В категории: Брой 7-8/2006, Градина

Електрически верижни триони на Bosch

Обновената тазгодишна колекция от електрически инструменти за градината – сфера, която по традиция е силно застъпена в продуктовата гама на Bosch, включва девет модела електрически верижни триони за рязане на клони и дървета с по-тънки и по-дебели стебла. Такава машина е необходимост за всеки, който поддържа градина, независимо дали ще подрязва клони и подлежащи на премахване дървета, или пък ще я използва за нарязване на дърва за огрев, така че дължината им да пасва на печката или огнището на камината. Мощността на верижните триони на Bosch е в диапазона от 1600 W до 1900 W и в съчетание с качествената верига им позволява да се справят с всякаква задача за рязане, която може да възникне в градината. Осигуряването на захранване с електрически ток не представлява проблем, защото на пазара се продават удобни за ползване макари с дължина на кабела 50 m и термична защита. Това малко неудобство многократно се компенсира от по-ниската цена и опростено обслужване на електрическите в сравнение с моторните триони, да не говорим, че не е необходима покупката на гориво, въздухът не се замърсява от изгорели газове, а и шумът при работа с електрически трион е значително по-малък.

Освен в градината, електрическите верижни триони намират широко приложение и в строителното дърводелство за рязане на греди, бичмета и дебели дъски, които се използват при направа на кофражи и за носещата конструкция на покрива.

За обезопасяване на машините са взети максимални мерки. Всички триони имат предпазен щит, който почти мигновено преустановява движението на веригата в случай, че възникне обратен удар. Машината отскача нагоре, щитът опира в ръката, която държи предната ръкохватка, премества се напред и включва аварийната спирачка. Освен това имат и предпазител, който изключва захранването при претоварване вследствие заклинване на веригата например. Специална спирачна система спира движението на веригата за по-малко от секунда след отпускане на пусковия бутон при все, че роторът на двигателя все още продължава да се върти. В предния край на кутията на двигателя се намира гребен с остри зъби, които сигурно задържат в дървото, което се реже.

Характерна за машините е и високата скорост на движение на веригата (до 13 m/s), която, в съчетание с малката широчина на режещите звена, гарантира висока скорост на рязане. Трионите имат система с резервоар и помпа за смазване на веригата, като маслото се подава под налягане в канала на шината. Използват се само специални биологично разграждащи се и поради това екологично чисти масла. На тази особеност обръщаме специално внимание, защото опитът ни от работа с машини на други производители показва, че използването на обикновено машинно масло причинява блокиране на помпата поради раздуване на уплътнителя, специално предвиден да възпрепятства използването на минерални масла.

По мощност и технически решения верижните триони на Bosch се делят на три групи. Началната група включва моделите AKE 30, AKE 35 и AKE 40. Те са предназначени преди всичко за любителски цели и за сравнително по-рядко използване – за поддръжка на овощната градина, подготвяне на дърва за огрев и др. При всички модели цифрата в наименованието им обозначава дължината на шината, съответно 30, 35 и 40 cm. Шини със същите дължини се използват и при останалите триони. Машините от тази група имат електродвигатели с мощност 1600 W и са малко по-леки от останалите (3,9–4,1 kg). Скоростта на движение на веригата е 9 m/s. Обслужването им е съвсем опростено. Използва се верига от износоустойчива хромова стомана, която се опъва чрез класическия механизъм винт и отвертка, а закрепването на шината се осъществява с гайка.

Втората група включва моделите AKE 30-18 S, AKE 35-18 S и AKE 40-18 S. Всички имат електродвигатели с мощност 1800 W и дължини на шината съответно 30, 35 и 40 cm. Използват същата верига, като скоростта ù на движение е с 30% по-висока – 12 m/s. Тези триони имат усъвършенстван механизъм за бърза смяна и опъване на веригата без помощта на допълнителен инструмент – Bosch SDS. Притискането на шината и опъването на веригата става чрез въртене на диска до упор. Следствие от по-голямата мощност и по-висока скорост на движение на веригата е повишената производителност, която, заедно с по-съвършения и удобен SDS механизъм, прави машините подходящи за хора с по-високи претенции към техниката, с която работят, за по-големи по обем и натоварване дейности.

По степен на съвършенство верижните триони, които можем да оприличим на „професионалистите“ в любителския клас – моделите AKE 40-19 PRO и AKE 35-19 PRO – стоят най-високо. Тези машини тежат съответно 4,6 и 4,8 kg. Имат най-мощни двигатели (1900 W), както и най-висока скорост на движение на веригата – 13 m/s. Фиксирането на шината и опъването на веригата стават чрез системата SDS. Най-забележителното при тях обаче е веригата – със специално трикратно нанесено хромово покритие с екстремно висока износоустойчивост. Всичко това позволява машината да се справя успешно и при продължително натоварване, без да се налага често заточване на веригата. Към верижните триони се доставя специален комплект за заточване – кръгла пила с диаметър, който точно отговаря на закръглението на зъбите, и водач, чрез който пилата се води под оптималния ъгъл на заточване. Това обаче, по наше мнение, е доста трудоемка и досадно монотонна операция, поради което е най-добре веригата да се заточва на машина в специализирано ателие.

Коментари и въпроси

5 Коментари към “Електрически верижни триони на Bosch”

васи янев | август 26th, 2012 at 2:57 pm

Купих си машинка за заточване на веpига.
Имам pезачка BOSCH AKE 40-18 S.
Моля уведомете за ъгъла на заточване на веpигата.
„Направи сам“: Този модел вече не присъства на уебстраницата на Bosch, а редакцията на списание „Направи сам“ не разполага със сервизна документация за него и веригата, с която е комплектован.
Ще Ви посъветваме да се обърнете към специализиран сервиз, за което ще са Ви необходими данните за самата верига.
За тънкости при заточване на веригите на верижни триони може да прочетете тук.

rusen naidenov | октомври 30th, 2012 at 6:38 pm

Имам верижен трион Bosch AKE 40-18s. Проблемът ми е, че се спука резервоара за маслото и изгоря прекъсвача на ръкохватката. Въпросът ми е къде мога да си купя резервни части.

„Направи сам“:

Bosch предоставят възможност за поръчване на резервни части чрез Интернет за своите професионални електроинструменти.
За инструменти от любителската и градинската серии, в случай че възникнат проблеми при заявяването, ще трябва да направите справка в сервиза, който се намира на бул. Черни връх № 51, София, 00359 2 9601061; 00359 2 9601079.

Божидар Бозаджиев | февруари 5th, 2013 at 1:23 pm

Уважаеми Г-не,
Имам от четири години електрическа резачка на Бош с дължина на шината 40 см. В последно време рязането се затрудни, въпреки че подмених веригата с нова оригинална за тези триони. Открих, че луфта на канала на шината е вече износен и с променена геометрия, така че при рязане не може да спазва правата линия, а страни и загрява за кратко време. Въпросът ми е към кого да се обърна, за да поръчам такъв и да получа информация за цената.
Имам две вериги, които съм заточвал досега само ръчно. Имате ли машинно заточване при вас?
Предварително благодаря за съдействието.

С уважение: Б. Бозаджиев

„Направи сам“: Здравейте, веригата и шината, върху която тя се движи, се износват в процеса на работа. Интензивността на това износване зависи от редица фактори, включително в много голяма степен от смазването на веригата. Обикновено една шина издържа смяната на около 4 вериги. Така например за веригите на STIHL важи препоръката, че при всяка втора смяна на верига трябва да се сменя и зъбното колело на шината. А при втората смяна на колелото, т.е. на всеки четири вериги, се налага смяна и на шината. Повече за веригите и шините, за тяхното заточване и поддържане може да прочетете в НС 12/2007 и НС 12/2011.
Конкретно за Вашия верижен трион BOSCH е най-добре да купите оригинална шина и верига, което може да направите от сервизите, поддържащи тези машини и специализирани магазини. Другият вариант е да купите съвместими резервни части от друг производител, което изисква по-голяма компетентност. Заточването на веригата може да се прави и на ръка, ала най-добре е това да се извърши машинно в специализиран сервиз.
Като издателство ние не се занимаваме с обслужване на техника.

Димитър | август 14th, 2013 at 1:10 pm

Здравейте,въпросът ми е следния-притежавам ел.резачка за дърва вош-аке 35 S.Бихте ли ми дали съвет какво ф в мм.на пиличкататрябва да заточвам веригата и под какъв ъгъл,тъй като само от ръководството не ми стана ясно.Благодаря Ви предварително.

„Направи сам“: Проверихме – в ръководството на машината няма никакви указания за вида и техническите параметри на веригата. Данни, от които може да се добие представа за диаметъра на пилата и ъглите на заточване, би трябвало да са маркирани върху звена на веригата. По принцип данните за заточване често са посочени и върху кутията, в която е опакована веригата.
На сайта на списанието може да намерите информация за веригите и шините на верижните триони на STIHL, начинът на заточване и специализираните за това инструменти.
Съветът ми е за първоначално заточване на веригата да се обърнете към някой от многобройните специализирани сервизи. Със сигурност ще заточат веригата правилно, услугата не е скъпа и от тях ще може да си купите подходяща обла пила, евентуално и приспособление, улесняващо нейното точно водене при заточването.

Пенев | септември 23rd, 2018 at 7:34 pm

Здравейте,
Имам Бош резачка, 40см. трион.
В един момент амбриажа на машинката се развали, т.е. при най-малкото
натоварване машината върти без да движи веригата.
При разглобяването установих, че долния край на една навита пружина,
който контактува с плоскостта на голямото колело, свързано с ел. двигателя, една намотка е като размотана. Тази пружина има четириъгълен профил, и не знам тя заменяема ли е, или трябва да се
върне тази намотка на старото место.
Надяваям се, че ме разбрахте.
(Ще чакам отговор,
благодаря,
Илия Пенев
„Направи сам“: Здравейте, г-н Пенев,
За съжаление сме редакция на списание, а не сервиз. Поради това не разполагаме с възможност да проверим конкретно проблема, който описвате.
Съветът ни е да потърсите сервиз за електроинструменти на Бош, какъвто, ако желаете, може да Ви посочим.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2006, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото