В категории: Брой 3-4/2009, Ремонти

Ремонт на пукнатини и изкъртени места в бетона само за 10 min

В резултат на циклични механични натоварвания, слягане на почвата и други причини в бетонните плочи или други конструктивни елементи често се образуват пукнатини с различна широчина и дълбочина. За тяхното запълване съществуват различни методи, като един от най-успешните, и със сигурност най-бързият, е на американската фирма Roadware Incorporated. Тя е специализирана в разработката и производството на различни високотехнологични материали за ремонтиране на бетонни съоръжения.

На проведеното през първата половина на март т.г. изложение „Българска строителна седмица“ фирма „Лийф група проектиране системи“ представи за пръв път в България един от най-новите продукти на Roadware Incorporated – Roadware 10 Minute Concrete Mender. Както подсказва наименованието му, това е материал, предназначен за ремонтиране в рамките на само 10 min на пукнатини в бетона, независимо от тяхната дълбочина и широчина. Също така с него може да се запълват и възстановяват и по-големи по площ изкъртени участъци от бетонната повърхност.

Това е технология, която специалистите оценяват като революционна. За запълване на пукнатините и разрушените участъци се използва двукомпонентен уретанов разтвор, чиито съставки се смесват непосредствено преди употреба. Той се доставя като комплект от два съединени помежду си пластмасови патрона (по 330 ml) с обща смесителна дюза или в бидончета с вместимост по 5 US галона (18,9 l). В първия случай двата патрона се поставят в шприцпистолет с две бутала и смесеният в дюзата разтвор се шприцова на ремонтираното място. По този начин се работи по-лесно, по-удобно и по-чисто. Освен това готовият материал се изразходва напълно, защото смесването на компонентите става непосредствено преди впръскването на разтвора. Когато обемът на работата е по-голям, ремонтиращият разтвор се приготвя в отделен съд чрез ръчно смесване и разбъркване на двата компонента с кварцов пясък. В този случай някаква част от приготвения разтвор е най-вероятно да остане неупотребена и се изхвърля.

Освен бързината на втвърдяване, другата много съществена характеристика на Roadware 10 Minute Concrete Mender е, че разтворът има вискозитет, близък до този на водата. Той много бързо прониква и изцяло запълва пукнатината, но също така лесно пропива през капилярите дълбоко в бетона, като обхваща доста обширна област около изкърпваното място. Ремонтният разтвор прониква и се свързва много здраво с ограждащия пукнатината материал, поради което не може да бъде отделен от него. Това е много съществено предимство, защото гарантира трайността на така извършения ремонт – нещо, което не може да бъде постигнато с ремонтните материали с епоксидни смоли. Те не проникват в бетона и кръпката повече или по-малко остава чуждо тяло, единствено повърхностно свързано към стените на пукнатината.

Roadware 10 Minute Concrete Mender образува полимер-бетон, който свързва много здраво добавения като пълнеж чист кварцов пясък. Поради това закърпеното място има много висока устойчивост на натиск (31 MРa) и на механично износване. Той е устойчив и на ниски температури (под –20 °С), което прави метода много подходящ за ремонт на подовете в промишлени хладилници. Материалът е устойчив и на въздействието на различни химикали. Освен това той има до 6% еластичност, което допълнително гарантира, че на мястото на кръпката след време няма да се отвори нова пукнатина.

Запълването на пукнатините става изключително лесно и бързо. Най-напред пукнатината се разширява леко с малка ъглошлифовъчна машина, като се използва диск с диамантени зърна за рязане на бетон. Така се изкъртват тънките и нестабилни ръбове по края на отвора и се улеснява проникването на кварцовия пясък. Изчетква се с телена четка, след което отделените частици и прах се изсмукват с прахосмукачка. Стените на пукнатината не бива да бъдат замърсени с масло и други вещества, които ще възпрепятстват просмукването на разтвора в бетона. Ако е необходимо, замърсените участъци се отстраняват по механичен начин чрез изрязване с диска. След това разтворът от двата флакона се шприцова по продължение на пукнатината (1). Скоростта на движение на дюзата се подбира така, че течността да изпълва пукнатината. Поради малкия си вискозитет тя бързо попива, защото се просмуква. Без бавене по продължение на пукнатината се поръсва чист кварцов пясък (2). Останалият извън пукнатината по повърхността на плочата пясък веднага се обира с шпахтел или малка тясна мистрия. Целта е той да бъде вкаран плътно в пукнатината, а излишният да се отстрани. Операцията по шприцоване на разтвора се повтаря, като върхът на дюзата следва точно пукнатината. Така пясъкът, изпълнил пукнатината, бива изцяло пропит от течността. По продължение на пукнатината се поръсва повторно пясък, който веднага се обира с мистрията. Пукнатината вече е плътно запълнена с пясък и свързващата течност. Щом сместа започне да се втвърдява, при което изкърпеното място придобива светлосиво оцветяване, повърхността се изглажда чрез изстъргване с остро плоско длето, което се движи по продължение на фугата. За да се получи напълно гладка повърхност, накрая се шлифова с плосък шмиргелов камък (3).

Методът за запълване на пукнатини с Roadware 10 Minute Concrete Mender се използва най-често и се прилага най-лесно при хоризонтални повърхнини. Материалът обаче може да се използва със същия успех и за ремонтиране на пукнатини върху повърхността на вертикално разположени бетонни елементи. За целта по продължение на пукнатината предварително се залепва специална армирана полупрозрачна лента, която задържа в пукнатината течността до нейното втвърдяване. Запълването става само с разтвор, който се шприцова на участъци през няколко сантиметра отдолу нагоре, като всеки път върхът на дюзата, подобно на дебела игла на спринцовка, пробива лентата. След като изтекат десетте минути, необходими за втвърдяване на разтвора, лентата се маха и кръпката се шлифова с шмиргелов камък. Отделената при това прах от бетонната повърхност допълнително замаскира изкърпената пукнатина.

За повече информация по използването и за доставка на Roadware 10 Minute Concrete Mender, както и на останалите материали на Roadware Incorporated за ремонтиране на бетонни конструкции се обръщайте към:

„Лийф група проектиране системи“

тел. (02) 8581121, 958 3048

Коментари и въпроси

11 Коментари към “Ремонт на пукнатини и изкъртени места в бетона само за 10 min”

Михаил Димитрев | август 8th, 2012 at 9:29 pm

Може ли да посочите някаква цена,за да има възможност да се прецени изгоден
или по-малко изгоден е продукта.
„Направи сам“:От фирмата вносител „Лийф група проектиране системи“ ще се свържат с Вас, защото отговорът на въпроса Ви зависи от количеството на необходимия за изкърпване материал.

Румен Петков | август 30th, 2012 at 12:55 pm

Въпрос ? Става ли за прегорели фуги и пукнатини на гаражен покрив с мозайка? Тече ми в гаража и няма спасение. От всякъде просмуква дъждовна вода. Имам снимка, но не мога да я сложа.
„Направи сам“: Писмото Ви е препратено на фирма „Лийф група проектиране системи“, откъдето ще се свържат с Вас лично и ще отговорят на запитването – с кои материали и как да бъде решен проблемът Ви.

диян илиев | ноември 13th, 2012 at 12:24 am

На гаражната плоча има леки пукнатини през които тече вода при дъжд.
Как могат да се запушат?

„Направи сам“:
Доколкото може да се разбере от въпроса Ви имате два проблема. Единият са пукнатините в стоманобетонната плоча, а вторият е нейната хидроизолация. За бързо запълване на пукнатините може да използвате този материал.
Изпълнението на хидроизолацията зависи от множество фактори и трябва да се реши според конкретния случай. Класическият вариант е използването на хидроизолационна мушама или още по-добре – безшевни мазани хидроизолации.

Александър Найденов | февруари 25th, 2013 at 1:57 am

Здравейте, имам пукнатина в плочата на къщата изцяло, плочата вибрира, пукнатината е супер тясна няма mm. Трябва ми нещо като течност, която да се просмуче в пукнатината и да залепи двете части. Благодаря предварително!

„Направи сам“:
Здравейте, отговорът на въпроса Ви е положителен и описаната в статията технология е подходяща за решаване на описания от Вас проблем.
Необходимо е да се вземат мерки за запушване на фугата отдолу, за да не изтече запълващият материал преди да се е втвърдил.
За повече подробности препратихме запитването към фирмата вносител и публикуваме получения отговор.
„Уважаеми г-н Найденов,
Материалът, с който може да бъде извършен ремонта е 10 Minute Concrete Mender.
Поради спецификата на подобна операция, работата се извършва само от оторизирана фирма изпълнител.
Необходим е и достъп от долната страна на плочата, като в участъка на пукнатината е необходимо да се отстранят всякакви мазилки, шпакловки и др. материали, които я покриват.
С уважение:
Стефан Драганов“

ели петрова | март 19th, 2013 at 7:53 pm

Здравейте може ли и аз да попитам цената, и ако е възможно, да се свържете с мен на e-mail, за да ви кажа какъв е проблема и да ми кажете ще ми свърши ли работа :)

Димитър Воденичаров | април 24th, 2013 at 3:35 pm

Зидарията е с тухли четворки. С какво мога да ги запълня ( шприцовам ). Благодаря!
„Направи сам“:
Описаният в статията материал е произведен специално за повърхностно изкърпване и ремонт на стоманобетонни плочи или други строителни елементи от същия материал. Материалът е специализиран, с него се работи много бързо, силата му на сцепление към бетона е много висока, което гарантира здравината на „кръпката, а цената му отговаря на неговите изключителни качества. Безсмислено да се използва за кърпеж на стари тухлени стени, което се прави с традиционни цименто-варо-пясъчни разтвори или някой от готовите разтвори за саниращи мазилки, които предлагат водещи производители на такива материали.
Колкото до „шприцоването“, това се прави чрез напръскване с рядък цименто-пясъчен разтвор, за да се получи грапава, здраво захваната към тухлите основа за полагане на саниращия разтвор.

Иванка Лазова | май 21st, 2013 at 4:58 pm

Здравейте, имам малка пукнатина на тавана на остъклен балкон, (терасата на горният етаж не е остъклена),преди 12 години я бяхме запълнили с водно стъкло.Но вече не върши работа. Тази технология може ли да се използва, от къде може да се закупи и колко ще струва.

„Направи сам“:
Описаният в статията материал е предназначен преди всичко за силно натоварени бетонни подове. За закупуването му трябва да се обърнете към фирмата вносител, чийто управител е инж. Стефан Драганов – 0887551800
Решението на проблема зависи също от наличната настилка на горния балкон, както и от широчината на пукнатината, която сте установили.
Подобна фуга би могла да бъде уплътнена също така материала Ceresit FT 101 Flextec, което е лесно изпълнимо и евтино решение.
Ако водата се просмуква през фугите на подовата настилка, или през образували се в плочите пори, може да се използват материали за импрегниране на такива настилки, например Ceretec CT 10 Balkondicht LF

Павлин Миланов | август 28th, 2013 at 2:10 pm

Здравейте!
Върху гаража имам мозайка, на която се появиха няколко пукнатини, които тази зима явно са се пренесли и на бетонната плоча, защото почна да капе върху колата отдолу. С какво бихте ми препоръчали да справя с пукнатините? Благодаря предварително!

„Направи сам“:
От разстояние трудно може да се даде оптимален съвет. Най-малкото е необходимо да се измери широчината на пукнатините, ако те са видими. Колкото до напукване на носещата стоманобетонна плоча, това вече, ако е вярно, говори за нарушена здравина, което може да представлява сериозен конструктивен проблем. Също така решението зависи дали площта над гаража се използва за тераса или не.
Препаратът Roadware 10 Minute Concrete Mender е предназначен основно за ремонтиране на изкъртени участъци при силно натоварени (поради движение на превозни средства) подове. Той прониква в дълбочина и през най-фините пукнатини като много здраво захваща за бетона.
При съвсем малки пукнатини – с широчина до около 0,2 mm подовото покритие може да се санира периодично и направи водоплътно чрез третиране с препарата Ceresit CT 10.
По-големи пукнатини може да бъдат успешно запълнени с друг препарат на Henkel – Ceresit FT 101, но върху повърността мозайката ще останат видими следи.

В.Шушулова | май 26th, 2015 at 11:01 am

Здравейте,
Прочетох написаните неща по-горе. И аз имам подобен проблем. Имам механа под външна тераса и таванът на места започна да подпухва и да пада мазилката. Смятам че продукта Ceretec CT 10 Balkondicht LF, ще ми свърши работа временно, но не мога да го намеря на пазара. Предлагат ми Ceretec CT 10 , но не знам дали ще ми свърши работа.
Моля за съдействие. Благодаря предварително

„Направи сам“,
Изпращаме Ви отговора, който получихме от експерт на „Хенкел България“: „Цитираните два продукта са идентични.Биха свършили работа като временно решение, но по-правилното би било да се направи сериозна хидроизолация по терасата над механата.“
Допълнение на редакцията: Изпълнението на ефективна хидроизолация е задължителен етап при настилане на тераси с плочки. В „Направи сам“ са публикувани редица статии с подробно описание на използваните материали и технологията на изпълнение. Ето някои от тях:
Настилане с плочи на балкони и тераси
Настилане с плочки на тераси и балкони
Хидроизолация под облицовки с плочи

Диян Денев | юли 8th, 2018 at 6:26 pm

Имам баня с бетонна плоча отгоре. Върху бетона е направена замазка с мозайка.От няколко години се пропука и вече зимата прокапва. Пукнатината е размер около два метра. Ще ми помогнели Roadware 10 Minute Concrete Mender . Ако ми помогне как може да да се снабдя с него и колко струва?.
Благодаря за вниманието!

„Направи сам“: Писмото Ви е препратено на фирма „Лийф ГРУПА проектиране системи“, която е доставчик на описания в статията материал.

Йорданка | декември 20th, 2018 at 12:40 pm

Здравейте! Проблемът ми е следния: Лятната ми кухня е с бетонна плоча, която вече не само прокапва, а сериозно си тече. Ще ми помогне ли Roadware 10 Minute Concrete Mender . Ако ми помогне как може да да се снабдя с него и колко струва?.
Предварително ви благодаря!

„Направи сам“ Писмото Ви е препратено на фирмата вносител на описаните в статията материали с молба за оказване на съдействие.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2009, Ремонти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото