснява запалването на двигателя, системата ElastoStart в ръкохватката за изтегляне на въжето ефективно поема и омекотява ударите, които се предават по него (при машини без системата ErgoStart), някои машини имат система за предварително грубо очистване на засмуквания въздух, което удължава живота на филтъра, и т.н.

Групата включва следните модели: MS 200, MS 240, MS 260 (MS 260 – D, MS 260 C-B, MS 260-W, MS 260 – DW, MS 260-VW), MS 341, MS 361 (MS 361-C-B, MS 361-CBQ, MS 361-W, MS 361-V-W), MS 381, MS 440 (MS 440-D, MS 440-W), MS 441 (MS 441-W, MS 441-C-Q), MS 460 (MS 460-D, MS 460-W), MS 650, MS 660 (MS 660-W) и MS 880.

Група 4. За момента има два представители – MS 192 T и MS 200 T, които са специално проектирани за рязане на клони при работа в короната на дървото. Съответно те са олекотени в максимална степен, като първата тежи само 3 kg при мощност 1,3 kW, а втората – 3,5 kg при мощност 1,7 kW. Максималната дължина на рязане при двете машини е 35 cm в зависимост от шината. Ниското тегло е съчетано с оптимално разположение на центъра на тежестта. Това заедно със специално пригодената ръкохватка и ефективната антивибрационна система улесняват в максимална степен работата при тези условия. Топмоделът е MS 192 T, чиято запалителна система с микропроцесорно управление елиминира опасността от поява на обратен удар при запалване на двигателя. Машините използват специалните с намалена склонност към възникване на обратен удар вериги Picco Micro Mini, Picco Micro Comfort 3 , както и 1_4″ Rapid Micro в съчетание с шина Carving.

Всичко това в максимална степен силно улеснява и прави по-безопасна работата, когато човек се е покачил на дърво или на висока стълба. Все пак не е излишно да се добави, че такъв начин на работа може да си позволи само физически здрав човек, с предпазно работно облекло, обучен да ползва и разполагащ с необходимите обезопасителни средства срещу падане.

Производителната и безопасна работа с ръчния трион зависи не само от машината, но не по-малко и от правилния избор и състояние на веригата и водещата шина. Тук ще добавим, че STIHL е единственият производител на триони, който сам произвежда и цялата режеща гарнитура – шини, водещо колело и вериги. Това означава, че те са оптимално пригодени да работят съвместно. Работата на машината зависи в изключителна степен от доброто смазване на веригата, което намалява триенето, оттук нейното и на канала на шината износване. Маслото изпълнява и ролята на охлаждаща течност. За своите машини STIHL използва специални вериги Oilomatic, които имат подобрено смазване. Свързващите звена на веригата загребват маслото и по фини каналчета го подават към нитовите съединения и водещите веригата (в канала на шината) части на режещите звена. По този начин смазването на всички елементи, подложени на триене и износване, се подобрява значително. Нещо повече – компанията вгражда в своите машини цялостна усъвършенствана система STIHL Ematic System за смазване на веригата, която освен верига Oilomatic, включва още шина Ematic и маслена помпа с регулируем дебит. Маслото се подава само там, където е необходимо за смазване на веригата. В резултат на това тази система може да намали разхода на масло с до 50% в зависимост от режещата гарнитура и вида на дървесината.

Електрически триони

Освен бензинови триони STIHL предлага и доста богата гама от верижни триони, задвижвани с електродвигател – общо пет машини. Най-малката от тях, MSE 140 C-BQ, e с мощност 1,4 kW, тежи 3,7 kg, а максималната дължина на рязане е 35 cm. Най-голямата – MSE 220 C-Q – има мощност 2,2 kW и тегло 6,2 kg. Съответно на по-голямата мощност тази машина може да реже при широчина до 45 cm. Освен тези два модела у нас се предлага и MSE 160 C-BQ с мощност 1,6 kW, тегло 4,1 kg и максимална дължина на рязане 35 cm.

С оглед на техническите характеристики може да се каже, че електрическият верижен трион напълно покрива изискванията при рязане на малки дървета и клони в градината, изцяло се справя със задачата за нарязване на дърва за огрев, тя е отличен инструмент и при строителното дърводелство, защото няма греда или талпа, която да ù се опре. В редица случаи електрическата машина е за предпочитане, защото е значително по-малко шумна и няма да дразни съседите, не отделя димни газове, което пък е голямо предимство при работа в затворени помещения. Обслужването ù е значително опростено, защото няма деликатния за регулиране карбуратор, няма въздушен филтър, който трябва редовно да се почиства, отпада необходимостта от покупка и съхраняване на лесно запалителния бензин и двутактово масло. Ограничението при използване на този вид машини е потребността от захранване с електрически ток и неизбежният влачещ се след машината кабел, който малко или повече все пречи. Наличието на кабел в някои случаи е неприемливо, като при рязане на клони в короната на дървото, защото човек може да се оплете в него. По същата причина тази машина може да създаде повишена опасност при рязане на дървета, когато човек винаги трябва да бъде нащрек, за да може пъргаво да отскочи встрани от падащо дърво или клон, ако това се наложи.

Затова оптималното приложение на електрическите верижни триони е нарязване на дърва близо до къщата, и то, когато са сигурно закрепени на специална стойка (магаре) – виж НС 12/2006.

Ето и впечатленията ни от трите тествани в редакцията машини.

STIHL MS 250 C-BE

Тази машина определено грабва сърцето още с изящния си външен вид, а техническите ù характеристики я поставят начело на трионите от Група 1. По наше мнение това е оптималната машина за поддържане на градината и нарязване на дървата за огрев, а при необходимост тя отлично ще се справи със задачите от строителното дърводелство – от рязане на греди и талпи, до сглобяване на беседка, навес или изградена от дървени трупи къщичка на двора. Естествено, може да ù се намерят и по-екзотични приложения, като направа на маси и пейки от разрязани наполовина дървесни стволове или изработване на къщички за птички от по-дебело стъбло.

Машината тежи 4,9 kg и не натежава при носене и работа. Мощността ù е 2,3 kW (3,1 к.с.) при обем на двигателя 45,4 cm3. Доставя се с верига 3/8″ Picco Micro Comfort 3 в два варианта с дължини на рязане съответно до 35 cm. За работа в градината това е напълно достатъчно, защото рядко ще се наложи рязане на по-дебело дърво, а и с такава задача тя може да се справи чрез подходяща техника при рязане – обхождане на стъблото. Машината има много добро съотношение тегло/мощност – 2,2 kg/kW.

Това, с което този модел най-силно ни впечатли, са различните екстри, според едни, а според нас – необходими технически решения, които, без да са от решаваща важност, правят работата и по-сигурна, и по-лесна, и по-удобна. Иначе казано, машината неслучайно принадлежи към серията „комфорт“.

Най-съществената според нас от тези технически придобивки е системата за запалване на двигателя ErgoStart. Изключителното удобство веднага ще оцени всеки, комуто се е налагало да дърпа до умопомрачаване въжето на някоя бензинова машина, докато двигателят най-сетне запали. Нещо повече – при издърпване на стартовото въже върху ръката неминуемо се предават и тласъците, причинени от преминаването на буталото през горна мъртва точка (г.м.т.). При тази система завъртането на коляновия вал на машината става посредством специален механизъм – стоманен барабан с навита във вътрешността му плоска пружина. При издърпване на въжето пружината се натяга и акумулира в себе си енергия. Щом достигне определена граница, специален механизъм зацепва и пружинният механизъм завърта коляновия вал до запалване на двигателя. Двигател със системата ErgoStart може да се запали по два начина. Първият е класическият с издърпване на въжето докрай. В този случай пружината изпълнява ролята на амортисьор, поемащ тласъците, които възникват и се предават на ръката поради неравномерното движение на коляновия вал. За запалване на двигателя валът трябва да се завърти на няколко оборота. При движение на буталото към г.м.т. горивовъздушната смес се сгъстява и съответно движението на буталото изисква значително по-голямо усилие. След това веднага следва рязко отслабване на усилието, когато буталото се движи надолу (към долна мъртва точка – д.м.т.). Това се повтаря циклично и до запалване на двигателя чрез въжето ръката изпитва силни удари. При системата ErgoStart те се поемат и омекотяват от пружината, поради което ръката почти не ги усеща.

Тази система обаче позволява и един, още по-удобен и лесен начин на запалване. Вместо силно издърпване на цялата дължина на въжето, пружината може да се натегне с минимални усилия чрез две-три последователни издърпвания на въжето на съвсем късо разстояние – например 20–30 cm. Щом натягането стигне определената граница, надхвърляща съпротивата на буталото, механизмът завърта коляновия вал и двигателят запалва.

Благодарение на системата ErgoStart необходимото за запалване на двигателя усилие се намалява наполовина, а скоростта на издърпване на въжето се съкращава на около 2/3. ErgoStart е такова улеснение, че убедено може да заявим: който веднъж е работил с такава машина, трудно би се върнал към машина с класическо запалване и дърпане на въжето до „откъсване на рамото“. Това улеснение особено осезателно би се усетило от по-възрастни хора с не особено здрава физика. Намалява се натоварването не само на мускулите, но и на ставите на ръката, а в редица случаи възможността да се запали машината, като се държи на ръка, без резки движения при енергично дърпане на въжето, е от решаващо значение.

Второто много съществено удобство е системата за опъване на веригата. Това е задача от изключителна важност, защото пренатегнатата верига претоварва двигателя, може да прегрее и заедно с шината да станат негодни. Хлабавата верига пък е опасна, защото има опасност да изхвръкне по време на рязане. При класическата система веригата се опъва чрез въртене на винт, който посредством показалец, влизащ в отвор в задния край на шината, я избутва напред или назад. След това шината се фиксира неподвижно чрез завиване на една или две гайки. Работата е бавна и трудоемка, въртенето на отвертката в близост до острата верига може да причини нараняване по непредпазливост. Освен това този начин на опъване изисква известен опит и практически умения, които се придобиват с време и евентуално след една-две похабени режещи гарнитура (верига и шина). При системата за бързо опъване на веригата всичко това е избегнато. Закрепването на шината с веригата става единствено с механизъм, чиято крилата гайка удобно и лесно се отвива или завива на ръка без какъвто и да било помощен инструмент. Капакът се сваля за секунди и се открива достъп до задвижващото веригата зъбно колело и шината с поставената върху нея верига. Механизмът за опъване на веригата представлява специално зъбно колело, което с винт се монтира към единия от двата отвора в задната част на шината. Секретът е в спираловидно оформения и с фино назъбване по периферията канал в задната страна на колелото. В централния му отвор има свободно въртяща се втулка. Тя от своя страна влиза и се плъзга в канал, щанцован по осовата линия на планката, чрез която целият механизъм се закрепва към шината. В края на планката има палец, който влиза в спираловидния канал на колелото. При завъртането му планката се избутва или издърпва назад, а заедно с нея и шината.

На практика опъването на веригата протича по следния начин. Зъбното колело се завива на ръка надясно до упор, шината с веригата се поставя на мястото си. При това положение зъбното колело може леко да се завие наляво на ръка, за да опъне леко веригата и шината да стои устойчиво на мястото си. След това се поставя капакът и крилчатата гайка се завива на няколко оборота. Същинското опъване на веригата става чрез завъртане с палеца на ръката на малкото черно колело, което се намира над крилчатата гайка. След това тя се дозавива на ръка до отказ. Това е всичко. Най-важното е, че субективният елемент е избегнат и веригата се опъва оптимално според предписанието на производителя.

Предоставената ни машина STIHL MS 250 C-BE има и допълнителна система за моментално спиране движението на веригата QuickStop Super, макар че това не е отбелязано в наименованието на модела. Към набора удобства ще добавим още капачките на резервоарите за горивната смес и маслото за веригата, снабдени с крилчата ръкохватка за по-лесното им завиване и отвиване. При изпразнен карбуратор горивото се подкачва и влива в камерата му посредством удобно изведена от дясната страна на машината помпичка. Така след по-дълъг престой не се налага продължително дърпане на въжето, докато се подкачи гориво. Към удобствата на тази и останалите машини на STIHL принадлежи и механизмът за управление на двигателя. Използва се едно-единствено лостче, което включва на две степени смукача за обогатяване на горивната смес при запалване, с натискане на пусковия бутон то само превключва в нормален работен режим, от него става и изгасването на двигателя. Системата за смазване на веригата е STIHL Ematic System, за която вече стана дума.

Машината има въздушен филтър за многократно използване, направен от фина пластмасова мрежа. Това, което не се забелязва отвън, е модулната система, по която е конструирана машината, така че достъпът до всеки от нейните агрегати или части да бъде максимално улеснен. Трудно се забелязва, но веднага се усеща системата на окачване, при която връзката между двигателната част и ръкохватките е осъществена посредством еластични поглъщащи вибрациите гумени елементи.

STIHL MS 180

Тази машина е предназначена за изпълнение на по-скромни задачи от същата сфера на приложение – домашна градина, рязане на дърва за огрев и строително дърводелство. Тя е по-лека (3,9 kg) от предния модел, има по-малка мощност (1,5 kW/ 2,0 к.с.) и по-малък обем на двигателя (31,8 cm3). Съответно е предназначена за рязане с максимална широчина 35 cm, колкото са възможностите и на модела STIHL MS 250. Въздушният филтър е от кече и при замърсяване се подменя с нов. Показаната на снимката машина е базовият модел, който съответно е и най-евтин, но машината се предлага (засега не в България) и във варианти на „комфортно“ изпълнение:

» MS 180 C-B – с механизъм за ръчно опъване на веригата.

» MS 180 C-BE – в допълнение със стартов механизъм ErgoStart.

» MS 180 CB D – с катализатор на изгорелите газове.

С други думи, описаните „екстри“ не се отразяват върху производствените възможности на машината. Те са удобства, които правят работата по-лека, по-лесна и несъмнено по-приятна. Това, естествено, си има своята цена, но когато човек купува машина, той не само задоволява една практична потребност от гледна точка на работата, която върши, но и си доставя удоволствие от досега с един изпипан до съвършенство инструмент. Ако вземем под внимание и по-големия резерв от мощност, нашият избор на бензинов трион за посочените сфери на приложение все пак е STIHL MS 250 C-BE.

Електрически трион MSE 160 C-BQ

Тук сравнение с цел препоръка не може да направим, защото разполагахме за тестване само с този модел. Всъщност това едва ли е необходимо – разликата между отделните модели е в мощността на двигателя, теглото и дължината на рязане. Изпробваната от нас машина има максимална дължина на рязане 35 cm – толкова, колкото са възможностите и на двата вече описани бензинови триона. С тегло от 4 kg електрическият трион дори малко надвишава бензиновия MS 180, но съответно пък е малко по-мощен – 1,6 kW.

MSE 160 C-BQ също има система за обтягане на веригата на ръка, както и система за бързо спиране при отпускане на ръкохватката QuickStop Super. Ще добавим още, че машината е с гарантирано максимално ниво на произвеждания при работа шум 103 dB. Що се отнася до дизайна, то той е силно впечатляващ. Със своите заоблени и обтекаеми форми машината повече прилича на елегантен кухненски робот, а не инструмент за градината.

Накрая, за придобиване на по-пълна представа за фамилията бензинови верижни триони, производство на STIHL, ще споменем само двата топмодела от листата с новости за началото на 2007 г. STIHL MS 280-I e първият трион с интелигентно електронно управление на двигателя. Осигурява оптимална мощност при всеки режим на работа без необходимост от ръчна настройка на максималната честота на въртене на двигателя. В зависимост от режима на работа карбураторът подава оптималната горивна смес. Машината се характеризира още с допълнително снижено ниво на вибрациите и много добър баланс на центъра на тежестта. Мощността ù е 2,8 kW при тегло от 5,3 kg, а максималната дължина на рязане е 40 cm.

STIHL MS 441 е мощна професионална машина за дърводобив със силно снижено ниво на вибрациите. Мощността на двигателя е 4,1 kW, машината тежи 6,6 kg. Има много добро съотношение тегло/мощност – 1,6 kg/kW. Двигателят ù е STIHL 2-MIX, който съчетава висока мощност за единица работен обем с ниско ниво на вредните емисии в изгорелите газове. Последното е постигнато благодарение на специална система, която вкарва в цилиндъра слой от чист въздух, който отделя изхвърляните изгорели газове от всмукваната едновременно с това горивно-въздушна смес. Така се предотвратява нейното попадане в изгорелите газове и частичното ù изхвърляне навън. Максималната дължина на рязане е 50 cm.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Верижните триони на STIHL”

marian markov | февруари 28th, 2014 at 7:24 pm

Що за модел е MS 181 и цена?
„Направи сам“:

За модела MS 181 може да прочетете в тези статии.
https://napravisam.net/?p=4986
https://napravisam.net/?p=13229
Актуалната цена ще намерите на сайта http://www.stihl.bg.

иван иванов | септември 20th, 2018 at 8:16 pm

Здравейте! Къде мога да прочета инструкция за работа с MS 210 ?

„Направи сам“: Може да го свалите от сайта на Андреас Штил.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2007, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото