В категории: 2015, Брой 5-6/2015, Градина

Новите водоструйни машини STIHL

Stihl1

Преди малко повече от пет години STIHL за пореден път разшири продуктовата си гама, като този път включи в нея и семейство водоструйни машини. За компания с лидерски позиции в производството на техника не само за работа в гората, в промишлените овощни градини и лозя, ала така също и на различни по предназначение, вид и големина паркове и градини, включително дворни, това бе очаквана стъпка. Водоструйните машини имат незаменимо приложение при почистване на двора и по-специално на алеи и пътеки, на стълбища, на площадки и тераси, зидове и огради, на басейни и на още много други места в двора и градината, застлани, облицовани или изградени от камък или бетон. Всички те са строени и с естетически замисъл, поради което представляват съществен декоративен елемент от ландшафта. При едно условие обаче – да са чисти, за да изпъква естествената красота на материала – най-често каменни плочи. Това изисква тяхното далеч не само сезонно, но и доста по-често измиване, което е по възможностите единствено на насочена, фокусирана водна струя под много високо налягане – над 100 bar, за което е необходима водоструйна машина. Освен изброените, тези машини имат и редица други приложения – измиване на градински мебели, на превозни средства – автомобили и друга транспортна, градинска или селскостопанска техника, измиване на фасадни стени, стига мазилката да позволява, почистване на улуци, нерядко и цели покриви от наслоили се върху тях опадали листа, борови иглички и други замърсявания, отпушване на затлачени тръби и много други. Не на последно място прането на килими и други подобни сходни настилки също фигурира в списъка дейности, с които тези машини се справят най-добре.

Още първата серия водоструйни машини на STIHL носеха характерните за марката си белези – технически решения, бележещи най-доброто към момента ниво при този вид машини, които в съчетание с множество принадлежности правят работата едновременно ефективна и приятна за вършене.

През изминалите оттогава години STIHL добави нови модели, подмени едни с други, още по-нови, което лесно може да се проследи по публикациите в „Направи сам”, достъпни на сайта на списанието.

Последното обновяване на гамата водоструйни машини на STIHL, предлагани в нашата страна, е от март т.г., като два от трите модела, които STIHL едновременно пусна на пазара в началото на този месец, вече се продават и в България – STIHL RE 109 и STIHL RE 129 Plus. Те заместват досега продаваните машини RE 108 и RE 128 Plus. Новост за българския пазар е и моделът RE 88. Така се оформя група от общо пет модела, които „Андреас Штил“ предлага към момента на българския пазар – RE 88, RE 98, RE 109, RE 129 Plus, RE 163 Plus.

От досега продаваните машини два модела запазват присъствието си в актуалната продуктова листа. Само по себе си това говори за много доброто съчетание на техните технически и експлоатационни качества, което им отрежда продължаващо добро търсене. На модела RE 98, който доскоро бе най-леката, компактна и особено подходяща за малки дворове водоструйна машина, в списанието е посветена подробна статия. От предлаганите в България водоструйни машини топ-модел на STIHL продължава да бъде RE 163 Plus, за който в „Направи сам“ също има подробна статия.

Дори и само бърз поглед върху таблицата с основните технически характеристики на петте машини показва, че те са подбрани така, че да покриват целия основен сектор от най-често срещаните, описани в началото на статията, приложения. Всеки може да намери най-подходящата за себе си, включително и в ценово отношение, водоструйна машина – от най-малките, леки и евтини модели RE 88 и RE 98 с работно налягане на водната струя 100 и 110 bar, до най-мощната и безапелационно професионална машина RE 163 Plus с максимално работно налягане 160 bar. Разбира се, посочените в таблицата технически характеристики не са достатъчни за цялостен анализ при избора на най-подходящата машина. Затова именно служат публикуваните в списанието по-подробни цялостни описания на предлаганите на нашия пазар машини, както и заводската информация за тяхната стандартна и допълнително предлагана окомплектовка.

3

Основната група водоструйни машини обхваща моделите RE 88, RЕ 98, RE 109 и RE 129 Plus. Те са създадени за работа в различни по големина и изпълнение дворове и дворни градини – от малката дворна градина до дворове с големи застлани с плочи площи, басейни, стопански постройки и работилници, селскостопанска техника и др. Най-малък, най-лек и най-евтин е моделът RE 88. На върха се намира RE 129 Plus, който е най-мощната, с най-много възможности, приложения и удобства машина в тази, ограничена предимно в границите на двора и градината серия. Така например, докато RE 88 е създаден предимно за почистване на водоустойчиви градински мебели, инвентар и инструменти за поддържане на градината, велосипеди и други сходни дейности, с RE 98 може да се мият в добавка мотоциклети и автомобили, метални огради и др. При RE 109 вече се добавят и малки постройки като зимна градина например. Моделът RE 129 Plus вече е машината, която има всичко необходимо – налягане и дебит на водната струя, както и приспособления, позволяващи ефективното измиване и на всичко останало на двора – каменни и бетонни зидове и огради, фасади на къщи, всевъзможни настилки на пътеки, тераси и площадки за паркиране, на големи превозни средства като кемпери и каравани примерно. Съответно на качествата и възможностите на машините нараства и тяхната цена, като цената на модела RE 129 Plus е около 2 пъти по-висока от началния модел RE 88. Моделът RE 163 Plus попада в следващата категория водоструйни машини на STIHL, която компанията обозначава като „среден клас“. Немският производител предлага и водоструйни машини от „висок клас“, които засега не се продават в България.

2

Връщайки се към групата машини за поддържане най-общо казано на дворното пространство и градина, ще си позволим да споделим скромното си мнение, че винаги е за предпочитане човек да прави покупките с известна перспектива – стъпка по-напред от това, което му се струва достатъчно за момента.

Основният параметър при оценяване на всяка водоструйна машина, от който зависи обсегът на приложения, е максималното налягане на водната струя. За отбелязване е, че при всички описани тук модели то може да се регулира плавно от 10 bar до максималната за модела стойност. Това ще рече, че по-мощната машина с лекота би се справила с измиването на по-деликатни към налягането на водната струя повърхности, докато по-малко мощната много по-трудно и бавно би заместила, често и не би могла, подходящата по мощност водоструйна машина при измиване на големи площи и силно замърсени обекти. Не случайно самият производител сочи RE 129 Plus като подходящата машина за измиване на настилки и облицовки от естествен камък. От собствен опит бихме конкретизирали, че най-бързо се замърсява и най-трудно се мие настилката от пясъчник, каквито плочи масово се продават, а и когато са чисти, червеният им цвят грабва окото на купувача. В някои случаи, теглото също може да се окаже фактор с решаващо значение, когато характерът на работата и денивелацията на терена изискват често пренасяне на машината на ръка.

4

Като най-нови, а и за да не повтаряме вече публикувана в списанието информация, в тази статия ще отделим внимание предимно на моделите STIHL RE 109 и RE 129 Plus. И двата модела се задвижват от мощни асинхронни електродвигатели, които се отличават с висока дълготрайност и ниско ниво на отделяния шум.

Най-важният за всяка водоструйна машина елемент, нейното сърце, е водната помпа, която създава необходимото за функционирането й високо налягане на водната струя. От нейната износоустойчивост зависи ефективността на работата и дълготрайността на машината. Високото качество на водните помпи, използвани в машините на STIHL, се дължи както на тяхната изработка, така и на използваните материали. Конкретно при двата нови модела буталата са изработени от неръждаема стомана, а главата на помпата – от алуминиева сплав. Същото важи и за моделите RE 88 и RE 98. Тези, както и останалите водоструйни машини на STIHL, имат едно много полезно и силно улесняващо работата техническо решение – специа-лен съединител за лесно и бързо осъществяване на връзката между ръкохватката и маркуча за високо налягане. Най-същественото при него е, че позволява свободното въртене на ръкохватката спрямо маркуча. Благодарение на това се избягва много неприятното и бавещо работата усукване на маркуча при неговото издърпване, което лесно може да причини неговото пречупване и бракуване. При моделите RE 109 и RE 129 Plus свързването на маркуча за високо налягане към щуцера на водната помпа също става с „бърза връзка“.

Машините имат различно дълъг маркуч, като за моделите STIHL RE 88, RE 98 и RE 109 той е с текстилна оплетка, докато при RE 129 Plus армиращата оплетка е от стоманени нишки, което го прави значително по-устойчив на повреди и износване. Характерно за този модел, както и за всички останали, които в наименованието си имат думичката Plus е, че върху тялото им е монтирана макара за навиване на маркуча. Това решение е голямо улеснение, защото след завършване на работата маркучът се навива обратно върху макарата. Заема малко място, не пречи и няма опасност да бъде неволно повреден..

Докато моделът RE 88 тежи само 8,9 kg и пренасянето му от едно на друго място е съвсем лесно, RE 129 Plus тежи 20 kg, поради което за преместването на машината повече се разчита на нейните колела. Поради това колелата са с увеличен диаметър – 175 mm, което улеснява влаченето й и по-лесното преодоляване на малки препятствия, дори и на стъпала. За улесняване придвижването на колела, моделите RE 109 и RE 129 Plus имат удобна за държане ръкохватка с телескопична конструкция, която се изтегля при дърпане и се прибира, за да не заема място, когато не се използва. При останалите модели ръкохватката няма тази възможност. За носене на ръце RE 129 Plus е снабдена и с втора ръкохватка, разположена в долната предна част на машината.

5

Водоструйните машини се доставят с две дюзи – една за плоска водна струя, позволяваща регулиране на водното налягане, и втора, наречена още „роторна“ дюза, която създава фокусирана точковидна и същевременно силно завихрена струя, която значително по-добре премахва замърсяванията. Конструкторите са помислили и за редица дребни наглед решения, но съществено улесняващи работата и съхраняването на машините и принадлежностите към тях. Така например за съхраняване на двете дюзи в корпуса на машината (RE 109 и RE 129 Plus) има специално оформени по контура им гнезда, които са скрити под вписващ в корпуса елегантен капак. Предвидени са и стойки за поставяне на ръкохватката заедно със струйния накрайник, за навиване на маркуча за високо налягане и електрическия кабел. Целта е всичко необходимо за работата, включително и допълнителните приспособления, да имат подходящите стойки за закрепване към машината.

В комплекта на описаните тук нови модели има и прибор за разпръскване с водната струя на миещ препарат, като при модела RE 129 Plus той е снабден и със система за дозиране на подаваното количество.

За своите водоструйни машини STIHL предлага широк набор от принадлежности, които значително разширяват обсега на възможните приложения, правят работата по-бърза, по-удобна и по-ефективна. В зависимост от модела се предлагат удължители на ръкохватката, на нагнетателния маркуч, комплект за почистване на канализационни тръби, накрайници с чупка за почистване на трудно достъпни места, различни четки, включително и ротационни, които силно улесняват измиването на витрини, остъклени веранди и зимни градини. Приспособлението RA 101 улеснява почистването на големи по площ настилки. Освен това не позволява на водната струя да хвърля пръски встрани. Голямо улеснение е и наличието на допълнителен плосък маркуч с дължина 12 m за свързване на машината с водопроводната мрежа.

Когато не се намира под налягане и водата изтече, той придобива плоска форма и заема значително по-малко място, което силно улеснява неговото навиване на специално произведена за това макара, а тя, от своя страна, може да се закача към задната част на машината.

За допълнителна информация вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2015, Брой 5-6/2015, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото