В категории: 2019, Актуални статии, Брой 3-4/2019, Градина, Инструменти

Ръчни инструменти за работа с оградна мрежа на EDMA

 

 

„Ташев – Галвинг” представя: EDMA – френският производител на специализирани инструменти

 

Част II. Инструменти за работа с оградна мрежа

Почти всяко дворно място, градина или друг обособен терен се ограждат с телена мрежа, която обозначава границите на поземления имот и цели да го защити срещу нежелано проникване на някои животни и външни лица. След време проблемът отново става актуален, защото стоманената мрежа, особено ако не е добре защитена чрез поцинковане и/или други антикорозионни и декоративни покрития, корозира и идва време за нейната подмяна. С голи ръце работа не се върши. Необходими са специализирани инструменти, които силно улесняват и облекчават работата, повишават производителността и качеството на работа.

Оградната мрежа се доставя на рула, които се развиват на място, мрежата се изпъва добре и закрепва върху колове. Отделните парчета се свързват здраво едно с друго и се закрепват на няколко места по височина към коловете. Освен това те се закрепват допълнително чрез привързване към добре опъната между коловете дебела носеща тел, най-често в горния и долния край, както и по средата на мрежата. Тези телове се опъват посредством поставени в краищата им опъващи приспособления с винт.

EDMA предлага над 20 специализирани инструмента за изграждане и ремонт на такива огради, както и необходимите за тях специални телове и скоби за свързване.

Тук представяме само няколко от тях.

 

Обтегачи за опъване на оградна мрежа

Този, иначе прост инструмент, много улеснява опъването на оградната мрежа между коловете. При издърпване на мрежата ръката държи несравнимо по-удобната ръкохватка с еластично покритие, вместо телта да се впива болезнено в пръстите. Това позволява прилагане на многократно по-голяма сила на издърпване, респективно по-добро изпъване на мрежата. Освен двете куки, които захващат брънки от мрежата, ръкохватката има и обратно закривена кука, чрез която се захваща за колеца. Това позволява в единия край мрежата да бъде закрепена към колец и след това да се издърпва, опъва и придържа в това положение, докато бъде свързана с тел към следващите колове. За равномерното издърпване и опъване на мрежата по цялата й широчина се препоръчва прокарване през брънките на пръчка от армировъчна стомана, която се издърпва с обтегачите. С два обтегача се постига достатъчно добро и равномерно по височина опъване мрежата и нейното придържане, докато бъде окончателно закрепена към колеца. С две думи, работейки с показаните тук обтегачи, мрежата може да бъде лесно и добре опъната и от сам човек. Обтегачите се предлагат по 2 броя в опаковка.

 

Top Grafer 20/22 – ръчни клещи за закрепване на оградна мрежа

Предназначението на клещите е за здраво захващане на мрежата към добре опънатата между коловете дебела тел. Това придава значително по-голяма устойчивост и здравина на оградата. С тези клещи се извършва и здраво, трудно разрушимо свързване на съседните в оградата платна мрежа. Ценен помощник са и когато се наложи закърпване на срязан от престъпен злосторник отвор в мрежата.

Обичайно тези закрепвания се правят с парчета дебела тел, която първоначално се огъва на ръка, а след това се завива, отново на ръка, с арматурни или други клещи. Работа бавна, уморителна, а и не достатъчно сигурна в сравнение с описания тук метод за механично свързване с метални скоби.

За разлика от други модели на EDMA, клещите Top Grafer 20/22 имат магазин, който побира пачка с 50 скоби. Това много улеснява и ускорява работата. При всяко притискане на ръкохватките, двете срещуположно движещи се челюсти, първо едната, после и другата, обхващат челната скоба от пачката, огъват я двустранно, докато не обвие плътно и здраво притисне свързваните телове – на снимката, брънка от мрежата с носещата тел. Челюстите са странично изместени с около 2 mm една от друга, което осигурява разминаване на краищата на скобата и плътно обхващане на закрепваните телове.

Прищипването става много лесно и бързо, с минимално усили на ръката. Работата върви много бързо, защото след отпускане на раменете, тласкач с пружина избутва пачката със стъпка 2 mm, колкото е дебелината на скобата и клещите са готови за поредното закрепване.

Изключително удобен при работа, високо ефективен инструмент. Като допълнителна функция клещите са двустранно пригодени за рязане на стоманена тел с диаметър до 3 mm.

Магазинът със скоби се закрепва към клещите с винт. Когато те не се използват, той се демонтира, а клещите заемат значително по-малко място при съхраняване.

Тези клещи работят със скоби DELTA 22 и OMEGA 20. Цифрата показва широчината на скобите. Изработени са от алуминий с диаметър 2 mm. Първият модел са оцветени в зелено, вторият – в естествения за алуминия сребрист цвят. Скобите DELTA 22 имат якост на опън 450–600 N/mm², а скобите OMEGA 20 – 450–550 N/mm².

Необходимо е да отбележим, че наред с описания тук модел Top Grafer, EDMA предлага още 10 модела клещи със същото предназначение, 4 от които са без магазин. Поради това се предлага богата гама от подходящи за всеки модел скоби.

 

Приставка за машинно свързване на оградна мрежа Power Graf

За тези, на които е необходимо още по-бързо и неуморяващо закрепване на оградната мрежа, отколкото позволяват ръчните механични клещи Top Grafer, EDMA предлага приставка, която използва силата и енергията на акумулаторна бормашина (винтоверт). Приставката Power Graf представлява задвижван от бормашина вариант на описаните вече клещи. Принципът на притискане и увиване на скобата около свързваните телове е същият. Приставката работи със същите скоби OMEGA 20 и DELTA 22, както и ръчните клещи. Тя има и същия магазин за пачка скоби с капацитет 50 бр.

Приставката се закрепва към бормашината посредством две метални шини, които обхващат двустранно долния край на ръкохватката на бормашината с батерията и се пристягат една към друга с дълъг винт и перчата гайка. Подходящи са бормашините със захранващо напрежение 14,4 V и по-високо, с батерия от вида, показан на снимката.

При натискате на пусковия бутон на бормашината челюстите се затварят, притискат скобата и я свиват. След това се разтварят докрай. Интервалът от време, през който челюстите остават в отворено положение, е удължен така, че работещият да може да спре въртенето на бормашината или, ако работата позволява, да продължи със захващане на следващата скоба без спиране на машината. Усилието, което работещият полага, е да държи и насочва бормашината с приставката. Приставката Power Graf е патентована.

 

Инструмент за връзване с тел Tornado Pro

Телта е универсалното средства за свързване с широк обсег от приложения – било при изграждане и ремонт на огради и други дейности в градината, при различни строителни работи и най-вече при изпълнение на армировка и връзване на армировъчните пръчки, за привързване на чували и за какво ли още не. Класическият ръчен инструмент за работа с тел са армировъчните клещи с които телта се усуква чрез въртене и се прерязва, където трябва. Усукването на телта чрез въртене на ръка е бавен и трудоемък процес. Изисква и майсторлък, защото малко по-силно притискане на раменете ще причини ненавременно прерязване на телта.

EDMA предлага ефективно решение, което много ускорява и улеснява работата. Показаният тук ръчен механичен инструмент работи с фабрично произведена стоманена тел или по-скоро телчета Ø1,1 с дължини от 120 до 200 mm. Краищата им за усукани и завършват с ухо. Предлагат се и поцинковани телчета Ø1,1 х 120 mm. Телчетата се доставят в опаковки по 1000 бр.

Работата с инструмента е проста и лесна. Телчето се огъва така, че да обхване свързваните, примерно, армировъчни пръти. След това с куката на инструмента се захващат двата му края. При издърпване на ръкохватката телта се изпъва и едновременно с това куката се завърта. При едно издърпване тя усуква телчето трикратно. Обикновено са необходими три последователни издърпвания докато телчето пристегне здраво. Въртенето се осъществява благодарение на цилиндрично стоманено стъбло с надлъжен спираловиден профил. В ръкохватката има механизъм, който принуждава стъблото да се върти при изтегляне на ръкохватката. При връщането й напред под действието на пружина, въртеливото движение се изключва.

Работи се изключително бързо и неуморително, няма опасност телчето за бъде прекъснато, което често се случва при невнимателно боравене с арматурните клещи. Твърдостта на телчетата е подбрана така, че щом достигне определена граница на пристягане, се прекъсва в близост до двете уши, без това да отслабва връзката. Усукването на телчето по този начин става много по-лесно и бързо отколкото чрез въртене с клещи.

Tornado Pro е изключително полезен, евтин и широко приложим инструмент.

 

Комбинирани с чук клещи PIC 7

Към групата на инструментите за работа в градината добавяме и този необичаен на вид и с многостранно приложение инструмент, наречен PIC 7. Той е създаден най-вече за опъване и закрепване на бодлива тел към дървени колове. Закрепването на телта се извършва със стоманени скоби (пирони), които обхващат телта и се забиват здраво в кола. За тази цел задната част на инструмента е оформена като чук с насечена повърхност, което ограничава вероятността от отплесване при забиване. Когато се налага изваждане или разхлабване на вече забита скоба, се използва предната, заострена част. Тя се промушва под скобата и подобно на лост с лекота се изважда. Освен това от двете страни на челюстите има оформени изрези, предназначени за рязане на тел, включително когато е двойно усукана, каквато е бодливата тел за огради.

Инструментът изпълнява чудесно и функциите на клещи с три обособени области за захващане, пристягане, издърпване и изпъване, за разделяне на усуканите телове и свързването им чрез усукване.

Дължината на инструмента е 270 mm, а теглото му – 680 g. Раменете му са покрити с удобна за държане еластична материя.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг” ООД.

Виж още за специализираните инструменти на EDMA:

 

* Щанцови клещи за пробиване на отвори в ламарина;

* Приставка за рязане на ламарина TURBOSHEAR NIBBLER;

* Още за специализираните инструменти на френската фирма EDMA;

* Инструменти за сухо строителство на френската фирма EDMA

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото