В категории: 2015, Брой 5-6/2015, Инструменти

Новото поколение електроинструменти RAIDER PRO – част IV

Raider1

Част IV

Продължаваме с представянето на машини от новото поколение RAIDER PRO. Гаранцията на всички машини RAIDER PRO е увеличена от 2 на 3 години.

Прободни триони

За разлика от трите описани дотук машини, една от които попада в групата на екзотиката, а широкото пазарно навлизане на останалите два модела многофункционални режещи инструменти с осцилиращо движение на работния инструмент се дължи на последните няколко години, с разглеждането на новите модели триони RAIDER PRO навлизаме в територията на отдавна наложилите се прободни триони, машина, създадена в Швейцария през далечната 1946 г. и в серийно производство от 1947 г. Малцина знаят, че идеята за този принципно нов вид машина за рязане е осенила нейния създател Алберт Кауфман, докато наблюдавал как жена му работи на шевната машина. Хрумнало му да замени иглата с тънко трионче и така се родил прободният трион, машина незаменима най-вече при криволинейно рязане и отдавна заела мястото си в кошницата на задължителните електроинструменти за всяка дърводелска работилница – било тя любителска или професионална.

Голямата популярност на този вид инструменти обяснява защо серията PAIDER PRO получава попълнение от два нови модела – RDP-JS25 и RDP-JS26. И двете машини имат класическата и най-често разпространена за този вид машини форма с дъгообразна, разположена над тялото ръкохватка, която дърводелците често оприличават на ютия.

RDP-JS25

Raider4_3

Трионът RDP-JS25 е с мощност 650 W. Предназначен е за рязане на дъски от масивна дървесина с дебелина до 80 mm, както и на предмети от метал с дебелина до 10 mm. Честотата на движение на триончето се задава предварително в обхвата 500–3000 minˉ¹, която се подбира основно според вида на рязания материал и неговата топлоусточивост. Металната основа за водене на машината може да се наклонява странично за рязане под ъгъл до 45° на четири степени – 0° (перпендикулярно на повърхността), 15°, 30° и 45°. Наклонът се задава чрез назъбена гривна, в чиито прорези влиза метален щифт. Неподвижното фиксиране на основата спрямо тялото на машината става чрез завиване на два винта. Към основата с винтове може да се закрепи водач за рязане по права линия, успоредна и на зададено разстояние от канта на детайла.

Машината има четиристепенен механизъм за избор на амплитудата на махалообразното движение на триончето, включително степен „0“, при която то се изключва – при рязане на метал и други твърди материали, както и при рязане на кривини с малък радиус. Закрепването на опашката на триончето в шпиндела става с винт и шестостенен ключ.

Машината има прозрачен щит, който покрива по-голямата част от зоната на рязане. Разполага и с щуцер за свързване към прахосмукачка за засмукване на отделените при рязането стружки.

2

Ръкохватката е с удобна за държане форма, като горната й страна е покрита с еластична гума, позволяваща по-сигурно задържане без склонност към приплъзване в ръката.

Теглото на RDP-JS25 е 2,05 kg без водача, а цената – 72,98 лв.

RDP-JS26

Този модел има по-мощен електродвигател – 750 W, което позволява с него да се режат детайли от дърво с дебелина до 100 mm и от метал – до 10 mm. Честотата на движение на триончето се задава предварително в обхвата 0–3000 minˉ¹.

4

Отличава се с масивна, излята от метал предавателна кутия, съдържаща механизма, който превръща въртеливото движение на вала от електродвигателя във възвратно-постъпателно, което несъмнено се отразява благоприятно върху износоустойчивостта и дълготрайността на машината. Основата й е по-масивна, защото е направена чрез отливане. Върху нея е поставен предпазител от пластмаса, който предпазва повърхността на рязания детайл от надиране при движение на машината по време на рязането. Предпазителят може да се сваля и отново поставя при необходимост. Всичко останало функционално е като при модела RDP-JS25.

Теглото на RDP-JS26 е 2,62 kg без водача и 2,16 kg, когато той е поставен, а цената – 119,99 лв.

За пълнота ще добавим още, че серията прободни триони RAIDER PRO съдържа още и модела RDP-JS21. Неговата мощност е 800 W, а максималната дебелина на рязане на дърво – 100 mm. Той има лазерен прожектор, за по-лесното и точно водене на машината по линията на рязане. Има и механизъм за бърза смяна на триончето. Цената му е 89,99 лв.

Електрическо ренде RDP-10S

Raider4_9

Рендето има мощен електродвигател – 950 W. Това му позволява при един ход на инструмента да отнема стружка с дебелина до 4 mm, постижение, което рядко се среща при модели на водещите производители. При изпробването машината не показа ни най-малко намаляване на честотата на въртене на вала с ножовете, когато се рендосва при максимална дебелина на стружката. Широчината на рендосване е 82 mm. Рендето работи с два ножа със стандартна големина и двустранно заточване така, че когато остриетата от едната страна се затъпят или нащърбят, ножовете се изваждат, обръщат се и наново се притягат на мястото си с по три винта всеки.

6

Валът се върти с честота 16 500 minˉ¹. Тази стойност също е в границите на максималната при ръчните електрически рендета от този клас. Тя осигурява гладко рендосване и получаване на чиста гладка повърхност, което силно улеснява завършващото шлифоване на рендосаните повърхности. Високата честота на въртене, респективно на ударите от ножовете, има голямото предимство, че рендето рендосва с много добро качество и чеповете, вместо да ги изкъртва или нащърбва, както често става при рендосване с настолен абрихт, чийто вал има значително по-ниска честота на въртене.

Рендето има възможност за двустранно изхвърляне на стърготините и талаша, като съответното отверстие се отваря, а другото – затваря със специална тапа, която насочва потока от стружки в противоположната страна. Така струята се насочва встрани и в най-подходящата в случая посока. Към тези отвори може да се свърже и маркуча на професионална прахоуловителна система (аспиратор) или торбичка. Тук не споменаваме прахосмукачка, защото рендето е инструмент, който отделя голямо количество стърготини, които много бързо биха запълнили резервоара на прахосмукачката. Ако тя е и с торба за фино пречистване на въздуха, това би било направо разсипия на пари.

Освен за гладко рендосване, рендето е пригодено и за издълбаване на фалцове с дълбочина до 25 mm. Изработката на фалцове се налага често при направата на мебели, а с електрическо ренде те се издълбават значително по-лесно, точно и бързо, отколкото с ръчна фреза и цилиндричен фрезер. За точното задаване на дълбочината на фалца отстрани на рендето се закрепва специален ограничител с разграфена милиметрова скала и подвижно рамо.

Предната, подвижна част на основата на рендето има три надлъжни улея с V-образна форма и различна големина. Те служат за по-стабилното водене на рендето, когато с него се скосяват ръбове на кант. В задния край на основата има завъртаща се пета. Тя служи за опора, която повдига задния край на рендето на височина около 15 mm. При това положение, поставено върху тезгяха примерно, ножовете не опират върху неговата повърхност, което може да ускори износването им. Също така повърхността бива предпазена от повреждане при досег до острите ножове. Предната ръкохватка служи за настройване на дълбочината на рендосване от 0 до 4 mm и едновременно с това, за водене на машината с две ръце. Основната ръкохватка е покрита с пласт от еластична гума, спомага за по-удобното и здраво държане на машината.

Цената на рендето е 129,98 лв.

Горещовъздушен пистолет RDP-HG16

Raider4_11a

За този горещовъздушен пистолет от новото поколение електроинструменти RAIDER PRO, особено с оглед на цената му, трудно може да се желае нещо повече. Пистолетът има електронагревател с мощност 2000 W, който осигурява максимална температура на изходящия въздух 630 °С. Благодарение на електронното управление температурата и дебитът на въздушната струя може да бъдат управлявани безстепенно чрез натискане на две двойки бутони в три режима на работа. Тези режими се избират от пусковия превключвател, който се намира от задната страна на на ръкохватката.

В режим I дебитът на въздушната струя може да бъде регулиран в границите от 120 до 550 l/min при температурата 50 °С.

В режим II дебитът на въздушната струя се регулира от 120 до 550 l/min, а температурата – от 50 °С до 630 °С.

В режим III дебитът на въздушната струя е максималният – 550 l/min, като температурата може да се регулира от 50 °С до 630 °С.

8

LCD дисплеят в задната част на пистолета отчита стойността на задавана температура и на измерената от сензора. Дебитът на въздушната струя се онагледява графично чрез стъпаловидна диаграма.

По-голямата част от металното сопло е покрита със защитен кожух, който предпазва от неволен досег до него. От изходящия горещ въздух то се нагрява до висока температура, поради което досегът до него може да причини изгаряне по човешката кожа или повреждане на топлочувствителни материали. Този кожух може да се сваля, за да не пречи при работа на трудно достъпни места.

В задния долен край на ръкохватката има тампон, който заедно с двата тампона в задния край на тялото на пистолета, му осигурява стабилна триточкова опора, за да може да стои върху масата в изправено положение.

Пистолетът се продава в комплект с три метални дюзи – с кръгъл отвор, с рефлекторна дюза за нагряване на тръби и термосвиваем шлаух, за широка плоска струя, съчетана с шпахтел за изстъргване на омекналия от топлината пласт боя. Комплектът съдържа и шабър за изстъргване на остатъците от боята или други, податливи на омекване и премахване чрез нагряване материали.

Списъкът от приложения и дейности, извършвани с горещовъздушен пистолет е много широк, като някои източници твърдят, че бройката им надхвърля числото 100. Сред тях несъмнено влизат премахването на стари лакови покрития, огъване или ремонтиране на деформирани предмети от пластмаса, заваряване на изделия от пластмаси с подходящ добавъчен материал, спояване на медни тръби с мек припой, изолиране на електрически кабели с термосвиваем шлаух, опаковане с термосвиваемо фолио, полагане на ски вакса и ремонт на надуваеми лодки, улесняване отвиването на „заяли” ръждясали винтове чрез тяхното нагряване, размразяване на водопроводни кранове и тръби, включително от полипропилен, залепване и подлепване на краищата на битумни керемиди и хидроизолационни мушами, ускоряване изсъхването на шпакловани и боядисани повърхности, и още много други. За голяма част от тези и други приложения е необходимо точно регулиране на температурата и дебита на изходящия от пистолета горещ въздух, както и наличието на специализираните за дадената операция дюзи, а при необходимост – и помощни материали.

Цената на пистолета RDP-HG16 е 99,98 лв.

За да оформим, макар и далеч непълно, представата, създадена от поредицата статии за машините от новото поколение RAIDER PRO, тук ще представим още две. Два модела малки ъглошлайфмашини, позволяващи работа с една ръка, а при необходимост и с две.

Малки ъглошлайфмашини

RDP-AG42

Тази е по-малката по мощност от двата модела – задвижва се от електродвигател с номинална мощност 500 W. Максималната честота на въртене на диска може да се настройва предварително и да се променя плавно в диапазона от 6000 до 12 000 minˉ¹. Машината е предназначена за работа с дискове с диаметър 115 mm. Има елегантно, с малък диаметър, удобно за държане удължено тяло. Повърхността му от горната страна е покрита с еластична гума, която прави държането на машината по-сигурно и удобно, поема и част от вибрациите. Машината има и втора ръкохватка, която се поставя при необходимост.

9

Пусковият бутон е защитен срещу неволно включване. За да се задейства, той трябва да бъде избутан напред до упор, като се даде възможност на задния му край да се повдигне (от пружина), което го фиксира във включено положение. Изключването на захранването и връщането на ключа в изходно положение става с леко натискане с палеца в задния край на бутона. Неподвижното застопоряване на предпазния щит става посредством лостов механизъм, което силно улеснява извършването на тази операция. Поради това работещият няма никакво оправдание да работи без правилно поставен щит, от което може да зависи неговото, а и на околните здраве, дори и живот.

Според техническия паспорт нивото на вибрациите, предавани от машината на ръцете, е 2,5 m/s², което на практика означава, че с нея би могло да се работи без задължителни прекъсвания за предпазване от възникване на т. нар. вибрационна болест.

Цената на RDP-AG42 е 55,59 лв.

RDP-AG43

Този модел има значително по-мощен електродвигател – 910 W. Предназначен е за работа с дискове с диаметър 125 mm, който размер е и най-разпространеният и най-често използван при малките ъглошлайфмашини.

10

Тялото на машината има видимо по-голям диаметър от предния модел и съответно не е толкова удобно за държане с една ръка. Това очевидно е цената за по-мощния електродвигател, който позволява извършването на по-тежки откъм натоварване дейности по рязане и изпилване, както и по-производителна работа. Всички останали технически характеристики и параметри на тази машина са като при предния модел.

Цената на RDP-AG43 е 72,98 лв.

Освен в тази статия подробна информация за техническите характеристики и възможности на част от най-новите електроинструменти и водни помпи в продуктовата листа на „Евромастер Импорт Експорт“ за 2015 г. може да намерите в тези статии:

Новото поколение електроинструменти Raider и Raider Pro – насоки на развитие през 2015 г., характерни особености на тези две групи, организация на сервиза

Акумулаторни бормашини-отвертки RDP-CD02L (20 V) и RDP-CD01L (16 V)

Акумулаторни бормашини-отвертки RDP-CDL08L и RDP-CDL03L

Комплект акумулаторни инструменти RAIDER (бормашина, бързооборотна минишлайфмашина, фенер)

Бормашина-отвертка с мрежово захранване RDP-CDD02

Бързооборотна минишлафмашина RD-MG07

Многофункционални машини с осцилиращо движение на работния инструмент RDP-OMT02 и RDP-OMT03

Ръчен циркулярен трион RD-CS24

Водни помпи RAIDER

Перфоратори RDP-HD39 и RDP-HD12H

Ударна бормашина RD-ID31

Електрическа отвертка за серийно завиване на винтове RD-ES46

Продължава в следващия брой.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2015, Брой 5-6/2015, Инструменти

Ключови думи

,
 
към началото