В категории: 2014, автомобили, Брой 7-8/2014, Инструменти, Металообработване, Ремонти

Metabo разширява гамата мощни ударни гайковерти

Metabo_SSD1

През февруари т.г. Metabo пусна на пазара три нови модела ударни винтоверти – два с акумулаторно захранване и един с мрежово, с което значително разшири този сегмент от продуктовата си гама в посока на по-голяма мощност, т.е. на по-голям максимален въртящ момент. Към досегашните модели с акумулаторно захранване SSD 18 LTX 200 и SSW 18 LTX 200 с големина на въртящия момент 150 Nm за първия и 210 Nm при втория, се добавят моделите SSW 18 LTX 400 BL и SSW 18 LTX 600 със същото захранване, както и моделът SSW 600, който работи с мрежово напрежение.

2

Понеже за моделите SSD 18 LTX 200 и SSW 18 LTX 200 вече е писано в списанието, а и основните им технически данни са дадени в таблицата, тук ще съсредоточим вниманието си върху трите нови машини.

3

Създавайки модела SSW 18 LTX 400 BL конструкторите на Metabo са стремили да създадат желаната от всеки майстор машина – достатъчно мощна и същевременно лека и удобна при работа. При тегло от само 1,9 kg, новият модел има почти два пъти по-голям въртящ момент в сравнение с SSW 18 LTX 200, който тежи 1,6 kg. Целта на конструкторите е била да създадат оптимален инструмент за възможно най-широк кръг от приложения – от една страна работещият да не изпитва затруднения при завиване на винтове и гайки с голям диаметър, когато често максимална големина на въртящия момент 200 Nm не е достатъчна. От друга, и използването на винтоверт с максимална големина на въртящия момент 600 Nm не е оправдано, защото машината силно натежава в ръцете, а и скоростта на завиване е по-ниска. В търсене на златната среда от Metabo твърдят, че са постигнали целта си – новият SSW 18 LTX 400 BL е първият винтоверт на световния пазар, в който са съчетани голяма мощност, ниско тегло и компактни размери.

С това обаче новостите, и съответно предимствата, на SSW 18 LTX 400 BL далеч не се изчерпват. Винтовертът има най-модерния към момента и все по-бързо завладяващ акумулаторните инструменти безчетков електродвигател. За този вид двигатели вече нееднократно е писано в списанието и затова няма да навлизаме в подробности. Техните технически характеристики ги правят особено ефективни при задвижване на акумулаторно захранвани инструменти. Това се дължи преди всичко на техния два пъти по-висок к.п.д. и съответно на около два пъти по-ниската консумация на електроенергия. Липсата на четки и колектор правят поддръжката на машините изключително лесна и евтина, а дълготрайността им се увеличава около два пъти. За това допринася и по-ниската работна температура на двигателя, защото липсва характерното при колекторните двигатели искрене от четките. В резултат на това комбинацията от принципно новия електродвигател с мощната литиево-йонна акумулаторна батерия с капацитет 4,0 Ah осигурява на гайковерта значително по-продължителна работа с едно зареждане на батерията.

Metabo_SSD6

Честотата на въртене, респективно големината на максималния въртящ момент може да бъдат предварително зададени в 12 степени. Този широк диапазон е поредното голямо предимство на този модел, защото позволява завиване както на винтове за дърво с голям диаметър и дължина, така и на винтове с метрична резба с по-малък диаметър, без опасност от повреждане на главата им вследствие прилагането върху тях на недопустимо голям въртящ момент.

Всичко казано дотук защитава претенцията моделът SSW 18 LTX 400 BL да бъде най-универсалният към момента винтоверт на световния пазар с многостранни приложения в дърводелството, включително строителното, при сглобяването на големи, били те метални или дървени конструкции, при монтиране и ремонт машини и съоръжения, на транспортни средства и др.

4

Следващите два от новите модели – SSW 18 LTX 600 и SSW 650 имат максимален въртящ момент 600 Nm. Поради това са подходящи за завиване и развиване на винтове и гайки с метрична резба и голям диаметър, големи винтове за дърво, дори и на анкерни винтове с диаметър до 12 mm, които се завиват директно в бетон. При това се работи, като машината се държи с една ръка, което е много голямо удобство при работа на покрива на сградата или на други неудобни за места. Така например монтажник на топлоизолационни плочи може безпроблемно да завива директно в бетон винтове 8 х 450 mm с голяма пластмасова глава, като използва свободната си ръка за тяхното първоначално придържане.

Благодарение на ударния принцип на работа и големия максимален въртящ момент, двата мощни винтоверта с лекота се справят с отвиването на силно притегнати (възможно ръждясали или спечени, клеясали резби) винтове с метрична (рядко цолова) резба. За удобната и по-малко натоварваща ръката, както за безопасната работа, силно спомага минималният по големина откат, който ръкохватката на инструмента предава на ръката в процеса на завиване, въпреки високата стойност на приложения върху винта въртящ момент при ударите с висока честота. Масата на машината е балансирана така, че да натоварва минимално ръката. За по-удобната и неуморителна работа спомага и ергономично оформената ръкохватка с еластични вложки върху местата на захващане.

Моделът SSW 18 LTX 600 се комплектува стандартно с акумулаторна батерия с капацитет 5,2 Ah.

Акумулаторно захранваните винтоверти принадлежат към т. нар. система Metabo Pick-Mix, която включва към момента 32 електроинструмента, работещи с напрежение 18 V, акумулаторни батерии с капацитет 1,5, 4,0 и 5,2 Ah, както и съответните за тях зареждащи устройства. Това позволява всеки да комбинира според нуждите си избраните от него машини с най-подходящата по капацитет батерия. Освен това всеки от новите модели се продава и във вариант без батерия. Така потребителят може оптимално в ценово отношение да съчетава машините и акумулаторните батерии за тях в зависимост от дейностите, които извършва и режима на натоварване на една или друга машина.

Едновременно с новите модели на акумулаторно захранвани ударни гайковерти Metabo пусна на пазара и ново бързозареждащо устройство – ACS Ultra, което за 35 min зарежда напълно батерия с капацитет 4,0 Ah и за 45 min, батерия с капацитет 5,0 Ah.

При тегло от 3,1 kg винтовертът SSW 18 LTX 600 достига максимален въртящ момент 600 Nm, което към момента е едно от най-добрите постижения на световния пазар.

За използване в работилницата или при заводски условия, където осигуряването на захранване с електрически ток от мрежата не представлява проблем, Metabo предлага модела SSW 650, който има същата максимална стойност на въртящия момент, но е с 0,1 kg по-лек в сравнение с 18 LTX 600.

Metabo_SSD8

При четирите модела с обозначение SSW шпинделът завършва със стандартен външен четиристен 1/2“, пригоден за директно захващане на устойчиви на ударно натоварване накрайници от гедоре или адаптери за битове. В продуктовата си програма Metabo предлага и редица нови удароустойчиви битове с дължина 29 и 49 mm, специално предназначени за особено натоварени приложения. Те имат около 70% по-голяма експлоатационна дълготрайност спрямо сравними от същия вид продукти на други производители.

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото