В категории: Брой 1-2/2005, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Металообработване, Ремонти, Хоби

Шлифоване и полиране на плексиглас и пластмаси

Плексигласът е широко използван материал, чиито приложения са толкова многобройни, че нито е възможно, нито е и необходимо да бъдат изброявани. Прозрачният плексиглас има добри оптични свойства и висока пропускливост на светлината (до около 92%), поради което често се използва като заместител на обикновеното стъкло. За разлика от него той е по-устойчив на огъване и удар материал, много по-лесно се обработва механически, лесно и сигурно се лепи и т.н. Плексигласът обаче има един основен недостатък – той е мек материал и поради това повърхността му лесно се надрасква. Това рязко влошава оптичните му качества, от гланцово бляскава повърхността постепенно става матова, което силно влошава видимостта през него. По-дълбоките драскотини причиняват допълнително пречупване на преминаващата светлина и предизвикват изкривяване на образа.

Възстановяването на надраскани и с помътнена повърхност листове и детайли от плексиглас е трудна работа и поради това често, макар и скъпо, решение е пълната подмяна. Друга възможност е с помощта на специални полиращи пасти и много ръчен труд повърхността да се шлифова и възстанови. Основната причина за не особено успешното използване на различни шлайфмашини е чувствителността на плексигласа към загряване, което неминуемо настъпва в процеса на шлифоването. При температури над 40 °С повърхността добива млечнобяло оцветяване и губи прозрачността си. Известно решение е мокрото шлифоване, при което стичащата се вода действа като охладител. Това обаче създава технологични трудности при обработката.

Детайлите от плексиглас може да се шлифоват напълно успешно, бързо и при минимални физически усилия, стига да се използва вярната комбинация от шлайфмашина, шлифоващи и полиращи материали.

Такива машини са Festool RO 150E или Festool RO 125 FEQ (виж НС 9-10/2004). Тези машини имат уникална система за движение на шлифоващия диск, а системата на подаване на въздух в зоната на шлифоване и засмукването на отделената прах значително намаляват нагряването на повърхността на обработвания предмет. Обработката протича в два последователни етапа, като данните са за модела RO 150E:

 Шлифоване – машината се превключва на режим EX и честота на движение 6. Използва се шлифовъчен диск ST-STF-D150/8-M8 H и листове за шлифоване Brillant P 400.

 Полиране – машината се превключва на режим RO, а честотата на движение се поставя на степен 4. Използва се полиращ диск PT-STF-D150-M8 и листове за фино шлифоване Platin 2 S1000, Platin 2 S2000, полираща паста MPA 8000, MPA 10000 или MPA 11000, твърд филц.

Шлифоване

Когато драскотините са малко и не са дълбоки, повърхността може да се шлифова и на ръка, като се работи с лист Platin S3000, закрепен върху специална гъба (трупче) за шлифоване. По време на шлифоването се капват по няколко капки препарат за полиране на автомобилни купета (Finischreiniger). Накрая повърхността се почиства с кърпа. Тук-там е възможно да останат петна с матова повърхност, които се премахват в процеса на полиране.

При по-дълбоки драскотини се налага по-енергично и дълбоко шлифоване. Тук вече трябва да се използва шлайфмашина (RO 150E), като се работи с шлифовъчни листове Brillant P400. Когато драскотините са прекалено дълбоки, първоначално може да се използват листове с по-едро зърно Brillant P 240 или P320. Честотата на въртене се настройва на позиция 6. Шлифова се, докато драскотините видимо изчезнат. След това шлифоването продължава последователно с листове Platin S1000 и Platin S2000, като се добавят по няколко капки препарат за полиране. Накрая повърхността се почиства добре, като се изтрива с кърпа. Почистената повърхност е с матов оттенък, който се премахва в процеса на полиране.

Предварително полиране

На машината се поставя диск за полиране със закрепена към него филцова шайба. Машината се превключва за шлифоване в режим RO. В този режим процесът на полиране се извършва по-интензивно, и при движението си шайбата не изхвърля полиращата паста встрани. В този режим значително се намалява нагряването на обработваната повърхност, Върху филцовата шайба се поставя полираща паста MPA 8000 и повърхността се полира. За да не изхвърли шайбата полиращата паста встрани, първо се поставя шайбата да легне върху повърхността и след това се включва машината. Машината леко се повдига, така че натискът да се увеличава към периферията на шайбата. От време на време процесът на полиране се контролира чрез изтриване на повърхността с кърпа.

Окончателно полиране

Извършва се с филцова шайба и полираща паста MPA 10000 или MPA 11000. Тя се нанася върху шайбата или направо върху полираната повърхност. Накрая полирането се завършва само с чиста филцова шайба, при което машината се държи така, че шайбата да лежи върху цялата си повърхност. Движи се последователно във взаимно перпендикулярни посоки. Използването на полиращи шайби от агнешка кожа не се препоръчва, защото при триене плексигласът се наелектризира силно и привлича прахта. Наелектризирането на повърхността на предмети от плексиглас може да се предотврати чрез третирането със специални антистатични препарати.

 

Актуализация 2020 г.: Статията е писана пред 2005 г. Оттогава  електроинструментите и машините  на Festool са претърпели значително развитие.

Съвременни  ексцентършлайфмашини на Festool са моделите  ETS 150/3 EQ, RO 150 FEQ-Plus, ETS EC150/5A и др.

 

За информация и покупки на актуалните днес модели на Festool посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментари и въпроси

4 Коментари към “Шлифоване и полиране на плексиглас и пластмаси”

nazlamov | ноември 18th, 2012 at 8:26 pm

Искам да почистя позахабеното прозорче на джи ес емът ми. Казаха ми,
че това е възможно след упорито търкане с паста за зъби. Възможно ли
е това?
Благодаря предварително!
Васил

„Направи сам“: В статията е описана технологията, включително полирпастата, за шлифоване и премахване на драскотините върху повърхност от плексиглас.
Тази специална паста, както и други полирпасти от този вид, с успех може да се използват и във вашия случай. Преди години от Германия сме купували комплекти за полиране на плексиглас в малки, пригодени за домашна употреба, опаковки. Може би и у нас някой да ги предлага.
Използването на паста за зъби за полиране на плексиглас е познато като единствено възможното във времето отпреди 1989 г., когато на пазара изобщо нямаше специализирани материали. Става дума за пастата с марка „Поморин“, която, комай бе една от двете, които се продаваха през онези години. От сега предлаганите пасти трябва да подберете такава, която да не съдържа по-едри зърна. Затова е най-добре предварително да изпробвате ефекта върху непотребно парче плексиглас.

Антон | май 27th, 2013 at 10:19 pm

Здравейте,интересувам се имали възможност да си оправя дръжките на колата,надраскани са доста силно,какво бихте ми препоръчали.Благодаря ви!

„Направи сам“:
Не смеем да Ви дадем конкретна препоръка поне по три причини. Първо – ние сме издателство, а отговорът на въпроса Ви изисква продължителен опит, какъвто притежават някои специалисти по боядисване и поддържане на лаковото покритие на купето на автомобила.
Второ – обработката е отговорна и най-малкият неуспех може да задълбочи проблема. Трето – не се уточнява материалът на дръжките – метал, пластмаса.
Във всеки случай на пазара се продават материали за фино полиране на плексиглас и други пластмаси. Има и абразивни пасти за полиране на хромирани повърхнини. Така че, може да пробвате силите и късмета си с някой от тях – като начало на място, което не се набива на очи.

Milen Marinov | май 29th, 2013 at 3:42 pm

Здравейте,
Имам холова маса от фурнирана дървесина.
Вследствие на времето лакът се напука и се появиха бели петна.
Какво трябва да направя, за да възстановя цвета и полировката?
Предварително благодаря.
Милен Маринов
Варна

„Направи сам“:
От въпроса Ви не става ясно дали повърхностното покритие на масата Ви е от класическия тип с политура от шеллак или по-вероятно – с безцветен лак.
За повърхностно освежаване на полирани повърхности на пазара се предлагат различни козметични препарати. При по-значително увреждане, напукване и побеляване, каквото Вие описвате, най-вероятно ще се наложи цялостно обновяване, за което е необходимо цялостно премахване на съществуващото лаково покритие. Това трябва да се направи с подходяща един или два вида шлайфмашина и набор от шлифовъчни листове с различна степенуваща се едрина на зърната. Има листове, специално предназначени за шлифоване на лакови покрития, при които задръстването на пространството между зърната настъпва по-бавно.
Необходимо е да се работи много внимателно, защото тънкият фурнир лесно може да бъде протрит.
На сайта на списанието са публикувани множество статии по темата „шлифоване“ – машини, шлифовъчни листове и работата с тях.
Ето две от тях.
https://napravisam.net/?p=8763
https://napravisam.net/?p=10452

Георги Янков | юни 12th, 2014 at 11:47 am

Как почистих PVC фаровете на лек автомобил Mitsubishi Space Star:
1. С водна шкурка зърненост 800 на ръка се почиства цялата повърхност при което се получава едно леко матиране.
2. След това последователно се прилага ръчно шкурене с шкурки 1000, 1200, 1500 и накрая с финна шкурка 2000. Шкурките се потапят във вода по-често за да не се запушват със сваления материал.
3. Ако нямате полирпаста за пластмаса може да се ползва паста за зъби която се нанася с мека памучна материя и се втрива интензивно.
4. Забърсва се също много интензивно с мека и суха памучна кърпа и това е всичко.

Ще Ви струва 1 час ръчен труд и 2,50 лв. (5 листа шкурки по 0,50 лв.
едната). Пастата за зъби е …от жената.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото