В категории: 2017, Актуални статии, Брой 5-6/2017, Представяме ви, Строителство

„Ксела България” – успешно развитие и нова инвестиция от 1 млн. лв.

В края на май т. г. „Ксела България“ ЕООД проведе поредната си годишна пресконференция. Пред журналисти от масови и специализирани медии г-н Йенс Тиерфелдер, управител на компанията, представи постигнатите през 2016 г. добри производствени резултатите. Те, както и очертаващите се тенденции в развитието на пазара на топлоизолационни материали в комбинация с изключителните качества на минералните плочи Multipor за саниране на съществуващи сгради, дават увереност за още по-успешното развитие на „Ксела България“ ЕООД през 2017 и следващи години.

Г-н Тиерфелдер запозна журналистите с историята на концерна, както и развитието на компанията от стъпването й в България през 1994 г.

Всяко постижение на „Ксела България“ ЕООД, всяка поредна новина за по-нататъшното развитие на компанията имат значителен национален отзвук, защото, от една страна, тя е голям инвеститор, създаващ и развиващ огромни за мащабите на страната ни производствени мощности. От друга, нейните продукти – блоковете за зидане от автоклавен клетъчен бетон YTONG и минералните топлоизолиращи плочи Multipor, имат значителен принос за осъществяване на строителната експанзия, обхванала страната ни през последния четвърт век.

„Ксела България“ ЕООД е водещ производител в България на строителни материали на минерална основа, съчетаващи много добри топлоизолиращи качества със също така добри механични и физични свойства. За изминалите 23 години компанията е инвестирала 80 млн. лв. в двата си завода в София и Добрич. През 2017 г. ще бъдат инвестирани нови около 1 млн. лв., което допълнително ще разшири производствените възможности на завода в Добрич.

През 2016 г. компанията е произвела общо 165,1 кm³ строителни материали (YTONG и Multipor), което представлява ръст от 12,9% спрямо 2015 г. Постигнат е оборот от 16,64 млн. лева при ръст от 13,8%. Оперативната печалба през миналата година е била 1,03 млн. лева, при ръст от 6,2% спрямо предната година. Това, както и засилващата се тенденция за увеличаване на износа, основно на минералните плочи Multipor, са основание през 2017 г. да бъде планиран обем на произведената продукция 201 km³ или ръст от 21,8%, съответно нарастване на оборота с 18,6%. Тези прогнозни стойности са напълно изпълними, което доказват и постигнатите от началото на годината резултати.

Специално внимание заслужава планираният ръст в производството на плочите Multipor – от 17 km³ през 2016 г. на 36 km³ за тази година, което дава ръст от 114,9%. Това ще бъде постигнато благодарение и на планираната за тази година нова инвестиция от близо 1 млн. лв. в завода в Добрич.

За отбелязване е, че в света има само три завода, които произвеждат тези високотехнологични топлоизолационни плочи на минерална основа. Два от тях се намират в Германия, а третият е в гр. Добрич. Миналата година „Ксела България“ ЕООД отбеляза 10-годишнината на завода си.

През 2016 г. „Ксела България” ЕООД отпразнува 10-годишнината на завода в Добрич и 5-годишно производство на минералните топлоизолационни плочи Multipor

Производството на плочите Multipor у нас започва през 2011 г. като до края на миналата година то е нараснало над 3 пъти. За очакваните темпове за тази година, вече стана дума.

Поради уникалните си качества, съчетаващи механични и физични характеристики – твърдост, здравина, паропропускливост с отлични топлоизолиращи свойства с плочи Multipor вече са топлоизолирани над 4 млн. m² в Германия и други европейски държави. Плочите са абсолютно негорими (клас А1), поради което осигуряват висока пожароустойчивост на сградата. Това прави плочите Multipor идеалният материал за изпълнение не само на вътрешни топлоизолации, където са без конкуренция, но и на външни топлоизолации при саниране на стари сгради и ново строителство.

Комбинацията между плочи Multipor и новия продукт на „Ксела България“ ЕООД – блоковете YTONG THERMO, позволява изграждане на т. нар. пасивна сграда, чието потребление на енергия за отопление е близко до нулата.

Всичко това обяснява изключителния успех и бързо нарастващото търсене на плочите Multipor, които се продават успешно в редица държави от Балканския полуостров, Русия, Украйна, Молдова, Полша, Азърбайджан и други, сред които и по-отдалечените Кипър и Саудитска Арабия. Географското разположение и близостта до Черно море също е предимство за разширяване на териториите, в които се работи с произведените в България плочи Multipor.

„Ксела България“ ЕООД също така продължава разработването на нови продукти, като блокове YTONG с ръкохватки, улесняващи процеса на зидане, на плочи Multipor, предназначени за изпълнение на подпокривни топлоизолации, на различни нови съпътстващи продукти.

Голям потенциал има инициативата „Вашият дом“, чрез която „Ксела България“ предлага напълно завършени в рамките на до 6 месеца, енергоефективни еднофамилни къщи на изгодни, гарантирани в договора цени.

 

Xella Group в световен мащаб

„Ксела България“ ЕООД е част от Xella Group, която е един от големите световни производители на строителни материали. Основите на Xella Group са поставени през далечната 1929 г., когато в Швеция започва производството на автоклавен клетъчен бетон под наименованието YTONG. Това е и първата търговска марка за строителен продукт, регистрирана през 1940 г. През 1943 г. започва производството на голямоформатните строителни панели от клетъчен бетон с марката Hebel, а през 1960 г. е положено началото на производството на блоковете с прецизни размери (YTONG Planblock), което им дава още по-големи предимства в строителната практика.

През 1971 г. започва производството на гипсфазерните плочи Fermacel, основен елемент в системата на сухото строителство, а през 1999 г., основаната още през 1930 г. компания Fels-Werke, излиза на второ място сред производителите на вар в Германия.

Xella Group е създадена през 2002 г., когато концернът Haniel купува Fels-Werke, Hebel и Ytong, и ги обединява в една група. 2005 г. бележи разширяването на дейността на Xella Group в Източна Европа, Китай и Русия. През 2008 г. Xella Group има нов собственик – консорциум между френската PAI Partners и американската Goldman Sachs Capital.

Компанията има 96 завода в 20 държави (в Европа, САЩ, Мексико, Китай и др.), както и търговски дружества в други 30 страни. Предлага широка палитра от продукти в три основни групи – строителни материали, системи за сухо строителство, вар и варови продукти, познати с утвърдените марки:

» YTONG – автоклавен клетъчен бетон

» Multipor – минерални топлоизолационни плочи

» Silka – варопясъчни изделия (тухли и др.)

» Fels – вар и варови продукти

» Hebel – голямоформатни строителни панели от клетъчен бетон

» Fermacell – системи за сухо строителство

» Fermacell Aestuver – пожарозащитни плочи.

През 2016 г. приходите на Xella Group възлизат на 1 326 800 000 евро при оперативна печалба (EBITDA) в размер на 280 млн. евро. 64% от оборота се дължат на производството на строителни материали, а останалата част – на материалите за сухо строителство и производството на вар. 23% от продажбите за реализирани в Централна и Източна Европа, а 29% в страните от Западна Европа извън Германия. Делът на Германия е 46%.

Към момента само 2% се падат на пазарите в Америка и Азия. Това обаче скоро може да се промени след като от април 2017 г. собственик на компанията става мощната американска инвестиционна компания Lone Star Group. Притокът на допълнителни капитали се очаква да засили инвестиционната политика на Xella Group, което допълнително ще укрепи и разшири нейните водещи позиции на световния пазар.

Купувачът е финансов инвеститор и промяната в собствеността не се очаква да окаже влияние върху оперативната дейност на „Ксела България” ЕООД.

„Ръководството на Xella показва високи резултати. Очакваме да работим усилено с мениджмънта и да продължим по-нататъшното развитие на компанията“, е заявил г-н Доналд Куинтин, старши управляващ директор в Lone Star.

 

Бележка на редакцията: Ако пресконференцията се бе състояла половин месец по-късно, след като на 14 юни т.г. в Лондон изгоря като факел 24 етажната жилищна сграда „Гренфел Тауър“, а близо 100 души загинаха, неминуемият журналистически интерес би насочил нейното развитие в по различна посока. Това трагично събитие несъмнено ще изведе на преден план и с още по-голяма тежест изискването за устойчивост на пожар и негоримост на топлоизолационните материали, използвани при саниране, а изискванията при изпълнение на топлоизолацията на сградите неминуемо ще бъдат завишени с оглед на пожаробезопасността.

На тези изисквания, в комбинация с останалите механични и физико-химически качества, напълно негорящите топлоизолационни (клас по реакция на огън A1) минерални плочи Multipor, както и масивните зидове, отговарят най-добре. Иначе казано, при избора на топлоизолационен материал решаваща тежест трябва да има пожаробезопасността.

 

Следва: „Строителни решения с YTONG и Multipor – Думата на експертите

„Ксела България” – успешно развитие и нова инвестиция от 1 млн. лв.
от
кл.думи:
4,4 / 5 звезди
Успешно развитие и нови инвестиция на „Ксела България” Г-н Йенс Тиерфелдер, управител на "Ксела България", един от най-големите производители на строителни материали в България, представя успешното развитие на фирмата през изминалата година, плановете за развитие през настоящата и новата инвестиция в размер на около 1 млн. лева.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото