В категории: Брой 9-10/2009, Представяме ви

Sparky Eltos – златни медали, нови електроинструменти и машини

Традициите са традиции, за да се спазват. Дори и по време на криза. За разлика от немалко знакови за техническия панаир в Пловдив фирми, които като не срещнаха подобаващо разбиране от страна на панаирното ръководство за съобразени с кризата цени, обявиха т.нар. нулева година и лишиха панаира от участието си, единственият български производител на ръчни електроинструменти „Спарки Елтос“ избра друга тактика. Неговият познат от десетина и повече години павилион бе отново на мястото си. Както и досега изложените електроинструменти представяха подбрана колекция от най-успешните модели с утвърдена пазарна репутация, част от които са носители на медали от техническия панаир от по-предни години. Заедно с тях посетителите можеха да видят, пипнат, а при желание и да изпробват няколко нови машини, пуснати съвсем наскоро на пазара. Имаше и изненади, показани за пръв път сега в Пловдив.

„Спарки Елтос“ демонстрира стабилност и увереност в бъдещето на компанията, подаде поредната си заявка за златни медали и получи за пореден път не един, а цели два.

За фирма производител на голяма гама машини, чието представяне не изисква кой знае колко просторни и финансово разоряващи изложбени площи, решението за тазгодишното участие бе правилно. Дори и на техническо изложение с универсален характер и размита тематика, каквото е това в Пловдив, защото в малка държава като нашата специализирано изложение за електрически и механични инструменти няма.

За пореден път „Спарки Елтос“ се справиха много добре с представянето си, изложбеният им павилион по нищо не показваше, че навън все още вилнее бурята на икономическата криза. Дори в условията на разредено панаирно присъствие от страна на конкурентни производители, павилионът на „Спарки Елтос“ се открояваше още по-забележимо и работеше за авторитета на марката.

Единият от двата златни медала бе присъден на сабления трион Sparky Professional TSB 1300C. За нас това не бе кой знае каква изненада, а и читателите на списанието още през юни т.г. (НС 5-6/2009) бяха запознати подробно с качествата и възможностите на тази машина. За да не преповтаряме вече написаното, а както се знае „писаното слово остава“, ще се ограничим само да посочим, че този трион разширява богатата колекция от инструменти на ловешкия производител, защото е първият от този вид с марката Sparky Professional. Машината е високо производителна, тя е незаменим помощник при рязане на метали, дърво, пластмаси на строителната площадка, при прокарването или ремонта на различни тръбни инсталации, при работа в градината, включително за плододаваща резитба и формиране на короната на овощните дървета. Нещо повече, благодарение на приставката, улесняваща неимоверно много рязането под прав ъгъл, българската машина води по точки пред моделите на световни марки. Към всичко това, разбира се, трябва да се добави и умерената цена, фактор, който в днешно време стана още по-силно мотивиращ избора. Все пак има и елемент на новост – модификацията TSB 1300 СЕ, при който модел трионът вече има и електронно регулиране на честотата на движение на триончето.

Публикацията в „Направи сам“ за тази машина дори ни върна към едни позабравени вече времена. Получихме дузина обаждания със запитване къде може да се купи този саблен трион, като интересът на читателите ни бе особено силно провокиран именно от наличието на приставката за рязане под ъгъл. Припомнихме си баналното за онези години и напълно неразбираемо за младите поколения обяснение: „Няма го, другарю, защото много се търси!“ В стремежа си да бъдем първи при публикуване на технически новости очевидно бяхме поизпреварили с около месец появата на новата машина в цялата търговска мрежа в страната. Потърсилите съдействието ни читатели получиха, макар и „с връзки“ своите машини, а иначе от „Спарки Елтос“ ни увериха, че TSB 1300C и неговата модификация TSB 1300 СЕ вече не са дефицитна стока. Така и би трябвало да бъде, защото отблясъкът на златния медал винаги е пътеводна светлина в пазарното многообразие.

Присъждането на втория златен медал също не представлява особена изненада, защото за пореден път бива отличен поредният нов модел, по-точно семейство, ъглошлайфмашини на Sparky Professional – тази година това са моделите MB 1010, MB 1300 и MB 1600 (C/CPA). Може да се каже, че този вид машини са едва ли не абонирани за сигурен златен медал (например MBA 2600P през 2008 г.).

Този „абонамент“ се оспорва, и то успешно от другата голяма група машини, създали голямата известност на ловешкия производител – бормашините, перфораторите и къртачите. На щанда можеха да се видят също перфораторът BP 330CE, златен медалист от 2008 г., къртачът K 306E, отличен през 2007 г., както и перфораторът BP 540C със златен медал от 2006 г. Не е тайна, че именно тези две групи електроинструменти са основният носител на славата на компанията, а в държави като Русия навярно са допринесли повече за авторитета на България, отколкото прехвалените ни спортисти.

Докато за едната от тазгодишните наградени машини повече от вече написаното в списанието ни няма какво да добавим, не така стоят нещата с втория златен медалист – новата фамилия ъглошлайфмашини. Когато даден вид електроинструменти са разработени до такава степен, че според каталога на „Спарки Елтос“ в момента в България и ред други държави се предлагат общо 45 модела с диаметър на диска от 125 до 230 mm и мощност от 750 W до 2800 W, подобренията очевидно вървят с малки стъпки към подобряване на качеството и износоустойчивостта, на сигурността, за повече удобства при работа и намаляване на вредящите здравето въздействия. Понеже не знаем как журито е мотивирало избора си, ще оставим подробното описание на новата фамилия ъглошлайфмашини за следващия брой, когато вече ще сме имали възможността отблизо да ги проучим и изпробваме.

И така, да се върнем на показаното в изложбения павилион на „Спарки Елтос“. Тук бяха изложени подбрани модели от основните групи електроинструменти, които компанията предлага. Най-успешните образци от тях сме представяли в списанието през годините, а задържането им за по-дълго на пазара при този вид продукти е сигурен атестат за добро качество. Най-силно, т.е. с най-много модели, бе представена обширната гама от бормашини, перфоратори и къртачи. Същото може да се каже и за ъглошлайфмашините с техните разновидности, превърнати в специализирани електроинструменти за шлифоване на бетон и мозайки, за изрязване на канали при прокарване на инсталации в стените, полиращи машини.

Не бива да подминем колекцията от акумулаторни отвертки и бормашини, която представихме още в НС 1-2/2009. Сред тях, естествено, се открояваше моделът с литиево-йонна батерия Sparky Professional BR 10,8 Li, който бе и главният герой в тази статия. Нещо повече, тази отвертка толкова ни очарова, че ни бе предоставена за по-дългосрочно ползване, често достигащо до откровено малтретиране, в редакционната работилница. По наше мнение именно тази големина и мощност, естествено със захранване от литиево-йонна батерия плюс втора в резерв, е универсалната акумулаторна отвертка, способна да се справи без затруднение при завиване на винтове с диаметър до 6–7 mm. Капацитетът на батерията (1,6 Ah) е достатъчен за продължителна работа в рамките на деня, а наложи ли се, втората батерия е в очакване да продължи работата. Признаваме си, че дори се наложи да използваме бормашината за напълно несвойствена за нея работа – приготвяне на лепило за плочки. Разбъркахме чувал с 25 kg суха смес, а батерията не показа признаци на изтощение. Симпатията ни към този клас отвертки се дължи и на сравнително ниското им тегло, съчетано с достатъчно висока мощност. Максималната големина на въртящия момент при завиване на винтове в мека дървесина с BR 10,8 Li е 18 Nm.

Показателни за посоката на развитие на продуктовата гама при тази група инструменти бяха показаните за пръв път пред широка публика два модела бормашини с литиево-йонни батерии от ново поколение, които ще бъдат пуснати в продажба в началото на идната година. Засега ще кажем за тях само, че едната бормашина работи със захранващо напрежение 14,4 V, а другата с 18 V.

По-голяма, внимание заслужава и гамата качествени работни инструменти, които „Спарки Елтос“ предлага: SDS Plus твърдосплавни свредла, шила и длето, каналокопатели, дискове с диамантени зърна за рязане на бетон и керамични плочи, глави с диамантени сегменти за шлифоване на бетон и мозайка, циркулярни дискове за рязане на дърво, ножове за ръчни електрически рендета, боркорони, шини и вериги за верижни триони и др.

Сред останалите новости в тазгодишната панаирна експозиция се открояват още:

Нискооборотни шлайфмашини Acrobat

Серията ниско оборотни шлиайфмашини, наречена Acrobat, е предназначена за шлифоване на повърхността на облицовъчните плочи (гиспокартон или гипсофазер) след тяхното китване. Запълването на фугите между отделните плочи, както и на отворите над главите на винтовете е задължителна довършителна операция. За получаване на максимална гладкост на стените и тавана най-често те се шпакловат цялостно. Това е особено наложително, когато те ще бъдат по-късно боядисани с бяла или в друг светъл нюанс боя.

След втвърдяване на фугиращия материал шпаклованите места или цялата повърхност трябва да бъдат старателно шлифовани, за да се премахнат всички неравности и грапавини. Това е бавна, свързана с отделяне на голямо количество прах, трудоемка, следователно и скъпа за извършване операция.

Като се знае, че сухото строителство от години се е наложило като предпочитана технология при изграждане на вътрешността при административните сгради, хотелите и други обществени постройки, със сигурност може да се прогнозира, че тези машини ще намерят много добър прием в строителната практика. Със същия успех машините може да бъдат използвани за фино шлифоване на гипсови шпакловки, както и за шлифоване или отстраняване на лакови покрития. При използване на диск с диамантени зърна те са подходящи също за шлифоване и почистване на мозаечни подови настилки.

На панаира бяха показани първите два модела от фамилията Acrobat – SMB 7510CE и SMB 7515CE. Те се различават помежду си по дължината на пръта и съответно по работната си дължина. За първата тя е 100 cm, а за втората – 146 cm. Това позволява с машината да се работи удобно и да се достига до тавана при нормална височина на помещения, като работещият е стъпил стабилно върху пода. С машините може да се обработват тавани и стени на височина до около 340-350 cm без помощта на скеле или стълба.

Машините се задвижват от колекторен двигател с мощност 750 W. Посредством намиращ се в пръта гъвкав вал валът на редуктора след двигателя е свързан с работния орган на машината – въртящ се диск, към който се закрепват различни работни инструменти. Честотата на въртене на електродвигателя може да се регулира безстепенно, при което честотата на въртене на работния диск се регулира в границите 350–1400 minˉ¹.Машината има също така електронно управление, което поддържа постоянна честотата на въртене при промяна на натоварването в широки граници, на него се дължи също и плавното развъртане на диска.

Работният диск е монтиран шарнирно към края на тръбата, което в комбинация с гъвкавия вал дава доста голяма свобода за странично наклоняване. Така дискът може да се нагажда към обработваната повърхност, за да приляга с цялата си повърхност върху нея, без да се налага на работещия да заема неудобни за тялото пози.

Тъй като по време на работата се отделя голямо количество прах, конструкторите са взели редица мерки за ефективното ù засмукване в зоната на шлифоване и събирането ù в промишлена прахосмукачка. Подходящи за целта са моделите Sparky Professional VC 1220, VC 1430 MS и VC 1650 MS. Работната област е покрита от специален защитен кожух с четка по периферията, който ограничава до минимум разпръскването на прахта в околното пространство. От него прахта се засмуква през гъвкава тръба, преминава през металната тръба и през щуцер в горния ù край влиза в маркуча на прахосмукачката.

По време на работа машината се държи с две ръце, като едната ръкохватка се намира приблизително в средата на тръбата, където е центърът на тежестта на машината, а втората е поставена непосредствено преди задвижващия агрегат. Задната ръкохватка има няколко модификации за по-удобна работа в зависимост от височината, на която се работи.

В зависимост от вида и състоянието на основата, от вида на обработката към работния диск на машината се закрепват различни инструменти, които са показани на снимките: дискове за закрепване на шлифовъчни листове, пластмасови и метални четки, дискове с диамантени зърна за груба, средна и фина обработка, полиршайби от кече, агнешка кожа и др.

Фамилията Acrobat включва още модела SMWB 7512CE, който е комплектуван със система за работа във водна среда. Това го прави особено подходящ за почистване и шлифоване с диамантени дискове и четки на подове и стени с облицовка от мраморни и гранитни плочи, мозайки, на различни видове замазки и твърди шпакловки.

„Спарки Елтос“ предлага и машини със същото предназначение, но с пневматично задвижване. Това са моделите SM 11 и SM 16. Те работят с въздух под налягане 5,5/6,5 атм и се използват предимно при работа в среди с висока влажност и възможна поява на течаща вода. Това ги прави предпочитани при почистването на корпусите на лодки и други плавателни съдове. Тази машини са подходящи също така и при работа във взривоопасна среда.

Нискооборотна полираща машина PM 12125CE

Машината има същото приложение като моделите от серията Acrobat. Използва същите работни инструменти. Същественото различие е, че при тази машина работният диск е директно свързан с вала на редуктора. Това ще рече, че с нея се работи дотам, докъдето стигат ръцете. Освен за строително-ремонтни дейности тя е много удобна за полиране и пастиране на купето на автомобила. Мощността на електродвигателя ù е 1200 W, а честотата на въртене на работния диск се регулира в границите 240–1250 minˉ¹. Максималният диаметър на диска с диамантени зърна е 180 mm, като теглото му не бива да надхвърля 500 g.

Щуцерът за свързване с маркуча на прахосмукачката е поставен върху предпазния щит. Предната ръкохватка е монтирана върху редукторната кутия, а наклонът ù е подбран така, че приложеният от ръката натиск да бъде насочен в централната зона на работния диск. Така умората при работа настъпва по-бавно, а натискът се разпределя по-равномерно, което в някои случаи е от значение за качеството при полиране на деликатни повърхнини.

Приставка за почистване на метални повърхности

Приставката за почистване на ръжда е пригодена за закрепване към присъединителната шийка на всеки перфоратор с SDS захващане на инструмента. С нейна помощ перфораторът се превръща във високопроизводителна машина за ефективно почистване от ръжда и стари лакови покрития на гладки или релефни метални повърхнини. Във втория случай тя е незаменим помощник, защото релефната повърхност е недостъпна за почистване с диск на ъглошлайфмашина, а и телените четки се затрудняват с нея. Приставката представлява метална цев, в която се намира сноп стоманени игли, пружина и ударник, който предава ударното действие от машината върху иглите. Така, работейки в сноп и при сравнително голямата честота на ударите (в зависимост от модела на перфоратора между 4500–6000 min-1), приставката много бързо почиства обработваната повърхност.

Инструменти за рязане на плочи от стиропор SPARCUT

Макар и малко необичайни за традиционната продуктова гама на „Спарки Елтос“, тези две приспособления, стационарно и подвижно, също ще намерят добър прием в строителството при направа на фасадни и други топлоизолации с плочи от стиропор. Поради най-вече ниската цена това е най-често използваният за тази цел материал. И двете приспособления имат лека конструкция, изработена от заварени тънкостенни кухи метални профили. Режещият инструмент е съпротивителен проводник, който се нагрява от електрически ток, подаван от трансформатор с изходно напрежение 12/36 V.

Приспособлението за стационарна работа позволява напречно рязане на плочите под прав или друг предварително избран ъгъл. То е особено ефективно при рязане, успоредно на лицевата повърхност на плочата, за намаляване на дебелината ù. Това осигурява по-голяма гъвкавост при работа, както и силно улеснява следващата обработка като рендосване на облицовката от плочи, за да се получи напълно равна повърхност преди полагане на армираната шпакловка върху нея.

Широчината на прерязване на плочата може да бъде зададена с ограничител, което пък е удобство при разкрояване на повече плочи при еднаква широчина. С помощта на стационарното приспособление в плочата се изрязват лесно и чисто канали с V- или П-образно напречно сечение, необходими за преминаване на тръби или покриване на други неравности на основата под плочите.

Преносимото устройство позволява рязане на самото работно място на скелето. Използва се предимно за правене на изрези, необходими за заобикаляне на препятствия, каквито са ребрата на покривната конструкция при стрехата. В горната част на рамката има пластина, която може да се завърта и фиксира под даден ъгъл. Тя служи за опора при рязане под ъгъл.

Приспособленията са пригодени за напречно рязане на плочи с дебелина до 200 mm, а стационарното може да реже плочи с размери до 100х200 cm.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Sparky Eltos – златни медали, нови електроинструменти и машини”

detelin dimitrov | октомври 27th, 2011 at 9:10 pm

Каква е цената на ел. ножиците за ламарина и на почиствателя за ръжда?
„Направи сам“:
Информацията, по повод на която се интересувате от цените на тези инструменти, е от списание „Направи сам“.
Издателството ни не се занимава с продажба на машини и инструменти.
В случая бихме Ви препоръчали да се обърнете към дистрибутор на „Спарки Елтос“, какъвто е фирма „Ташев-Галвинг“. Най-лесно справката може да направите от електронния магазин на фирмата

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2009, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото