В категории: Брой 9-10/2009, Градина

Утвърдени машини и световна предпремиера на нови модели

Редовните читатели на списанието ни знаят, че в стремежа си да представяме водещите производители и най-добрите им машини рядко пропускаме появата на някой нов модел с марката STIHL и VIKING. Въпреки натрупаните през годините познания и опит, човек трудно би останал равнодушен, когато види събрани на едно място най-новите и особено успешни на пазара модели, може да ги докосне с ръка, както и да наблюдава в действие някои от тях.

Затова не пропуснахме да посетим павилиона на „Андреас ШТИЛ“ ЕООД на тазгодишния технически панаир, подтиквани от нетърпението да видим последните новости и да изпробваме образци, които бяха прелетели директно от Германия до Пловдив. Поради това разполагахме само с предварителна, така да се каже, виртуална представа за тях.

Информацията от извора в София, представителството в България, допълнително засили интереса ни, защото става дума за машини, които бележат появата на цяло ново семейство в производствената програма на немската компания. Става дума за машини с автономно захранване от най-съвършените към днешна дата литиево-йонни акумулаторни батерии.

Дори и човек да няма предварително поставени конкретни цели, при внимателно проучване на такова изложбено участие винаги може да обогати познанията си, да научи куп интересни, дори неподозирани технически възможности на едни или други машини, които досега са се изплъзвали от вниманието му. Когато една гама машини е представена с обширна палитра от модели, това позволява по-лесна съпоставка между тях. Така човек по-лесно и вярно може да фокусира своя избор. Такъв е и замисълът на производителя – да предугади потребностите на своите клиенти за всеки вид дейност и да предложи оптималния за случая модел.

С тази нагласа се насочихме към експозицията на „Андреас ШТИЛ“ ЕООД на панаира в Пловдив. Върнахме се с интересна информация, която ще споделим в тази статия.

По правило при изложба като тази човек лесно става разноглед и му трябва доста време, за да концентрира вниманието си в лов на новостите. Благодарение на любезното внимание от страна на управителя на представителството г-н Георги Драганов периодът за ориентация бе силно съкратен, защото той ни преведе през многообразието от машини и инструменти, откроявайки новите машини и подобренията, внесени във вече утвърдени на пазара модели.

И така „горещата“ новост, при това не само за българския пазар, а въобще в производствената програма на STIHL, са двете ножици за жив плет – моделите HSA 65 и HSA 85, които се задвижват с акумулаторни литиево-йонни батерии от ново поколение. Инструментите с този вид захранване отчетливо бележат пътя за развитие на ръчните електроинструменти и машини. Затова не буди учудване фактът, че лидерът в производството на техника за поддръжка на градината отново е пред основния си конкурент на световния пазар.

Изхождайки от собствения си опит, включително като притежатели на ножицата за жив плет HSE 61 – отлична машина, работеща със захранване 220 V, трябва да поясним, че в случая не става дума за изместване на един вид машини от други. Говорим за разширяване на гамата от модели, за предоставяне на клиента още по-големи възможности за избор.

Така наред с ножицата за жив плет и храсти HS 81T, задвижвана с двигател с вътрешно горене, приставката HS 246 (към верижен моторен трион) и моделите с мрежово електрическо захранване – HSE 41 и HSE 61 (НС 5-6/2009), от началото на идната година на нашия пазар ще се предлагат и най-новите, вече акумулаторни, ножици за жив плет HSA 65 и HSA 85.

Всеки вид ножица има своите предимства, което ги прави повече или по-малко подходящи за конкретните условия. За домашната декоративна градина досега ножиците със захранване 220V са предпочитани, защото са по-леки, работят по-тихо, не отделят газове и най-вече са по-евтини. Те обаче изискват дълъг влачещ се по земята електрически кабел, което е основното им неудобство. При новите акумулаторни ножици това ограничително изискване отпада и те несъмнено ще намерят много добър прием не само в професионалната практика, но и в домашната градина, където работата е преди всичко функция на удоволствието, което доставя.

Обикновено нямаме обичай да пишем за машини, които лично не сме изпробвали, но за двете акумулаторни ножици ще направим изключение, като споделим наличната информация. Когато получим възможността да ги опознаем по-изтънко, навярно отново ще се върнем към тях.

Съществената новост при двата модела HSA 65 и HSA 85 е, че електродвигателите им се захранват с литиево-йонна акумулаторна батерия. И двете машини използват една и съща батерия AP 80. Тя е съставена от 20 клетки, има работно напрежение 36 V и с едно зареждане позволява до около 45 min работа. В зависимост от използваното зарядно устройство (AL 300 или AL 100) тя се зарежда за 25 min или за 70 min. Тук трябва да добавим, че очакванията ни батерията осезаемо да повиши теглото на машината не се оправдаха, защото разликата в теглото със съпоставимия модел с мрежово захранване се оказа само половин килограм. Моделът HSA 65 тежи 4,6 kg, докато ножицата HSE 61 тежи 4,1 kg.

Разликата между двата модела HSA 65 и HSA 85 е в широчината на рязане – 50 cm и 62 cm. Съответно общата дължина на първата машина е 103 cm, а на втората 114,5 cm. Втората е и по-тежка – 4,8 kg. Разстоянието между зъбите на режещите гребени и на двете машини е 30 mm, еднаква е и максималната дебелина на рязане на клонки и стъбла – 22 mm.

Ще добавим още нещо съществено, което се отнася не само за режещите гарнитури на всички ножици за жив плет, но и за веригите за триони, както и за режещите инструменти на други машини. Те се произвеждат в завод на фирмата в Швейцария и затова с основание претендират за „швейцарска прецизност“. Така например зъбите на режещите гребени на ножиците за жив плет са изрязани един по един с лазерен лъч, а остриетата им са заточени и шлифовани с диамантени дискове. Това гарантира отлично прилягане на всяка двойка зъби един към друг и продължително съхраняване на тяхната острота.

В групата на професионалните верижни триони се открояваше моделът MS 441 с дължина на шината 45 сm и двигател с мощност 5,7 к.с., наследник на популярния и ползващ се с отлична репутация сред горските работници у нас модел MS 440. Този ветеран също бе представен, но модифициран или по-точно комплектуван за извършване на спасителни аварийни операции, включително за рязане в обстановка на пожар. В този случай се работи с шината Rollomatic ES и специалната верига с твърдосплавни режещи звена Rapid Duro R.

Атракция за посетителите бе демонстрацията на възможностите на все още смятаната за нова верига Picco Duro (НС 9-10/2008). Специално за тази цел в дървесен труп е издълбан по дължина (навярно с верижен трион) процеп с широчина около 20 mm, запълнен впоследствие с циментов разтвор, който се бе втвърдил. Пред удивените погледи на хората с опит, които от първа ръка знаят колко пагубен за обикновените вериги е досегът с почвата или рязането на замърсена с пясък дървесина, демонстраторът отрязваше диск след диск, без това да се отразява забележимо на способността на веригата да реже. След всяко прерязване на ствола с циментовата вложка следваше рязане на нормално стъбло с незамърсена дървесина. Това бе контролна проба с цел да се установи кога веригата ще се затъпи и ще престане да реже. Дните на панаира се оказаха недостатъчни за завършване на теста, защото и след отрязването на 37 диска от дървено-циментовия ствол веригата не бе показала видими признаци за притъпяване.

Нископрофилната верига Picco Duro, единствена по рода си в света, е предназначена за работа с леки моторни триони като използвания за демонстрацията MS 250. Нейната изключително висока износоустойчивост се дължи на твърдосплавните резци на режещите звена. Това удължава най-малко четирикратно продължителността на експлоатация между две заточвания. Тази верига открива нови възможности за използване на верижния трион, включително за нарязване на замърсени с пръст и пясък, както и на замръзнали стъбла и клони, на зацапани с остатъци от втвърден циментов разтвор и хоросан кофражни дъски и греди. Веригата се отличава още със спокойно движение и силно намалена склонност към поява на обратен удар и рязко изхвърляне на машината нагоре при опит за рязане с горната част в предния край на шината. Това ги прави по-безопасни и подходящи при нарязване на дърва за огрев, за кастрене на клони и резитба на дърветата, а също така и за строително дърводелство.

Освен за професионални цели тази верига е много подходяща и при домашно използване на триона, защото човек може силно да разреди посещенията в сервиз за заточване и винаги ще разполага с добре режеща машина.

Щандът ни отвори очите за една изключително полезна машина, която навярно поради спецификата на работата, за която е предназначена, досега е оставала извън нашето полезрение. Това е моторният свредел, от който у нас се предлагат две разновидности – BT 120 и BT 45. Последната машина се използва основно за издълбаване на гнезда в почвата за засаждане на растения.

На панаира бе изложен моделът BT 121, която машина е незаменим помощник при издълбаване в почвата на множество отвори, по-точно казано, на дупки, с максимален диаметър до 200 mm, например за набиване на коловете в лозови масиви или за огради. Дълбочината на пробиване е до 695 mm. Към тази машина се предлагат и фрези за издълбаване на дупки за засаждане на растения.

Забележимо нарасналото през тази година семейство дробилки за клони и друга растителност на VIKING очевидно отразява засиленото търсене на този вид машини у нас. Това от своя страна е индикатор за нарастваща загриженост на българина към оползотворяването на органичните отпадъци и опазването на природната среда, показва по-висока агротехническа култура.

За демонстрация на тази крайно необходима за всяка градина машина бе избран моделът GE 250. Това е мощна (2,5 kW) електрическа дробилка с наклонена фуния, особено подходяща за преработка на големи количества храсти и клонки с диаметър до 30 mm, както и на декоративни и други, включително меки растения, на шума и трева. Използва се патентованата технология на STIHL за косо нарязване на стъблата с нож Multi-Cut 250. За илюстрация на ефекта от преработката показваме коша със ситно нарязаната на люспи дървесна маса. В този си вид тя е подготвена за компостиране или използване за други градински цели, например мулчиране.

В центъра на обособената експозиция на машините VIKING логично властваше самоходната косачка (наричана още трактор) за трева MT 5097. Нея оставяме на тези, които се грижат за по шест и повече декари тревни площи, а ние ще насочим вниманието си към най-новия модел MB 248, който съвсем скоро ще се добави към и без това обширната гама от 19 модела косачки за трева.

По наше мнение показването на тази машина пред българска публика е знаков жест от страна на STIHL и VIKING към „Андреас ШТИЛ“ ЕООД и управителя на дружеството г-н Георги Драганов, защото това бе предсерийна мостра, все още непозната за немската публика, липсваща и на уебсайта на компанията. Затова ще се въздържим да даваме техническа информация, още повече, че тази машина ще се продава от началото на идната година и със сигурност съдържа редица новости. Част от тях или поне външните като коша за събиране на тревата и някои по-съществени промени в дизайна по-наблюдателните посетители можаха и сами да открият.

Тези, които желаят да се грижат оптимално за тревните си площи, освен от косачка, се нуждаят и от машина за вертикутиране (аериране). Тя бързо и ефикасно отстранява сплъстената маса от изсъхнали тревни стъбла (филц), която постепенно затлачва и силно забавя растежа на тревата, улеснява и появата на болести. За доброто състояние на тревата тази операция трябва да се върши веднъж годишно и най-добре със специализирана машина, каквато е VIKING LB 540.

Накрая да не пропуснем комбинираната с въздушна метла моторна листосмукачка SH 86-D (НС 7-8/2008) и нейния електрически аналог – SHE 71. Есен е, дърветата отърсват своите листа, а те трябва да се събират и оползотворяват във вид на органичен тор.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2009, Градина

Ключови думи


 
към началото