В категории: Брой 1-2/2008, Водопровод и канализация, Декорация и защита, Инструменти

Пистолет за горещ въздух на „Спарки Елтос“

В началото на годината „Спарки Елтос“ добавиха към обширната си продуктова листа и пистолет за горещ въздух HAG 1600. Това е много полезен, а в редица случаи и незаменим инструмент. Той се използва за равномерно нагряване при различни дейности без опасност от прегаряне на материала. Типично приложение на пистолета е премахването на стари лакови покрития. Боядисаната повърхност равномерно и внимателно се нагрява, при което слоят боя омеква и тук-там се издува на мехури, след което лесно и без повреждане на основата може да се изстърже с шпахтел или шабър. Този е най-разпространеният метод за премахване на бои от дървени или метални повърхности, от боядисани с блажна боя стени и др. Освен бързината и доброто почистване на основата, съществено предимство на метода чрез нагряване е, че при него не се отделя прах – нещо, което не може да се избегне при шлифоването с шлифовъчни хартии.

Поради високата температура на изходящия от пистолета въздух, той много успешно се използва за имитация на обгаряне на обшивки от облицовъчни дъски (сачак), при което иглолистният материал придобива красиво светло- до тъмнокафяво оцветяване.

Друго типично приложения на пистолета за горещ въздух е огъването на тръби от пластмаса (PVC или полипропилен), а при необходимост и снаждането им една с друга, ако по някаква причина не се използва специална фасонна част, при което краят на едната трябва да се разшири, за да влезе в него следващата тръба.

Списъкът с приложения може да се разшири с още редица дейности, за които е необходимо равномерно нагряване на материала, при това без да се използва открит пламък. Като пример може да се даде размразяването на замръзнал тръбопровод, особено ако е от пластмаса, когато използването на пропан-бутанова или друга горелка е недопустимо. Същото се отнася и за замръзнали смесителни батерии, водопроводни кранове и други чувствителни на силно нагряване части на водопроводната инсталация.

В сферата от дейности на пистолета попадат още спояването на различни детайли от пластмаса, почистване на изолацията на силови електрически кабели, обработването на опаковани в термосвиваемо фолио предмети и т.н.

Всички тези дейности отлично могат да бъдат извършвани с новия пистолет HAG 1600, който е от професионалния клас инструменти. Той има нагревател с мощност 1600 W, който е в състояние да загрее излизащия от дюзата въздух до 550 °С. В зависимост от приложението пистолетът позволява регулиране на дебита на въздуха и неговата температура в широки граници. Дебитът може да се променя на две степени в границите 190-210 l/min и 310-350 l/min. Съответно температурата на изходящия въздух се регулира в границите 50–400 °С и 50–550 °С.

Функционалните възможности на пистолета значително се разширяват чрез неговото комплектуване. Така например за премахване на лакови покрития се използва широка 75 mm плоска дюза. За огъване на пластмасови тръби и размразяване на тръби се използва дюза с отразяващ екран. Едностранно отворена дюза се използва при работа в близост до стъкло или други лесно повреждащи се от топлината материали. Комплектът съдържа и четвърта дюза, която дава тясна, силно насочена въздушна струя, подходяща за премахване на бои в ъгли и трудно достъпни места, за спояване на пластмаси или нагряване на термосвиваемо фолио.

При работа на труднодостъпни места предпазната гривна в предния край на пистолета може да се свали.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Пистолет за горещ въздух на „Спарки Елтос“”

дани | декември 27th, 2011 at 12:04 pm

Здравейте!
Интересуваме пистолет за горещ въздух Спарки HAG 1600 може ли да работи
на тепература мин. от 50 градуса,само на тази температура?
Благодаря Ви!
„Направи сам“: Здравейте, температурата 50 °С е долната граница, която, според техническата документация, може да поддържа пистолета. За съжаления нямаме лично наблюдение, защото този пистолет не е тестван в редакционната ни работилница.

Гост | януари 23rd, 2012 at 3:34 pm

Добър ден и здравейте!
Показваният инструмент може ли да се използва за отстраняване на блажна боя от врати, прозорци и как става това, за да не се нарани фатално обработваната повърхност? Ако уредът може с успех да се използва ме интересува цената му и мястото, от където може да се закупи.
Благодаря предварително!

„Направи сам“: Здравейте,
по принцип едно от най-честите приложения на пистолетите за горещ въздух е именно премахването на стари покрития от различни видове бои и лакове. Нагряването трябва да се извършва внимателно и щом пластът боя омекне и започне леко да се повдига, се изстъргва със стоманен шпахтел. При прегряване боята се спича, овъглява се, става много твърда и отстраняването й вече може да стане по механичен начин.
Повече за използването на пистолетите за горещ въздух може да прочетете тук.
Най-доброто решение за премахване на стари лакови покрития е специализираната за тази цел фреза на Metabo.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото