В категории: 2014, Брой 11/2014, Градина

Въздушни метли и листосмукачки на STIHL

Stihl1

Всички дейности в градината, казано в най-общ смисъл, са неизбежно свързани с годишните сезони. През есента дърветата и останалите многогодишни растения се подготвят за зимата, което, особено при широколистните видове, протича с пожълтяване и опадане на листата. Всеки сезон има своето очарование, всеки поставя определени изисквания за отглеждане на растителността и поддържане на градината или парка. Пъстрата есенна окраска е радост за окото, ала щом листата опадат, се превръщат в проблем. Ходенето по застлани с дебел килим от листа пътеки в гората е удоволствие. Но паднали върху твърдата настилка на алеи и стълбища ги правят хлъзгави и криещи риск от подхлъзване, особено когато са мокри или замръзнали. Освен това след време листата загниват. Докато за почистване на алеи и други равно застлани площадки може да се използват и механични метли, за премахване на опадалата шума върху тревни площи, около храсти, дървета и други трудно достъпни места са необходими специализирани въздушни метли или листосмукачки. Като най-ефективен, а често и единствено възможен инструмент за механизирано почистване, от години те неизбежно присъстват в задължителния набор от машини за почистване на градини, паркове и други открити площи от листа и други дребни замърсявания, най-вече с растителен произход.

И тъй като сега е сезонът на листопада, а почистването на градината е на дневен ред, ще направим преглед на машините на STIHL за носене на ръка, предлагани към момента у нас. Те са подбрани от продуктова гама на немската компания с оглед спецификата на българския пазар и наложилата се практика в поддържането на градините и парковете у нас.

Към момента представителството „Андреас Штил“ ЕООД предлага четири модела, които покриват целия диапазон според начина на функциониране и задвижване – с бензинов двигател и с електродвигател, захранван с мрежово напрежение или от акумулаторна батерия. Тава позволява избор на машината според вида, големината, местоположението и други специфични фактори.

Според начина си на функциониране машините за почистване с въздушна струя се делят на две групи.

Първата включва т.нар. въздушни метли. Те създават насочена въздушна струя, която повдига и издухва листната маса пред себе си. Така шумата и други дребни отпадъци биват помитани напред и с последователно насочване на въздушната струя се събират на подходящо място, където да не пречат и евентуално да бъдат оставени да изгният. Другата част събрана на купчини листна маса вече лесно може да бъде натоварена и изнесена. Най-добре е листата да се компостират, за да послужат по-късно като биологичен тор. Въздушните метли намират ефективно приложение и за почистване на покриви и улуци, на строителната площадка и на други места, а по-мощните модели дори и за почистване на прясно навалял сняг.

Втората група машини функционират подобно на домашната прахосмукачка и затова може да бъдат наречени листосмукачки. Те са предназначени за засмукване и събиране на опадалите листа, което означава, че те биват изцяло отстранени, а площта – почистена. Този вид машини на STIHL са универсални, защото със стандартното си окомплектоване може да работят и като пълноценни въздушни метли. Чрез обдухване листата първо се събират на купчини по-бързо и лесно. След това посоката на въздушния поток се обръща и те биват засмуквани и събирани в торба от мрежеста материя, чиято форма наподобява сак с дръжка. Характерно за листосмукачките на STIHL е, че при засмукването те раздробяват листната маса на съвсем дребни късчета. За целта на вала на турбината е поставен стоманен нож, въртящ се с голяма честота. В резултат на раздробяването обемът на засмуканата листна маса намалява десетократно, съответно торбата може да събере 10 пъти повече листа и други растителни отпадъци преди да се наложи изпразването й. Раздробяването на листната маса има и още едно съществено предимство – тя се разгражда значително по-бързо до годен за използване биологичен тор, отколкото ако листата се компостират цели.

Въздушни метли

В тази група към момента се предлагат два модела. Единият – BG 86, е мощна, задвижвана с бензинов двигател машина за обдухване. Всъщност този модел е най-мощната от този вид, която STIHL предлага на пазара. Вторият, BGA 85, e представител на най-младото поколение електроинструменти, задвижвани с акумулаторна батерия. Това са инструменти, които не само вършат чудесна работа, но и несъмнено носят най-голямо удоволствие – фактор, който никак не е за пренебрегване, когато става дума за домашната градина и двора около къщата.

Въздушната метла BG 86 е създадена за почистване на големи площи. Тя има специален въздушен филтър със сменяем филтриращ елемент HD2, който STIHL поставя на машините си, преназначени за работа и в силно замърсена среда. Този елемент има значително по-голяма филтрираща повърхност, както и със 70% по-фини пори от обикновените хартиени филтриращи елементи. Поради това той осигурява по-добро очистване на постъпващия в цилиндъра въздух, което от своя страна спомага за намаляване на износването на цилиндровата риза и сегментите на буталото, и като цяло се удължава дълготрайността на двигателя. Филтърът е изработен от полиетиленова тъкан (PET) с изразени масло- и водоотблъскващи свойства. Освен това характерно за филтриращия елемент е, че частиците прах се задържат на повърхността му, без да проникват в дълбочина на тъканта. Това улеснява почистването на филтъра и позволява неговата дълготрайна употреба. При нормална експлоатация дълготрайността на филтъра е колкото и на самата машина.

Stihl2

Двутактовият двигател е от години доказалият ефективността си STIHL 2-MIX, който се отличава с висока мощност (обемна мощност и въртящ момент) и намален с около 20% разход на гориво. Той замърсява значително по-малко околната среда, с което изпълнява и най-строгите изисквания на действащите към момента в Европейския съюз норми (EU II). Работният му обем е 27,2 cm³.

Теглото на машината е 4,4 kg, което я прави подходяща за носене на ръка. Ръкохватката с покритие от еластична материя има удобна за държане ергономична форма. На нея се намира и лостчето за управление на газта (честотата на въртене на двигателя и съответно на турбината). Той може да бъде фиксиран чрез стоп-бутон, така че двигателят да работи с постоянна честота на въртене, без да е необходимо непрестанно да бъде притискан. Чрез стоп-бутона става и неговото изключване.

Системата за запалване е също добре познатата STIHL ElastoStart. Намиращият се в ръкохватката за издърпване на стартовото въже еластичен елемент ефективно погасява и омекотява тласъците, които често се предават по въжето при запалване на двигателя. За улесняване на запалването след продължителен престой или изгасването му поради изчерпване на горивото в резервоара, карбураторът има помпа за ръчно подкачване.

Конструкторите са взели ефективни мерки за силно намаляване на нивото на вибрациите, които чрез ръкохватката се предават на ръката на работещия. Машината има антивибрационна система, която намалява нивото на вибрациите до 2,5 m/s², което позволява продължителна работа без опасност от поява на т.нар. вибрационна болест и нейните начални симптоми – поява на бодежи и изтръпване пръстите и дланта.

3

Въздушната метла STIHL BG 86 се доставя с две дюзи – с кръгло напречно сечение и плоска. Максималният дебит на въздушната струя при кръгла дюза е 780 m³/h, а при работа с плоска дюза – 610 m³/h. Съответно максималната скорост на въздушната струя при двете дюзи е 85 m/s и 69 m/s.

Значителен интерес представлява комплектът от тръби и дюза, предназначен за почистване на улуци. Това е сериозен проблем за всяка къща, намираща се в близко обкръжение на дървета. Комплектът позволява почистване на височина около 3 m над работещия, спестява много усилия, да не говорим, че пълзенето по покрива в непосредствена близост до улука далеч не е безопасно занимание.

Въздушната метла BGA 85 е уред, съчетаващ всички положителни страни на захранваните от акумулаторна батерия електроуреди. Работи при минимално ниво на шума, не отделя изгорели газове и поради това изобщо не замърсява околната среда. След нея не се влачи електрически кабел. Машината тежи само 3,2 kg, лесно повратлива е и е удобна за носене и работа. Включването и управлението на въздушната струя става с леко натискане на пусковия бутон, а неговото отпускане моментално изключва електродвигателя.

С две думи BGA 85 е идеалният инструмент за почистване чрез обдухване в домашната градина и най-вече около къщата – почистване на тераси, алеи, стълбища, под навеси и др. Продава се в комплект с кръгла дюза.

Stihl5

Въпреки че се захранва от акумулаторна батерия, възможностите му са близки до модела с бензинов двигател BG 86. Максималният дебит на въздушната струя при кръгла дюза е 650 m³/h, а при работа с плоска дюза – 715 m³/h. Максималната скорост на въздушната струя при двете дюзи практически не се различава – 46 и 45 m/s.

Машината се захранва от мощна литиево-йонна батерия, като се препоръчва използването на модела AP 180 (178 Wh). С едно зареждане на батерията машината работи до около 23 min сумарно време. При необходимост от по-продължителна работа STIHL предлага батерията AR 900, която се носи в раничка на гръб. С нея акумулаторната метла може да работи общо до около 110 min без презареждане.

Електродвигателят е безчетков, което е най-доброто и ефективно решение към момента, особено при акумулаторно захранваните машини. Този вид електродвигатели имат около два пъти по-висок к.п.д. в сравнение с обикновените, колекторни двигатели. При тези двигатели липсва характерното искрене между четките и колекторните пластини, оттук и нагряването на двигателя и машината като цяло. Липсата на четки и колектор правят поддръжката на двигателя изключително лесна и евтина, а дълготрайността му се увеличава около два пъти. И което е особено съществено – този двигател изразходва значително по-икономично наличната в акумулаторната батерия електроенергия, поради което производителността на машината с едно зареждане се увеличава с около 100%.

Освен въздушната метла BGA 85, семейството акумулаторно захранвани електроинструменти за работа в градината на STIHL съдържа още верижен трион, коса за трева и ножици за храсти. Сред машините с марката VIKING с акумулаторно захранване са четириколесна косачка за трева и механична метла. Всички те се захранват с напълно взаимнозаменяеми литиево-йонни батерии с изходящо напрежение 36 V и капацитет от 80 до 900 Ah. Оптималната по капацитет батерия се подбира според мощността на електродвигателя и характера на работата. Тази взаимозаменяемост позволява оптимално и ефективно използване на наличните батерии.

Листосмукачки

От тази група към момента на нашия пазар се предлагат два модела. STIHL SH 86 се задвижва от двутактов 2-MIX двигател с вътрешно горене със същите технически параметри и системи като на двигателя на BG 86. Поради това всичко казано за въздушния филтър, системата ElastoStart, за ръчното подкачване на горивото и антивибрационната система се отнася и за тази машина. Както вече стана дума, на вала на турбината е закрепен въртящ се нож, който раздробява засмуканите листа на дребни късчета. Максималният дебит на въздушната струя в режим на засмукване е 770 m³/h.

Stihl6

Освен удобна за държане ръкохватка, машината има и презраменен колан, на който се окачва, и така се намалява натоварването на ръката, което не е без значение при по-продължителна работа. Коланът поема и тежестта на торбата (сака) със събраните листа. Тежестта на машината е 5,6 kg (с поставена кръгла дюза). Описаният вече комплект за почистване на улуци е подходящ и за тази машина.

Stihl7

Отново подчертаваме, че листосмукачката STIHL SH 86 може да работи и в режим на обдухване, т.е. като модела STIHL BG 86. Затова не е необходима покупката на допълнителни компоненти, нито използването на помощен инструмент. Това също трябва да се има предвид при избора на вида на машината, защото моделът STIHL SH 86 е само със 70 лв. по-скъп от STIHL BG 86.

Електрическият вариант на листосмукачка е моделът SHE 71. Той има всички предимства на електрическата машина, които бяха споменати при BGA 85, с тази разлика, че при него захранването е от електрическата мрежа с напрежение 220 V. Това означава потребност от електрически контакт на приемливо разстояние и използване на дълъг електрически кабел.

Мощността на електродвигателя на машината е 1100 W, а теглото й без кабел е 4,1 kg. Турбината осигурява максимален дебит на въздушната струя в режим на засмукване 580 m³/h. Този модел също може да работи с комплекта за почистване на улуци.

7

За допълнителна информация вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2014, Брой 11/2014, Градина

Ключови думи


 
към началото