В категории: 2015, Актуални статии, Брой 7-8/2015, Инструменти, Ремонти, Строителство

Перфоратори и бормашини RAIDER PRO и RAIDER

Raider1

Част V

Дотук в четири поредни статии представихме 17 от новите модели електроинструменти RAIDER PRO и RAIDER, които подбрахме от колекцията, представена във фирмения каталог за 2015 г. Стремежът ни бе това да бъдат машини, чиито технически и експлоатационни качества, както и дизайн, да оформят у читателя що-годе реална представа за развитието и нивото на новото поколение машини с тези две марки, пуснати на пазара основно в началото на тази година. С написаното дотук обаче, само открехваме завесата, защото тазгодишното издание на продуктовия каталог обхваща 314 машини, от които 122 са нови. От тях 56 са с марката RAIDER PRO с 26 нови модела. Представители на марката RAIDER са 258, сред които 96 са нови. Очевидно е, че не може да представим всички новости, но се надяваме да сме били успешни да изпълним възможното.

За тази статия оставихме три измежду най-често срещаните като вид машини и най-продавани като модели перфоратори и ударно-пробивна бормашина. Както и един специализиран, но затова незаменим в своята област на приложение инструмент – електрическа отвертка за серийно завиване на винтове.

Гаранцията на всички машини RAIDER PRO е увеличена от 2 на 3 години.

 

Перфоратор RDP-HD39

Този модел е типичен представител на новото поколение електро-пневматични перфоратори. С енергия на единичния удар 3,8 J той е представител на най-разпространения и най-често използван в ремонтните и довършителни строителни дейности. Пригоден е за пробиване в бетон на отвори с диаметър до 24 mm, а с боркорона – до 50 mm. При изключено ударно действие може да пробива в стомана отвори с диаметър до 13 mm и в дърво – до 30 mm. Тези данни са от техническия паспорт на машината, ала според нас, особено при дърво и стомана, са силно занижени. Не можахме лично да установим тяхната пределна реална граница, защото бе необходим челюстен патронник с опашка за SDS-plus закрепване, който не се доставя в комплекта на машината, а трябва да се купи отделно.

Мощността на електродвигателя е 720 W. Той е разположен вертикално, решение характерно за този и по-мощните от него перфоратори. Редукторната кутия е изработена от здрава метална отливка, която осигурява по-добро охлаждане и по-голяма износоустойчивост на разположените в нея зъбни колела и техните лагери.

Като всяка машина от този вид перфораторът може да работи при включено ударно действие за пробиване на отвори в бетон и други строителни материали, а при изключено – да се използва като къртач. При изключено ударно действие машината работи като бормашина.

Честотата на въртене на свредлото е 900 minˉ¹, а честотата на ударите върху опашката на инструмента – 2700 minˉ¹.

2

Веднага прави впечатление наличието на механизъм за намаляване на нивото на вибрациите, предавани от машината на ръката, държаща основната ръкохватка. Приложено е класическо решение за прекъсване на твърдата връзка между горния край на ръкохватката и тялото на машината чрез поставяне на еластичен, демпфериращ елемент за връзка между тях. На снимката се вижда ясно характерният за това техническо решение гумен маншон. Това, което може да потвърдим от лично придобит опит при работа с перфоратора, е че системата функционира осезаемо ефективно. По паспортни данни нивото на вибрациите при пробиване на отвори в бетон е 9,71 m/s², а в режим на къртене – 18,68 m/s².

Машината се продава в комплект с три свредла за пробиване на бетон – Ø8, 10 и 12, длето, шило, гумен предпазител за улавяне на прах при пробиване, кутия грес за смазване на патронника SDS-plus и комплект резервни четки за електродвигателя. Изпробвахме машината за пробиване на отвор със свредлото Ø12 и в по-твърд от бетона материал – блок от сиенит. Машината се справи с удивителна лекота, а държащата за основната ръкохватка ръка почти не усеща вибрациите.

Като изхождаме от енергията на единичния удар и поведението на машината при макар и ограничените по продължителност изпитания, може да се каже, че това е много подходящ, включително изгоден в ценово отношение инструмент.

Теглото на перфоратора е 3,98 kg, а цената му е 184,98 лв.

 

Перфоратор RDP-HD12H

Това е поредната машина от серията RAIDER PRO, обозначена в продуктовия каталог с надписа New.

Този перфоратор принадлежи към групата електро-пневматични перфоратори с хоризонтално разположен електродвигател. Мощността му е 950 W, а енергията на единичния удар е 3 J. Честотата на въртене може да се регулира плавно в границите 0–1200 minˉ¹, при което честотата на ударите върху опашката на инструмента достига максималната си стойност 4820 minˉ¹.

По фабрични данни машината е пригодена за пробиване в бетон със свредло на отвори с диаметър до 26 mm, в стомана – 13 mm и в дърво – до 30 mm. Както и за предишния модел, мнението ни е, че тези данни са занижени, а реалните възможности на машината са по-големи.

3

По своята конструкция и експлоатационни възможности този модел попада в група машини, които някои водещи световни производители са нарекли „комбинирани“. Това е така, защото докато моделът RDP-HD39 е създаден преди всичко за ударно пробиване и къртене на бетон, RDP-HD12H е машина с по-универсално приложение за пробиване, както с ударно действие, така и само с въртене на свредлото или боркороната. Поради това в комплекта е включен и челюстен патронник с SDS-plus опашка. За универсалното приложение на машината спомага плавното електронно регулиране на честотата на въртене, както и възможността за промяна на посоката на въртене. С поставен челюстен патронник машината с успех може да се използва и като мощна отвертка за завиване на дълги и с голям диаметър винтове за дърво, примерно за изграждане на строителни дървени конструкции – покриви, беседки, навеси и перголи в градината и др.

Освен за пробиване машината може да се използва и за къртене при по-леки откъм натоварване дейности, предимно за премахване на стари облицовки с плочки, за изкопаване на канали в тухлен зид, за разширяване на отвори за врати и прозорци в зида и други подобни. Улеснение при работата с плоско длето е възможността инструментът да бъде завъртан и фиксиран в удобното за работа положение.

Цената на машината е 149,99 лв.

 

Ударна бормашина RD-ID31

Тази машина не попада сред новото попълнение, ала получи правото да бъде включена в нашия преглед на най-добрите образци, поради това, че от дълго време е измежду най-често купуваните ударни бормашини RAIDER. Тя може да бъде оприличена на доказал се надежден боец, много подходящ за характерните при поддръжката дома дейности, свързани с пробиване на отвори в различни материали.

Моделът е мощна (1050 W) бормашина, способна да пробива със свредла за дърво отвори до Ø25, в стомана и бетон – до Ø13. Като се има предвид, че при поддръжката на дома пробиването на отвори в бетон се налага почти единствено при закрепвания с дюбели, възможностите на машината очевидно надхвърлят обичайните потребности.

4

Машината има двустепенен редуктор и електронно регулиране на честотата на въртене. В зависимост от избраната предавка тя може да се променя в границите 0–1000 minˉ¹ и 0–2800 minˉ¹. Пусковият бутон е комбиниран с регулатор за ограничаване на максималната честота на въртене. Посоката на въртене може да бъде двупосочно променяна. Ударното действие се включва само, когато режимът на пробиване го изисква. Това са все качества, необходими за многоцелевото използване на бормашината както за пробиване в различни материали, така и за завиване на дълги и с голям диаметър винтове за дърво.

Патронникът е метален, челюстен и бързопритягащ, без използване на ключ. Има две гривни, като задната се придържа с ръка, докато с предната се притяга опашката на свредлото. Машината работи със свредла с цилиндрична опашка, като максималният диаметър, който патронникът може да захване е 13 mm. Бормашината има солидна изработена от метална отливка редукторна кутия, която осигурява по-добри работни условия за зъбните колела и техните лагери, т.е. по-голяма износоустойчивост и по-рядко сервизно обслужване, фактори, които също са допринесли за по-продължителното задържане на този модел на пазара.

Теглото на RD-ID31 е 3,4 kg, а цената – 109,98 лв.

 

Електрическа отвертка за серийно завиване на винтове RD-ES46

Това е инструмент с тясна специализация – серийно завиване на много винтове при една и съща точно определена дълбочина. Типичното им приложение е в сухото строителство, при което монтирането на обшивката на стени и тавани с плочи от гипсокартон или гипсфазер към носещата конструкция от тънкостенни метални профили, се прави с голямо количество винтове със самопробиващ връх. Завиването на всеки винт е деликатна и рискова операция, защото изисква точно дозирано усилие, при което главата на винта да проникне до около 1 mm под повърхността на плочата. Ако главата на винта остане да стърчи над повърхността на плочата, не може да бъде скрита под тънката шпакловка и ще стърчи. Ако завиването продължи още два-три оборота повече от необходимото, главата ще потъне прекалено дълбоко в тънката 12,5 mm плоча и може непоправимо да я разруши. Когато трябва да се работи бързо и да бъдат завивани на ден няколко хиляди винта на абсолютно еднаква дълбочина, очевидно това не може да стане с обикновена електрическа отвертка. В такива случаи обикновените електрически отвертки с акумулаторно или мрежово захранване са безпомощни. Затова се използват специални електрически отвертки за серийно завиване на винтове. Те най-често се произвеждат в професионално изпълнение, а високата им цена прави покупката им оправдана при професионалното им използване за изпълнение на големи обекти.

Сухото строителство с плочи на гипсова, а отскоро и на циментова основа, има множество големи предимства, което го прави предпочитан метод при вътрешното изграждане на обществени сгради, офиси, болници, училища и други. Този вид строителна технология намира все по-голяма приложение и в жилищното строителство, при едно-двуфамилни къщи, при вилни и постройки. За такива именно с ограничен обем приложения е създадена отвертката от фамилията RAIDER – RD-ES46.

5

Машината е с мощност 520 W, а честота на въртене, респективно на бита, завиващ винтовете, може да се регулира плавно в границите 0–4500 minˉ¹. Максималният въртящ момент, който машината прилага върху главата на винта, е 10 Nm. Комбинацията максимална честота на въртене и максимален въртящ момент на машината е характерна за инструментите от този вид, при които се цели постигане на по-висока производителност и не се налага завиване на дълги и с голям диаметър винтове.

Теглото на машината – 1,48 kg, в случая също е от значение, защото работата изисква продължително време тя да се държи в ръка, а често да се работи и над главата при изпълнение на таванни обшивки. За любителска машина с тази мощност на електродвигателя теглото на инструмента е много добро постижение.

Секретът на отвертката за серийно завиване на винтове е в ограничителна метална втулка, поставена на шийката на машината и механичния съединител, който включва и изключва предаваното върху шпиндела въртеливо движение в зависимост от оказвания върху машината натиск. Завиването на винта започва след притискане на бита към главата на винта, което усилие се предава на съединителя и той включва въртеливото движение. При достигане на зададената с ограничителната втулка дълбочина на завиване и допирането й до повърхността на плочата, натискът върху бита рязко отслабва, поради което съединителят изключва въртенето на шпиндела. Електродвигателят продължава да работи. Чрез завъртане на ограничителната втулка по посока на часовниковата стрелка или обратно на нея се променя и задава дълбочината на завиване. С веднъж направена регулировка машината завива всички винтове до достигане на една и съща дълбочина.

Машината работи с шестостенни стандартни битове с големина 1/4“.

Помислено е и за защита на ръката, държаща отвертката, при завиване на винтове в края на плочата в непосредствена близост до съседната, разположена под прав ъгъл обшивка. Лентата, която се вижда на снимката, служи именно за предпазване на ръката. Машината има и оформена на тялото кука, която служи за нейното окачване на колана на работещия.

Цената на отвертката е 72,98 лв.

Освен в тази статия подробна информация за техническите характеристики и възможности на част от най-новите електроинструменти и водни помпи в продуктовата листа на „Евромастер Импорт Експорт“ за 2015 г. може да намерите в тези статии:

Новото поколение електроинструменти Raider и Raider Pro – насоки на развитие през 2015 г., характерни особености на тези две групи, организация на сервиза

Акумулаторни бормашини-отвертки RDP-CD02L (20 V) и RDP-CD01L (16 V)

Акумулаторни бормашини-отвертки RDP-CDL08L и RDP-CDL03L

Комплект акумулаторни инструменти RAIDER (бормашина, бързооборотна минишлайфмашина, фенер)

Бормашина-отвертка с мрежово захранване RDP-CDD02

Бързооборотна минишлафмашина RD-MG07

Многофункционални машини с осцилиращо движение на работния инструмент RDP-OMT02 и RDP-OMT03

Ръчен циркулярен трион RD-CS24

Водни помпи RAIDER

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото