В категории: Брой 9-10/2011, Инструменти, Представяме ви

„Спарки Елтос“ грабна поредните златни медали

Когато се пише за поредната нова фамилия електроинструменти на „Спарки Елтос“, не е необходимо човек да се допитва до Делфийския или някой друг с хилядолетно реноме оракул, за да прогнозира, че са орисани да получат поредния златен медал от най-престижното техническо изложение в България – Техническия панаир в Пловдив – международно изложение, на което мерят сили наши и водещи световни производители. Едва ли има друг български производител, който така успешно, последователно и неизбежно да отстоява честта на родната индустрия и техническа мисъл, както го прави единственият български производител на електроинструменти „Спарки Елтос“.

Както всяка година, така и сега, ние се постарахме да си свършим работата далеч преди откриването на панаира. Изпреварващо в два поредни броя с любезното съдействието на инж. Мирослав Калонкин, зам.-технически директор по развойната дейност на „Спарки Елтос“, представихме двете нови фамилии ръчни електроинструменти – перфоратори и ъглошлайфмашини. Без да се притесняваме поехме риска да заявим месеци преди събитието, че те са сигурни кандидати за поредните златни медали, които ще окичат инструментите с международно познатата марка Sparky Professional. Това, като че ли вече не е новина, защото новите електроинструменти на завода в Ловеч си тръгват винаги позлатени от Пловдивския панаир. Новината в случая се съдържаше в значението на новата емблема HD Professional (Heavy Duty), с което двете нови фамилии перфоратори и ъглошлайфмашини поставят началото на ново направление в производствената програма на „Спарки Елтос“ – производството на професионални електроинструменти, специално пригодени за продължителна работа при тежки условия и максимално натоварване. С тях професионалистите получават още по-сигурен, дълготраен и производителен инструмент. А както се знае, инструментът прави майстора!

След като публикувахме двете статии и представихме техническите новости, отличаващи двете нови фамилии, не ни оставаше нищо друго освен да изчакаме решението на комисията, определяща медалистите, за да проверим достоверността на прогнозата ни. Изненади нямаше и табелките за златните медали вече бяха на местата си в павилиона на „Спарки Елтос“. Техните носители са:

» Фамилия перфоратори BPR 220E, BPR 240E, BPR 240CE, BPR 260E, BPR 260CE, BPR 280CE

» Фамилия ъглошлайфмашини М750Е, М850Е, М1050Е, М1200CES, M1400CES Plus и модификации M750, M850, M1050, M1200, M1200E Plus, M1400CES

Отделно фамилията перфоратори бе отличена и с приза за „Най-иновативен продукт за 2011“, който е учреден и се връчва от „Българската асоциация по електротехника и електроника“. Значимостта на двата златни медала става още по-висока, като се знае че общият брой присъден на всички български изложители бе 22. Блясъкът им става още по-силен от това, че с тях са отличени български разработки и продукти, а не чуждестранни постижения, представени от наша търговска фирма на панаира.

От наградените експонати в павилиона на „Спарки Елтос” бяха изложени образци, разрязани така, че всеки, който се интересуваше и знаеше какво да гледа, да види конструктивните промени, даващи основание на производителя да постави емблемата HD Professional. Читателите на „Направи сам“ имаха предимството, че вече познават тези нововъведения от CAD изображенията и поясненията към тях, публикувани в двата предишни броя на списанието. Теоретично подготвени можеха да видят „на живо“ вътрешността на машините.

Понеже не разполагаме с допълнителна информация извън тази, която вече публикувахме за новите фамилии HD Professional, ще насочим вниманието на читателите към една акумулаторна бормашина, BUR2 18Li, която неустоимо привлече погледа ни още щом пристъпихме в павилиона. Не можеше да бъде иначе, защото досега не бяхме виждали от патронника на акумулаторна бормашина с такава големина да стърчи половинметрово свредло за дърво с диаметър 36 mm. Това очевидно не бе рекламна примамка за привличане на посетители, а машина, която всеки можеше да изпробва, а невярващите лично да се убедят в нейната пробивна мощ. Тази бормашина с ударно действие се появи за пръв път пред широката публика на пролетното изложение „Българска строителна седмица“ т.г. и още тогава привлече вниманието ни. За съжаление досега не смогнахме лично да изпробваме възможностите й, поради което ще се задоволим да посочим част от основните й технически параметри. Захранва се с литиево-йонна акумулаторна батерия с напрежение 18 V и капацитет 2,6 Ah. Синхронизираната предавателна кутия позволява плавно регулиране на честотата на въртене в диапазоните 0–400 minˉ¹ и 0–1900 minˉ¹. Бързопритягащият патронник позволява работа със свредла с диаметър на опашката от 1,5 mm до 13 mm. Ограничителят на въртящия момент има 25 степени за регулиране. Максималният въртящ момент от 68 Nm и наличието на ударно действие правят BUR2 18Li особено подходящ инструмент за строителното дърводелство, където често се налага пробиване на отвори с голям диаметър и завиване на дълги винтове със също така немалък диаметър.

BUR2 18 Li принадлежи към все по-многочисленото семейство бормашини с литиево-йонни батерии, чието производство „Спарки Елтос“ започна през 2009 г. Затова на щанда бяха изложени и други модели с табелка „Ново“, като например BUR2 15 Li със захранващо напрежение 14,4 V, която по технически характеристики почти не се различава от по-големия си събрат, както и моделът BR2 15Li, който няма ударно действие.

Откак преди две години, отново в Пловдив, „Спарки Елтос“ за пръв демонстрира фамилията ръчни електроинструменти Acrobat, специализирани за шлифоване на големи повърхности – основно шпакловани облицовъчни плочи от гипскартон и гипсфазер, както и гипсови мазилки и шпакловки върху стени и тавани, те неизменно присъстват с обособен щанд в павилиона на компанията, за тях бива обособяван и демонстрационен кът. Две от тези машини – моделите SM 717CE и SMA 717CE, бяха златни медалисти през 2010 година. Това са високо производителни инструменти, които силно облекчават труда, многократно ускоряват работата и допринасят за повишаване на качеството при изпълнението на обшивки с плочи по метода на сухото строителство. Подробна информация за тези машини може да се намери в НС 9-10/2009 и 9-10/2010. Серията Acrobat включва и шлайфмашината Sparky Professional SM 1212CE, чийто шлифовъчен диск е закрепен непосредствено към вала на редуктора. Тя е многофункционален ръчен инструмент за повърхностно шлифоване на най-различни материали – дървени подови настилки и облицовъчни плочи, подови мозайки, подготвяни за боядисване метални повърхнини. Въз основа на обстойно тестване в редакционната ни работилница, подробна статия за тази машина може да намерите в НС 7-8/2010.

Разновидност на SM 1212CE е полирмашината PM 1212CE, която е специализирана за обработката до блясък на метални повърхности, лакови покрития и пластмаси, дърво и други материали.

Работата с тези, а и всякакви други шлайфмашини, е немислима без свързването им с мощна промишлена прахосмукачка. На щанда бяха представени най-добрите и модерни образци, които „Спарки Елтос“ предлага към момента. За моделите VC 1530SP Professional, VC 1530SA Professional може да се намери подробна информация в НС 7-8/2010.

В една статия не е възможно дори и само да изброим моделите на различните електроинструменти за обработка на дърво и метали, за изпълнение на всевъзможни строителни и ремонтни дейности. За повечето от тях, още при появата им на пазара, сме публикували статия и тя лесно може да бъде намерена на сайта на „Направи сам“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2011, Инструменти, Представяме ви

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото