В категории: 2021, Актуални статии, Брой 11/2021, Градина, Облицовки и настилки, Строителство

Бетонните настилки Semmelrock, продукт на концерна Винербергер

От близо две десетилетия името на австрийския гигант Винербергер у нас се свързва основно, да не кажем почти изцяло, с производството на световно наложилите се керамични строителни материали. Това са добре познатите на българския строителен пазар, масово използвани в модерното строителство тухли (блокове за зидане) Porotherm и керемидите Tondach.

Заедно с необходимата експертна и консултантска поддръжка, тези продукти, се предлагат на българските проектанти и строители от дъщерната компания „Винербергер“ ЕООД, основана през 2004 г. Техните качества и прилагане в строителството са добре познати на редовните читатели на „Направи сам“. Досега на тях са посветени 49 статии в списанието.

Извън гилдията на проектанти и строители, по-малко известно е, че групата Винербергер, включва и редица също така изключително успешни компании, специализирани в други производства, добре познати и радушно приети на пазара със своите реномирани марки. Към момента Винербергер АД разполага със 197 поделения в 29 държави и над 16 500 служители.

Една от тези компании е международната Semmelrock. Основана през 1958 г. в Клагенфурт, Австрия, през 1996 г., 75% от нея е придобита от Винербергер. Така започва нейното бързо териториално разширяване и навлизане на пазарите в младите демокрации от Централна и Източна Европа. От 2010 г. компанията става изцяло притежание на Винербергер. Днес Semmelrock е лидер за Централна и Източна Европа в производството на бетонни изделия за различни видове настилки и облицовки на открито. Притежава 14 завода, разположени в 7 от бившите социалистически държави, сред които е и България.

У нас тя е представена от дъщерната си фирма „Земелрок Щайн унд Дизайн“ ЕООД, основана през 2009 г. Базирана е в непосредствена близост до столицата, в с. Григориево, община Елин Пелин. Тук се намира заводът за производство на бетонни материали за настилане на пешеходни зони, улици, тротоари, площади и други обществени места, на алеи в паркове и междублоковите пространства, за градински настилки, зидове и масивни огради, подови покрития за открити тераси, веранди и др.

На същата територия е разположена администрацията, склада за готова продукция и което представлява особен интерес за клиентите – мострено изложение-градина на открито. То предоставя отлична възможност за запознаване с материалите на Semmelrock – изпълнението на различни видове настилки – паважи и плочи, ландшафтни решения за зидове, масивни огради, стълбища, бордюри, кашпи и др. Визуално, както и с експертната помощ на специалисти-консултанти, посетителят добива реална представа, както и техническа информация за приложението и качествата на тези материали.

„Земелрок Щайн унд Дизайн“ ЕООД – мостреното изложение-градина на територията на фирмата в с. Григориево

Понеже това е първото представяне на Semmelrock и неговите продукти в списанието, за читателите, които не познават историята и мащабите на Винербергер, по-напред ще хвърлим бегъл поглед, даващ представа за развитието през годините, както и на днешните производствени и развойни възможности на австрийския гигант.

 

Винербергер е измежду малкото международни компании, които може да бъдат посочени като уникални със своето двувековно развитие и принос за днешния облик на сградното строителство. И по-точно, на необходимите за това базови, основно керамични строителни материали, при създаването на иновационни технологии при тяхното използване. Такава новост от последните години е технологията за зидане чрез залепване на блоковете Porotherm от серията Profi със специалното полиуретаново лепило Dryfix Extra.

През своята 200-годишна история, чието начало е положено през 1819 г. с първата тухларна за производство на печени тухли, тогава в близост до Виена, преживяла две световни войни, през последните двайсетина години компанията се е утвърдила стабилно като световен лидер в производството на керамични тухли за зидане. С оглед на съвременните изисквания за топлоизолация и звукоизолация, за осигуряване на оптимален, здравословен микроклимат в помещенията, блоковете за зидария Porotherm са най-подходящият материал за изграждане на външни и вътрешни масивни неносещи стени.

Палитрата от задължителни строителни материали се допълва от керамичните щурцове Porotherm за премостване на светли отвори на врати и прозорци.

Винербергер произвежда и междуетажни керамични подови елементи (хурди) Porotherm, които възраждат и придават ново качество на тази традиционна за редица европейски държави, включително и за България преди Втората световна война, технология за изграждане на олекотени плочи, предимно в по-малки жилищни сгради.

По същия всеобхватен начин Винербергер решава проблема и с покривната конструкция на сградите, като предлага богата гама от различни по форма, големина и цвят керамични керемиди. Също така и всички останали елементи, необходими за изграждането на дълготраен, висококачествен, съответстващ на вида на сградата, хармониращ с околната среда и местните строителни традиции, покрив. Последна новост в този сектор бе скорошното пускането на българския пазар на покривните прозорци Tondach (https://napravisam.net/?p=39519).

В производството на керамични керемиди Винербергер е европейски лидер с две утвърдени марки – Koramic, за западната част на континента и Tondach, чиито продукти са специално съобразена със строителните традиции и предпочитания в страните от Централна и Източна Европа. В тях, включително и в нашата страна, марката Tondach е предпочитаният избор на керемиди.

 

Друга дъщерна фирма на Винербергер у нас е „Пайплайф България“ ЕООД, която предлага продуктите на Pipelife International GmbH, компания от състава на групата Винербергер. Тя е един от водещите в света производители на пластмасови тръби и елементи за тръбни системи, чиято продуктова палитра обхваща над 10 000 изделия за изграждане на инфраструктурни и сградни ВиК инсталации, за отводнителни, дренажни и напоителни системи, за сградно отопление и др. Има поделения в 25 държави.

С уточнението, че споменатите тук фирми и марки не изчерпват палитрата от компании в състава на групата Винербергер, се връщаме към темата на статията.

 

Бетонните изделия на Semmelrock

Semmelrock произвежда и предлага широка продуктова палитра, основната част от която е предназначена за различни видове паважи и плочи за улици, площади, тротоари, градински алеи, открити веранди и тераси, оформление около басейни и други обособени места за отдих. Също, за изграждане и облицовка на зидове и масивни огради и прегради, на стълбища, бордюри, палисади в градината и други. В крак с последните технически новости в осветителната техника, се предлагат и устойчиви на натиск, включително от автомобилно натоварване, светещи плочи за вграждане в настилката. Те имат светодиоден източник на светлина, захранван от вграден в тях соларен панел. Съхранената в акумулаторна батерия електроенергия осигурява около 10 часа светене през нощта. Ефектно и същевременно практично и екологично осветление.

Горе: вляво – плочи SOLAR със слънчев панел, вдясно – имитация на дървени траверси Bradstone Log.

Долу – плочи Nordic Maritime – имитация на естествена дървесина.

Като добавим многообразието от размери, форма, релеф и цвят, повърхност и обработка на повърхността, и други отличителни белези, се получава продуктова палитра, която не може да бъде описана с думи. Визуална представа и техническа информация може да се получи от сайта на „Земелрок Щайн унд Дизайн“ ЕООД. Той съдържа обилна снимкова информация, както на отделните продукти, така и за множество, изпълнени с тях представителни обекти с обществено предназначение или преобразяващи домашната градина.

Вляво – плочи ASTI Colori, вдясно – стъпала Bradstone Old Town

Сайтът съдържа подробна техническа информация за полагането на различните видове настилъчни и облицовъчни материали, за тяхното поддържане и почистване. Предлагат се не само консултантски, но и проектантски услуги по заявка на клиента.

Както вече стана дума, реалистична представа за възможностите на продуктите дава мостреното изложение-градина на територията на фирмата в с. Григориево. С помощта на много лесно за използване програмно приложение, всеки може да си запази час за индивидуална безплатна консултация и да разгледа възможностите за допълнително предлаганите услуги за CAD планиране.

За най-любопитните и нетърпеливите е разработена интерактивна апликация за визуализация в реални условия – приложението GardenVisions. Тя е отличен помощник за ориентация в многообразието от продукти и оптимален избор, разработена за мобилни устройства – смартфон или таблет, работещи с операционните системи iOS или Android.

Достатъчно е да се заснеме участъка, който предстои да бъде покрит с настилка. След това подходящият материал се подбира измежду над 100 възможни варианта, включително цвета на уникалната за България смеска за фугиране Stones Eco. Виртуално проектираната настилка се изобразява на екрана с много голяма степен на достоверност. Може да се експериментира с различни продуктови фамилии до постигане на желания резултат. Програмният продукт позволява също така коригиране на перспективната деформация на изображението, неизбежна при снимане под ъгъл и т.н. Така изготвеният проект може да бъде съхранен, както и да бъде изпратен на „Земелрок Щайн унд Дизайн“ ЕООД за допълнителни консултации, включително за изготвяне на професионален проект („Адаптация на растер”) или за поръчка.

GardenVisions – мобилно приложение на Semmelrock, с което всеки може да проектира настилката, която желае

 

Предимства на изделията от бетон

С продуктите си от бетон Semmelrock цели да възпроизведе и възкреси с помощта на съвременни производствени технологии старите, някои и старинни, настилки от сиенитни павета и каменни плочи, които носят очарование от времената на нашите предци. Да предложи съвременни качествени материали, които многократно улесняват и ускоряват работата при изпълнението на настилки и облицовки, удължават тяхната дълготрайност. Предлагат се материали, имитиращи сполучливо скъпи плочи и други материали от естествен камък. Има и такива, които имитират текстурата на дървесни материали.

Разнообразието по форма и размери, с гладка или с релефна повърхност, различната структура и цвят, предоставят на проектанта широк простор при създаването на хармониращи с околната среда и начин на изпълнение настилки и други елементи, най-вече в градинска среда. Продуктите на Semmelrock, най-грубо, са разделени в 9 продуктови фамилии, т.е. цялостни системни решения от една линия или общо 30-тина продуктови линии. За улеснение на клиента те са представени на сайта на фирмата и съобразно тяхното приложение – за обществено и частно използване, като второто преобладава.

Благодарение на еднаквите размери, произведените от бетон материали се полагат значително по-лесно и бързо при високо качество на завършената настилка. Някои видове настилки, примерно иновативният сегментен паваж ARTE, се доставят в комплект, който съдържа необходимите основни елементи за застилане (сегментни дъги) А и B, C и D за ARTE 8 и А и В, за ARTE 10. Освен тях, за оформяне на краищата на дъгите от сегменти, са необходими и спомагателни ъглови и допълващи елементи, чийто брой зависи от конкретното изпълнение – вълнообразно или дъговидно. Затова се купуват отделно.

На този вид паважни настилки ще се върнем подробно в следващ брой на списанието. При тях най-специфичното и иновативно е, че отделните павета са свързани по три или по пет-шест в един общ и здрав блок (сегмент). Помежду им е оформена дълбока фуга, която, запълнена с фугиращата смес, прави възприемането на всяко паве като отделно. Поради това производителят е нарекъл тази настилка сегментиран паваж.

Горе вляво – дъгообразно полагане на сегментен паваж, вдясно – сегментен паваж ARTE с дебелина 8 cm.

Долу вляво – Сегментен паваж ARTE с дебелина 10 cm.

Блоковете се поставят на мястото си изключително лесно, бързо и точно. Благодарение на дъгообразно извитата форма на сегментите, характерните за настилките от павета дъги или вълни, се получават от само себе си като запазват стройната подредба и радиус на изпълнение. Също така, сегментираният паваж е отлично, лесно постижимо решение за настилки при кръгово движение и други площи с кръгова форма.

За тази настилка не случайно използвахме определението иновативна, което може да се разтълкува не само като нещо ново, но и решение от бъдещето, приложено днес. В случая за това допринася и специфичната при този клас продукти на Semmelrock – системата Einstein® за странично „заключване” на сегментите помежду им. За целта напречно по тесните си страни те имат релефно изпъкнали ребра, чрез които се „скопчват” здраво един за друг.

Това прави настилката изключително устойчива на странично разместване или завъртане на сегментите един спрямо друг, включително при голямо натоварването. Освен това осигуряват стройна и еднаква фуга между елементите, така че да е визуално невъзможно да се определи къде единият елемент се свързва с другия и да се постигне оптически красив и равномерен външен вид на цялостния паваж. Този вид бетонни паважни настилки са значително по-устойчиви и дълготрайни, поставят се значително по-лесно и бързо в сравнение с класическите единични каменни павета.

Системата Einstein® е налична и за настилките City Top Plus и RAYOS, което позволява върху тях да се движат и тежкотоварни автомобили при височина (дебелина) на настилката 8 cm.

Палитрата от материали на Semmelrock включва още различни видове декоративни бордюри, палисади и др. Същото се отнася за стъпалата и други материали, необходими за изграждане на стълбища в паркове или домашни градини. Предлагат се и материали, предназначени за изграждане и най-вече облицоване, на зидове и масивни огради.

Асортиментът от плочи за настилане на открити повърхности включва и екзотични модели като имитиращите повърхността на стара дървена железопътна траверса (Bradstone Log траверса). Нестандартно решение, което придава особено очарование на виеща се в градината пътека, примерно.

Вече споменахме, че бетонните сегментни паважни и някои други улични настилки на Semmelrock издържат натоварването от движение на леки и товарни автомобили. В зависимост от товароносимостта им материалите са обозначени с пиктограма – подходящи за пешеходци, за автомобили или камиони.

Настилките от бетонни материали са устойчиви на нагряване през лятото, устойчиви са и на замръзване през зимата. Издържат и на агресивното въздействие на лугата, която обичайно се използва при зимната поддръжка на пътищата.

Благодарение на гарантираните фуги между бетонните сегменти и запълването им с фугиращата смес Stones Eco, дъждовната вода се просмуква лесно и не образува локви. Някои плочи, като ECOgreen, се поставят при 4 cm широчина на фугата помежду им. Тя се запълва с чакъл, цветни камъчета или зеленина, което е прекрасно решение, примерно за вътрешни дворове, включително подходящо за паркиране на автомобили. Широката фуга допълнително улеснява оттичането на дъждовните или от топящ се сняг води, а дебелината на плочите – 8 cm, позволява дори движение на камион върху тях.

Горе вляво – Павета с вградена система Einstein®, вдясно – паваж City Top Plus.

Долу вляво – плочи RAYOS – система Einstein®, вдясно – паваж ECOgreen, подходящ за паркиране на автомобили.

Semmelrock препоръчва полагането на настилките да става по метода на сухия монтаж. От това следва, че при необходимост от ремонтни работи под настилката, плочите може да бъдат извадени, без да се повредят. След това се връщат на местата си и настилката е възстановена без необходимост от покупка на нови плочи.

Заслужава да се отбележи още една възможност, която Semmelrock предоставя за част от плочите. Решението е наречено от производителя „комби-форма“.

За какво става дума. Настилката е значително по-разнообразна и с по-привлекателен вид, когато съдържа квадратни и правоъгълни плочи с различна големина. При обичайната майсторска практика това се постига чрез рязане на място на повечето плочи. Работата върви бавно, изисква са много внимание, „набито око“ и значителни практически умения, лесно се допускат грешки. Semmelrock предлага решение, при което отпада необходимостта от рязане на плочите. Дейност, която бави работата, изисква допълнителни разходи за диамантни дискове, електрически ток и опитен майстор-полагач.

Настилките „комби-форма“ се доставят във вид на комплекти, съдържащи различни по форма и размери плочи. Те са подбрани така, че при подходящо подреждане, изпълват покритие от около 1 m² площ. Улеснението за строителя е голямо, добрият външен вид и качество на настилката са подсигурени. Рязане на плочи може да се наложи единствено по краищата на настилката, а най-добре е да се направи фриз от подходящи по големина и вид плочи или декоративни завършващи бордюри.

Горе вляво – комби-форма за около 1 m² настилка, вдясно – система за стени Bradstone Milldale.

Долу вляво – кашпи TRIFLOR, вдясно – паваж Klassik.

 

Защита, поддръжка и почистване

Към предимствата на различните бетонни материали, особено за настилки, добре е да се вземе под внимание също тяхната способност да не задържат замърсявания и лесно да се почистват.

Част от плочите имат специално импрегниращо повърхностно покритие Semmelrock Protect, което им осигурява по-голяма устойчивост на атмосферните влияния, предпазва цвета от избледняване поради UV лъчите на слънцето. В известна степен то ги прави и по-неподатливи на замърсяване. Вече замърсени, импрегнираните повърхности се почистват по-лесно.

За останалите плочи и други бетонни материали, импрегнацията може да се извърши допълнително, за което „Земелрок Щайн унд Дизайн“ ЕООД предлага три препарата от фирмената серия Finalit. Два от тях са импрегниращи. Finalit №22 се прилага за средносрочна защита на интензивно натоварени повърхности срещу петна и замърсявания. Той не променя цвета. Вторият – Finalit №25, е подходящ за дългосрочна защита срещу петна и замърсяване. Той подсилва наситеността на цвета на плочите, а също така им придава и противоплъзгащи свойства. При повърхности с повишена порьозност се препоръчва първоначална обработка с препарата Finalit №21S, който затваря капилярните пори, съдържа и фунгициди, които потискат появата на плесени и други микроводорасли.

С марката Finalit се предлагат и препарати за почистване на настилки и други градежи, изпълнени с продукти на Semmelrock. Тя обхваща 6 препарата, от които първият Finalit №1 се използва за основно почистване на силно замърсени повърхности, а също така и за финално третиране на почистени с някой от останалите препарати. Това неутрализира останали от тях киселинни съставки. Специализираните почистващи препарати са създадени за премахване на петна и други замърсявания, причинени от пръст и глина, цветя, плодове, листа от дървета, кафе, вино, ръжда, мазнини, автомобилни масла, петролни продукти, петна от избили на повърхността соли от бетона и др.

Механичното почистване на настилките трябва да се извършва с мека четка и вода, а при необходимост, и със споменатите препарати. Водоструйни машини с високо налягане и пароструйки не са подходящи. Фугите, запълнени с несвързан кварцов пясък, трябва да се почистват по начин, който да не го извлича от тях.

Порцеланови плочи AirPave Toledo

Накрая още една важна подробност. Дотук говорихме само за материали, произведени от бетон. Освен тях „Земелрок Щайн унд Дизайн“ ЕООД предлага и плочи, произведени от други материали.

Плочите от фамилията AirPave са произведени от висококачествен порцелан. Дебелината им е 2 cm. Предлагат се с различни големини, включително голямоформатни плочи с размери 60х120 cm. Представителен материал, особено подходящ за настилки на открити площи – тераси, веранди, балкони, обособени градински кътове, а така също на входни зони, фоайета, пътеки и др. Предлагат се модели с различно оцветяване, гладки и с фина повърхностна структура.

Под марката Penter се предлагат керамични материали за паваж, висококачествени, плътни и здрави клинкерни павета в три цвята – антрацитно-кафяв, жълтеникав, червеникав. Те са изключително дълготрайни, с времето не променят цвета си, практически не абсорбират влага, повърхността им е устойчива срещу плъзгане.

Тук е мястото да споменем, че столетие преди основаването на „Винербергер“ ЕООД, марката Винербергер трайно стъпва в центъра на София. Неин продукт са емблематичната за столичния град настилка от жълти павета, които, вече над век, са гордост за столицата ни. С тях през 1907 и 1908 г. са настлани около 60 000 m² улици и площади.

Жълтите павета са произведени от богата на вар глина (мергел), добивана в мина в близост до Будапеща (тогава Австро-Унгария). Стрита на прах и формована в познатите ни павета, те са изпечени при температура 1300 °С. Производител е основаната през 1869 г. от Хайнрих Драше край Будапеща тухларна фабрика, собственост на Винербергер.

Заслугата за избора и покупката на керамичните жълти павета, а не на друг от конкурентните материали – каменна (сиенитни павета от кариерите на Витоша) или асфалт, е на Мартин Теодоров, кмет на София (1905–1908 г.).

Историята на софийските жълти павета е описана подробно в книгата „Строителната керамика през вековете”, луксозно издание на „Винербергер” ЕООД по случай 10-годишнината от основаване на фирмата. Неин автор е Савина Димова.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото