В категории: 2014, Актуални статии, Брой 7-8/2014, Мазилки и бои, Облицовки и настилки, Ремонти, Топлоизолация

Декоративна мазилка „Архитектурен бетон“ – Ceresit CT 769 VISAGE

shutterstock_102014554Преди около три години немският гигант Henkel за пореден път развълнува съсловието на архитектите и строителите, като пусна на пазара серията тънкослойни декоративни мазилки и фасадни бои Ceresit VISAGE. Всеки нов продукт, носещ покритата с над 100 годишна слава марка Ceresit, неминуемо привлича вниманието, защото често е представител на ново поколение технологии, носител на качества, откриващи нови възможности за проектиране и строителство на сгради с по-привлекателен външен вид. Това са материали, осигуряващи голяма дълготрайност на строителната конструкция, предоставящи по-добри условия за обитаване и не на последно място – улесняващи строителния процес. Производството на фасадни мазилки е територия, на която мерят сили всички водещи световни и от национално значение производители. Пазарът е огромен, а изискванията към тези материали са много високи. Причината за това е, че от една страна тънката 2-3 mm фасадна мазилка в много голяма степен определя външния вид на сградата. От друга, тя трябва да устоява на атмосферните влияния и особено на разрушителните въздействия на ултравиолетовите лъчи на слънцето, да осигурява сигурна и дълготрайна защита на строителната конструкция и в частност, на крехката и нуждаеща се от защита, многослойна топлоизолационна система. А дори и у нас вече силно намаля броят на сградите, които през последните десетина години да не получиха своята топлоизолираща броня.

Масовото навлизане на тънкослойните фасадни декоративни мазилки в строителната практика обаче има и съпътстващ ефект – в немалка степен това доведе до унификация, до обезличаване на фасадите, открояващи се допреди обличането им с топлоизолация с декоративната си зидария от клинкерни тухли, с облицовка от плочи от естествен камък, да не говорим за покритите с дървена обшивка. Съвременните индустриални строителни технологии, стремежът за по-бързо и по-евтино строителство, в голяма степен доведоха до това унифициране, включително и в малки населени места с характерно, съхранено през годините архитектурно наследство.

Ceresit-Visage-Beton_s-2Ето защо новите фасадни декоративни мазилки Ceresit VISAGE бяха радушно посрещнати като сполучливо, практично решение на проблема. Те позволяват на строителите по-лесно съчетаване на новите строителни технологии с носталгичните предпочитания към материалите, използвани в миналото за облицоване на фасади – естествен камък, облицовъчни керамични тухли и керамични плочи, елементи от дърво и др. Новите мазилки на Ceresit са материали от най-ново поколение, притежаващи качествата на съвременните тънкослойни декоративни мазилки и същевременно сполучливо имитиращи естествените природни облицовъчни материали без обаче да притежават техните недостатъци – трудни за поддържане и опазване, включително пожароопасни, като дървото, тежки и трудни за закрепване върху топлоизолираща система, като каменните плочи и т.н. Освен това използването на мазилките от серията Ceresit VISAGE излиза многократно по-евтино от природните облицовъчни материали.

Освен мазилките, имитиращите естествени материали, във фамилията Ceresit VISAGE има и видове, отговарящи на най-модерните тенденции в оформлението на фасадите. Такива са мазилките с опалов оттенък, чийто нюанс се променя според наклона на слънчевите лъчи. Други мазилки пък придават метализиран изглед на фасадата, а има и мазилки с фотолуминисцентни свойства, които след смрачаване излъчват мека зелена светлина.

Специфичната релефна повърхностна структура се получава с помощта на специални шампи и шаблони, а фината структура и оцветяването зависят от вида на избраната мазилка.

За първата група мазилки Ceresit VISAGE може да се намери подробно, богато илюстрирано описание, в статията „„Мазилки и бои Ceresit VISAGE – заместители на естествените облицовъчни материали“ „, а втората група е описана във втората част на тази статия. Ceresit-Visage-Beton_s-3За изключителния интерес към материалите Ceresit VISAGE говори красноречиво и интересът, проявен от читателите на „Направи сам” към тези две статии, както и това, че властелинът на интернет, търсачката Google, три години поред неизменно ги извежда на челно място в списъка при търсене по ключови думи.

Ceresit-Visage-Beton_s-3-copyПрез юни т.г. „Хенкел България“ ЕООД представи пред колегията на архитектите в България най-новите тънкослойни фасадни декоративни мазилки от серията Ceresit VISAGE – CT 760 Visage, наречени „Архитектурен бетон“. С тях лесно се получава висококачествено повърхностно покритие, което сполучливо имитира открита бетонна повърхност. Създаването на новата мазилка отговаря на все по-засилващият се интерес сред архитектите към този вид фасадни покрития. Същевременно, наподобяващият индустриалното строителство, външен вид на сградите не се отразява на тяхната енергийна ефективност, защото под дебелата няколко милиметра мазилка с ефект на масивен бетон, се намира ефективна топлоизолация. Не би било излишно да споменем, че всички мазилки Ceresit VISAGE са разработени и произведени като съставна част на утвърдената система за топлоизолация на фасадни стени Ceresit Ceretherm VISAGE. Ceresit-Visage-Beton_s-4Изпълнението на такава система с препоръчаните от производителя компоненти, осигурява най-сигурната гаранция за качеството, ефективността и дълготрайността на топлоизолацията.

Ceresit CT 760 VISAGE e ситнозърнеста декоративна мазилка, която се доставя във вид на готов за употреба гъст пастообразен разтвор. Полага се така, както и останалите тънкослойни мазилки, като основният инструмент е маламашката. Втвърдената мазилка представлява устойчиво на механични въздействия и атмосферни влияния покритие. Тя запазва добра остатъчна еластичност, което позволява на пласта мазилка да поема топлинните деформации вследствие на промените на температурата, без в него да се образуват пукнатини. Разходната норма на мазилката е 0,9-1,1 kg/m².

Тя се доставя в три нюанса: светъл (Sydney Light), основен (Chicago Grey) и тъмен (Tokyo Graphite). Освен това, в зависимост от използвания шаблон, може да бъдат получени различни повърхностни структури. Съчетаването на структурата с цвета открива по-широки възможности за избор при оформяне на фасадата. Със същия успех мазилките Ceresit VISAGE са за подходящи и за вътрешна употреба. Те са приложими за всякакъв вид сгради – едно- двуфамилни къщи, сгради с жилищно, бизнес и обществено предназначение и др.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Декоративна мазилка „Архитектурен бетон“ – Ceresit CT 769 VISAGE”

Николай Николов | декември 4th, 2015 at 2:00 pm

Здравейте!
Интересувам се от мазилките, които имитират тухли, камъни и дърво.
Бихте ли ми казали какви са цените на мазилките и на шаблоните. Също и упътване за разходните норми и евентуално, начин на приложение.
Поздрави!
Николай Николов

„Направи сам“: От „Хенкел България“ получихме следния отговор на Вашия въпрос:
„Може да се обърнете към Диян Илиев на тел. 0887 571007“

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото