В категории: 2023, Актуални статии, Брой 9-10/2023, Облицовки и настилки, Строителство

Фугиране на бетонни и каменни настилки със Stones ECO

Австрийската компания Винербергер отскоро предлага изцяло нов продуктов сегмент – бетонни изделия Semmelrock за различни видове настилки, предназначени за открито – улици, тротоари, площади, градински алеи и пътеки, открити веранди и тераси, настилки около басейни и други подобни обекти. Тя предлага не просто разновидност от продукти, а цялостни системи. Този подход осигурява, а при правилно изпълнение и гарантира, лесното, бързо и качествено изпълнение на дълготрайни настилки с отличен външен вид, хармонично вписващи се и в природната среда.

В НС 11/2021 г. представихме накратко основната палитра от бетонни настилки, изпълнени с материали Semmelrock.

В НС 7-8/2023 г. темата бе „Линейни отводнителни системи SemDrain на Semmelrock“. Те са незаменимо решение, елемент от цялостната система материали Semmelrock за изграждане на настилки за пешеходно или автомобилно движение.

В тази статия представяме друг, все още нов и слабо познат за българския строител, иновативен материал – фугиращата пясъкообразна смес с марката Stones ECO. Тя е предназначена за запълване на фугите при разположени на открито настилки от павета или плочи, които са предвидени основно за пешеходно движение – алеи, подходи пред входове на къщи и гаражи, тераси и т.н. Материалът може да се използва и при зони, достъпни за автомобили с тегло до 3,5 т.

Материалът Stones ЕСO е подходящ за запълване на фуги с широчина от 1 до 20 mm при минимална дълбочина (дебелина на плочите) 30 mm.

С какво фугиращият материал Stones ECO превъзхожда добре познатите материали, използвани от столетия и защо бива сочен като иновация в строителната практика?

Пътеките и алеите във всяка градина или парк са елемент от първостепенно значение. Те са дългосрочна инвестиция, чийто желан външен вид, функционалност и дълготрайност, съчетани с лесна поддръжка, са постижими чрез използване на съвременни качествени материали и технологии, които освен всичко друго, отговарят на съвременните екологични изисквания.

Такива решения са изделията Semmelrock. Бетонните настилки на австрийската компания откриват простор за творчески дизайн и екологичност на изпълнените с тях обекти. Положени върху водопропусклива основа с необходимия надлъжен и напречен наклон за оттичане на водата, без използване на свързващи (слепващи) циментови разтвори или други материали, те осигуряват качествено и щадящо околната среда решение. Благодарение на фугите, образувани между отделните елементи и използване на различни фракции от трошен камък за основа, дъждовната вода се просмуква в почвата бързо и ефективно, което облекчава дренажната система. Поради тази причина и фугите като елемент от настилката, също трябва да бъдат запълнени с водопропусклив материал, който способства процеса на инфилтрация.

И не само това.

Настилките на открито задължително се изпълняват чрез оставяне на пролука (фуга) между използвания за целта материал – плочи или павета. Причините за това са няколко. Наличието на фуга предотвратява плътния контакт между съседните елементи. Това предпазва техните кантове от механично разрушаване и постепенно изронване, причинени от механичните сили, възникващи при термичното им разширение през горещите месеци на годината. През зимата, превърналата се в лед вода, също оказва силно разрушителен натиск. Дори може да повдигне отделни части от настилката. Наличието на правилно изпълнени и запълнени фуги позволява компенсиране на тези въздействия и способства за запазване на целостта и здравината на материалите, с които е изпълнена настилката.

Наличието на фуги допълнително улеснява полагането на плочите, защото позволява да се коригират своевременно дребни неточности при окончателното им наместване. Както вече стана дума, фугите изпълняват и още една много важна функция – запълнени с подходящ водопропусклив материал, те спомагат за инфилтрация, т.е. за своевременното отводняване на повърхността. През тях дъждовната вода се оттича и просмуква в почвата, с което вероятността от образуване на локви или потоци, според наклона, силно намалява.

Освен че са конструктивен елемент, фугите допринасят значително за цялостния декоративен ефект, създаван от настилката. Те спомагат за по-релефното очертаване на контура на плочите, като подчертават ефекта на канта. Добре запълнените фуги, без прорасла нежелана растителност и останали върху настилката трайни следи при използване на цимент примерно, придават допълнително очарование на майсторски изпълнената настилка.

Обичайните материали за запълване на фугите, като пясъчно-циментов разтвор или кварцов пясък, са изживели времето си. Циментовият разтвор създава твърда връзка между елементите в настилката, поради което периодичните термични напрежения след време може да причинят разрушаване на материала, появят се пукнатини, които през зимата ледът бързо разширява. Така запълнената фуга не пропуска вода, а колкото и внимателно да се работи, зацапването на повърхността на плочите с цимент все ще остави видими следи. Почистването след неговото втвърдяване е трудна, често и невъзможна задача.

Запълването на фугите с обикновен кварцов пясък изисква честото им допълване с нов, защото поради липсата и на минимално свързващо песъчинките вещество, той лесно се отмива от дъждовете. Същото би могло да се случи и при невнимателно миене на настилката със силна струя вода. Този класически пълнеж има и друг недостатък. След време пясъкът се превръща в хранителна среда, която способства за поникване и развитие на тревна и друга растителност, което в повечето случаи е нежелателно и неестетично.

Изброените дотук недостатъци са напълно преодолими и породените от тях проблеми липсват, когато се работи с новия материал – Stones ECO. Тази фугираща смес съдържа сух, фино смлян минерален пясък, стабилизиран с добавка от растителни съставки (екстракт от жиловляк), минерали и силикати. Тя е патентована под наименованието Solid Green Binder. На тази иновативна съставка се дължат дълготрайната свързваща сила на Stones ECO – неговата висока устойчивост на разпрашаване, способността на положения във фугите материал да се възстановява. Не на последно място тази смес потиска развитието на растителност във фугите.

Stones ECO има отлична адхезия към материала, от който е изработена настилката, поради което здраво се свързва към него. При контакт с вода, т.е. при всеки дъжд или поливане с вода, запълващият фугата материал омеква и поема част от нея, при което възстановява еластичността си. Той се разширява (набъбва) под въздействието на активизиралите се свързващи го растителни съставки. Поради това, евентуално образувалите се микропукнатини, между него и канта на изделието, се затварят.

По принцип реновирането на фугите е част от цялостната поддръжка на настилката. За да съхранят алеите и другите покрити по този начин открити пространства своя привлекателен вид, е необходимо поне веднъж годишно фугите да се преглеждат и допълват при необходимост. Новозапълненият пясък Stones ECO се свързва безпроблемно с вече съществуващия във фугата материал. Способността на съставките да се активират след всеки досег с вода, гарантира бързото възстановяване на материала и целостта на фугата.

За отбелязване е и факта, че съставът на новата фугираща смес има водороден показател (pH), който се запазва трайно във времето. Повишената киселинност не позволява поникването и развитие на растителност във фугите.

Продуктът не съдържа цимент и полимери. Stones ECO е иновативен, екологично чист материал, сертифициран от немския ECO INSTITUT (eco-INSTITUT Germany GmbH) като напълно безвреден за околната среда.

Запълването на фугите с него става изключително лесно и бързо, а желаното качество е гарантирано. При спазени инструкции за полагане, след запълване на фугите, остатъците от материала лесно и напълно се отмиват с вода, без да оставят каквито и да било загрозяващи повърхността на настилката трайни петна и други следи.

Stones ECO се доставя в сухо състояние в торби с тегло по 25 kg. Предлага се в три цвята – сив, базалт и бежов. Правилното съхранение на пясъка е от изключително значение за запазване на свойствата му.

Stones ECO е подходящ за всички видове настилки, изпълнени с павета или плочи, били те от бетон или от естествен камък, поставени върху водопропусклива и несвързана основа. Запълването на фугите се извършва при сухо време и суха повърхност на настилката, както и при температури над 2 oС. Прахообразната смес се разнася равномерно върху повърхността чрез постепенно изсипване от торбата. След това с помощта на четка тя се разпределя старателно, докато фугите бъдат запълнени. Работата се ускорява и улеснява, когато четката се движи под ъгъл спрямо фугите. При нова настилка, съответно първоначално фугиране, пълнежът на фугите трябва да бъде уплътнен с моторна трамбовка (виброплоча) с гумена подложка, като периодично се добавя нова суха смес до окончателното запълване на фугите. За плочи, при които този метод не е подходящ, уплътняването може да се извърши чрез неколкократно почукване с гумен чук по краищата на всяка плоча. Целта е всички фуги да бъдат плътно запълнени с фугираща смес. Щом това бъде постигнато, прахообразните остатъци от сместа се отстраняват от повърхността на настилката чрез издухване с електрическа метла (електрическа духалка).

След това повърхността внимателно се навлажнява с фино разпрашена до „мъгла“ водна струя. Водата прониква във фугите и активира свързващото вещество Solid Green Binder. Изчакват се 5–10 min, след което настилката се полива, вече с тънка плътна водна струя. Стремежът е тя да попада върху повърхността на настилащия материал, а не във фугите, за да не отмива пълнежа в тях докато стегне. По този начин трайно се почистват остатъците от фугиращата смес, полепнали върху повърхността на настилката. Опасност от предозиране на водата няма. Излишното количество бързо се просмуква през фугите и попива в почвата под настилката.

След изсъхване естественият цвят на плочите се самовъзстановява.

За допълнителна информация, посетете сайта на „Винербергер“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото