В категории: 2021, Актуални статии, Брой 5-6/2021, Градина

Комплекти за текущо поддържане на машини STIHL

 

Сред внушителната поредица от 201 статии в списанието, посветени на машините и инструментите на немската компания STIHL, само в една се разглеждат нейните гориво-смазочни материали. Тяхното използване осигурява максимална мощност и производителност, пълноценна работа и дълготрайност на машините. В статията са представени специалните масла за приготвяне на двутактова горивна смес, както и някои препарати за почистване на веригата и водещата шина на верижните триони.

Други две статии подробно представят видовете вериги, тяхното използване, тънкостите при поддържането и заточването им:

„Заточване на веригата на верижния трион“

„Вериги за моторни триони – STIHL Oilomatic“.

С тази статия попълваме тази тематична празнина, като представяме гамата консумативи, почистващи и смазочни материали, които STIHL предлага за своите машини. Част от тях са новост в производствената програма на немската компания.

Едва ли е необходимо, особено пред технически грамотна аудитория, каквато са преобладаващата част от читателите на навършилото тази година 40-годишна възраст списание „Направи сам“, да се обяснява, че качествената машина изисква също така качествени, оригинални резервни части. Включително тези, които често биват наричани „консумативи“. Поради по-бързото им износване в процеса на работа, те подлежат на периодична подмяна, нещо, което може да се върши и извън сервизната работилница. Такива са въздушният филтър, филтърът за засмукване на горивата и запалителните свещи. Текущата поддръжка на машините изисква и специални почистващи средства, масла и греси за тяхното смазване, за поддържането им в отлично техническо състояние.

Затова фокусираме вниманието си върху сервизните комплекти, както и комплектите за почистване и смазване, които „Андреас Штил“ ЕООД предлага на нашия пазар. Те са предназначени както за професионална употреба, така и при работа в домашната градина и друг имот.

 

Сервизни комплекти за моторни триони

Към момента у нас се предлагат 10 такива комплекта. Всеки от тях е предназначен за един, два или повече модела триони с двутактов бензинов двигател. Комплектите съдържат трите подлежащи на периодична подмяна оригинални части за всеки двигател с вътрешно горене, подбрани според модела на триона – въздушен и горивен филтър, запалителна свещ. За улесняване изваждането на горивния филтър от резервоара, част от опаковката се откъсва и използва като кука.

Поради това допълнителен инструмент не е необходим.

Комплект 2 – подходящ е за MS 210, MS 230, MS 250

Комплект 5 – за MS 290, MS 310, MS 390

Комплект 7 – за MS 170 (след 2015 г.) и MS 180 (след 2016 г.)

Комплект 8 – за MS 193 и MS 194

Комплект 9 – за MS 171, MS 181 и MS 211

Комплект 12 – за MS 362 (след 2018 г.) и MS 400

Комплект 13 – за MS 271, MS 291, MS 311 и MS 391 (след 2014 г.)

Комплект 14 – за MS 462

Комплект 15 – за MS 231 и MS 251

Комплект 17 – за MS 500i.

 

Сервизни комплекти за други машини с бензинов двигател

 

Комплект 26 – предназначен е за бензинови кастрачки, КомбиСистема и моторни коси, моделите: FC 56, FC 70, FS 40, FS 50, FS 56, FS 70, HT 56 и KM 56. Включва въздушен филтър от кече, горивен филтър и запалителна свещ.

Комплект 30 – подходящ е за бензинови кастрачки, моторни коси и КомбиДвигатели на STIHL, моделите: FC 91, FC 96, FC 111, FS 89, FS 91, FS 111, HT 102, HT 103, KM 91 и KM 111. Включва въздушен (хартиен) и горивен филтър, запалителна свещ.

Комплект 31 – предназначен е за поддържане на бензинови свредели, моторни коси и храсторези, на кастрачки и КомбиДвигатели на STIHL, моделите: BT 131, FB 131, FR 131, FS 131, FS 311, HT 130, HT 131, HT 132, HT 133 и KM 131. Включва въздушен (хартиен) и горивен филтър, запалителна свещ.

Останалите сервизни комплекти са:

Комплект 24 – за FS 38 и FS 55 без двигател 2-MIX, FS 45, КМ 55

Комплект 41 – за FS 240, FS 260, FS 360

Комплект 25 – за HS 45 без двигател 2-MIX

Комплект 34 – за HS 82

Комплект 35 – за TS 410, TS 420

Комплект 32 – за TS 700, TS 800

Комплект 37 – за BG 86 (след 2013 г.), SH 86 (след 2013 г.) и

Комплект 38 – за BR 430, SR 430, SR 450.

 

Комплекти за почистване и смазване

Комплект Care & Clean Kit НS Plus

Комплектът е предназначен за почистване и смазване на режещия апарат на ножици за жив плет, независимо от вида на двигателя им.

Комплектът съдържа два препарата. Единият, STIHL Superclean, е спрей, който съчетава много добри почистващи и смазващи свойства, с дълготрайна антикорозионна защита на режещите гребени. Той разтваря енергично твърдите смолисти отлагания, които се образуват по повърхността на режещите зъби, отстранява и други замърсявания. Препоръчва се използването му след всяко завършване на работа. След напръскване на режещите гребени, машината се включва за кратко, за да може препаратът да се разнесе равномерно върху повърхността им.

Висококачествената специална грес STIHL Multilub е предназначена за смазване на механизма, задвижващ единия или двата режещи гребена, според модела на машината – двете зацепени зъбни колела и механизма, който превръща въртеливото движение във възвратно-постъпателно. Благодарение на отличните си адхезионни качества, тънкият слой грес покрива плътно и дълготрайнно тези части, силно намалява триенето между тях, с това и тяхното износване, осигурява дълъг експлоатационен живот на машината.

Комплектът съдържа флакон STIHL Superclean с вместимост 300 ml и туба STIHL Multilub, съдържаща 80 g грес.

 

Комплект Care & Clean Kit FS Plus

Предназначен е за поддържане на коси и храсторези за професионална или лична употреба, независимо от вида на двигателя им. Този комплект съдържа три препарата. Предназначението на два от тях е за почистване на работните инструменти и други части на машината от полепнали върху тях органични частици и растителни сокове. Това обичайно се прави в работния ден, когато машините се подготвят за съхранение. Третият препарат е специална грес за смазване на редукторния механизъм в главата на косата. Тези задължителни грижи поддържат нормалната работоспособност на машината и осигуряват нейната дълготрайност.

STIHL Varioclean. Този специален почистващ препарат разтваря много бързо растителните отпадъци, полепнали върху режещия инструмент: режеща верига и водеща шина при верижните триони, метални ножове и циркулярни дискове при косите, както и върху тялото на машините. Съдържащите се в него биоразграждащи вещества разтварят замърсявания от смоли, масла и петна от тревиста растителност, след което се отмиват лесно с вода. Предлага се в специална пластмасова бутилка с помпичка и разпръскваща дюза. Количеството на препарата е 500 ml.

STIHL Multispray. Този прозрачен и без мирис течен препарат има двойно действие. От една страна той представлява многофункционално тънко масло с много добри смазващи свойства. От друга, разтваря полепнали върху повърхността на инструмента и тялото на машината замърсявания, включително здраво прилепнали твърди частици. Върху повърхността на третираните с него детайли се образува невтвърдяващ се тънък филм, който ги предпазва и затруднява последващото им замърсяване. Предлага се като спрей с вместимост 400 ml.

STIHL Superlub FS. Това е високоефективна грес за смазване на зъбни предавки. Тя е специално разработена за оптимално смазване на предавателния механизъм в главата на косата. Тубата съдържа 80 g грес.

Препаратите, съдържащи се в двата комплекта, се предлагат и поотделно.

Това са:

STIHL Superclean – почистващ препарат

STIHL Varioclean – почистващ препарат

STIHL Multispray – почистващ и смазващ препарат

STIHL Multilub – висококачествена грес за зъбни предавки

STIHL Superlub FS – високоефективна грес за редукторите на всички моторни коси и храсторези STIHL.

 

Освен тях, „Андреас Штил“ ЕООД предлага още универсално машинно масло с многостранно приложение Bio, което осигурява и защита срещу корозия. Както подсказва наименованието му, то е произведено от 90% възобновяеми и съответно биологично разградими съставки. Поради това значително по-малко може да замърсява околната среда. Не изсъхва. Не е подходящо за смазване на веригата на верижни триони. За тази цел STIHL предлага маслата за вериги ForestPlus, BioPlus и SynthPlus.

За повече подробности и ценова информация посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2021, Актуални статии, Брой 5-6/2021, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото