В категории: 2019, Актуални статии, Брой 5-6/2019, Инструменти, Металообработване

Щанцови клещи за пробиване на отвори в ламарина

Представените в статията клещи са производство на френската фирма EDMA.

 

Щанцови клещи Interperfor за пробиване на продълговати отвори

Клещите са предназначени за бързо, лесно, точно и с чист кант изрязване с щанца на отвори в стоманена ламарина, включително с цинково или друго защитно покритие, при дебелина до 0,8 mm. Отворите са продълговати с размери 3,5 х 15 mm. Важно е да се отбележи, че при този метод на пробиване ламарината не се деформира. При пробиване на отвори в листове от пластмаси, допустимата дебелина на материала е 1 mm. Клещите имат подвижна опора, която може да се регулира и застопорява така, че отворите да се намират на разстояние от 9 до 21 mm от края на листа. Това позволява пробиване на редица от отвори, лежащи на една линия.

Клещите се използват най-често при направа на защитни и други обшивки (облицовки) с различни видове ламарина, включително с декоративно покритие. Продълговатата форма на отворите позволява лесно компенсиране на неточности при съединяване на листове или краища при странично разместени насрещни отвори.

 

Щанцови клещи Polyperfor за пробиване на кръгли отвори

Клещите се използват за пробиване на отвори с диаметри 3,3; 4,1; 4,9 и 6,2 mm. За всяка големина на отвора поасонът и матрицата се сменяват с необходимия размер. Благодарение на лостовата система за задвижване на поасона, той упражнява сила на натиск върху материала до 740 kg.

Клещите са подходящи за пробиване на ламарина от обикновена и неръждаема стомана, алуминий, цветни метали и др. В таблицата са показани максималните дебелини на материала в зависимост от диаметъра на отворите.

Клещите имат подвижна опора, чието местоположение се фиксира с винт. Чрез нея разстоянието на отвора (отворите), измерено от края на ламарината, може да се настройва в диапазона 8–47 mm. Разстоянията са до центъра на отворите. Върху главата на инструмента е разграфена мерна линия със стъпка 5 mm, която започва от осовата линия на поасона, респективно на отвора. Маркер, отбелязващ осовата линия, има и върху челото на клещите. Това улеснява задаването на отстоянието на отворите и повишава точността при пробиване. Клещите Polyperfor позволяват лесно, бързо и най-вече точно пробиване на редица от отвори, чиито центрове лежат на една права.

Този професионален инструмент има индустриално приложение при монтиране и обслужване на промишлени инсталации с използване на елементи от ламарина, за тенекеджийски работи при изграждане и поддържане на покривни конструкции, окачени тавани и конструкции носещи инсталации, всевъзможни дейности и конструкции с ламарина, изработване и ремонт на каросерии, занитване на изделия от ламарина, работа с гьон, дебела кожа и други материали.

Така например отворите с диаметър 4,1 mm са съобразени с диаметъра на стоманени окачвачи за закрепване на окачени тавани и други висящи конструкции. Отворите с диаметър 4,9 и 6,2 mm са подходящи за преминаване на стоманени шпилки M4, M5 евентуално M6 (пръчки с резба по цялата си дължина).

Максималната дебелина на материала, който може да се пробива е 8 mm. Теглото на клещите е 740 g.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг” ООД.

Виж още за специализираните инструменти на EDMA:

 

* Ръчни инструменти за работа с оградна мрежа на EDMA;

* Приставка за рязане на ламарина TURBOSHEAR NIBBLER;

* Още за специализираните инструменти на френската фирма EDMA;

* Инструменти за сухо строителство на френската фирма EDMA

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото