В категории: 2019, Актуални статии, Брой 5-6/2019, Инструменти, Металообработване, Ремонти, Хидроизолация

Приставка за рязане на ламарина TURBOSHEAR NIBBLER

С приставката TURBOSHEAR NIBBLER акумулаторната бормашина се превръща лесно и бързо в отлична ножица за ламарина. Съща така успешно тази приставка може да работи и с бормашина с мрежово захранване.

За разлика от останалите инструменти на EDMA, за които е посочено, че са произведени във Франция, тази приставка е производство на американската фирма Malco Products, SBC.

Тя е основана през 1950 г. Специализирана е основно в производството на професионални ръчни инструменти и приспособления, предназначени за работа с ламарина. Характерно за компанията е силно развитото производството на приставки за електрически и пневматични бормашини, които ги превръщат ножици за рязане на ламарина.

Нейните продукти намират широко приложение за изграждане на промишлени, големи сградни климатични инсталации и вентилационни системи, при изпълнение на покриви и други конструкции с ламарина, на многослойни панели, двустранно покрити с профилни листове ламарина и пълнеж от топлоизолираща втвърдена пяна, и др.

Към момента Malco Products, SBC предлага 10 модела на приставки задвижвани от бормашина, предназначени за рязане на ламарина и други неметални листови материали.

Последна новост сред тях е моделът, който EDMA предлага на пазара под наименованието TURBOSHEAR NIBBLER. Той, както и предлаганият с марката Malco TSMD Double-Cut TurboShear, са патентовани.

Както подсказва наименованието, приставката е ножица за бързо рязане на ламарина. Тя е способна да реже листове от мека стомана (max 75 Rockwell) с дебелина до 1,3 mm. За разлика от обичайните ножици за ламарина с двойка режещи челюсти, тази ножица е „двойно режеща“. Вместо две, ножицата има три челюсти с режещи ръбове – средната е подвижна и двустранно заточена. Другите две са неподвижни и са заточени едностранно. С две двойки режещи ръбове ножицата прави едновременно два успоредни среза на разстояние 4,8 mm един от друг. Изрязаната тясна лента ламарина се навива спираловидно встрани от ножицата и поради това не пречи на работата.

При този начин на рязане се избягва обичайното при обикновените ножици задиране на челюстите в разделените при рязането краища, което особено силно затруднява криволинейното рязане. Поради това при тази ножица не се налага единият край на ламарината да се повдига и огъва, за да се освободи място за придвижване на челюстите напред.

Ножицата TURBOSHEAR NIBBLER реже, като оставя след себе си чисти, равни кантове от двете страни на среза. Ламарината може да се реже, започвайки и от двата края, което понякога се прави, примерно, за получаване на чисто отрязани челни ръбове.

Съществено предимство на приставката е, че позволява рязане не само на прави листове ламарина, но и на огънати под ъгъл 90˚ – листове за покривни обшивки и полички, въздуховоди с правоъгълно напречно сечение и др. Ножицата преминава през свивките безпроблемно. Прерязва и местата на фалцови съединения, стига общата им дебелина да не надхвърля посочената вече стойност 1,3 mm.

Пролука между двете парчета ламарина позволява прекъсване на работата на произволно място и съвсем лесно изваждане на ножицата, както и продължаване на рязането от същото място, откъм насрещния край или от друго място. Когато се налага, рязането може да започне и от произволно място в листа, стига предварително да бъде изрязан отвор с диаметър 30 mm. Върховете на челюстите се промушват през него, колкото подвижната челюст да „захапе“ ламарината.

Приставката TURBOSHEAR NIBBLER е създадена основно за праволинейно рязане. Нещо, с което се справя отлично и при висока скорост. При необходимост тя се справя лесно и с рязане по крива линия, включително при малък радиус на кривината. За това способства добрата повратливост на ножицата по време на рязане.

Допълнително удобство дава възможността приставката да се монтира в завъртяно, най-удобно за работа положение спрямо бормашината.

Изработените от специална режеща инструментална стомана, подходящо закалени и заточени режещи челюсти, са способни да срежат до около 620 m ламарина с дебелина 0,61 mm. Смяната на комплекта челюсти се извършва лесно и бързо, включително и на работното място, примерно на покрива, когато това се налага. Не случайно в закрепващите приставката рамене има гнездо за ключ с външен шестостен.

По паспортни данни приставката TURBOSHEAR NIBBLER се задвижва от акумулаторна бормашина с минимално напрежение 14,4 V, минимален въртящ момент 40 Nm и честота на въртене в диапазона 900–2900 min¯¹. Тя работи както с бормашини с челюстен патронник, така и с бормашини без патронник, с шестостен отвор (1/4“) в шпиндела за захващане на работния инструмент. Същата е големината на задвижващия приставката вал.

Ние я изпробвахме с по-малки бормашини – Bosch GSR 10,8-2-Li и година по-младият модел GSR 10,8-2-Li Professional (и двете с напрежение 10,8 V, въртящ момент max 30 Nm) с бързопритягащ челюстен патронник. Приставката се монтира много лесно, приляга отлично към тялото на бормашините и работи добре. Предпазителят, предвиден да покрива патронника, е от еластичен прозрачен материал и не пречи при работа.

Приставката се използва за бързо, лесно и качествено рязане на ламарина при всякакви тенекеджийски дейности. Тя е отличен инструмент за покривно тенекеджийство, защото дебелината на поцинкованата ламарина, използвана за покривни обшивки и покрития, обикновено е 0,5–0,8 mm.

В заключение бихме казали, че покупката на приставката TURBOSHEAR NIBBLER е технически издържано и финансово изгодно решение, особено, ако не се налага нейното използване при пълно натоварване в рамките на работния ден. Сравнена със специализирана професионална акумулаторни ножица за ламарина, пригодена за същата максимална дебелина на рязане, 1,3 mm, цената й е около 50–60% по-ниска. А щом потрябва, буквално за няколко секунди, приставката се демонтира и бормашината може да се използва по предназначението си.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Виж още за специализираните инструменти на EDMA:

 

* Ръчни инструменти за работа с оградна мрежа на EDMA;

* Щанцови клещи за пробиване на отвори в ламарина;

* Още за специализираните инструменти на френската фирма EDMA;

* Инструменти за сухо строителство на френската фирма EDMA

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото