В категории: 2019, Актуални статии, Брой 1-2/2019, Инструменти, Представяме ви, Ремонти, Сухо строителство

Инструменти за сухо строителство на френската фирма EDMA

 

Френската фирма EDMA привлече вниманието ни за пръв път по време на партньорската среща на „Ташев-Галвинг“ ООД – „Есен 2018“, която се проведе в новооткритата просторна складова база с изложбен, демонстрационен и търговски център в Ямбол. Наличието на обширен изложбен център позволи на организаторите да изложат значително повече и по-разнообразни машини и инструменти, включително на фирми, които обичайно остават в сянката на могъщите световни корпорации. Експозицията на EDMA веднага привлече внимание, защото съдържаше редица непознати, поне за нас, навярно и за масовия български пазар, тясно специализирани ръчни инструменти. Срещата ни с тях бе вълнуващо откритие, а след като можахме да ги опознаем и отблизо в редакционната работилница, с ентусиазъм представяме част от тях и споделяме впечатленията си с читателите на списанието.

EDMA е френска фирма с традиции – основана е от Пиер Грехал през 1937 г. като еднолична фирма. Първият й по-сериозен успех на пазара на професионални инструменти е пускането през 1950 г. на първите шест модела на реномираните професионални щанцови ножици за рязане на тънка ламарина. Те се справят там, където обикновените ножици за ламарина не успяват.

Фирмата е специализирана в производството на специализирани професионални механични ръчни инструменти в следните области:

– Сухо строителство

– Зидарски дейности и подземно строителство

– Изпълнение на фасадни топлоизолации

– Тенекеджийски покривни дейности

– Полагане на ламинатни подови покрития

– Изпълнение на дървени тераси

– Изграждане на огради от мрежа

– Изпълнение на огради и строителство в градината.

Продуктовата гама EDMA включва над 500 артикула. С помощта на специалистите на „Ташев-Галвинг“ ООД подбрахме някои от най-открояващите се и предизвикващи, според нас, най-голям интерес за българския пазар.

 

Сухо строителство

Инструмент за закрепване на ъглови профили

Металните (най-често алуминиеви) ъглови профили се използват за подсилване, оформяне и предпазване на изпъкнали ъгли, образувани между две стени при различни видове мазилки, гипсови шпакловки и сухо строителство с плочи от гипскартон или гипсфазер. При сухото строителство и особено, когато се работи с плочи от гипскартон, поставянето на метални профили по продължение на ръбовете е още по-задължително за тяхната защита. Перфорираните им рамене се покриват от шпакловката, която ги захваща здраво към обшивката от плочи. Повечето от профилите имат заоблен ръб, който оформя и ръба на стената. Така той се получава прав и гладък, естетически издържан. Алуминиевият профил осигурява устойчивост и предпазва ръба от нащърбване при неособено силен удар. Освен това металният профил служи за водач, поради което шпакловката се прави значително по-лесно и качествено.

Това, което бави работата, е първоначалното закрепване на профила върху ръба. Той трябва да лежи плътно и да не се размества при полагане на шпакловката, докато тя се втвърди. За целта се използват различни средства за предварително механично фиксиране – примерно с пирончета, които след втвърдяване на шпакловката трябва да се извадят, за да не ръждясат и ръждата да избие след време. Общо взето фиксирането на профилите е бавеща, досадна и не винаги успешно извършена операция.

Този проблем се решава с показания тук инструмент. С него профилът се закрепва бързо, лесно и сигурно продължение на ръба на обшивката. Използването му е илюстрирано на снимките. Инструментът се държи с ръка и с него металният профил се притиска, докато прилегне плътно върху двете съседни плочи, образуващи ъгъла. При умерено силен удар на чука върху задния край на подвижния ударник, двете срещуположно разположени остриета се завъртат към обшивката и прерязват ивици с широчина около 5 mm по периферията на профила. Краищата им се впиват в сравнително меката гипскартонена плоча. Така буквално за минута и неколкократно повтаряне на операцията, профилът е здраво закрепен и шпакловането може да започне.

При профили с мрежести рамене закрепването се извършва по същия начин, като подвижните рамене пробиват мрежата и набиват разкъсаните краища в плочите.

След износване раменете подлежат на подмяна. Същото се отнася и за пластмасовата капа на ударника. Те се продават отделно като консуматив.

За качеството на тези и на останалите специализирани клещи и ножици на EDMA говори и надписът SUPERPRO SERIE, който те носят.

 

Клещи Duo Profil за съединяване на метални профили

Носещата конструкция, примерно на леките преградни стени на Knauf, се изгражда с метални профили от поцинкована стоманена ламарина с дебелина 0,56–0,64 mm. Профилите се режат само с ножица за ламарина. При рязане с ъглошлайфмашина тънката ламарина се нагрява до червено, при което антикорозионното покритие прегаря. Профилите се захващат един към друг лесно, бързо и сигурно, като на мястото на съединяването стените им се пробиват и прищипват едновременно със специални щанцови клещи.

Показаните тук клещи Duo Profil са специализиран инструмент за надлъжно съединяване на вертикални носещи профили CW по широката им част (гръб с гръб). Това се прави за допълнително увеличаване на носещата им способност, по-висока устойчивост на изкълчване при по-високи над 2,5 m преградни стени.

Клещите са също така подходящи за съединяване под прав ъгъл на вертикални CW профили с хоризонтални UW профили, стига широчината на последните да е по-голяма от 90 mm. Това е необходимо, за да има място за едната челюст на клещите.

Клещите имат механизъм, чието задействане позволява на раменете, респективно, двете челюсти, да се раздалечават и завъртат под ъгъл >90˚ една спрямо друга. Това е необходимо, за да може да обхванат съединяваните профили и да застанат една срещу друга в положение за пробиване и свързване.

Щанцата с форма на равнобедрен триъгълник и назъбени бедра, която пробива и свързва профилите, е патентована. Раменете на клещите завършват с удобни за държане и щадящи дланите еластични ръкохватки.

Върху клещите открихме здраво прилепнала стоманена пластина. Оказа се, че това е изключително силен магнит. Използва се за придържане на долепените един до друг профили, докато бъдат съединени чрез прищипване с клещите.

 

Ножица Multi Coup за рязане под ъгъл

Тази ножица е създадена, за да улеснява в максимална степен рязането под точно определен ъгъл на различни материали, най-вече пластмасови профили и декоративни лайстни, каквито масово се използват при стенните и други облицовки с плочки, на гумени уплътнители за прозорци, врати, при сухото строителство и други подобни меки, позволяващи рязане с макетен нож материали. Рязането се извършва със сменяемо стоманено ножче с трапецовидна форма, закрепено с винт към долната челюст. Долната челюст има опора, върху която острието на ножа срязва изцяло материала. Тя е закрепена към челюстта с винт и гайка, което позволява нейната подмяна при износване. Опората е двустранно разширена, за да осигурява по-голяма площ на рязания детайл. Има листовидна форма с два повдигнати канта в задния край. Предназначението им е да осигуряват стабилна опора на детайла при рязане под ъгъл 45˚. Основата е трайно разграфена при отливането, което помага при рязане под прав ъгъл, под ъгъл 15˚ и 30˚. Максималната дължина при еднократно срязване е 60 mm.

Ножицата реже многократно по-бързо, лесно, точно и с чист срез в сравнение с ситнозъбест трион (най-често пасвател) и кутия или друго приспособление за водене на триона при рязане под ъгъл. Освен това, рязането с трионче, оставя грапави ръбове, които трябва допълнително да се почистват и изглаждат.

 

Повдигач на облицовъчни плочи и врати Footplac

Прост, ефективен и изключително полезен инструмент, крайно необходим при повдигане и наместване на облицовъчни плочи, на врати и др. Всеки, който е намествал врата, особено ако е тежка, докато влезнат пантите една в друга, знае колко е необходим и полезен такъв инструмент. Когато става дума за повдигане и наместване на множество тежки облицовъчни плочи от гипскартон или гипсфазер, преди да бъдат закрепени с винтове към носещата конструкция от метални профили, инструментът вече става безценен.

Подхващащият плочата ъглов профил е дълъг 14 cm, което позволява по-лесно балансиране на центъра на тежестта й. Максималната височина на повдигане е 6 cm. Повдигането става чрез натискане на повдигача с крак, като е предвидено достатъчно място и за високи, със защитно бомбе, обувки.

 

Носачи Duoplac за облицовъчни и мебелни плочи

Пренасянето на облицовъчни плочи от гипскартон, гипсфазер или на циментова основа, на плочи от дървесни материали – ПДЧ, MDF, дебел шперплат и др. е трудна задача, особено когато са с по-големи размери. Дори и когато носещите са двама, трудността идва не толкова от тежестта на плочата, колкото от неудобството да бъда хваната и удържана откъм страничните й къси кантове. Да се придържа откъм долния край също не е добро решение, защото плочата се удържа трудно в изправено положение. Повдигната при носене на височина 60–70 сm от пода, трудно преминава през отвори за врати.

Носачите се предлагат в комплект от 2 бр. Изработени са от стомана с диаметър 15 mm. Трите им рога са покрити здрава еластична материя. От една страна това улеснява задържането на захванатата плоча, от друга – прави носенето по-удобно и не така силно натоварващо ръката.

При леко издърпване нагоре носачът се завърта около средния си рог и долният се притиска към плочата. При повдигане двата я притискат двустранно – колкото тежестта е по-голяма, толкова силата на притискане е по-голяма и задържането е по-здраво. В зависимост от теглото на плочите, носачите позволяват едновременно пренасяне на до 2 плочи.

 

Двуколка за плочи

С цел улесняване на работата и намаляване на физическото натоварване на работниците, конструкторите на EDMA са създали оригинална двуколесна количка за превозване на плочи. Тя позволява на сам човек да превозва едновременно до 2 плочи. Кантовете на плочите лягат на достатъчно дълга опорна площ, което ги предпазва от механично увреждане. Конструкцията на количката е изцяло метална, което я прави здрава и дълготрайна. Ръкохватката е покрита с пореста еластична гума. Много съществено предимство на количката е, че тя заема минимално място, поради което е удобна за съхраняване.

 

За допълнителна информация и покупки на продуктите на Edma посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Виж още за специализираните инструменти на EDMA:

 

* Ръчни инструменти за работа с оградна мрежа на EDMA;

* Щанцови клещи за пробиване на отвори в ламарина;

* Приставка за рязане на ламарина TURBOSHEAR NIBBLER;

* Още за специализираните инструменти на френската фирма EDMA;

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото