В категории: 2019, Актуални статии, Брой 5-6/2019, Инструменти, Облицовки и настилки

Още за специализираните инструменти на френската фирма EDMA

При първото представяне на френската фирма EDMA в списанието, специално посочихме, че тя е компания, която се е специализирала и непрестанно се стреми да създава оригинални, често и уникални, повечето професионални, основно ръчни инструменти и приспособления.

В няколко последователни статии разгледахме подбрани модели на инструменти за извършване на обособени видове дейности и специфични операции.

– Инструменти за сухо строителство

– Клещи за пробиване на отвори в профили и изделия от ламарина

– Инструменти за поставяне и закрепване на оградни мрежи

– Приставка за бормашина, която я превръща в отлична ножица за рязане на ламарина.

Завършваме (засега) това най-общо представяне на продуктовия облик на фирмата с още няколко инструмента и приспособления с различни приложения. Общото между тях е, че са оригинални и вършат чудесна работа в това, за което са предназначени.

 

Носач за тежки облицовъчни плочи

Показаният тук инструмент е предназначен за повдигане и пренасяне на големи и тежки каменни, бетонни, дървени и други плочи, използвани за настилане на пътеки, тераси и други места. Той съществено улеснява и прави работата по-безопасна и по-малко натоварваща. Най-малкото не се налага подпъхване на пръстите под плочата за нейното повдигане, несъмнено и носенето е по-удобно.

Инструментът позволява захващане и пренасяне на плочи с широчина между 280 и 665 mm и тегло до 25 kg. Настройването на широчината на захващане се задава лесно и бързо при стъпка от 10 mm (в 20 позиции) на всяко рамо. При издърпване на ръкохватката захващането и задържането на плочата става под действие на нейното тегло. Независимо от широчината на плочата, центърът на тежестта й при симетрично разположени захващащи „лапи“ съвпада с вертикалната осова линия на дръжката. Така висящата във въздуха плоча не се накривява, намалява се опасността да се изплъзне, не се налага прилагане на допълнително усилие за нейното балансиране – все фактори, които допринасят за по-лесно пренасяне.

 

Нож за рязане и изрязване на канали в топлоизолационни плочи

Този много полезен инструмент е предназначен за рязане и изрязване на канали в плочи от практически всички видове топлоизолационни материали – EPS, XPS, каменна и стъклена вата. Издълбаването на канали в плочите се налага при прокарване на тръби за електрически инсталации, при полагане на тръбите при подово водно отопление и др. Инструментът се доставя с два ножа, които се сменят и закрепват бързо и лесно.

Първият представлява комплект от два ножа, чиито предни краища са закривени навътре, един към друг. При издърпване на инструмента двойката ножове изрязва в материала П-образен канал. Той се води на ръка или с помощта на допълнителен водач, който се плъзга по канта на топлоизолационната плоча. Така се издълбават лесно прави канали, успоредни и на желаното разстояние от края на плочата.

Напречното сечение на канала е 35х35 mm. В зависимост от вида на материала рязането се извършва чисто, със сравнително гладки стени и без разрушаване на плочата извън границите на изреза. Спазването на определената от ножовете дълбочина намалява ефекта от образуване на топлинен мост и повишени загуби на топлина поради намалената дебелина на топлоизолацията.

Вторият нож с дължина 140 mm служи за право рязане, за изрязване на канал в топлоизолационния материал или за неговото цялостно прерязване.

Понеже стана дума за рязане на топлоизолационни материали, заслужава внимание и специализирания за същата цел нож на EDMA, предназначен за работа с електрически саблен трион.

 

Комбинирана чертилка

За всеки шлосер чертилката е инструмент от първа необходимост, който при работи с метални изделия замества класическия молив. Класическата чертилка представлява инструмент, който завършва със стоманено острие с добре заострен връх. Чертилката оставя върху метала видима драскотина, примерно за отбелязване на дадено разстояние от канта на детайла. За това обаче е необходим и метър.

Комбинираната чертилка на EDMA съчетава двата инструмента в един. С нея може да се маркират (очертават) точно разстояния от 5 до 100 mm със стъпка от 5 mm. За всяко от тези разстояние инструментът има стъпаловиден изрез, чрез който се опира в канта. Маркирането става като точковидно, чрез леко завъртане на инструмента вляво и вдясно или във вид на линия, когато чертилката се изтегля по продължение на канта.

Удобен за работа инструмент, намалява се вероятността от погрешно отчитане на разстоянието и съответно, погрешно маркиране. Инструментът е изработен от неръждаема стомана.

 

Ъгломер

Поради крайно опростената си конструкция, удобен за държане в джоба, здрав, лесен за употреба и с ниска цена, този ъгломер или по-точно, инструмент за измерване на наклони, е отличен помощник при строително дърводелство, изграждане на дървени конструкции в градината, при строителство и ремонт на покриви и др. – навсякъде, където се налага измерване на наклони при допустима точност ±1˚. Тази стойност е посочена от производителя.

Отчитането на наклона се извършва в градуси или проценти.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Виж още за специализираните инструменти на EDMA:

 

* Ръчни инструменти за работа с оградна мрежа на EDMA;

* Щанцови клещи за пробиване на отвори в ламарина;

* Приставка за рязане на ламарина TURBOSHEAR NIBBLER;

* Инструменти за сухо строителство на френската фирма EDMA

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото