В категории: Брой 11/2007, Покриви, Ремонти, Строителство, Хидроизолация

Покрив с керамични керемиди Tondach

Покривът е покрив, когато е направен с керамични керемиди. Това не е поредният рекламен лозунг, а заключение, до което стигнахме след като в ранната есен на тази година се наложи подмяна на старите над 60-годишни керемиди на къща с двускатен покрив с обща площ 170 m². До същото заключение човек може да стигне и ако проследи произхода на думата керемида, който води към печената природна глина, т.е. керамика. Преди сами да стигнем до този извод и понеже все пак става дума за сериозна сума за материали и труд, поразпитахме хора с опит в монтирането и експлоатацията на един или друг вид покривни покрития, поровихме се в Интернет и накрая обиколихме няколко склада, за да видим на живо как изглеждат едни или други покрития. Съзнателно използваме това понятие, защото освен класическите керамични керемиди, се предлагат още и керемиди, отляти от бетон, метални керемиди (щамповани метални листове, наподобяващи повърхността на класическото покритие с керемиди) и битумни керемиди, където пък разнообразието по вид и марки е твърде голямо. По различни причини в крайна сметка възможните варианти за избор бяха ограничени между керамичните и битумните керемиди. Основното предимство на втория вид е ниското им тегло и по-бързо поставяне, което при по-висока сграда със стръмен силно начупен покрив не е фактор за пренебрегване. Когато към цената им, която е съпоставима, а за качествените марки и модели е и доста по-висока от класическите керемиди, се добави задължителната обшивка на покрива с плочи OSB, везните категорично се наклониха към керамичните керемиди. Ще споменем само, че с това техните предимства пред битумните им далечни родственици не се изчерпват.

Този избор не бе лек, защото българите с опит в строенето на къщи не са забравили родното производство отпреди двайсетина и повече години на керемиди, съдържащи бучки негасена вар, които години след нареждането им на покрива се люпеха слой подир слой, често до пълно разрушаване, поради постепенно гасящата се вар. С това останало от миналото предубеждение решихме да обиколим няколко склада за строителни материали. Още в първия късметът ни проработи, защото на отделни пана бяха изложени близо дузина български и вносни керемиди. Сред тях по гладката си повърхност, точно отлети като от шприц за пластмаса прави ръбове и привлекателен външен вид, се отличаваха като „бисер между мъниста“ керемидите на австрийската фирма Tondach (виж сайта на „Винербергер“ ЕООД).

Оттук започна и запознанството ни с марката Tondach, а след като изминахме пътя от поръчката и разтоварването на керемидите до поставянето на символичния керамичен петел на билото, вече разполагахме с информация и личен опит, достатъчни за написване на тази статия. Tondach Gleinstätten AG е австрийска фирма, която от 1881 г. произвежда керемиди, други керамични елементи за покривни покрития и решетести тухли (блокове)  за външни и вътрешни, носещи и неносещи стени. След промените към пазарно стопанство в държавите от Централна и Източна Европа фирмата оценява перспективността на този бързо развиващ се пазар и бързо запълва съществуващия вакуум в производството на висококачествени строителни материали. Към момента (2007 г.) Tondach е пазарен лидер в 11 от тях, като притежава общо 34 завода, в които работят 3200 души. През 2006 г. са били продадени 485 млн. керемиди и 305 млн. решетести тухли с марката Tondach.

Една от причините керамичните керемиди да са предпочитан продукт за покриване на покриви е, че се произвеждат от напълно натурални продукти без химически добавки. Към това трябва да се прибави голямото им многообразие по форма, цвят, повърхностно покритие, големина и начин на съединяване една с друга. За разлика от битумните и метални покрития, керемидите имат доста голяма маса, което означава, че освен за защита срещу дъжд и сняг, покривът изпълнява и една друга важна функция – акумулатор на топлина, който спомага за поддържане на по-равномерна температура в подпокривните помещения и в по-малка степен в стаите от последния етаж, защото омекотява температурните пикове през летните горещини и зимните студове. Към предимствата на по-масивната покривна конструкция несъмнено трябва да се прибави и по-добрата ù звукоизолация срещу проникване на външен шум. Керемидите не се повлияват от въздействието на ултравиолетовите лъчи, устойчиви са на киселинни дъждове и съдържащи се в птичия тор основи, термо- и пожароустойчиви са.

Специално за ремонт на съществуващи покриви Tondach предлага серия керемиди, които се нареждат чрез свободно надлъжно приплъзване една спрямо друга. Това е изключително удобно решение, защото позволява лесно избиране на разстоянието между летвите, върху които се редят керемидите. Така се получават еднакво широки редове, без да се налага напречно рязане на керемидите в последния ред (при билото), каквато е практиката, когато се ползват керемиди с фиксирано разстояние между тях.

В началото споменахме, че керемидите Tondach привлякоха вниманието ни още с влизане в склада за строителни материали. Освен с безупречно точни форми, гладка матова или блестяща повърхност те се отличават и с голяма здравина. В това се убедихме, след като нито една керемида не бе счупена при стъпване на майсторите върху вече наредените керемиди без при това да съблюдават правилото, че се стъпва само там, където керемидата лежи върху носещата я летва. Това дава сигурност, че покривът ще издържи и на силна градушка, и на натрупалата се отгоре му дебела снежна покривка.

Tondach произвежда по модерна технология – всяка керемида се изпича в отделна касета при температура около 1050 °С, която в съчетание с подбора на качествени изходни материали и тяхната предварителна обработка, позволява на фирмата да дава гаранция за здравината на керемидите си 33 години, а чрез изпитания за ускорено стареене, е доказано, че реалната им дълготрайност надхвърля 100 години.

Покривът обаче не са само керемидите, а има още редица други елементи, без които не може. Всички заедно образуват единната система на покривната конструкция. Паради това  правилното решение е всички елементи да бъдат от доставени от производителя на керемидите. Това гарантира пълната им съвместимост едни с други.

Проучването ни установи, че докато представителството на Tondach у нас, през 2007 г.,  все още прави първите си крачки и тепърва предстои да разгърне пълноценно своята дейност, керемидите на австрийския производител вече година-две се продават у нас и то много успешно. Дори си припомнихме един позабравен вече феномен – записване и изчакване, докато пристигане поредният камион. Засега у нас няма производство и керемидите се внасят основно от Македония и в по-малка степен от Австрия, Унгария, Сърбия и Хърватска. Причината е очевидна – товарът е тежък, сравнително евтин и поради това не е изгодно да се транспортира на големи разстояния. Това са все заводи на Tondach, а специално за македонския се изтъква, че природата е облагодетелствала нашите тамошни братя, като ги е дарила с рядко срещащо се находище на глина, без каквито и да било вредни съставки.

Затова избрахме керемидите „Винеам“ от производствената гама на завода в Македония. Засега именно те са направили пробива у нас, и така са отворили фронт за навлизане и на други модели Tondach. Всъщност изборът съвсем не е лесен, защото разнообразието от модели и цветове, е доста голямо. Факторите, повлияващи за едно или друго решение не са един или два. (Виж повече тук: „Керамични керемиди Tondach – информираният избор„)

Не бива да се подценява и традицията. Докато в западната част на континента ни плоските керемиди тип „боброва опашка“ са най-предпочитани, при това в тъмно оцветяване, у нас традицията на „турските“ и наложилите се по-късно тип „марсилски“ керемиди е доста силна. В нашия случай към традиционната нагласа се добавиха и две съвсем практични съображения. Тъй като става дума за ремонт на съществуващ покрив, възможността за нареждане на керемидите чрез надлъжно приплъзване една спрямо друга е голямо удобство. Керемидите „Винеам“ са именно такива, като позволяват приплъзване на разстояние до 7,5 cm една спрямо друга. Другото им голямо предимство в конкретния случай е, че те имат само един широк улей, което в максимална степен е улеснява отмиването от дъждовната вода на падналите върху покрива листа. Това за къща, с надвиснали над нея липи и борове, е много съществен довод.

Керемидите „Винеам“ се предлагат в четири цвята. Единият е естествения им цвят – керемиденочервения.  Другите три – червен, медно-кафяв и тъмно кафяв се получават като върху повърхността на керемидите  се полага специално покритие – енгоба. То представлява течен разтвор на фино смляна глина със съдържание на подбрани метални оксиди, който прониква към вътрешността на керемидата. В процеса на изпичането при температура около 1050 °С част от енгобата се стопява и така се свързва неразрушимо в еднородна маса с основния материал на керемидата. Повърхността й се запечатва. (Вижте повече за повърхностното покритие на керемидите Tondach

(Актуализация, юни 2020 г.)

Наред с основните керемиди, за изграждане на „перфектната“ покривната система Tondach се предлагат и редица аксесоари:

– Завършващи керемиди, леви и десни, половинки керемиди (Танго Плю, Туист, Фигаро Делукс), които позволяват да се получи напълно завършено по краищата покритие, без да се валага рязане на керемиди; .

Чрез поставяне на крайни керемиди се избягва ламаринената обшивка на челните дъски по наклона. Така се увеличава дълготрайността на покрива, той не бива загрозяван с допълнителни ламарини.

Керемидите с половин широчина се използват, когато е необходимо да се получи разминаване на фугите между отделните редове по дължината на ската;

– Вентилационни керемиди (виж по-долу)

– Билни капаци (с гладка повърхност и с изпъкнал фалц за по-сигурно захващане), фалцов начален капак; четворник (покриващ елемент) за фалцови капаци;

– Снегозадържащи керемиди и прегради;

– Челни прегради (PVC) за фалцови капаци;

– Комплект „керемида с отдушник“ за вентилация на канализацията, тоалетни, кухнескки аспиратори и др.

– Декоративни капаци, украсени с петел или котка;

Дълъг е списъка на некерамични аксесоари, като по степен на важност на първо място ще изведем специални те подпокривни пародифузни хидроизолиращи фолиа (мембрани), вентилационната лента за покриване и защита на билото, материалите за надулучна пола, за хидроизолация между керемините и комини, за покриване на улами и ред други.

Всички те съставляват елементи от единна покривна система Tondach. Така изпълнен покривът ще осигурява сигурна защита срещу атмосферните въздействия далеч над 33-те години гаранционен срок на керемидите.

*  *  *

При описания тук случай имаме ремонт на стар покрив с дъсчена обшивка върху разположени през 70 cm ребра, поради което е избран вариантът за възстановяване на старата обшивка с ламаринени поли (фиг. 3). Размерите на керемидата „Винеам“ са 43,5 х 25,5 cm, а широчината на площта, която покрива е 21,6 cm. Препоръчителното максимално разстояние между задържащите керемидите летви в два съседни реда е 37,5 cm, като то може да бъде намалено при необходимост до 30 cm. Желателно е това разстояние да бъде близо до горната граница, защото така покривната площ на всяка керемида се използва най-ефективно и съответно броят им се намалява. Затова броят на керемидите в един квадратен метър се дава от производителя с приближение – 12,3 бр. „Винеам“ са подходящи за покриви с минимален наклон 15°. Всяка керемида тежи 3,2 kg.

Първата задача при цялостен ремонт на покрив с пълна подмяна на керемидите. Старите се свалят на земята,  летвите, които задържат керемидите се отковават, а старата покривна мушама, където я има, се отстранява. Откриват се дъските и където е необходимо изгнилите се подменят със здрави. Обшивката се оглежда много внимателно за наличие на стърчащи пирони, които следва да се забият добре, за да не прокъсат покривното фолио. Според конкретния случай се взима решение за цялостна или частична подмяна на страничните ламаринени поли.

На пазара се продават готови елементи, а някои строителни магазини предлагат и услуга за сгъването им при дължина до 4 m, като върху ламарината се нанася качествено покритие чрез прахово боядисване. Същото се отнася и за улука, като съветът ни е да се премине към модерните пластмасови улуци.  Много добро съвременно решение  са безшевните улуци.  Само за информация, ще добавим, че улиците от поцинкована ламарина изискват повече усилия и умения за поставянето им, скобите им не позволяват точно регулиране по височина, механичното съединяване на отделните парчета с двоен фалц изисква майсторство и специализирани инструменти, запояването пък е свързано с разход на скъп припой.  Използването на гасена с цинк солна киселина малко или повече може да активизира корозията. При неизбежното огъване на улука за придаване на наклон, някоя от спойките може и да прокапе. Освен това поцинковата ламарина има ограничена във времето дълготрайност и това налага периодичното ù боядисване. За това спомага и практиката на майсторите тенекеджии за по-лесно да ползват ръчна ъглошлифовъчна машина вместо ножица за рязане на ламарина, което води до прегаряне на цинковото защитно покритие и пътят за корозията е открит. За да приключим с темата за улуците, които не са обект на тази статия, ще споменем само, че вече и на нашия пазар се продават специални мрежи, които покриват улука по дължина и го предпазват от запълване с листа. Това в гориста местност е сериозен проблем. Листата се събират върху мрежата и като изсъхнат всеки по-силен повей на вятъра ги отвява, а улуците се самоочистват.

Керамичните керемиди (без глазираните)  имат капилярна, дифузионно отворена структура, поради което просмукват макар и малко влага. Също така имат добра паропопускливост, което ускорява тяхното  естествено самоизсушаване. За активизиране на този процес е необходимо осигуряване на добра вентилация в подпокривното пространство. Керемидите се редят така, че между тях и носещата дъсчена обшивка на покрива да се образува вентилируемо подпокривно пространство, в което въздухът да може да се движи свободно от стрехата към билото, където безпрепятствено излиза навън.

Възходящият въздушен поток ускорява изпаряването и на кондензната влага, която нощем се образува от долната страна на керемидите. По-бързото изсушаване на керемидите през зимата намалява вероятността от замръзване на проникнала в тях влага. Добрата вентилация поддържа също така суха носещата керемидите конструкция от летви, което предпазва дървесината от загниване. Лятно време въздушният поток охлажда керемидите и с това спомага за естественото поддържане на по-умерени температури в подпокривното пространство.

Поради това керемидите се редят върху двойна скара от напречно разположени летви. Директно върху дъсчената обшивка надлъжно на ската и по възможност над носещите покрива ребра се приковават летви със сечение 5 х 5 cm. Напречно върху тях се приковава скара от хоризонтално разположени летви със  сечение 5 х 3 cm, върху които се закача горният край на всяка керемида. За разлика от масово прилаганата преди години  практика на единична скара от хоризонтално разположени спрямо ската (успоредни на стрехата) летви, това решение има и друго много съществено предимство. Евентуално проникналата под керемидите вода безпрепятствено и поради това бързо ще се стече към стрехата. При единична скара водата се задържа от първия ред летви, който срещне, започва да се процежда бавно под тях и в резултат на това продължително време те са влажни и загниват. Летвите или се купуват готови (поръчват се в складовете, които извършват такава дейност за около 24 часа), или човек сам може да си ги разбичи от талпи или бичмета с подходящо напречно сечение, стига да разполага със стационарен циркулярен трион.

Продължава в следващия брой

За допълнителна информация за керемидите Tondach вижте сайта на „Винербергер“ ЕООД.

 

 

За избора на керамични керемиди Tondach и изпълнението на покривната конструкция прочетете още тези статии в „Направи сам“:

1. Покрив с керамични керемиди Tondach – II част;

2. Покривът на столетието с керемиди TONDACH;

3. Керамичните керемиди TONDACH – покривът на столетието;

4. Керемиди Tondach. Как се прави добрият покрив;

5. Как се прави добрият покрив – голямоформатни керемиди „Туист“;

6. Керамични керемиди Tondach® – информираният избор;

7. Как се прави добрият покрив. Обезопасяване на покрива срещу свличане на сняг;

8. Защита на покрива срeщу силни ветрове и бури;

9. Система за изграждане на комини Wienerberger.

 

Коментари и въпроси

5 Коментари към “Покрив с керамични керемиди Tondach”

VENCISLAV KIRILOV | февруари 17th, 2012 at 7:18 pm

iskam da popitam kakva e razlikata megdu edeni4na skara i dvoina skara koe e po dobre i za6to

„Направи сам“: Здравейте,
Разликата е голяма. Двойната скара осигурява пространство (въздушен канал) под керемидите за вентилация и изпаряване на проникналата влага, от една страна, и от друга – за безпрепятствено стичане на проникналата дъждовна вода в улука. В статията е описана подробно конструкцията, така че да се осигури свободното проникване на въздуха откъм улука и изхода на въздушния поток при билото на покрива. Освен това при директно положени керемиди върху напречно наковани летви (единична скара) те задържат проникналата вода и бързо загниват.
Молим читателите на списанието, когато ни пишат, да ползват българската азбука!

Качествени покриви. | март 5th, 2012 at 4:09 pm

Също така молим (ние читателите), преди да се попита нещо, е хубаво да се прочете статията.
Иначе, браво за статията.

Красимир Симеонов | август 23rd, 2012 at 2:54 pm

Здравейте,

предстои ми изграждане на нов покрив с керемиди TONDACH модел „Винеам“ като описаните в тази статия. Имам въпроси свързани с конструкцията на покрива:

1. С какво сечение се изисква да бъдат гредите, столиците и поповете за подобен покрив?
2. За ребрата (мертеците) съм се спрял на 8х10см., а шипките 5х3см. Това достатъчно ли е или е нужен друг размер?
3. На какво разстояние е правилно да се редят ребрата (мертеците) 50см., 55см или 60см. ?

Поздрави за добрата статия!

С уважение:
Красимир Симеонов

„Направи сам“: Здравейте г-н Симеонов,
Благодарим за оценката Ви.
По принцип на въпросите Ви не може да се даде еднозначен отговор, от разстояние и по принцип, защото покривната конструкция се проектира от правоспособен строителен инженер според натоварването от керемидите (в случая), натоварването от снега през зимата (взима се под внимание местоположението), ветровото натоварване и др. Съответно разстоянието между столиците и ребрата се пресмята в зависимост от носещата им способност (напречното сечение), от разстоянието между опорните точки, от дебелината на дъсчената обшивка и др. За всичко това има и специална учебна дисциплина във висшите учебни заведения.
Затова всяко изказано мнение, базирано на преценка „на око“ , което не почива на пресмятане, не би било достатъчно коректно.
Като ориентировъчна информация ще посочим размерите само на някои основни елементи на покривната конструкция, дадени в „Архитектурни конструкции“, I част, автор проф. Чавдар Ангелов.
– Ребра – сечение от 8х10 cm до 10х14 cm. Разполагат се от билото до капчуците през 50-80 cm. Подпират се през не повече от 4,5 m;
– Столици – сечението им е от 10х12 cm до 14х16 cm. Разстоянието между две съседни столици не може да бъде по-голямо от 4,5 m измерено по наклона.
– Стойки (попове) – вертикални греди, които поддържат столиците. Напречното им сечение е 12х12 cm до 14 х 14 cm. Разполагат се през разстояние 3,5 – 4,5 m една от друга.
Освен тези, в покривната конструкция може да се използват още клещи, паянти, главна (биндерна) греда, подкоси, греди под маите и уламите, противоветрови греди и др. Здравината на покривната конструкция зависи силно и от правилното монтиране на елементите – чрез подходящи дърводелски сглобки, а не да се разчита само на дълги пирони и тук-там на някоя скоба (каквато практика често се среща).
Колкото до напречните летви, върху които лежат керемидите, напречното им сечение е посочено в статията.
За всеки случай изпратихме запитването Ви до представителството на Tondach в България. Ако получим по-конкретни отговори на въпросите Ви, ще Ви ги препратим.

Viara Peneva | август 19th, 2013 at 8:48 am

Колко керемиди влизат в 1м2 ?
Благодаря!

„Направи сам“: Тази информация се съдържа в статията – специално за модела Винеам – 13 бр./m2.
Tondach произвежда и други видове керемиди, които се различават и по големината си.

Lazarov | септември 12th, 2013 at 10:23 pm

Здравейте! Спрял съм се на керемиди винеам-кафяви ,но от складовете ме съветват да не ги купувам защото са боядисани и от градушките ще им падне боята. Наистина ли е така, тогава да се насоча към естествения цвят.Моля за спешен отговор.
Благодаря Ви!

„Направи сам“: За максимално точен отговор потърсихме мнението на специалистите от „Тондах България“.
„Относно Ваше запитване за керемиди Винеам кафяви, мога да направя следния коментар:
Покритието на керемидите Тондах не е боя, а т.нар. Енгоба. Това са разтворени във вода глини, които се нанасят върху сухата керемида. По този начин „попиват“ в масата на керемидата и след изпичане се получава здраво и трайно покритие, което няма как да бъде нарушено от градушка.“

Dipl. Ing. Nikolay Petkov
Sales Representative and Technical Support
West Bulgaria

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото