В категории: 2016, Актуални статии, Брой 1-2/2016, Икономия на енергия, Представяме ви, Строителство

„Вашият дом“ – енергоефективни еднофамилни къщи на изгодна цена, за 6 месеца до ключ

Ytong1

Инж. Георги Балански

През 36-годишната си издателска кариера и журналистическа практика съм присъствал на стотици пресконференции и други публични прояви, предимно на водещи световни компании в областта на строителните материали, производители на електроинструменти и машини, от сферата компютърната техника и софтуер, и др., свързани с тематичния профил на списанията на издателството ми. Сега обаче сядам да пиша за едно различаващо се от тях събитие.

На 25 февруари т.г. „Ксела България“ проведе поредна среща с хора, привлечени от програмата „Вашият дом“. Част от тях са заявили желанието си чрез уебстраницата на компанията, други са били специално поканени. Общото между тях е мотивацията за участие в срещата – желанието да закупят собствена еднофамилна къща при изгодните условия, които им предлага „Ксела България“.

Пълната зала не бе единственото доказателство за силния интерес към тази проява, защото само преди седмица е била проведена аналогична по тематика и съдържание среща с друга група потенциални клиенти, а следващата вече е насрочена за началото на март. Очевидно такива срещи ще има и за в бъдеще, защото интересът ще се засилва паралелно с броя на вече построените къщи.

Програмата „Вашият дом“ предлага изненадващо изгодно решение за генетично заложения у всеки човек стремеж да се сдобие със собствена уютна еднофамилна къща. Да свие семейното си гнездо възможно по-далеч от кошмара на огромните, пренаселени и шумни бетонни поселища, наследени от панелната полувековна строителна и градоустройствена практика у нас. Така е и по света. Най-същественото в случая е, че ако постигането на тази естествена човешка мечта досега бе по силите предимно на съвсем тънка прослойка от обществото, сега „Ксела България“ предоставя и на хора със значително по-ограничени финансови възможности да се сдобият със собствена къща. Приблизително на цената на един обичайно голям апартамент. При това на предварително уточнена цена, при почти пълно разтоварване на клиента от грижи по строителството и като връх на цялото това изкушение – за срок, не по-дълъг от 6 месеца.

Това е сърцевината на програмата за строителство на енергоеефективни къщи „Вашият дом“, която „Ксела България“ предлага на своите клиенти.

За най-нетърпеливите да вникнат в детайлите на програмата и от потенциални да се превърнат в реални клиенти, срещата с водещи специалисти на „Ксела България“ е очевидно сполучлива и желана форма.

Едва ли има човек, който не би желал да обитава собствена къща с двор и градинка, в уединение от градската шумотевица, да няма съседи, които да тупат килими или трополят над главата му, нито оглушително да му налагат музикалните си пристрастия през тънките вътрешни стени на многолюдната сграда.

Описвайки същността на програмата „Вашият дом“ от „Ксела България“ често употребяват добилото гражданственост покрай морските курорти понятие Аll-inclusive. В случая това означава, че след началните уточнения и сключване на договори, в общи линии следващата грижа на клиента може да бъде отключването на входната врата на готовата си къща.

Такова предложение би звучало като ненаучна фантастика за човек, комуто се е налагало през годините на развитото по някогашните понятия общество да строи в продължение на години мижава къщурка със собствения и на семейството си умопомрачително непосилен труд и техническа мисъл – от изкопа за основите до билните капаци на керемидите. Офертата на „Ксела България“ е силно привлекателна и за днешна България при препълнен с качествени и недотам качествени строителни материали пазар, с надпреварващи се в търсенето на клиенти строителни фирми от всякакъв калибър и възможности. Идеята Аll-inclusive спасява бъдещия новодомец от неволята да извърви мъчително трънливия път при избор на архитект и проектант, на строителна фирма (често, разчитайки на нечия махленска препоръка), да умува и взима решения при избора на материалите, да се превъплъщава в строителен контрол, да контролира спазването на технологичните изисквания и качество на работа на майсторите, отгоре на всичко да тъне в мъглата на догадките колко ще му излезе накрая сметката, която обичайно надхвърля първоначалните оферти и т.н. В списъка със страдалчества съществено място заема ваденето на всевъзможни разрешителни, съгласувателни и други документи, осигуряването на кредит при благоприятни условия и др.

Споменавам всичко това, защото целта на програмата „Вашият дом“ е да предпази бъдещия новодомец от изброените и куп други трайно вгорчаващи живота митарства и опъване на нервите.

2

Българинът, който по традиция основателно не вярва на обещания, неминуемо би си задал въпроса, къде е скрита уловката, кой му гарантира, че всичко това може да стане реалност.

Гарантът в случая е авторитетна компания от световна класа – „Ксела България“. В страната ни компанията е позната в строителния бизнес и сред обществото като производител с двата си завода в София и Добрич на популярните блокове за зидане YTONG. За историята на Xella, за качествата и строителството с блоковете YTONG в „Направи сам“ е писано многократно, като 38 от редакционно написаните статии са достъпни и на сайта на списанието.

През 2009 г. марката YTONG е включена в списъка „марка на столетието“ от Verlag Deutsche Standards EDITIONEN GmbH, което е признание с висок авторитет.

За възможностите на „Ксела България“ като производител говори и фактът, че заводът в Добрич е единственият извън Германия, в който се произвеждат и топлоизолационните минерални плочи Multipor, които в редица случай са без алтернатива. Подробно представяне на марката и дейността на „Ксела България“ се съдържа в статията „20 години YTONG в България – традиции и иновации“.

Програмата „Вашият дом“ не е българска инициатива, а практика, която компанията майка Xella Gruppe успешно развива в Германия и други държави. Българският вариант е подготвян в продължение на близо две години, като е оптимално адаптиран за нашите условия и специфика на пазара.

3

Понеже авторитетът и позиционирането на компанията на световния пазар са от съществено значение, ще допълним само, че групата Xella е измежду най-големите в света производители на строителни материали от автоклавен клетъчен бетон (YTONG) и минерални топлоизолационни плочи (Multipor), на варо-пясъчни плътни тухли Silka, производител е и на много популярните в Европа гипсфазерни и цименто-влакнести плочи за сухо строителство Fermacel, на големогабаритни изделия от автоклавен клетъчен бетон за промишлено строителство с марката Hebel, на различни продукти от варовик (вар), използвани в стоманодобивната промишленост, за очистване на промишлени газове и замърсени води, в производството на различни строителни елементи (марката FELS). Групата Xella има 100 завода в 20 държави, както и дъщерни търговски дружества в над 30 страни.

Срещата бе открита от новия маркетинг мениджър на „Ксела България“, г-жа Цветелина Атанасова, а двете презентации изнесоха г-н Борислав Дивизиев, мениджър „Ключови клиенти“, който разгледа търговската и правна страна на проекта, и инж. Бойко Пенев, ръководител на отдел „Приложна техника“, който поясни техническите аспекти на включените в програмата енергоефективни, т.е. енергоспестяващи къщи.

Какво представлява програмата

Като начало „Вашият дом“ включва пет проекта на еднофамилни къщи с РЗП между 78 и 250 m², на един или два етажа. Тя ще бъде постепенно разширявана, като още през тази година ще бъдат добавени нови два проекта.

Представените тук проекти са дело на авторитетното „Архитектурно бюро – В. Ценов“. Проектирани са както в стила на традиционната, така и на модерната българска архитектура. Те се отличават не само с привлекателния си външен вид, но и с оптимална функционалност, съответстват и дори надхвърлят валидните днес изисквания за енергийна ефективност. Всеки проект е базов, като според желанието на клиента и особеностите на терена, може да бъде видоизменян от проектантския екип. Къщите са с ивичести основи. При желание на клиента може да бъде добавено, примерно мазе, както и други промени.

Проектите не включват система за отопление и климатизация, защото възможностите за изпълнение са разнообразни, силно зависят от конкретните условия и местонахождение на къщата, както и от предпочитанията на обитателите. Затова те се уточняват в началния стадий на процеса.

Всички основни строителни материали са производство на реномирани, добре познати и на българския пазар, компании:

» Блокове за зидане YTONG extrA⁺ и топлоизолационни минерални плочи Multipor

» Мазилки, шпакловки и замазки Baumit

» Керемиди и аксесоари за покривното покритие Bramac

» PVC прозорци и врати Trocall Eco от Rollplast

» Отопление и климатизация Tulips (допълнително договаряна услуга)

Така „Ксела България“ цели да се гарантира, че избраната къща ще бъде построена само с най-ефективни от енергийна гледна точка и качествени, с доказан произход и дълготрайност материали, а не от сбирщина по признака „най-ниска цена“, каквато практика за съжаление съществува.

По същия начин са подбрани и фирмите изпълнители – реномирани строителни фирми от София, Пловдив, Варна и Бургас, за да бъде гарантирано качеството на изпълнение. Така са избрани и фирмите за строителен надзор, която дейност също е включена в пакетната цена. Програмата предвижда и авторски контрол от страна на архитекта и други проектанти, който допълнително гарантира стриктното спазване на проекта.

При тези така осигурени дадености „Ксела България“ се явява организатор на програмата. Клиентът съгласува и сключва споразумение с нея, което е рамката на проекта, както и отделни договори с архитекта на избрания проект и строителната фирма изпълнител.

В програмата „Вашият дом“ се предвижда и съдействие за осигуряване на изгодно финансиране, за което е привлечено сътрудничеството на фирма „Кредит Център“. Същото се отнася и за предварително изготвената правна документация и водене на строителните книжа. При необходимост от намиране на подходящ строителен терен, може да се използват услугите на фирмата за недвижими имоти RealNet, която също е сред привлечените изпълнители в проекта.

В резултат на всичко това всеки от проектите от програмата „Вашият дом“ е с предварително обявена цена, която е и окончателната, ако не се наложат допълнения и промени в първоначалния проект. Използването на готов вместо индивидуален архитектурен проект спестява значителна сума и ускорява процеса с поне 2 месеца.

4

Представа за наличните към момента проекти дават поместените тук снимки, като поради липса на място публикуваме схемите на разпределение по етажи на един от тях – „Вега“. Най-малката едноетажна къща има РЗП 78,3 m² площ (пакетна цена без ДДС 48 300 евро), а най-голямата, двуетажна, е с РЗП 238,2 m² (пакетна цена без ДДС 77 500 евро). Съответно при тях цените на квадратен метър без ДДС са 609 лв./m² за първата и 325 лв./m² за втората. Посочените пакетни цени са за района на София.

Цените не включват някои елементи от вътрешното изграждане като подови настилки, осветителни тела и др., които по принцип са въпрос на личен избор. Всяка къща се предава с Акт 15, като свързването й с водоснабдителната мрежа, водопровод и канализация, се решава допълнително в зависимост от конкретните условия и налични възможности.

При избора на къща с не малко значение са и експлоатационните разходи за нейното обитаване, като най-значителни са за поддържане на оптимален температурен режим в помещенията. Именно за това къщите от програмата „Вашият дом“ са високо ефективни от енергийна гледна точка.

Като пример за това бяха посочени усреднените целогодишни разходи на двуетажна къщи „Алфа“ (РЗП 238,2 m²), позиционирана в квартал Панчарево на столицата. За осигуряване на оптимален целогодишен комфорт при обитаване на цялата къща средногодишният месечен разход за отопление, климатизация и подгряване на вода е 0,73 лв./m² или 174 лв. на месец. Разчетът е при термопомпена отоплителна система с конвектори и подово отопление.

Конструктивни решения и особености

5

Във втората част на представянето на проекта „Вашият дом“ инж. Бойко Пенев разгледа някои от най-съществените предимства на така предлаганите къщи от конструктивна и топлотехническа гледна точка.

Къщите са проектирани така, че да бъдат лесно изпълними, което има отношение към времето за изграждане и улесненият контрол. Проектите им са технически и икономически обосновани с оглед постигане на висока възвращаемост на вложените средства. Това включва също така и минимизиране на риска от възникване на повреди по време на експлоатацията, минимална необходимост от поддръжка и нещо рядко споменавано, ала много съществено – конструктивна пригоденост за извършване на допълнителни, примерно инсталационни, дейности в бъдеще. Така например блоковете за зидане YTONG, както и специалните блокове YTONG за отливане в тях на стоманобетонни колони и греди, позволяват безпроблемно и лесно изграждане на електроинсталацията чрез вкопаване в стените на гъвкави тръби за прокарване на кабелите. Същественото в случая е, че се избягва къртене на носещите стоманобетонни елементи и дори прерязване на армировъчни пръти, което е напълно недопустима, но за съжаление съществуваща практика.

Много съществено значение за качеството на изпълнените по програмата къщи е пълнотата и съгласуваността на проектите. Всичко е предварително детайлно обмислено до степен да бъде елиминирана съществуващата практика за решения в хода на строителството по усмотрение на строителя.

Дълготрайността и минималната необходимост от поддържане се дължат на подбора на производителите, съответно на техните материали, както и на стриктното спазване на технологичните изисквания, за което допринася и ефективния надзор.

6

От съществено значение е, че в повечето случаи подборът на материалите включва цялостни системи и комплексни решения – при иззиждане на външните и преградни стени, полагането на тънкослойни декоративни фасадни мазилки, при изпълнението на покривната конструкция и др. Този подход гарантира постигане на максимално качество и дълготрайност.

В представените тук проекти къщите са изградени върху ивични фундаменти от монолитен стоманобетон. Те имат монолитна стоманобетонна скелетно-гредова носеща конструкция (колони, греди и плочи) с тази много съществена особеност, че на практика е вградена, интегрирана в стените от блокове YTONG. Покривната конструкция при къщите със скатен покрив е класическа, дървена, изградена над монолитна стоманобетонна таванска плоча. Понеже, особено при едноетажните къщи, на неизолирания покрив се пада голяма част (до 20–30%) от топлинните загуби, стоманобетонната плоча е топлоизолирана с поставена от горната й страна топлоизолация от плочи Multipor, което е оптималното за случая решение. При къщата с плосък покрив „Прима“ монолитната стоманобетонна плоча е топлоизолирана откъм долната страна с Multipor, а върху горната е положена хидроизолация.

Важно е да се знае също, че къщите са проектирани с оглед на сеизмичната опасност, съществуваща за района в София, както и при неблагоприятни по отношение на противоземетръсното осигуряване почвени условия. По този начин проектите са подходящи за почти цялата територия на България. С по-висока сеизмична опасност са единствено районът на Кресненското дефиле, около Чирпан и на Шабла.

С голяма важност за здравината на зидарията са качествата на лепилния зидарски разтвор, с което се зидат блоковете YTONG. Той осигурява здравина на свързване между тях, по-голяма от якостта на самия материал.

Понеже външните зидове и подпокривната плоча са основният източник на топлинни загуби от вътрешността на къщата към околното пространство, инж. Пенев задели особено внимание на тяхното изпълнение. Външните стени с дебелина 35 cm са изградени с блокове YTONG extrA⁺ (при двустранно измазване), които осигуряват коефициент на топлопреминаване U=0,269 W/m²K – по-нисък от въведената през април 2015 г. с осъвременената „Наредба №7“ горна гранична стойност U=0,28 W/m²K.

Нещо повече, чрез добавяне на допълнителна топлоизолация, изпълнена с плочи Multipor с дебелина 15 cm, по този показател външните стени на къщата достигат, дори надминават изискванията за т.нар. пасивна къща – U=0,141 W/m²K при изискване за нея U ≤ 0,15 W/m²K. Постигането на крайната цел при „пасивната къща“, свеждане на разходите за отопление до минимум (<15 kWh/m² годишни енергийни разходи за отопление или енергийното съдържание на 1,5 l нафта), е свързана с редица други решения и най-вече сериозни инвестиционни разходи, поради което програмата „Вашият дом” не си поставя тази цел. Топлоизолацията на таванската плоча, изпълнена с Multipor, също е по-ефективна, отколкото Наредба №7 го изиска – U=0,229 W/m²K срещу нормативно заложената стойност U=0,25 W/m²K. 7

Вече стана дума, че строителството с блокове YTONG позволява елиминиране на класическите методи с използване на кофраж за отливане на стоманобетонните колони и греди. Това е възможно благодарение на произвежданите от „Ксела България“ блокове YTONG с цилиндричен отвор и коритообразни блокове. Понеже те са подробно разгледани в посочената статия, ще споменем, само че освен редицата съществени удобства и предимства по време на строителството, всички стоманобетонни елементи на носещата конструкция са покрити и топлинно защитени с 5 cm топлоизолационен материал, с което в голяма степен се елиминират т. нар. топлинни мостове, намалява се загубата на топлина, както и овлажняването от вътрешната страна на стените около тези елементи поради кондензация на водни пари, и свързаната с това характерна поява на тъмни петна от микроводорасли (плесени, мухъл).

По-добри от нормативно определените топлотехнически изисквания са и показателите на дограмата с трислойни пакети, използвана при строителството на къщите.

Инж. Бойко Пенев представи и най-съществените предимства на продуктите на посочените производители, чиито материали за включени в проектите и строителството на къщите.

В края на презентацията двамата лектори отговориха на множество зададени им конкретни въпроси.

Допълнителна информация по програмата „Вашият дом“ може да намерите на сайта на „Ксела България“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото