В категории: Брой 7-8/2010, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Влагоустойчив гипсфазер Vidiwall HI

Една очаквана от близо година новина вече е факт – на строителния пазар се появи новият материал от семейството на Knauf – облицовъчните плочи Vidiwall HI. Изкушението да пуснем изпреварваща информация датира от края на 2009 г., но тогава се ограничихме да публикуваме актуализирана информация по все още горещата тема – облицовъчните плочи на циментова основа Aquapanel, и да споменем за предстоящото откриване на завода на Knauf за гипсокартон „Марица“ в община Гълъбово. Откриването на завода стана в средата на юни т.г. (виж НС 5-6/2010), а сега дойде времето да представим и новите плочи Vidiwall HI. Причина за забавянето на информацията е, че след като бъде създаден и производствените линии настроени за неговото производство, нов строителен материал като този с европейско и световно приложение трябва да измине дългия път и да издържи успешно всички тестове за неговото сертифициране по стандартите на ЕС. Всичко това вече е минало, а произведените във видинския завод плочи Vidiwall HI несъмнено ги очаква добър прием в строителството, което пък допълнително ще разшири територията на „сухото строителство“.

Най-характерната особеност на новите плочи е, че за разлика от останалите облицовъчни плочи на гипсова основа – класическите гипсофазер и гипсокартон, Vidiwall HI са влагоустойчиви, т.е. те са устойчиви на атмосферните влияния – дъжд, сняг, ниски и високи температури. С две думи, това са плочи, които откриват още по-широко един нов фронт за приложение на материали на Knauf – фасадните облицовки. Новото производство на завода във Видин несъмнено ще увеличи още повече тежестта и значимостта на българския производител в „империята“ Knauf, защото и досега около 90% от произведените в него плочи от гипсокартон Vidiwall и Vidifloor се изнасят в Австрия, Швейцария, Италия и други държави. Споменаваме тази подробност не за да ласкаем егото на българина, че и той е дал нещо на света, а за да подчертаем, че продукт, който се харчи като „топъл хляб“ в преситената на най-качествени строителни материали Европа, би намерил същия радушен пример и на нашия строителен пазар. Пазар, който постепенно се ориентира към все по-качествените материали, а не към тези, чието единствено достойнство е подозрително ниската цена.

Новите плочи Vidiwall HI имат дебелина 15 mm и се произвеждат на листове с широчина 1200, 1245 и 1250 mm и дължини 2000, 2500, 2600, 2750 и 3000 mm. Това разнообразие от размери е съществено удобство за строителя, защото докато по-малките плочи са по-подходящи съответно за по-малки обекти и могат да се монтират с лекота от двама души, големите са за предпочитане при облицовка на фасади с по-голяма площ. С тях се ускорява строителството и не на последно място количеството на фугите, които следва да се запълват след това, значително намалява. На външен вид плочите Vidiwall HI се отличават от обикновения гипсофазер Vidiwall по оцветяването си в синьо.

Преди да навлезем в темата за влагоустойчивостта и оттук за непосредственото приложение на плочите Vidiwall HI, да си припомним какво е „старото“, което вече десетилетия прави гипсофазера предпочитан материал в сухото строителство. Наред с класиката – плочите гипсокартон на Knauf и все още новите Aquapanel, гипсофазерът има своите специфични особености и предимства, които в редица случаи досега го правеха предпочитания облицовъчен материал за изграждане на вътрешни конструкции. А сега вече и откритите фасади стават територия за приложението на новия Vidiwall HI.

Плочите от класическия тип гипсофазер се отливат от гипсов разтвор със съдържание на около 20% целулозни влакна, получени при преработка на отпадъчна хартия. Влакната изпълняват ролята на своеобразна армировка, която допълнително повишава устойчивостта на плочите на натиск и огъване. По тази причина те не са облепени с картон като гипсокартона. Имат напълно равна и гладка повърхност. Краищата им са с прави отсечени ръбове, а не са заоблени. Плочите гипсофазер имат по-голяма обемна плътност (над 1150 ±50 kg/m³) в сравнение с гипсокартона (760–790 kg/m³), което, от една страна, ги прави по-тежки и по-трудно повратливи при монтиране, а от друга, е предимство, защото поради по-голямата си маса имат способността по-добре да поглъщат трептенията от въздуха, т.е. имат по-добра шумоизолираща способност.

При вътрешните облицовки те имат почти същото приложение като плочите от гипсокартон, като се ползват с предимство в случаите, когато се цели по-добра изолация срещу пренасяния по въздуха шум и се изисква по-голяма механична устойчивост на стената. Стените, облицовани с гипсофазерни плочи, имат и по-голяма товароносимост, което позволява с помощта на специални дюбели да се монтират и по-тежки предмети към тях. Към предимствата на обшивката с гипсофазер трябва да се прибави и повишената пожарозащита, което също никак не е за подценяване.

Към старите, доказани и отдавна познати качества, формиращи предимствата на гипсофазера като облицовъчен материал, сега при новия Vidiwall HI е добавено ново изключително ценно качество – благодарение на специалната импрегнация, новите плочи имат висока устойчивост на влага и атмосферни влияния. Гарантира се, че те могат да бъдат изложени един месец на открито без каквато и да било защита, което по никакъв начин не се отразява отрицателно върху техните физико-механически качества. В немскоезични техническите спецификации за същия материал се посочва, че издържа безпроблемно без защита на атмосферните влияния до два месеца. Плочите Vidiwall HI са импрегнирани, като импрегнацията покрива и кантовете на плочите. Това осигурява неговата силно ограничена водопопиваемост – по-ниска от 100 g/m² след четиричасово пълно потапяне във вода.

За още по-дълготрайната защита на обшивката върху външната ù повърхност се нанася крайно покритие, така, както се прави при всички останали зидарски и облицовъчни материали. В случая това е лесна за нанасяне тънка циментово-лепилна шпакловка, армирана със стъкловлакнеста мрежа. Споменатите в началото на статията лабораторни изпитания за получаване на необходимите европейски сертификати са доказали, че така изпълнената фасада с плочи Vidiwall HI издържа безпроблемно и при най-тежки климатични условия, съчетаващи циклично повтарящи се промени в широки граници на температурата и влажността. В действителност нещата стоят още по-добре за фасадните обшивки с Vidiwall HI, защото вече няма новострояща се сграда от сглобяем тип, която да няма допълнителна многослойна топлоизолация, а плочите Vidiwall HI са отлична основа за нейното закрепване.

За тези, които желаят да сравнят механичните свойство на Vidiwall HI с обикновения гипсфазер Vidiwall, ще посочим най-важните от тях:

» Плътност около 1250 kg/m³

» Якост на опън при огъване ≥5,8 N/mm²

» Якост на натиск ≥25 N/mm²

» Якост на проникване около 750 N

» Коефициент на съпротивление на паропреминаване µ≈18

» Коефициент на топлопроводност λ≤0,30 W/mK

» Клас по реакция на огън (БДС ЕN 13501-1) A2 s1dO

» Модул на еластичност 3900 N/mm²

Какво означават най-общо тези механични характеристики. Плочите Vidiwall HI са материал с повишена здравина, якост на натиск и издръжливост на удар. Поради това те са особено подходящи за облицовки, подложени на такъв вид натоварване. Здравината им ги прави не само облицовъчен, но и до голяма степен конструктивен материал, защото те на свой ред значително допринасят за повишаване на цялостната устойчивост и здравина на конструкцията, като многократно повишават устойчивостта на носещите я метални профили или дървени бичмета срещу изкълчване. По-високата плътност и съответно по-голямата обемна маса ги прави по-добър звукоизолатор в сравнение в плочите от гипсокартон. Това също е голямо предимство, включително при обшиване на външни стени, които трябва да изпълняват отговорната функция да предпазват вътрешността на сградата от градския шум. За целта отлично решение са многослойните стени с участие на специализиран топлоизолатор, каквъвто е каменната вата. Плочите Vidiwall HI са не само негорими, но осигуряват и добра механична устойчивост на стените в случай на пожар. Това е важно не само за външните стени, но и за вътрешните, и особено за граничещите със съседно жилище и стълбищни клетки. Колкото за екологичната чистота – както и останалите плочи на Knauf, така и тези са абсолютно безвредни за здравето, което е доказано и от изследванията в института по строителна биология в гр. Розенхайм, Германия.

И така, да се опитаме да обобщим и да откроим оптималното място на плочите Vidiwall HI в строителната практика. Тяхната водоустойчивост и здравина ги правят определено предпочитан материал при външни фасадни облицовки, а също така и като заместител на импрегнирания гипсокартон при облицовки във влажни помещения. Все пак устойчивостта на Vidiwall HI на влага не е безгранична и затова при фасадни облицовки винаги трябва да се предвиди и някакъв вид защита срещу атмосферните влияния. Най-често това е многослойната топлоизолационна система с тънкослойна декоративна мазилка.

Читателите, проучили поредицата от статии за плочите на циментова основа Aquapanel (виж НС от 3-4/2007 до 12/2007), логично биха си задали въпроса коя от двете да изберат. За които и материали да става дума, еднозначен отговор по принцип няма, защото условията и изискванията винаги са различни. Най-общо казано, когато абсолютната водоустойчивост е основно изискване и плочите не могат да бъдат защитени, така че да не бъдат дълготрайно подложени на мокрене, по-доброто решение е Aquapanel Outdoor. В строителната практика обаче облицовката от плочи много рядко би останала напълно открита и незащитена. В този случай предимството клони към Vidiwall HI и най-вече в ценово отношение.

Приблизително може да се каже, че плочите Vidiwall са около два пъти по-скъпи от обикновения гипсокартон, а плочите Aquapanel пък са около три пъти по-скъпи от Vidiwall. В ценово отношение новите Vidiwall HI с цена около 10 лв./m² при дебелина 15 mm стоят много добре – около 2,5 по-евтини от Aquapanel и около 20% по-скъпи от обикновения гипсфазер Vidiwall. Не посочваме точните цифри, защото цените са променливи във времето величини, а освен това има и разлики в дебелините на плочите. Тази съпоставка позволява да се направи и още един извод – поради минималната разлика в цените си заслужава навсякъде, където има допускане или съмнение за повишена влажност, да се използва Vidiwall HI, а не обикновеният Vidiwall.

Плочите Vidiwall HI се обработват механически така както и обикновеният гипсфазер. Разкрояват се чрез пречупване по предварително издълбан с макетния нож срез върху повърхността. Поради по-голямата им твърдост при тях по-често може да се препоръча рязане с прободен трион. След пречупване на плочата повърхността на кантовете остава неравна. Това се коригира чрез рендосване с профилно ренде. За изрязване на различни по форма и големина отвори също се използва прободен трион, а за изрязване на кръгови отвори, примерно за конзолни кутии на електрическата инсталация, се използват боркорони с твърдосплавни зърна или фрезери с кръгообразно огъната лента, подобна на лентата на дърводелски банциг.

В случая има една особеност – кантовете, получени след пречупване или прерязване на плочата трябва да се импрегнират с дълбокопроникващ грунд на Knauf.

Плочите Vidiwall HI имат прави, без закръгление, кантове (SK). Те се закрепват към носещата конструкция с винтове, като помежду им се оставя фуга с широчина 5–7 mm, която впоследствие се запълва с Knauf Uniflott. Тя също се импрегнира. Възможно е също, особено при облицоване на фасади, плочите да се поставят плътно една до друга, т.е. без фуга.

За илюстрация на възможностите за изпълнение на външни стени по метода „сухо строителство“ с материалите на Knauf ще разгледаме накратко стена с лека конструкция, изпълнена с носещи стоманени профили Knauf CW 100/6. Обшивката на стените откъм вътрешната страна е двуслойна с плочи гипсокартон. Външната обшивка е изпълнена с плочи Vidiwall HI с дебелина 15 mm. Междината между вертикалните носещи профили е запълнена с дюшеци минерална вата с обемна маса 30 kg/m³. Върху обшивката от плочи Vidiwall HI е поставена класическа многослойна топлоизолация, изпълнена с плочи полистирен (фасаден стиропор, EPS) с дебелина 60 cm. Стиропорът е избран като най-евтиното в случая решение, но ако цената не е решаващ фактор, фасадните плочи от каменна вата са по-доброто решение. Така изпълнената топлоизолационна система осигурява на стената коефициент на топлопреминаване 0,22 W/m²K, което отговаря на възприетите в повечето европейски държави норми за т.нар. енергоспестяваща къща. Същевременно е значително по-добро постижение от заложената в наскоро актуализираните български норми стойност U=0,35 W/m²K. Ако обаче послушаме мъдрия Мечо Пух с неговото популярно „Колкото повече, толкова повече“ или „Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед“, си струва да се замислим, защо да не добавим още 3–4 cm стиропор. Както и друг път сме писали, дебелина от 1 cm стиропор оскъпява топлоизолацията с около 1,20 лв./m2, така че възможно най-неразумната икономия е именно от дебелината на топлоизолиращия материал. А цените на топлинната енергия тепърва ще растат – това е необратимо и неизбежно.

При описаната тук топлоизолация с обща дебелина около 160 mm индексът на шумоизолация срещу преминаване на въздушен шум Rw е 56 dB, което, най-общо казано, се оценява като „много добра шумоизолация“ за жилищни сгради.

Не е за пренебрегване и още един съществен показател, демонстриращ предимствата на „сухото строителство“. Теглото на стената е само 49 kg/m2.

На фигурите е показан напречният разрез на изпълнената с плочи Vidiwall HI и с комбинирана топлоизолация външна стена. Показани са и схемите за закрепване на плочите фасаден стиропор с дюбели в зависимост от ветровото натоварване и височината на сградата – с 6, 8 или 10 дюбела/m². Показани са и детайли на конструкцията – свързване към стоманобетонната конструкция, завършане при отворите за прозорци, изпълнение на външни и вътрешни ъгли.

Оразмеряването на носещата конструкция от вертикално монтирани между две стоманобетонни плочи профили CW 100/6 (с помощта на хоризонтално лежащите профили UW) зависи от междуетажната височина, ветровото натоварване и геометрията на сградата. В зависимост от това се използват единични CW профили или сдвоени в колонка два профила. В техническите предписания на Knauf е дадена таблица, която позволява предварителна ориентация, но крайната конструкция трябва да бъде проектно изчислена за всеки конкретен случай.

Както вече стана дума, вътрешната обшивка е двуслойна от плочи гипсокартон. Плочите Vidiwall HI се закрепват към металните профили със специални винтове за гипсофазер с размери 3,9х35 mm. Според конкретните условия може да се наложи поставяне на защитна преграда (мембрана), която да пропуска водните пари откъм помещенията към околното пространство и същевременно да защитава от проникване на външна влага.

Външната повърхност на обшивката от плочи Vidiwall HI се грундира с дълбокопроникващ грунд (Knauf Tiefgrund) или грунд за подготовка на повърхността преди боядисване (Knauf Putzgrund). След окончателното изсъхване на грунда може да се пристъпи към закрепване на изолационните плочи – от фасаден стиропор (EPS) или каменна вата. В зависимост от материала се използва подходящото за него лепило. Плочите се закрепват и механично чрез специални дюбели за монтиране на топлоизолации. Обръщаме внимание на две особености. Дюбелите са с винт, чрез който се завиват в плочите Vidiwall HI. Освен това е използван специален и все още рядко прилаган у нас метод на монтиране. За главата на всеки дюбел със специален фрезер и бормашина в плочата стиропор се издълбава легло, в което влиза и изцяло се скрива главата на дюбела. След това отворът се затваря със специално произведена капачка (диск) от същия материал, чиято дебелина е съобразена с дълбочината на отвора и дебелината на главата на дюбела. В резултат на това се гарантира, че главите на дюбелите няма да стърчат над повърхността на топлоизолацията, което впоследствие силно би затруднило изглаждането на повърхността чрез шпакловане. Известно е също, че дебелината на армираната шпакловка не бива да бъде по-голяма от 6 mm, което означава, че при стърчащи глави на дюбелите може да се наложи повторна шпакловка, с втора мрежа. Това води до значителен преразход на материали, труд и време, т.е. на пари в крайна сметка.

По-нататък работата продължава по класическата схема – полагане на армирана със стъкловлакнеста мрежа шпакловка от лепило или специално произведен за целта материал и нанасяне на декоративна тънкослойна мазилка като завършващо покритие.

За повече информация вижте тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото