В категории: 2015, автомобили, Бани и кухни, Брой 5-6/2015, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки

Новото поколение електроинструменти RAIDER PRO и RAIDER – част III

Raider1

Част III

В тази трета поред статия продължаваме да представяме подбрани от нас машини, открояващи облика на новото поколение електроинструменти RAIDER PRO и RAIDER.

Многофункционални машини с осцилиращо движение на работния инструмент

По наше мнение тези машини дават много добра представа за развитието и днешното равнище на електроинструментите от серията RAIDER PRO. Те представляват многофункционален инструмент за рязане и шлифоване на различни материали. Най-специфичното при този вид машини е движението на работния инструмент – осцилиращо с висока честота. Той се завърта вляво и вдясно, като конкретно при модела RDP-OMT02 описва сектор с ъгъл 3° при честота, която може да се регулира плавно в границите от 15 000 до 22 000 minˉ¹. Той е многофункционален, защото в редица случаи може да замени няколко специализирани машини – саблен и прободен трион, ъглошлайфмашина, делташлайфмашина и шабър. Малката амплитуда на движение на работния инструмент, неговата форма и големина, често позволяват извършване на операции, които са недостъпни за други машини. Тази машина позволява рязане, включително чрез „пробождане“ на материала, с изключително висока точност, което в много случаи е от решаващо значение. Малката амплитуда на движение има и още едно огромно предимство пред останалите режещи инструменти – многократно по-безопасната работа – фактор, от особено голямо значение, когато машината се използва в домашната работилница и от хора, без изградени навици за работа с опасни за здравето инструменти.

Този вид електроинструмент е бил създаден от легендарната немска фирма Fein преди 30 години като професионална машина за бързо, лесно и без нанасяне на щети по купето изрязване на силиконовото лепило, закрепващо автомобилните стъкла. След необичайно дълго забавяне останалите големи производители на електроинструменти също намериха начин да започнат производството на свои модели и през последните няколко години те неизменно фигурират в продуктовите листи – първоначално в професионалния сектор, след това и в любителския.

Дотук нищо принципно ново. Новото в частност е, че новата вълна от инструменти, които „Евромастер Импорт Експорт“ пусна на пазара основно в началото на тази година, включва два модела на многофункционални машини с осцилиращо движение на работния инструмент. Едната принадлежи към серията RAIDER PRO, а другата е предназначена за сектора на любителската техника RAIDER. Съответно на това разликата в цените на двете машини е около 40%, разлика, която съответства на техническите различия между тях.

Естествено е по-напред да разгледаме модела RAIDER PRO

RDP-OMT02

Първото, което се набива на очи и грабва вниманието, е луксозно изпълненият метален куфар, за който човек по-скоро би допуснал, че в него се съхранява скъпа фотографска техника или друга прецизна апаратура. Мимолетно ни хрумна и еретичната мисъл, че с покупката на този инструмент струващ само 119,99 лв., може да се направи общ семеен подарък – за мъжа машината, а за дамата на сърцето му – прекрасното куфарче, в което да съхранява особено ценни от женска гледна точка притежания.

Да се върнем в реалността и да видим какво е съдържанието на фамозното куфарче. Първото впечатление от машината е нейната мощност – 350 W, цифра, която убедително надхвърля нивото на любителската техника, надскача и най-високите стойности на мощността при машини на водещи световни марки. На фона на тази мощност още по-впечатляващо изглежда теглото на машината – 1,50 kg, което е с 200 g по-ниско в сравнение с професионална машина с мощност 300 W на водеща световна компания. Теглото на машината не е без значение, защото по време на работа тя се държи и води най-често само с една ръка.

2

Характерно, все още предимно за професионалния сегмент машини, е наличието на механизъм за бърза смяна и закрепване на работния инструмент. Освобождаването на инструмента става с повдигане и завъртане напред на 180° на лостчето, което се намира в предния край на тялото на инструмента. За отбелязване е също, че за разлика от други инструменти с реномирани марки, имащи подобна система на закрепване, тук усилието за освобождаване на инструмента е по-малко.

Инструментите, с които работи RDP-OMT02, имат по 9 разположени по окръжност отвори. При връщане на лостчето в изходно положение, плътно прибрано до тялото на машината, шиповете на захващащия механизъм влизат в отворите (през един) и така инструментът бива сигурно застопорен. Тук установихме още една приятна изненада изцяло в интерес на клиента. При този вид машини все още съществува проблемът, че най-често дадена марка машина работи само с инструментите на същия производител. Затова някои производители добавят в комплекта на машините си и преходни шайби и винт за притягането им, което позволява използването и на други марки инструменти. При това не на всички, а и удобството от наличието на механизма за бърза смяна на инструмента се губи.

Затова „Евромастер Импорт Експорт“ предлага отделно комплект с инструменти за многофункционална машини, подходящи не само за описаните тук машини RAIDER и RAIDER PRO, а и за редица други марки. Както се вижда на снимките, отворите за закрепване на инструмента вместо формата на окръжност, имат продълговата форма, което ги прави универсално приложими и за други машини и техните системи на закрепване.

Машината RDP-OMT02 има удължено тяло, което позволява нейното удобно държане, както с една, така и с две ръце. Отгоре и отдолу то е покрито с еластична материя, която прави държането на инструмента по-сигурно и по-приятно.

Машината се доставя с приставка за шлифоване, която я превръща в делташлайфмашина. Комплектът съдържа още трионче, нож и два шлифовъчни листа.

3

Малката дебелина на триончетата за рязане и ситните им зъби позволяват фино, прецизно и чисто рязане. Машината е подходяща за рязане плътно до стената на пластмасови и медни тръби, изрязване на отвори в плочи от дървесни частици или на гипсова основа, за издълбаване на фугите при изваждане и подмяна на повредени облицовъчни плочки, премахване на остатъците от лепило при подмяна на меки подови настилки и още много други приложения, за които неведнъж е писано в списанието, заедно с множество снимки, които ги илюстрират.

RD-OMT03

Първата вълна от новото поколение електроинструменти RAIDER включва две многофункционални машини с осцилиращо движение на работния инструмент. Първата, представител на серията RAIDER PRO, която вече разгледахме, остави отлични впечатления. Сега представяме втората, представител на любителския клас RAIDER, което поражда добра възможност за съпоставка между тези два класа и тяхното позициониране спрямо конкурентните модели на други производители.

Понеже всяко ниво на качество по принцип и неизбежно има своята цена, избързваме да кажем, че моделът RD-OMT03 се продава за 85 лв., т.е. цената му е с 35 лв. по-ниска от машината в клас RAIDER PRO.

4

Предназначението и възможностите от практична гледна точка и на двете машини са идентични. Стремежът и в двата случая клиентът да бъде приятно впечатлен и привлечен към покупка – също е очевиден. С оглед на снижаване на продажната цена тук елегантното метално куфарче е заменено със също така елегантна и удобна за носене и съхраняване на инструмента платнена чанта. Критично погледнато, тя заема по-малко място при съхраняване, но пък не осигурява толкова сигурна защита на машината в случай на изпускане върху под, примерно. При този модел комплектът е по-богат откъм съдържание – има четири триончета, едното от които е сегментно. Включена е и приставка, която превръща инструмента в делташлайфмашина. При ъгъл на отклонение вляво и вдясно 2,8°, честотата на движение на работния инструмент може да се задава предварително плавно в диапазона 10 000 – 18 500 minˉ¹. Тези стойности също попадат в диапазона на характерните за този тип машини. За разлика от модела от серията RAIDER PRO този има по-малка мощност – 300 W, колкото обаче е мощността на водещите, при това професионални модели, на световни марки.

Най-очебийната външна разлика между двете машини е, че този модел няма механизъм за бърза и улеснена смяна на работния инструмент. Тук това става по класическия начин – чрез специална шайба и притягане с винт. Това едва ли е болка за умиране, защото дали смяната на инструмента изисква половин-една минута повече или не, едва ли е от решаващо значение за „напрегнатата“ работа в домашната работилница. По-същественото в случая е системата на захващане на работния инструмент. При тази машина тя е четириточкова – осъществява се от четири симетрично разположени по окръжност шипове. Това прави двата модела RDP-OMT02 и RD-OMT03 несъвместими помежду си по отношение на работните инструменти. Това отчетливо се вижда и на снимките, на които са показани инструменти от набора на двете машини RAIDER и универсалните инструменти с марката RAIDER, които „Евромастер Импорт Експорт“ предлага отделно. Показаният тук универсален комплект съдържа приставка за делтайшлафмашина, прав и сегментен биметални триони, подходящи за рязане на дърво и метал, нож за премахване на силиконови уплътнения, на остатъци от лепило и други материали, както и 6 шлифовъчни листа (за делтайшлафмашина) за дърво с едрина на зърното P180. Така че възможностите са за всяка от машините да се използват оригиналните за нейната система на закрепване инструменти или да се работи с универсалните инструменти, които еднакво добре пасват и на двете машини.

5

Производителят е посочил на опаковката, че съдържащите се в нея инструменти са универсални, и поради това стават за всички модели машини от този вид на други производители. Доколко тази съвместимост е двупосочна, не може да потвърдим със сигурност, защото в редакционната работилница разполагаме единствено с машина на Black&Decker, както и с работни инструменти за машини на същата марка, както и на Bosch. Освен това начинът на захващане при RDP-OMT02 налага инструментите да имат изрез в задния си край, докато при RDP-OMT03 това не е необходимо. Сегментното трионче, а и всички останали на Bosch, не са подходящи и за двата модела RAIDER. Триончетата на Black&Decker може да бъдат използвани за работа с RDP-OMT03, но не и за RDP-OMT02. От своя страна универсалните инструменти на RAIDER безпроблемно работят с Black&Decker. С това възможностите ни за експериментиране се изчерпват. Затова, без претенция за изчерпателност, бихме казали, че универсалността на работните инструменти с марката RAIDER, би трябвало да се разбира преди всичко с тях да работят машини на други производители, и в значително по-малка степен да се очаква обратното.

Теглото на RD-OMT03 е 1,22 kg, което прави машината с около 250 g по-лека от модела RAIDER PRO.

Техническата информация за двата модела позволява сравнение и по отношение нивото на вибрации, предавани на ръката при работа и нивото на отделяния шум. Тук моделът RD-OMT03 с ниво на вибрациите 8,8 m/s² отстъпва на модела RD-OMT02 от серията RAIDER PRO (3,86 m/s²). Ако използваме като база за сравнение актуални към момента модели на водещи световни марки, ще констатираме, че нивото на вибрации при модела RD-OMT03 не се различава от данните за любителската серия машини, докато показателите на RD-OMT03 са на нивото на професионалните им машини. По технически данни моделът RD-OMT03 би трябвало да бъде малко по-шумен от RD-OMT02. При тестване на двете машини, и то когато човек има предварителната нагласа, създадена от паспортните данни, действително може да усети малка разлика и в нивото на шума, и в нивото на вибрациите. Да не забравяме обаче, че този тип машини много рядко се използват при продължителен режим на работа, още по-малко – в условията на домашната работилница.

Гаранцията на тази, както и на всички машини RAIDER PRO е увеличена от 2 на 3 години.

Ръчен циркулярен трион RD-CS24

Това е любителска машина от серията RAIDER, която с право може да отнесем към екзотичните ръчни електроинструменти за рязане. Доколкото се простират нашите познания, принципно сходни машини досега се предлагат от Dremel и отскоро от Skil. Целта на конструкторите е била да създадат типична за домашната работилница евтина многофункционална машина за рязане на дърво и изделия от дървесни материали, облицовъчни плочи и други керамични изделия, ламарина и тънкостенни тръби от стомана, мед, алуминий. Машината представлява съчетание между малка нискооборотна ъглошлайфмашина, която има защитен кожух от две части – неподвижно закрепена към машината и подвижна. Най-същественото е, че подвижната част отдолу е затворена с изработена от дебела стоманена ламарина опорна плоча за водене на машината при рязане. С това в тази си част машината наподобява ръчните циркулярни триони. Предимствата на тази комбинация е, че дава възможност режещият диск да се води много по-точно по линията на рязане, както и дълбочината на рязане да бъде предварително зададена съобразно дебелината на рязания предмет. Съвсем не е без значение, още повече че машината е предназначена за използване от непрофесионалисти, фактът, че режещият диск се намира в затворен защитен кожух, който не позволява неволен достъп до него по време на работа, а и задържа изхвърляните при рязането частички от материала. Очевидно за повишаване на безопасността при работа, производителят се е подсигурил, като е снабдил машината с бутон, чието натискане „отключва“ възможността подвижната част на предпазния кожух да се завъртя около оста си в основата на неподвижната част от кожуха и така дискът да се покаже през изреза в опорната плоча, за да може да реже. Без задействане на този предпазен бутон, пусковият бутон също не функционира и двигателят не може да бъде включен. Убедихме се, че тази процедура при това местоположение и форма на предпазния бутон в известна степен леко затруднява пускането на машината, ала трябва да се има предвид, че циркулярните триони са измежду най-опасните за работа електроинструменти.

6

Подвижната част на предпазния кожух е направена от прозрачна, удароустойчива пластмаса. Това осигурява добра видимост към зоната на рязане и очертаната линия, по която машината трябва да следва. За улесняване на точното водене на триона върху челния ръб на кожуха е поставен показалец. Налична е и възможността за закрепване на метален водач за водене на машината паралелно на канта на рязания детайл. Долната част на подвижната част на кожуха представлява опорна плоча от стоманена ламарина, която осигурява сравнително стабилна опора при водене на машината и поддържане на перпендикулярното положение на диска спрямо повърхността на рязания материал. Това от своя страна позволява по-точно и по-безопасно рязане. Дълбочината на рязане може предварително да се зададе в границите 0–27 mm и се подбира според дебелината на материала.

Удобствата, които осигурява работата с подобна машина, би оценил всеки, комуто се е налагало да реже примерно облицовъчни керамични плочи с малка ръчна ъглошлайфмашина с карбофлексен диск за рязане на неметални материали или метален диск с диамантни зърна за сухо рязане. Такава потребност по правило почти винаги възниква, защото не всеки вид рязане е по възможностите на класическия механичен инструмент с твърдосплавна ролка. При този начин на рязане ъглошлайфмашината се държи и води изцяло с една или две ръце, при което правата линия много трудно се уцелва, а минимално странично наклоняване на машината може да доведе до счупване на диска с всички вредни, дори опасни последици от това. Да не говорим, че рязането е съпроводено от вдигане на облаци от вредна за дихателната система прах. Малкият диаметър на циркулярния диск позволява рязане на малки и тесни детайли от дърво, изрязване на отвори в плоча от дървесни материали, които не са по възможностите на обикновен циркулярен трион.

Машината се доставя в комплект с два подвижни елемента на предпазния кожух. Единият е с плоска основа, докато при другия тя има напречно оформена V-образна чупка. Това е направено за улесняване задържането на машината при рязане на тръби и други предмети с обла форма. Циркулярният трион е снабден със система за засмукване на отделената при рязането прах от вътрешността на предпазния кожух и отвеждането й в прахосмукачка.

Трионът има електродвигател с мощност 480 W, а честотата на въртене на режещия диск е 4000 minˉ¹. Външният диаметър на дисковете, с които машината работи, е 85 mm, а вътрешният – 10 mm. Видът на диска се подбира според вида и твърдостта на рязания материал – инструментална стомана (HSS), с твърдосплавни зъби, с диамантни зърна. Поради крайно ограниченото време за изпробване на машината и липса на пълния набор от дискове успяхме да сторим това само при рязане на материали от дърво с наличния в комплекта циркулярен диск HSS.

Машината има два светлинни индикатора – единият сигнализира за наличие на мрежово напрежение, а другият светва в червено, когато двигателят бъде претоварен.

В обобщение бихме казали, че ръчният циркулярен трион RD-CS24 е многофункционална машина, позволяваща малки по обем, дебелина на материала и натоварване на двигателя дейности, свързани с рязане на посочените в техническия паспорт и изброени в статията материали и максимални дебелини.

Цената на циркулярния трион RD-CS24 е 109,98 лв.

Освен в тази статия подробна информация за техническите характеристики и възможности на част от най-новите електроинструменти и водни помпи в продуктовата листа на „Евромастер Импорт Експорт“ за 2015 г. може да намерите в тези статии:

Новото поколение електроинструменти Raider и Raider Pro – насоки на развитие през 2015 г., характерни особености на тези две групи, организация на сервиза

Акумулаторни бормашини-отвертки RDP-CD02L (20 V) и RDP-CD01L (16 V)

Акумулаторни бормашини-отвертки RDP-CDL08L и RDP-CDL03L

Комплект акумулаторни инструменти RAIDER (бормашина, бързооборотна минишлайфмашина, фенер)

Бормашина-отвертка с мрежово захранване RDP-CDD02

Бързооборотна минишлафмашина RD-MG07

Прободни триони RDP-JS25 и RDP-JS26

Електрическо ренде RDP-10S

Пистолет за горещ въздух RDP-HG16

Малки ъглошлайфмашини RDP-AG42 и RDP-AG43

Водни помпи RAIDER

Перфоратори RDP-HD39 и RDP-HD12H

Ударна бормашина RD-ID31

Електрическа отвертка за серийно завиване на винтове RD-ES46

Продължава в следващия брой.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото