В категории: 2015, Брой 3-4/2015, Инструменти, Представяме ви

Новото поколение електроинструменти RAIDER PRO и RAIDER – част II

Raider1

Част II

В първата статия от тази поредица ви представихме като цяло новото поколение електроинструменти RAIDER PRO и по-подробно – новите акумулаторни бормашини-отвертки RDP-CD02L със захранващо напрежение 20 V и RDP-CD01L, която работи с напрежение 16 V. Сега продължаваме представянето на останалите от общо 21 машини, които избрахме за тестване в редакционната ни работилница с уговорката, че новостите обхващат не само серията RAIDER PRO, но и стандартната RAIDER.

Акумулаторни бормашини-отвертки

След двете машини, работещи с напрежение 16 и 20 V, сега да видим новостите в класовете 12 и 10,8 V.

RDP-CDL08L

Моделът RDP-CDL08L без съмнение принадлежи към групата на двата вече описани модела от серията RAIDER PRO.

Напомняме също, че гаранцията на всички машини RAIDER PRO е увеличена от 2 на 3 години.

Дизайнът на бормашината не се различава от по-мощните й събратя. Разликите са в размерите, теглото и параметрите на батерията. Машината е висока 200 mm, толкова е и дължината на тялото й. Заедно с батерията тежи 1,12 kg, от които 0,23 kg се падат на батерията. Работи с напрежение 12 V, което се осигурява от литиево-йонна батерия с капацитет 1300 mAh. Изключително симпатичен, компактен и много удобен за работа инструмент. Масата му е добре балансирана, така че центърът на тежестта да попада в непосредствена близост до средния пръст на ръката, който подпира извивката под пусковия бутон. Поради това машината лежи удобно в ръката, без да е необходимо полагане на осезаеми усилия за противодействие на нейното завъртане, породено от недобър баланс на масите на двигателната част и батерията.

2

Тези много добри ергономични качества на RDP-CDL08L си партнират с достатъчно голяма мощност, която позволява с машината да се извършват преобладаващата част от дейностите, свързани със завиване и отвиване на винтове, а също така и при пробиване. Бормашината е пригодена да пробива в стомана отвори с диаметър до 10 mm, колкото е и максималната големина на свредлата, които може да поеме патронникът. Максималният въртящ момент е 26 Nm. Поради липсата на по-подробна информация, прибягнахме до метода на пробите. Машината завива в чамова дъска без каквото и да колебание или забавяне винтове за дърво 4,8 х 60 mm, при това на втора скорост. На първа скорост по същия начин безапелационно се справя със завиване на винт 5,8 х 100 mm. Със сигурност би могла да завива и по-големи винтове, ала в случая не разполагахме с налични. Освен това, в условията на домашната работилница едва ли би възникнала такава потребност, освен при строително дърводелство, когато се работи с греди и дебели бичмета. Изпробвахме я и с челен фрезер за издълбаване на гнездото за главата на изхвърляща панта – глух отвор Ø35. Отново се справи без дори да се забелязва промяна в честотата на въртене при това немалко натоварване. Максималната големина на въртящия момент може да се ограничава на 18 степени, както и регулирането да се изключва, когато машината се използва за пробиване на отвори.

RDP-CDL08L има двустепенен редуктор с метално тяло, което в съчетание с електронното управление на електродвигателя, позволява безстепенна промяна на честотата на въртене в диапазоните 0-350 minˉ¹ и 0-1350 minˉ¹.

Бормашината се предлага в комплект с една батерия, захранващо устройство и набор свредла за метал и битове за завиване на винтове. Времето на зареждане на батерията е 1 час. Тя има трипозиционен светодиоден регулатор, показващ степента на зареденост, включително и по време на процеса на зареждане.

По наше мнение за условията на домашната работилница, този модел е оптимално решение – и като възможности, и като цена.

Цената на бормашината е 109,98 лв.

RDP-CDL03L

Това е поредният представител на серията RAIDER PRO. Тялото на машината с електродвигателя и редукторната кутия, както и патронникът, са идентични с разгледаните вече модели RDP-CD02L, RDP-CD01L и RDP-CDL08L, а размерите му са като на модела RDP-CDL08L – дължина 190 mm. Всъщност тези два модела са еднакви по всички основни технически характеристики – захранващо напрежение 12 V, капацитет на батерията 1300 mAh, плавно регулиране на честотата на въртене в обхватите 0-350 minˉ¹ и 0-1350 minˉ¹. Същото може да се каже и за максималната големина на въртящия момент – 25 Nm (26 Nm при RDP-CDL08L).

3

Същинската разлика е във вида на батерията и съответно на това нейното местоположение и форма. При този модел батерията е продълговата и се поставя във вътрешността на ръкохватката. Съответно различни са и зареждащите устройство. С тегло 1,02 kg този модел е с около 100 g по-лек от RDP-CDL08L, който тежи 1,12 kg. Последният обаче има метална кука за окачване на колана, която също добавя тегло.

Така че изборът между двете бормашини зависи основно от предпочитанието към вида на ръкохватката (в случай пистолетен тип), както и от възможността батерията евентуално да се използва за захранване и на други машини или лампа, работещи със същото напрежение.

Цената на модела RDP-CDL03L е 99,98 лв.

Комплект акумулаторни инструменти RAIDER

Този комплект принадлежи към серията инструменти RAIDER (Power Tools). Освен основният инструмент – акумулаторната бормашина, в елегантното, удобно за носене и съхранение куфарче се намират още бързооборотна минишлайфмашина и лампа, като и трите ползват една и съща батерия. Този вид комбинирани решения са много подходящи за домашната работилница, защото, както е в случая, на ниска цена домашният майстор получава две ценни машини, а в добавка и добър светодиоден фенер. Той е много полезна придобивка, особено когато се живее в самостоятелна къща с двор и евентуално помощни постройки, или във вилна, сезонна постройка, дори и на палатка. Конструкцията и техническите възможности на двете машини са съобразени с натоварването и цикличността на използването им при условията на домашната работилница.

Инструментите и лампата ползват една и съща литиево-йонна акумулаторна батерия със захранващо напрежение 10,8 V и капацитет 1300 mAh. Това е икономически изгодно и рационално решение. Времето за зареждане на батерията е между 3 и 5 часа. Зарядното устройство има светодиоден индикатор с два цвята – червен и зелен, който показва дали батерията е в процес на зареждане или вече е заредена. При необходимост може да бъде купена отделно и допълнителна батерия, било за осигуряване на по-продължителна непрекъсната работа, било за захранване на лампата, която да осветява работното място.

4

Бормашината е изпълнена в класическата форма за този клас акумулаторни бормашини – с ръкохватка от пистолетен тип. Заедно с акумулаторната батерия бормашината тежи 954 g. Редукторът е едностепенен, а честотата на въртене може да се регулира плавно в границите 0–550 minˉ¹. Патронникът е пригоден за захващане на свредла с диаметър на опашката до 10 mm. За разлика от машините от серията RAIDER PRO този патронник е с две втулки, което изисква използването и на двете ръце за неговото силно притягане и освобождаване. Максималната големина на въртящия момент е 15 Nm.

Вторият инструмент в комплекта представлява бързооборотна минишлайфмашина. Този вид машини са най-разпознаваеми на пазара с марката Dremel – по името на американската фирма, която ги е създала и има най-голям принос за тяхното налагане на световния пазар. Честотата на въртене може да се регулира в границите 5000–25 000 minˉ¹. Опашката на работния инструмент се притяга с цанга. Минишлайфмашината се предлага с две цанги за захващане на инструменти с диаметър 1,8 и 3,2 mm, което разширява възможностите за избор на работния инструмент. Колкото за начало, комплектът съдържа и набор от 2 свредла, 2 бита, 2 шлифовъчни камъка с цилиндрична и конична форма, 2 метални фрезера.

Този вид инструменти са изключително популярни сред хората, които се занимават с различни видове моделизми, с филигранна дърворезба и изработка на ювелирни изделия от различни материали, за гравиране върху стъкло, керамика, метали и т.н. Дори и в обичайната домашна работилница винаги възникват ситуации, при които наличието именно на такава машина е необходимо. Както се казва, дори само веднъж-дваж да потрябва даден инструмент, той се изплаща.

Третият компонент в комплекта е лампата с две осветителни тела. Едното е разположено в челото й, има халогенна крушка с нагревателна спирала и мощност 8 W. Второто е разположено странично на тялото и в него са монтирани 18 светодиода с обща мощност 1,7 W. Работещият може да използва осветителното тяло като обикновен фенер с насочен лъч за осветяване на по-далечно разстояние или като стоящо върху батерията изправено осветително тяло, осигуряваща разсеяно осветление в сектор около 150° с максимална осветеност в централната зона.

Накрая ще споделим, че изпробвахме бормашината при същите условия – големина на винтовете и фрезер за глухи отвори Ø35. Справи се със същата удивителна лекота, както и вече описаната бормашина RDP-CDL08L PRO. Бързооборотната минишлайфмашина също се държа безупречно, като изпълнява безпроблемно дейностите, за които е създадена. Тук само ще добавим, че когато човек разполага с даден инструмент, дори и в момента да не вижда потребност, винаги ще му се намерят ред приложения според неговата специализация. Дори след време ще се чуди, как досега е могъл да преживява без да разполага с този инструмент. Защото, както се знае инструментът прави майстора. Е, не съвсем изцяло.

Цената на комплекта е 119,98 лв.

Бормашина-отвертка с мрежово захранване RDP-CDD02

Raider2_14

Тази бормашина представлява рядко срещано решение на хибриден модел, който на външен вид силно наподобява акумулаторна бормашина с пистолетен тип ръкохватка. Батерия обаче няма, защото електродвигателят се захранва с мрежово напрежение. Досега, поне доколкото си спомняме, в „Направи сам“ сме писали само за една бормашина от този вид. Нейният производителят (Skil) специално бе посочил към мотивите за успеха на този модел, че в домашни условия, и още повече в пределите на домашната работилница, в 98% от случаите, мястото на което се работи с бормашината не е отдалечено на повече от 4 m от електрически контакт.

Липсата на акумулаторна батерия прави машината по-лека (1,3 kg) и по-компактна (на височина). При машините с пистолетен тип ръкохватка по правило батерията е поставена в нея, което неизбежно я прави по-дебела, съответно по-неудобна за държане. В този случай това ограничение отпада и имаме машина с „вталена“, много удобна за държане ръкохватка. За множество дейности по завиване на винтове и пробиване на отвори, когато не е необходим силен натиск, тази форма на бормашината е по-удобна, в сравнение с класическите мрежови бормашини.

В редица случаи неудобството от влачещият се зад машината електрически кабел е за предпочитане пред необходимостта от периодично зареждане на батерията и ограниченията, които налага нейният капацитет.

Най-голямото предимство на този модел бормашина е значително по-ниската цена в сравнение със сходна по възможности акумулаторна машина, защото цената на батерията винаги формира съществена част от цената на машината.

6

Бормашината RDP-CDD02 е с мощност 300 W, а максималният диаметър на свредлата, които може да захваща патронникът – 10 mm, показва и големината на отвора в стомана, за чието пробиване машината е пригодена. Максималният въртящ момент на машината е 35 Nm. Големината му може да бъде ограничавана на 23 степени, както и ограничителят да бъде изключен, когато се работи в режим на пробиване. Двустепенната механична предавателна кутия позволява по-точен подбор на големината на въртящия момент и честотата на въртене, която се регулира плавно в диапазоните 0–400 minˉ¹ и 0–1400 minˉ¹.

Бързопритягащият патронник е с две втулки, поради което за силното притягане и освобождаване на инструмента е необходимо използване и на двете ръце.

Цената на бормашината е 84,98 лв.

Бързооборотна минишлайфмашина RD-MG07

Raider2_17

Този модел представлява пълноценна, типична бързооборотна минишлайфмашина. Понеже вече описахме основните дейности, които този вид машини извършват и техните приложения, тук ще се задоволим основно да изтъкнем техническите й характеристики. Ръчната минишлайфмашина RD-MG07 функционално има всичко, което може да се очаква от този вид инструменти, включително и от най-реномираните на пазара. Захранва се с мрежово напрежение 220 V, а мощността на електродвигателя й е 160 W. Честотата на въртене може да се регулира плавно в диапазона 5000–35 000 minˉ¹ Машината се доставя с две цанги за закрепване на инструменти с диаметър на опашката 2,4 и 3,2 mm. При смяна на инструмента въртенето на шпиндела се блокира с нарочен за това бутон.

Машината тежи 605 g. Прави впечатление, че производителят е посочил подробно стойностите на вибрациите и шума, отделяни от машината по време на работа, включително нивото на вибрациите при различните видове операции – пробиване, полиране, шлифоване с абразивен камък или цилиндрично тяло, телени четки. Както можеше и да се очаква, най-ниско е нивото на вибрациите при пробиване (3,9 m/s²) и най-високо, при работа с телена четка (12,3 m/s²). Понеже рядко се случва да видим такава информация за любителски инструменти, ще допълним, че според изискванията на ЕС – директива 2002/44/CE, нивото от 2,5 m/s² се определя като безопасна граница за целодневна работа. Следователно минишлафмашината е напълно безопасен от гледна точка на вибрациите инструмент, защото едва ли някой, още повече в условията на домашната работилница, би работил с нея осем часа непрекъснато. Още повече, че самият производител определя инструмента като любителски.

RD-MG07 се продава в комплект с 40 работни инструмента за пробиване, фрезоване, шлифоване и полиране. При цена от само 39,95 лв. минишлайфмашината има място във всяка домашна работилница.

Освен в тази статия подробна информация за техническите характеристики и възможности на част от най-новите електроинструменти и водни помпи в продуктовата листа на „Евромастер Импорт Експорт“ за 2015 г. може да намерите в тези статии:

Акумулаторни бормашини-отвертки RDP-CDL08L и RDP-CDL03L

Комплект акумулаторни инструменти RAIDER (бормашина, бързооборотна минишлайфмашина, фенер)

Бормашина-отвертка с мрежово захранване RDP-CDD02

Бързооборотна минишлафмашина RD-MG07

Многофункционални машини с осцилиращо движение на работния инструмент RDP-OMT02 и RDP-OMT03

Ръчен циркулярен трион RD-CS24

Прободни триони RDP-JS25 и RDP-JS26

Електрическо ренде RDP-10S

Пистолет за горещ въздух RDP-HG16

Малки ъглошлайфмашини RDP-AG42 и RDP-AG43

Водни помпи RAIDER

Перфоратори RDP-HD39 и RDP-HD12H

Ударна бормашина RD-ID31

Електрическа отвертка за серийно завиване на винтове RD-ES46

Продължава в следващия брой на списанието

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото