В категории: 2015, Актуални статии, Брой 3-4/2015, Инструменти, Представяме ви

Новото поколение електроинструменти RAIDER PRO и RAIDER – част I

Raider1Част I

Борбата за пазарно надмощие, свещен закон за нормалното пазарно стопанство и основна движеща сила на техническия прогрес и развитие, изисква непрестанна изследователска и развойна дейност, усъвършенстване на производствените процеси за създаване на все по-качествени, по-производителни и дълголетни, по-малко уморяващи и не на последно място – финансово по-достъпни електро- и други видови инструменти. И още нещо, всичко това събрано в едно и в добавка – привлекателният външен вид, са факторът, който в голяма степен определя избора на клиента на една или друга марка, към един или друг модел. В резултат на това неспирно съревнование, изцяло в интерес на Н.В. клиента, компаниите, пазарни лидери, непрестанно обновяват и разширяват продуктовата си гама, като периодично пускат на пазара нови модели на своите електроинструменти. Едни от тях заменят досегашните, други допълват и разширяват продуктовата гама. Честа практика е водещи световни фирми в последните дни на изтичащата или в първите януарски дни на новата да обявяват нови модели, и доста по-рядко се среща масирана подмяна на цяло семейство инструменти. Неведнъж в списанието сме публикували статии по повод появата на обновени фамилии машини на един или друг водещ производител.

Тази статия обаче е посветена на нещо по-различно и по-рядко виждано – решителна стъпка за създаване на новото поколение електроинструменти RAIDER PRO, а не само на отделни модели или обновена продуктова група. В това се уверихме лично, след като г-н Лино Баша, съсобственик и мениджър стратегическо развитие на „Евромастер Импорт Експорт“ и Красимир Петков, бранд мениджър, ни поканиха в самата „светая светих“ на обширния изложбен център на фирмата – зала, в която бяха събрани най-новите модели, които фирмата пусна на пазара през първите месеци на тази година. От тях подбрахме 21 машини, които да изпробваме в редакционната работилница. По наше мнение те в голяма степен представят новото, по-зряло поколение електроинструменти RAIDER PRO и RAIDER, прилягащо на 23-годишната възраст на фирмата, както и на 15-годишнината от създаването на марката RAIDER.

Същевременно тези машини, на които ще посветим поредица от няколко статии, съставляват съвсем малка част от продуктовия каталог за 2015 г., чийто обем е 276 страници. Той съдържа информация за 1120 артикула, представена нагледно чрез пиктограми и снимки. От тях 327 са нови. В каталога са представени общо 350 машини, от които 122 са нови.

От тях:

  • RAIDER PRO – 56, като 26 от тях са нови;
  • RAIDER – 258, от които 96 нови.

Като комплексен доставчик на всичко необходимо за извършване на даден вид дейности било в професионалната или в домашна работилници, каталогът съдържа и 806 работни инструменти (аксесоари и консумативи), сред които 205 са нови.

Тази обобщена статистика за 2015 г. показва среден процент на обновление в продуктовата листа 29%, като най-голямо е обновяването при машините RAIDER PRO – 46,44%, докато при RAIDER то е 37,21%.

Разбираемо с оглед сегментацията на пазара машините от серията RAIDER ще продължат да бъдат най-масово продаваните, ала тенденцията към развитие и разширяване на сегмента машини, представен чрез RAIDER PRO, е очевидна.

Тук е мястото да добавим това, което съзнателно пропуснахме при изброяване на основните фактори, насочващи избора на клиента – доверието в марката, фактор, който се изгражда трудно и отвоюва много бавно в течение на години, фактор, граден върху личния опит и впечатление на всеки, работил в дома или изкарвал хляба си с машина RAIDER PRO, на всеки убедил се в автентичността на гаранционното и следгаранционно обслужване. Това именно е факторът, наложил RAIDER като най-продаваната марка електроинструменти за домашни майстори на българския пазар, марка, която също така успешно се продава в Румъния и други държави от Централна и Източна Европа.

2

Преди близо 3 години „Евромастер Импорт Експорт“ отпразнува своя 20-годишен юбилей, събитие, чиято същност и значение за пазара на електроинструменти отразихме в „Направи сам“. В същия брой на списанието се постарахме да проследим и удивителния път на тази български фирма и пазарното налагане на нейните популярни марки Rader и Raider Pro, Gadget, TopMaster Professional, TopGarden, Makalon, TopChrome, TopStrong. Публикувахме интервю с двама от четиримата братя Баша, основатели на фирмата, Мохамад и Лино Баша, за пътя, изминат от компанията до този момент и нейното бъдещо развитие.

„Евромастер Импорт Експорт“ е българска фирма, изградена далновидно по новаторски преди четвърт век модел, а днес вече убедително наложил се в световната практика. В резултат на тясната специализация в рамките на световната глобализация и кооперираните производства, днес едва ли има водещ производител на електроинструменти в света, който да произвежда в собствените си на национална територия заводи всички видове машини, продавани с неговата запазена марка, нито всички детайли, влагани в дадена машина. Това нито е възможно, нито е икономически целесъобразно. Т.нар. производство OEM (Original Equipment Manufacture) вече е масова практика. При него дори и компании със световно утвърдена пазарна марка, често и с над столетна история, поръчват по собствена спецификация и изисквания, при осъществяване на входящ, текущ и изходящ контрол на друга фирма производството на дадени изделия. След това те се продават с марката на фирмата заявител. Фирмата, реален производител на дадена машина, най-често е тясно специализирана и поради това водеща в това производство.

Дори и последни мохикани сред някои немски компании с типично професионална насоченост на продуктите си, които допреди няколко години твърдяха, че всичка машина, носеща тяхната марка, e Made in Germany, т.е. създадена на родна територия, свиха лозунга и вече част от машините им се произвеждат в далечен Китай, а отделни модели, и в България. Това обаче не се отразява на тяхното качество, нещо за което авторитетната марка гарантира с името си. Затова не бяхме кой знае колко изненадани, когато разгледахме серия снимки, показващи палета с машини RAIDER, наредени в заводския склад до палета на някои от най-известните световни марки. Всичко това е реалност, която се посреща с разбиране, родило и поговорката: „Или е произведено в Китай или е менте“. Не е тук мястото да разглеждаме явлението, превърнало Китай във фабриката на света, нито формите на производство в заводи от различен калибър китайска собственост и с различно ниво на качеството на продукцията или заводи на китайска територия и с местни работници, ала собственост на водещи компании от всички краища на света.

Разбира се, всяко ниво на качество си има своята цена, както и обратното. Чудеса се случват само в приказките. Със сигурност обаче производството в огромни серии, събиращо поръчки от цял свят, снижава цените на крайния продукт, нещо което несъмнено е много голямо конкурентно пазарно предимство.

За клиента също така е от значение да познава и да се доверява на марката, да разчита на стабилността на фирмата, с чиято марка се продават едни или други машини, да знае, че може да разчита на качествено гаранционно и извънгаранционно сервизно обслужване. RAIDER е несъмнено такава марка за българските майстори. Две мнения няма, че „Евромастер Импорт Експорт“ не е открила „топлата вода“, нито „колелото“, защото едни от най-масово продаваните европейски марки на пазара на любителски инструменти от десетилетия работят по същия начин – немските Einhell и Practa, холандската Ferm и др. За тях също през годините сме писали в списанието. Машините с тези и други сходни по произхода си марки изпълват магазините от големите търговски вериги от типа „Направи сам“. Техните бивши или все още настоящи филиали в България предлагат и свои, т.е. създадени от фирмата-майка, марки инструменти, като Budget, например.

Тук вече изпъква сериозната разлика между електроинструментите с различни, най-често почти непознати за българина марки, предлагани в тези търговски вериги и машините с марката RAIDER. В първия случай имаме мощна, често международна, търговска компания, докато производителят е мираж, а сервизното обслужване на българска територия – често крайно незадоволително. Това го знаем отлично от собствен опит, добит от множество читателски писма по повод качеството, дори и невъзможността за сервизно обслужване на дадена марка от този вид. Зад всяка машина RAIDER и RAIDER PRO стои българска фирма, чийто бизнес и бъдеще са трайно позиционирани в България. Фирма, която две десетилетия гради и брани реномето си с добро сервизно обслужване. Към момента машините на „Евромастер Импорт Експорт” се обслужват в 46 сервизни бази в страната – собствени и на партньорски фирми. Това далеч не е безплатно за производителя, като дори с даваната за всяка машина гаранция от 2 години нерядко се злоупотребява. Честа практика е да се купува дадена машина, най-често перфоратор или бормашина, с цена като за любителски инструмент. След това тя буквално бива „малтретирана“ в условия на пределно и продължително натоварване, характерно за производствени дейности, които по принцип са по силите на многократно по-скъпи професионални инструменти. Злоупотребява се и със сервизната практика на „Евромастер Импорт Експорт“ при редица дефекти клиентът да получава чисто нова машина в рамките на гаранционните две години.

Връщаме се към подбраните за изпробване от нас 21 нови машини, които формират най-отчетливо образа на най-новото поколение на марката RAIDER PRO. Подобно на големите производители на електроинструменти, повечето от които поддържат две продуктови линии – професионална и любителска, вече успешно наложилата се на пазара на любителски машини марка RAIDER има своето развитие в посока на професионалната техника, чийто представител е RAIDER PRO. Марката е на пазара от през 2006 г.

И друг път, при анализ на продуктовото развитие на дадена марка, както и на пазарните сегменти като цяло, е ставало дума, че границата между любителските и професионалните сфери все повече се размива. От една страна производителите на безапелационно професионална техника създават и продуктова гама, по-близка да финансовите възможности, а и ценовата целесъобразност за предимно домашна употреба (например марката Mactec на Makita). От друга – производителите, започнали с любителски, хоби инструменти, създават модели и обособяват марка, като RAIDER PRO, със значително завишени технически качества и експлоатационни характеристики, които ги приближават към професионалната техника. По този начин постепенно се формира един продуктов сегмент, който подобно на аналогичното състояние при фотографската техника, може да се нарече „полупрофесионален“ (semi professional). Някои авторитетни производители на електроинструменти пък го определят като инструменти, предназначени за „амбициозни или напреднали домашни майстори“.

Най-общо казано, новата генерация електроинструменти RAIDER PRO са създадени с оглед на стремежа на домашните майстори и майсторите занаятчии да разполагат със съвременна машина с оглед използването на технологични новости, да разчитат на нейното качество, дълготрайност, безопасност и удобства при работа, в крайна сметка инструмент, който да се държи с удоволствие в ръка и досегът с него да поражда приятно усещане по време на работа в работилницата. В техническите характеристики на част от новите машини RAIDER PRO, за които е характерно да отделят по-високо ниво на вибрациите, са посочени и стойностите за нивото на вибрациите, нивото на звуковото налягане и мощност. Това изискване на ЕС (директива 2002/44/CE) доскоро се спазваше при професионалната техника.

По-високото качество, несъмнено е свързано и с повишаване на производствените разходи. По думите на г-н Лино Баша фирмата отчита нивото на платежоспособност на средния българин и поради това по-високата производствена цена на новите машини се поема за нейна сметка. Това „Евромастер Импорт Експорт“ може да си го позволи благодарение на все по-разширяващия се пазарен дял и непрестанно нарастващ брой на продажбите. Новите модели машини, които заместват успешно наложили се на пазара модели, от една страна ги превъзхождат по редица технически показатели, също и по окомплектовка, което обаче почти не се отразява върху тяхната продажна цена. Където има минимални различия, те се дължат на силното поскъпване на долара спрямо еврото, нещо, което е факт от последните месеци.

3Друга посока в развитието на новото поколение RAIDER PRO е появата на машини, които досега са липсвали в продуктовата гама. Някои от тях като ръчният циркулярен трион RD-CS24 все още се числят към екзотиката в бранша, защото подобна на този модел машина, комай се предлага само от американските фирми Skil и Dremel, и двете дъщерни на Bosch. В обновената продуктовата листа на RAIDER PRO присъстват и два модела на многофункционалния режещ инструмент, познат още като осцилиращ, който, изобретен от знаменитата немска фирма Fein, вече има своя аналог в производството на почти всяка от световните фирми. В развитието на марката RAIDER PRO прави впечатление и стремежът за многофункционалност. Докато редица производители се стремят машините им да работят само с техни работни инструменти, примерно при многофункционалните триони, RAIDER PRO предлага за същия вид машини универсални инструменти, които може да бъдат използвани и с машини на друг производител. Стремежът клиентът да получи възможно повече за същите пари, отчетливо проличава при акумулаторните ръчни инструменти. При няколко модела се забелязва необичайно решение – вместо типичните за литиево-йонните батерии изходящи напрежения 14,4 и 18 V, има модели RAIDER PRO с напрежение 16 и 20 V.

4

Забелязахме и поразително сходство между някои от моделите на RAIDER PRO, които избрахме за тестване в редакционната ни работилница и машини на световно известни марки. В това няма нищо необичайно, защото, както вече споменахме, и едните, и другите навярно се произвеждат в един и същ завод, на една и съща производствена линия.

След това общо представяне на електроинструментите от новото поколение RAIDER PRO преминаваме към конкретно описание на подбраните от нас машини. В тази първа статия ще се спрем на първите две от тях, а останалите деветнайсет, ще бъдат описани в следващите статии.

Акумулаторни бормашини-отвертки

5

В тази и следващата статии представяме четири нови акумулаторни бормашини, работещи със захранващо напрежение 20 и 16 V. Моделите RDP-CD02L (20 V) и RDP-CD01L (16 V) заместват досега успешно продаваните в продължение на около две години модели RDP-CD02 (18 V) и RDP-CD01 (14,4 V). С новото поколение акумулаторни бормашини RAIDER PRO надгражда вече постигнатото в предните модели със сходни параметри. Освен разликите във външния вид, за което ще стане дума по-сетне, веднага прави впечатление различието в захранващото напрежение. Моделът RDP-CD02L работи с напрежение 20 V, докато предшественикът му с 18 V. Новият RDP-CD02L се захранва от батерия с изходящо напрежение 16 V, докато предшественикът се задоволява само с 14,4 V. Използването на захранващи напрежения със стойности, отличаващи се от обичайните (с разлика от около 0,5 V), които са кратни на напрежението 3,7 V, което е стандартно за един литиево-йонен елемент, подбуди любопитството ни да надникнем във вътрешността на двете батерии. Видимо не открихме нищо необичайно – едната батерия има 5 елемента, а другата – 4. Очевидно стойността на изходящото напрежение е в резултат на електронното управление на батерията. Връщайки се на потребителско ниво, трябва да отбележим още, че капацитетът на батерията с напрежение 20 V е 1500 mAh (RDP-CD02L), а на батерията 16 V – 1300 mAh (RDP-CD01L). Тези стойности са аналогични на капацитета на двата досегашни модела. Ново решение в конструкцията на батериите е преместването на индикатора за степента на зареденост върху тялото им, докато при двата по-стари модели той се намира в задния край на тялото на бормашината. Това решение има предимството, че позволява измерване на остатъчния капацитет, без да е необходимо батерията да бъде поставена на машината.

6

Двете поколения бормашини се различават и по конструкцията на патронника. Новите RDP-CD02L и RDP-CD01L имат едновтулков бързопритягащ патронник. Предимството на този, все още нов за пазара вид патронници е, че позволяват притягането и разхлабването да става чрез завъртане само с една ръка, без да е необходимо придържане на патронника с другата. При тези машини въртенето на шпиндела се блокира автоматично.

При почти еднакво спрямо по-старите тегло новите модели имат по-малка дължина (225 mm срещу 245 mm при предните модели), което прави машините по-повратливи и по-удобни за работа на места с ограничен достъп. RDP-CD02L тежи 1,62 kg, а RDP-CD01L – 1,57 kg. Разликата се дължи на по-ниското тегло на батерията с четири, вместо с пет елемента.

Новите RDP-CD02L и RDP-CD01L имат двустепенна редукторна кутия, която в съчетание с електронното регулиране на честотата на въртене позволява нейната плавна промяна в границите 0–350 и 0–1250 minˉ¹.

Металното тяло на редуктора осигурява значително по-голяма дълготрайност на инструмента, включително и по-доброто му охлаждане.

Новите модели имат максимален въртящ момент 42 Nm за RDP-CD02L и 33 Nm за RDP-CD02L. Неговата големина може да бъде ограничавана на 16 степени в зависимост от необходимото за завиване на винта усилие, както и ограничаването да бъде изключено, когато машината се използва за пробиване на отвори. Максималният диаметър на свредлото, което може да бъде поставено в патронника, е 10 mm, толкова е и диаметърът на отвора в стомана, който и двете нови машини пробиват.

Макар и по-незабележими, но веднага долавяни от ръката при хващане на машината, са промените в ръкохватката. Макар и само с 2 mm по-тясна и с 5 mm по-малка обиколка, ръкохватките на новите машини са осезателно по-удобни за държане, по-удобно прилягат на ръката, за което принос има новото еластично с грапава повърхност покритие, което покрива цялата контактна повърхност.Новите бормашините имат по-мощен светодиод, разположен на обичайното място – над пусковия бутон.

7

Двата модела се продават в комплект с една батерия, зареждащо устройство, както и с комплект свредла за метал и битове за винтове. Времето на зареждане на батерията е 1 час.

В комплекта на бормашината RDP-CD02L е включена и акумулаторна лампа, която се захранва със същата батерия. Тя има 9 светодиода с обща мощност 2,2 W.

Осветителното тяло може да се завърта на ъгъл 90° – до изправено положение. Ръкохватката й има същата форма и покритие, като и бормашината.

За отбелязване е също, че тази лампа се продава и отделно. Поотделно се продават и батериите за двете машини, когато условията на работа изискват наличие на втора.

Гаранцията на всички машини RAIDER PRO е увеличена от 2 на 3 години.

Цената на RDP-CD01L е 139,90 лв., а на RDP-CD02L – 179,98 лв.

Освен в тази статия подробна информация за техническите характеристики и възможности на част от най-новите електроинструменти и водни помпи в продуктовата листа на „Евромастер Импорт Експорт“ за 2015 г. може да намерите в тези статии:

Акумулаторни бормашини-отвертки RDP-CDL08L и RDP-CDL03L

Комплект акумулаторни инструменти RAIDER (бормашина, бързооборотна минишлайфмашина, фенер)

Бормашина-отвертка с мрежово захранване RDP-CDD02

Бързооборотна минишлафмашина RD-MG07

Многофункционални машини с осцилиращо движение на работния инструмент RDP-OMT02 и RDP-OMT03

Ръчен циркулярен трион RD-CS24

Прободни триони RDP-JS25 и RDP-JS26

Електрическо ренде RDP-10S

Пистолет за горещ въздух RDP-HG16

Малки ъглошлайфмашини RDP-AG42 и RDP-AG43

Водни помпи RAIDER

Перфоратори RDP-HD39 и RDP-HD12H

Ударна бормашина RD-ID31

Електрическа отвертка за серийно завиване на винтове RD-ES46

Следва продължение„Бормашини-отвертки с акумулаторно и мрежово захранване“

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото