В категории: 2019, Брой 11/2019, Инструменти, Мазилки и бои

Промишлени смесители на Collomix

В НС 9-10/2019 разгледахме тънкостите при подготовката на строителни разтвори чрез разбъркване на сухи смеси с ръчните миксери на немската компания Collomix – световен лидер в развитието и производството на този вид машини и инструменти. В тази статия ще разгледаме високопроизводителните промишлени смесители на Collomix. Два от тях бяха демонстрирани в работен режим по време на проведения от „Ташев-Галвинг“ ООД на 24 юли т.г. семинар съвместно с представители на фирмите Ardex, Knauf, MAPEI, Sika и Weber, които, на свой ред, са европейски лидери в производството на продукти на строителната химия.

Фамилията Collomatic на Collomix обхваща гама от седем промишлени смесители. Това са машини с голяма производителност, използващи различни методи на разбъркване, така че да се гарантира постигането на високо качество на готовите разтвори. Съответно всяка машина е пригодена за разбъркване на сухи смеси с различен вискозитет на разтвора, различни по големина твърди съставки и т.н. С по-тясна специализация е моделът LeVMix, който е идеалната, специално разработена машина за разбъркване, транспортиране и изливане на саморазливащи и самонивелиращи се разтвори за подови замазки.

Всички машини са пригодени за работа на строителния обект. В максимално близост до мястото на употреба на разтвора. Поради това имат колела с голям диаметър, удобни ръкохватки и ниско тегло. Всичко това спомага за лесното им придвижване в обекта, както и транспортирането до него. При някои от тях изсипването на готовият разтвор може да стане на точно желаното място директно от машината. Освен високото качество на подготвените разтвори, пести се време, силно се намалява физическото натоварване на работещите.

Ще разгледаме машините от серията Collomatic на Collomix – накратко, тези, за които вече е писано подробно в списанието и по-подробно, за останалите модели на немската компания.

 

Ротационни смесители POX-S и AOX-S

Тези две машини имат опростена конструкция. Те са най-леки и маневрени, което улеснява тяхното транспортиране до обекта и преместване от една работна площадка на друга.

Подходящи са работа при малки и средно големи площи. Предназначени са основно за разбъркване на разтвори за шпакловки и изравняващи замазки, лепила за облицовки и настилки с плочки, различни видове мазилки със зърнообразни твърди съставки и др.

При двата модела кофата с вместимост 65 l е поставена върху въртяща се основа и заедно с нея тя се върти.

При модела POX-S бъркалката е неподвижно закрепена към рамото на машината. При неговото наклоняване тя се потапя в разтвора, съответно, чрез повдигането му, се изважда от кофата. Рамото има ръкохватка за държане с две ръце. Формата на бъркалката позволява равномерното разбъркване на разтвора, включително в непосредствена близост до стените и дъното на кофата. Така се предотвратява образуването на твърд налеп от материал по повърхността на кофата.

AOX-S е усъвършенстван вариант на предния модел. Има капак, затварящ кофата по време на работа и монтиран към подвижно рамо електрически миксер с бъркалка. Закрепено към рамото гребло обира материала в непосредствена близост до стените на кофата, не позволява неговото наслояване и го връща за разбъркване във вътрешността на кофата. Благодарение на бързо въртящата се бъркалка, разбъркването на разтвора става по-добро и по-бързо. Машината е пригодена за разбъркване на по-широк спектър от материали, поради което се предлага с две бъркалки – DLX и KR. Подходяща е за подготвяне на тънкослойни и други мазилки, саморазливащи се замазки, лепила за плочки, шпакловки и др.

И двете машини са пригодени за разбъркване на едновременно до 40 l сух материал.

Работата с машините се улеснява силно при използване на специалната количка на Collomix за повдигане, пренасяне и изливане на кофата с готовия разтвор.

Подробна информация за смесителите POX-S и AOX-S може да намерите в тази статия.

 

Както вече споменахме

автоматизираният смесител LevMIX

е проектиран и произведен като идеалната машина за разбъркване на разтвори за саморазливащи и самонивелиращи се подови замазки. За много кратко той е способен да приготви напълно хомогенен разтвор, без каквито и да било бучки в него. Това е задължително изискване за получаване на качествена, с напълно гладка повърхност, замазка.

Машината има собствена висока кофа, която побира до 75 l разтвор (еднократно се обработват 3 чувалчета суха смес). Поставена на количка с колела и механизъм за лесно наклоняване на кофата, чрез продълговат, наподобяващ улей, накрайник, готовият разтвор се излива на точно желаното място.

Значителна площ от отвора на кофата е покрит с щит от дебела ламарина, върху който е монтиран механизмът за разбъркване. Това ограничава възможността за отделяне в околното пространство на прахови частици. За още по-силно намаляване на този вид замърсяване, към капака е монтиран щуцер за свързване към маркуч на промишлена прахосмукачка.

 

Замазка върху площи до около 500 m² с LevMix се извършва значително по-бързо отколкото със смесителна помпа. Освен това машината спестява неизбежното при помпата почистване след прекъсване на работа за повече от 10 min. LevMix съкращава с около 60% времето, необходимо за разбъркване на разтвора с други миксери. Дори и при площи над 1000 m² с LevMix се работи по-бързо, отколкото с други системи за подготовка на разтвора. Затова, при големи площи, се препоръчва работа с две машини LevMix, вместо използването на помпа.

Понеже за тази машина вече е писано подробно в „Направи сам“, за повече информация вижте статията „Миксер за самонивелиращи се разтвори Collomatic LevMix“.

 

Промишлен смесители TMX 1000

Този смесител е способен да разбърква наведнъж съдържанието на до 4 чувала суха смес. Машината има казан от стоманена ламарина, в който разтворът се разбърква с вода. Бъркалката е съставена от три витла. В краищата им са закрепени, с възможност за регулиране, гребла, които не позволяват на материала да се отлага и втвърдява по стените и дъното на казана. Така се постига равномерно разбъркване на цялото количество сух материал, ограничава се вероятността в готовия за употреба разтвор да попаднат твърди бучки.

Машината има електродвигател с мощност 2 kW, който се справя с лекота с тежки разтвори, като земно-влажен бетон, например.

Смесителят е много удобен за обработка на сухи смеси, опаковани в книжни чували. Казанът е покрит с капак, част от който е плътна, а останалата има решетка, която изпълнява ролята на сито. Върху нея се намира стоманен резец с триъгълни зъби, който бързо и ефикасно разкъсва поставения върху него чувал. В долната част на казана, непосредствено до дъното, се намира затворен с клапа отвор, през който готовият разтвор се излива в кофа за транспортиране или в ръчна количка.

Върху плътната, затваряща казана, част на капака има шуцер за свързване към промишлена прахосмукачка с цел намаляване на запрашаването на околната среда.

Широчината на TMX 1000 позволява машината да преминава безпрепятствено през отвори за врати с широчина 80 cm. Машината се измива лесно с вода.

Смесителят TMX 1000 е подходящ за разбъркване на широка гама от материали: всички видове хоросан за зидане и мазане, включително и лек хоросан, декоративни и други мазилки, топлоизолационни мазилки, мазилки с армировка от стоманени влакна, циментови лепила за залепване на плочи от естествен камък, циментови замазки, замазки с изкуствени смоли, двукомпонентни разтвори за запълване на фуги, бетон с големина на камъчетата до 16 mm и др.

Специално за материалите Terrazzo e разработен моделът TMX 1000 TZ.

 

Моделът TMX 1500

е най-новият сред промишлените смесители на Collomix. Различава се от TMX 1000 по по-голямата си производителност. При същия диаметър височината на казана е увеличена, съответно и неговият обем. Има и по-мощен електродвигател – 2,5 kW. Машината е пригодена да обработва наведнъж 120 l разтвор, получен при разбъркване с вода на 5 торби суха смес.

TMX 1500 е подгодящ за обработване на същите видове материали, както и моделът TMX 1000.

 

Смесители XM 2-650 и XM 3-900

Този два модела мощни смесители на Collomix са доказали в продължение на години своите отлични качества. Това е дало основание на производителя им изрично да посочи, че „са препоръчвани от водещите производители на продукти от строителната химия“. Двете машини са наречени още „Специалисти при санирането“. Основание за това дава тяхната производителност, много доброто качество на готовите разтвори, възможността им да разбъркват на практика всички обичайно използвани в практиката материали, лесното им преместване на територията на строителния обект, както и транспортирането до него.

При тези смесители производителят Collomix се връща към използването на специалните пластмасови кофи за разбъркване на разтвори. В съчетание със специалната транспортна количка, това решение скъсява времето за подготовка на разтвора, неговото пренасяне и изливане.

Смесителят XM 2-650 може да разбърква наведнъж до 50 l строителен разтвор при вместимост на кофата 65 l. Предлага се във варианти за работа с еднофазен или трифазен електрически ток. В първия случай мощността на електродвигателя му е 1,1 kW, при втория – 1,5 kW.

Смесителят XM 3-900 разбърква до 70 l разтвор, а кофата му е с вместимост 90 l. Предлага се само за захранване с трифазен ток и двигател с мощност 1,5 kW.

Мощният електродвигател, в съчетание с намаляващ честотата на въртене редуктор, осигурява голям въртящ момент при въртенето на бъркалките. Благодарение на това времето за разбъркване на разтвора значително се съкращава, а качеството на готовия продукт е много добро. За час работа всеки от двата смесителя може да разбърква до около 1 тон разтвор.

Машините работят с комплект от две въртящи се в противоположни посоки бъркалки. Предлагат с два комплекта, съставени от по две бъркалки. Те се подбират според вида на обработвания материал. При въртенето си бъркалките разбиват и енергично размесват сухата смес с водата, като едновременно с това изтласкват разтвора към средата на кофата. Работният комплект бъркалки се подбира според вида на обработвания материал. Комплектите имат по една обща за двата и по една различна за всеки бъркалка. За постигане на оптимално качество на разбъркване при силно различаващи се материали, смесителите разполагат с два режима на работа.

При първия и двете бъркалки (XM 160 и XM 195) се въртят с еднаква честота – 185 min¯¹. При втория едната бъркалка (XM 160) се върти със същата честота, докато втората (SR 160) – с честота 670 min¯¹.

Освен бъркалките, всеки от смесителите има и закрепено на рамо гребло, което се върти с честота 40 min¯¹. То е регулирано така, че да се намира на минимално разстояние от повърхността на кофата, без обаче да опира до нея. При въртенето си греблото загребва разтвора и го изтласква към вътрешността на кофата. Така спомага за равномерното разбъркване на цялото количество сух материал. Местоположението на бъркалките може да се регулира по височина, за да загребват и материала в непосредствена близост до дъното на кофата, без да я докосват.

Машините имат таймер за автоматично изключване на двигателя след 90 или 180 s.

Двата смесителя са предназначени за разбъркване на множества материали, като бетон, всевъзможни варо-циментови разтвори (хоросан) за зидане и измазване, мазилки за външно и вътрешно приложение, включително декоративни и топлоизолиращи, всевъзможни лепила за настилки и облицовки с керамични и плочи от естествен камък, циментови и тънкослойни саморазливни замазки, разтвори за уплътняване на фуги, включително и съдържащи двукомпонентни смоли, лепила за закрепване на топлоизолационни плочи и др.

За допълнителна информация и покупки посетете обновения  електронен магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

 

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2019, Брой 11/2019, Инструменти, Мазилки и бои

Ключови думи


 
към началото