В категории: 2016, Актуални статии, Брой 11/2016, Покриви, Ремонти, Строителство

Керамични керемиди Tondach® – информираният избор

tondach1

Минаха 10 години, откак с публикацията „Покрив с керамични керемиди Tondach“ „Направи сам“ открехна голямата тема „как и с какви керемиди се прави истинският покрив“. Ако хвърлим поглед към строителството днес, неминуемо ще стигнем до извода, че верният отговор се съдържа още в заглавието на тази статия. Затова разбира се не са необходими пророчески дарби, защото производителят на тези керемиди, австрийската компания Tondach Gleinstätten AG, е измежду водещите европейски производители на керемиди и безспорен лидер в държавите от Централна и Източна Европа, включително и в България. След падането на Берлинската стена тя е изградила в 12 държави над 30 собствени завода, а в други 5, сред които и България, собствени търговски дружества.

Появата у нас преди малко повече от 10 години на първите керемиди Tondach® откри поредната нова страница в обновяването на българската строителна практика според европейските и световни стандарти. Първи у нас се появиха керемидите „Винеам“ и „Македо“, произведени в завода във Виница (Македония), които за кратко време, без реклама, без мащабни маркетингови акции, се наложиха на пазара със своите качества и здравина, благодарение на множеството предимства при монтажа, не на последно място и поради добрата си цена.

Произведените от старателно подбрани суровини по най-съвременни технологии керемиди Tondach® възвърнаха и затвърдиха вярата на българските строители и техните клиенти към столетните традиции на керамиката като най-дълговечен, с изключителни качества материал, много подходящо, класическо решение за керемиди. Като напълно чист екологичен продукт керемидите Tondach® са отличени с европейския сертификат Natureplus, който е международно призната гаранция за качеството на даден строителен продукт.

Много са факторите, поради които и днес европейската строителна традиция дава превес на керамичните керемиди като предпочитан материал, оптимално защитаващ покрива от изпитанията, на които го подлагат природните сили и въздействия. В страните и областите с преобладаващ планински релеф, керамичната керемида особено категорично води в класацията за предпочитан материал.

Мащабното навлизане на керемидите Tondach® на българския пазар стана възможно след като австрийският производител Tondach Gleinstätten AG стана пълноценен член на групата Wienerberger. Така страната ни се присъедини към семейството на „новите демокрации“ в Европа, чието строителство бързаше да навакса технологичното си изоставане.

В резултат на това за кратко време бе рязко разширен асортиментът от различни по големина, форма и повърхностно покритие керемиди. За българския строител стана достъпен пълният набор от керамични елементи и некерамични аксесоари, съставляващи покривната система Tondach®. Бяха предоставени множество консултантски услуги за проектанти и строители, непрестанно се разширява справочната и техническа документация. Непрекъснато се развива и сайтът на компанията, който освен подробна информация, вече позволява всеки сам да конфигурира покривното покритие и от екрана на монитора да добие достоверна представа как би изглеждала сградата при един или друг модел керемида, при различни цветове.

Така неусетно се роди, наложи се и у нас понятието „Покривът на столетието“ – с материалите на Tondach®.

Покривът е от решаващо значение за дълготрайността на всяка сграда, за условията при нейното обитаване. Той я защитава от дъжд и сняг, издържа на слънчевото греене, спира поривите на вятъра и проникването на външен въздух в сградата. Освен това покривът не е само връхното предпазно покритие от керемиди. Той представлява цялостна система, в която участват множество елементи, всеки от които има своето незаменимо място. Наред с обичайните керемиди покривното покритие няма да получи завършен, естетически издържан вид, нито ще изпълнява пълноценно защитните си функции, без използването на специални керамични аксесоари – крайни, вентилационни и снегозадържащи керемиди, на билни капаци, както и некерамични аксесоари като скоби за механично закрепване на керемидите и капаците, елементи за монтиране на телевизионна антена, специални подпокривни пародифузни фолиа (мембрани) и други. Всички те съставляват единна покривна система Tondach®. Единствено така изпълнената покривна система осигурява сигурна защита срещу атмосферните въздействия и далеч над гарантираната дълготрайност. И не само това. Конструкцията трябва да осигурява силно намаляване на топлинните загуби през покрива, които може да достигнат 20–30% от общите загуби в зависимост от броя на етажите и площта на сградата. Също така да гарантира абсолютна водонепроницаемост, включително и когато под керемидите проникне вода, да защитава сигурно топлоизолацията от влага, а в случай на овлажняване поради кондензация на водни пари, да способства за бързото й изпаряване и изсушаване на долната страна на керемидите.

С две думи, изборът на материали и производител трябва да бъде добре информиран, да включва цялостно решение, система, при това от безапелационно доказал се производител, а не от случайно подбрани различни материали.

Информираният избор се формира въз основа на внимателен анализ на различни характеристики на материалите и изисквания, които повече или по-ограничено са разглеждани в списанието.

Тук ще се опитаме за разширим темата, следвайки естествения път към крайното решение – избор на желаните според външния им вид керемиди и едновременно с това оптимално от практическа и експлоатационна гледна точка решение. След това – на подходящите за дадена конструкция аксесоари, изграждащи покривната система.

Подобно на цвета и структурата на външната декоративна мазилка например, върху избора на керемиди силно влияние оказват естетическите предпочитания. В крайна сметка цветът на покрива, в съчетание с неговия релеф, дължащ се формата на керемидите, дават силно отражение върху цялостния облик на сградата. Разнообразието от различни по вид и предназначение сгради и техните покриви е голямо. Предпочитанията зависят още от местните строителни традиции, както и от естетическите предпочитания на клиента.

Затова са необходими широки възможности за избор и „Тондах България“ ЕООД го прави, като към момента предлага 15 модела керемиди, различаващи се по големина и форма. Всеки от тях се произвежда с различна окраска измежду 25 цвята, едни имат матова повърхност, други повече или по-малко блестяща. Комбинацията от тези три фактора предоставя на проектанти и собственици широки възможности за избор измежду близо 400 варианта.

Задачата не е лесна, особено когато се избира покрив за поне столетие напред. Този проблем в много голяма степен е решен на обновения сайт „Тондах България“ ЕООД, който предоставя отлично средство, инструмент, с който всеки сам с лекота да може да проектира своя „покрив на столетието“.

tondach2

tondach4

След първоначален избор на вида на сградата и покрива – двускатен, четирискатен и т.н., се избира една или друга керемида от цялата предлагана към момента у нас продуктова гама. След това проектната задача се проиграва с промяна на цвета. Всяка така подбрана конфигурация се изобразява в прозорец. Изображението може да се уголеми до размер, даващ достатъчно достоверна представа как би изглеждал реално изпълненият покрив. Инструментът за визуализация има бутон, който отвежда към страницата на избрания вид керемида. Тук са поместени изображенията на всички цветови разновидности, описание на характеристиките и оптималните приложения за дадената керемида, технически данни за монтиране, както и всички аксесоари, необходими за пълноценно изграждане на покривната конструкция. Крайното проектно решение може да бъде записано на компютъра, отпечатано или изпратено по електронната поща. Така сайтът на „Тондах България“ ЕООД предлага отлични възможности за индивидуален избор на покрива и всички продукти и аксесоари, необходими за изграждане на цялата покривна система с най-подходящите материали, препоръчани от производителя.

Цветът на керемидите Tondach е свързан не само с естетическото възприятие, галещо погледа и радващо душата на гордия собственик на новата или основно обновена постройка. Той е тясно свързан и с повърхностните качества на керемидите, оттук и с устойчивостта им на атмосферните въздействие особено през зимата, с неговата дълготрайност. Тази зависимост произлиза от производствената технология за оцветяване на керемидите, която има значително въздействие върху качеството на тяхната повърхност. За тези особености вече е споменато, макар и накратко, в списанието. Сега ще надникнем по-навътре в темата, защото, както вече споменахме в началото, добрият, правилен избор е информираният.

Най-общо казано керемидите Tondach® се предлагат с три вида повърхност при голямо цветово многообразие.

Родилният, естествен цвят на добре изпечената керамика е добре познатият, станал нарицателен, „керемиденочервен“ (естествен) цвят, а повърхността е матова. Това типично оцветяване се дължи на съдържащите се в глината железни оксиди, а неговите нюанси се влияят и от температурата на изпичане. Това може да причини появата на леки преливащи се нюанси, видими върху повърхността. Цветът на керемидата е еднороден и в дълбочина, т.е. при надраскване не настъпва промяна на цвета. По тази причина в по-далечното минало всички нови покриви с керамични керемиди бяха еднакво оцветени.

Голямото цветово разнообразие при керемидите се постига посредством специална технология, при която върху повърхността им, преди изпичане, се полага специално покритие – енгоба. То се създава от течен разтвор на фино смляна глина, който съдържа подбрани метални оксиди. Така например добавката на манганов оксид придава на изпечената глина червено или кафяво оцветяване, медният оксид – зелено и т.н. Предварително изсушените, но все още неизпечени керемиди, се покриват чрез напръскване или обливане с подготвената според желания цвят енгоба. Разтворът прониква през капилярите в дълбочина на изсушената керемида и здраво се свързва с керемидата. При изпичането на керемидите при температура около 1050 °С част от енгобата се стопява и така се свързва неразрушимо в еднородна маса с основния материал на керемидата, като в известна степен запечатва повърхността й. По този начин се получават още 10 нюанса на земни цветове керемиди TONDACH – червени, медно- и тъмнокафяви, тъмнозелени, черни, сиви и т.н. Керемидите с енгоба имат матова повърхност. Придаденият от енгобата цвят е изключително устойчив и не се променя под въздействие на утравиолетивото лъчение на слънцето. Понеже тя е проникнала в дълбочина и след изпичането бива здраво и трайно свързана с материала на керемидата, дори и при надраскване, не се забелязва промяна на цвета.

tondach3

Важно е да се подчертае, че енгобите имат практически идентичен състав както и тялото на керемидата – глина. Поради това така полученият повърхностен слой има идентична капилярна, дифузионно отворена структура, както и останалата част от керемидата. Поради това керемидите с енгоба имат същата добра паропропускливост, както и обикновените керемиди. Способността да пропускат водните пари ускорява естественото изсушаване на керемидите от проникнала в тях влага, колкото и малко да е нейното количество. Това от своя страна ограничава вероятността от замръзване на тази влага (повишава се мразоустойчивостта), фактор, който увеличава дълготрайността на керемидите. Поради ниската повърхностна влажност на керемидите с покритие от енгоба, развитието на налепи от мъх и лишеи е силно потиснато.

Получените чрез енгоби цветни покрития са матови, което в редица случаи има визуално предимство и се цени високо, защото постройката се съчетава по-добре с окръжаващата природна среда. Същевременно цветовото разнообразие е голямо и може да задоволи широк диапазон от предпочитания. Вече споменахме, че полученото по този начин оцветяване е изключително трайно. Допълнително предимство, произтичащо от това им качество, е не само, че покривът не променя цвета си с годините, но и ако след много време се наложи подмяна на счупена керемида, новата няма да се откроява като кръпка и подмяната няма да личи.

От ценова гледна точка керемидите с енгоба заемат междинна позиция между обикновените керемиди и покритите с глазура. Всички модели керемиди Tondach® се предлагат с покритие енгоба, като само някои от тях имат и вариант „естествен цвят“ – класическа керемида без допълнителни облагородяващи я покрития.

Керемидите с глазура са високият клас на Tondach® – и като качество, и като цена, естествено. Те също имат специално повърхностно покритие – стъкловидна глазура, което се получава в процеса на изпичане. Разликата от класическата енгоба е, че към разтвора от фино смляна глина (суспензия) и оцветяващи добавки (метални оксиди), се добавя фино смляно стъкло, което в тунелната пещ се стопява. В резултат повърхността на керемидите получава различно оцветено блестящо покритие, което е много здраво свързано с материала на керемидата. Бляскавата повърхнина и искрящи цветове на покрива е една от причините за все по-засилващото се търсене на този вид керемиди.

tondach5

Глазурата има много висока твърдост, тя е напълно водо- и паронепроницаема, а повърхността на керемидите е съвсем гладка. Поради това тези керемиди са практически водонепроницаеми и не поглъщат вода, което несъмнено повишава тяхната устойчивост срещу замръзване и им осигурява още по-голяма дълготрайност. Много бързо изсъхващата повърхност в съчетание с високата гладкост силно затрудняват задържането на паднали листа и други замърсявания, ограничават развитието на налепи от мъх, което затруднява отичането на водата и загрозява покрива.

За най-придирчивите по отношение на качеството клиенти Tondach е създал и предлага своя най-висок клас керемиди със специална глазура, наречена „Амадеус“. Благодарение на нея керемидите придобиват още по-голяма здравина и устойчивост на атмосферните влияния и други външни въздействия, а покривът е още по-впечатляващ и открояващ се отдалеч. При тези керемиди водопоглъщането е сведено да нула. Към момента с глазура „Амадеус“ в по няколко цвята се предлагат три модела керемиди – „Туист XXL“, „Фигаро“ и „Фигаро делукс“.

6

Понеже неколкократно става дума за дълготрайността на керемидите Tondach, е необходимо да се уточни, че в случая това е силно разтегливо във времето понятие. По принцип всички керемиди Tondach, независимо дали имат допълнително повърхностно покритие или не, са защитени от производителя с допълнителна 33-годишна гаранция против разрушаване вследствие на измръзване. В резултат на множество експериментални изпитания, проведени в условия на ускорено стареене е доказано, че дълготрайността на керемидите Tondach безпроблемно надхвърля столетие и повече. Колко е това „повече“, трудно може да се предскаже, ала със сигурност за керемидите с енгоба или глазура ще е значително повече от обикновената керемида. С две думи, правилно проектираната и изградена с керемиди и аксесоари на Tondach покривна система, ще защитава сградата за поколения наред.

Важно решение при избора на модела керемиди е и тяхната големина (формат). Като се изключи моделът „Ядранка“, имитиращ познатите на Балканите и от нашето Възраждане „турски керемиди“, и плоската керемида „Бибер“, характерни за голяма част от стръмните покриви в западната част на континента ни (включително много сгради с голяма историческа и архитектурна стойност), според размерите си останалите видове керемиди се делят на две големи групи – с нормални размери и голямоформатни. Вторите имат в наименованието си добавката XXL, чието значение е разбираемо за всеки. Към момента това са моделите „Туист“, „Танго Плюс“, „Румба“ и „Болеро“. Може да се каже, че тези керемиди отразяват модерни тенденции в изпълнението и вида на покрива. На тънкостите при тяхното монтиране и цялостно изпълнение на покривната конструкция с голямоформатни керемиди „Туист“ в „Направи сам“ има посветена самостоятелна статия. Тази модел бе избран, защото се очертава като един от най-търсените от този вид на пазара. Освен чисто естетическото, определяно и като „по-спокойно“ оптично възприятие на покрива, дължащо се на по-големия размер на керемидата, предпочитанията към керемидите XXL имат и съществено практическо основание. Благодарение на по-големите размери (50х30 cm) броят на керемидите за покриване на 1 m² площ е по-малък – 9,2–10,6 бр./m² (в зависимост от приплъзването между редовете) срещу 12,3–15,4 бр./m² при „Винеам“ или „Македо“, например. Използването на голямоформатни керемиди намалява натоварването на покрива, което е от особена важност при саниране на стари сгради, без да се налага цялостна подмяна на носещата дървена конструкция. Намалява се и количеството на носещите керемидите летви. Времето за полагане на керемидите се съкращава с 10–15%. Също така се намаляват и разходите за транспорт и качване на керемидите на покрива. По-малкият брой керемиди също така улеснява работата при покриви със сложна форма, където, примерно около уламите, се налага рязане на крайните в реда керемиди.

Съществено предимство на голямоформатните е допълнително повишената защита срещу проникване на дъждовна вода. Това се дължи на намаления брой, съответно обща дължина, на фалцовите сглобки между тях.

Завършвайки статията, целяща да улесни верният избор на керемидите, ще добавим още, че решението силно зависи и от наклона на покрива. Този въпрос е подробно разгледан във вече посочената статия „Керемиди Tondach. Как се прави добрият покрив“.

За допълнителна информация посетете сайта на „Тондах България“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото