В категории: Брой 3-4/2005, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Как да избегнем пукнатините в стените от гипсокартон

Плочите от гипсокартон или гипсофазер се наложиха като предпочитан материал за изграждане на леки преградни стени, окачени тавани и различни други облицовки във вътрешността на сградите. Те се продават не само в по-големите складове за строителни материали, но и в магазините Mr. Bricolage и Praktiker. Като всеки материал, колкото и удобства да предлага при работа, монтирането на изградени от плочи конструкции има немалко тънкости, които трябва да се познават. Често се подценява важността на операцията, от която всъщност в много голяма степен зависи крайният външен вид на облицовката – шпакловането на всички фуги и запълването на отворите над главите на винтовете. Най-деликатно е запълването, т.е. шпакловането на вътрешните ъгли, образувани между две съседни плочи, например между стените и тавана, защото именно на такива места след време се появяват пукнатини, които развалят външния вид на облицовката. Поради използването на неподходящи материали и неспазване на правилната технология се е формирало мнение, че пукнатините в ъглите на облицовките едва ли не са техен неизбежен родилен дефект. Причините за поява на пукнатини са термични напрежения, възникващи при промяна на температурата и влажността, вследствие на което плочите се свиват и разширяват, същото се отнася и за ограждащата строителна конструкция. Тези причинители на напрежения и пукнатини са неизбежни и затова, особено в критичните зони като вътрешните и външни ъгли или съединенията между плочите и ограждащите стени, редица специалисти препоръчват за запълване на фугите да се използва силиконова паста, която дълготрайно запазва еластичността си.

Това е доста скъпо, а на практика и ненужно решение, стига да се използват правилно подбрани и доказано съвместими един с друг материали. Такава система от материали представляват специалните пълнители за фуги и шпакловки Sheetrock на американския концерн USG Interiors. Това са готови за употреба пастообразни разтвори на винилова основа с отлична адхезия към всякакви материали от гипс, имат много добри покривни и запечатващи качества. С тях се работи много лесно и бързо и което е най-важно – с лекота се постига отлично качество на шпаклованата повърхност. Предлагат се в няколко разновидности, като са подходящи за запълване на фуги и отвори над главите на винтовете, а така също и за цялостно шпакловане и подготовка на повърхностите за боядисване. Това е задължителна операция, при която водопопиваемостта на плочите се уеднаквява навсякъде, а различно оцветените участъци се покриват, за да не прозират под боята.

Все пак основната тънкост, от която най-вече зависи дълготрайното запазване на добрия вид на облицовката, е правилното запълване на фугите и особено на фугите при вътрешните ъгли.

Избор на армираща лента

Задължително изискване е при всички фуги, където може да се очаква напукване, запълването им да става с полагане на армираща лента. По наше мнение така трябва да се постъпва при всички фуги, за да има сигурност, че след време няма да се появят пукнатини там, където най-малко се очаква. Работата съвсем малко се усложнява, а цената на лентата е нищожна в сравнение с ползата от нейното използване. Тук трябва да направим едно много съществено уточнение – най-подходящи за армиране на фугите са специално произведените за целта ленти на хартиена основа. Те са изключително жилави и устойчиви на разкъсване. Противно на очакванията, хартиените ленти са над три пъти по-здрави от стъкловлакнестите ленти. Освен това хартиените ленти са по-еластични, което предпазва фугата от напукване при движение на основата. Качествената хартиена лента трябва да има микроперфорация – това улеснява свързването ù с разтвора за запълване на фуги. Друго изискване е да има по оста си фабрична маркировка, която улеснява нейното прегъване по дължина и поставянето ù върху фугата при ъгли.

Пълнител за фуги

Две мнения няма, че трябва да се използват готови, специално произведени от реномиран производител разтвори за запълване на фугите и шпакловане на плочите. Такъв пълнител е Sheetrock All Purpose Ready Mixed Joint Compound.

Поставяне и залепване на лентата

Хартиената лента служи за армировка и предпазване от поява на пукнатини. Това обаче е възможно само при правилно подбрана комбинация между лентата и пълнителя (т.е. да са от един и същ производител) и второ – при правилно извършено запълване на фугите. Между пълнителят и лентата трябва да има здрава и същевременно еластична връзка, а двете заедно да „работят“ като едно цяло. Така ще могат да поемат движението на основата (в известни граници, разбира се), без да се нарушава целостта на запълването. На практика това става, като първо фугата се запълва с пълнител. С шпахтела пълнителят се разстила и встрани покрай фугата на ивици с широчина, малко по-голяма от широчината на армиращата лента. При ъглови фуги се взима предвид половината от нейната широчина. След това лентата се опъва и поставя да легне върху фугата, като едновременно се пречупва и огъва по осовата ù линия. С шпахтела тя се притиска равномерно, докато потъне в шпакловката. Накрая шпахтелът се изтегля от всяка страна по продължение на фугата, за да се изтласка встрани излишният материал. Под лентата трябва да остане пласт, не по-дебел от 1 mm. След като първият пласт шпакловка се втвърди, върху лентата се нанася втори пласт фугиращ разтвор, така че да я покрие изцяло, като същевременно се разнася встрани на ивица, широка около 20–25 cm. Така се изглажда неравността между армираната шпакловка над фугата и останалата част от плочата.

Когато се работи със самозалепваща лента от стъкловлакнеста материя, напрежението възниква директно между двата листа гипсокартон и съответно се поема по-трудно от фугата.

Инструменти

Според много монтажници обработката на вътрешни ъгли с лента е сложна и трудоемка операция. Това наистина е така, но не и ако се използват подходящи инструменти, които улесняват работата и подобряват качеството на шпакловката. Най-добрият засега в света специализиран инструмент за механизирано фугиране на облицовки от гипсокартотени плочи е американският TapeTech, който за пръв път бе демонстриран в България точно преди една година, а на неговото използване посветихме цяла статия (НС 5-6/2004). Той се внася у нас от представителството на USG Interiors в страната и вече много български фирми, специализирани в сухото строителство, работят с него. За тези, които не са прочели статията ни ще посочим само, че с такъв инструмент двама души са в състояние на фугират средно около 1000 m2

обшивка на ден. TapeTech има набор от приставки, пригодени за запълване на всички видове фуги, а изключителните му възможности проличават най-вече при трудни за изпълнение операции, като запълването на ъглови фуги. На снимката е показано запълване на фуга при вътрешен ъгъл с помощта на приставката Inside Corner Finisher.

Накрая един пример от практиката. В сглобяема дървена къща, чиито стени са облицовани отвътре с плочи гипсокартон, е извършен експеримент, като на две съседни стени фугите при вътрешните ъгли са били запълнени по различен начин. След един отоплителен сезон фугите, които са били запълнени само с пълнител или с пълнител, армиран със стъкловлакнеста лента, са се отворили до такава степен, че ремонтът вече е наложителен. Фугите, запълнени с пълнител Sheetrock и хартиена армираща лента със същата марка, са запазили напълно първоначалния си вид.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Как да избегнем пукнатините в стените от гипсокартон”

Стела | ноември 28th, 2016 at 4:24 pm

Здравейте, бих искала съвет от вас. Вече завършен ремонт с гипскартонни тавани и част от стените се появиха фуги, вероятно неправилен монтаж. Ремонт е неизбежен. Моля за съвет как може да се поправи това по най-лесен и траен начин. Моля също да предложите качествени материали.
Благодаря предварително.
„Направи сам“: На сайта на списанието са публикувани няколко статии, разглеждащи фугирането при облицовка на стени и тавани с плочи на гипсова основа.
Ето някои от тях.
https://napravisam.net/?p=11283
https://napravisam.net/?p=16544
https://napravisam.net/?p=5670
В статиите са описани както материалите – шпакловъчни разтвори и армиращи ленти, така и технологията за работя с тях.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото