В категории: 2020, Актуални статии, Брой 3-4/2020

Акумулаторни ножици STIHL за оформяне на висок жив плет

С настъпването на пролетта, сред многобройните коя от коя по-важни задачи в градината, които не търпят отлагане, е и резитбата – оформянето на живия плет. За тази трудоемка дейност STIHL предлага три групи ножици за жив плет – задвижвани с бензинов двигател, електрически, работещи с ток от електрическата мрежа и акумулаторно захранвани инструменти. В тази статия разглеждаме специалните ножици, предназначени за обрязване на високи и широки плетове, без да се налага работещият да се отделя от земята. В българоезичната документация на STIHL тази подгрупа инструменти са наречени „уреди за жив плет”. При този вид ножици режещият апарат (гарнитура) и двигателят се намират на разстояние един от друг, като са свързани посредством тръба с постоянна или променлива дължина. Правим това уточнение, защото, особено в домашната градина, намират масово приложение друг вид ножици за храсти, при които режещият апарат е монтиран непосредствено към двигателя. Тези ножици са подходящи за поддържане на нисък жив плет, горе-долу до равнището на гърдите от стъпил на земята човек. От серията акумулаторни ножици на STIHL ще споменем още STIHL HSA 45 с вградена батерия, както и моделите HSA 56 и HSA 66. За тези, които са се посветили на изкуството за художествено оформяне на единични храсти, STIHL предлага ножицата HSA 26.

Към момента в сектора на акумулаторно захранваните ножици за поддържане на висок жив плет на нашия пазар се предлагат три изпитани и многократно доказали качествата си модели. Всички те се захранват с акумулаторни батерии с изходящо напрежение 36 V.

Първият STIHL HLA 56 принадлежи към системата AK, носеща наименованието на семейството акумулаторни батерии, с които работят тези машини. Инструментите от тази серия са специално разработени за работа в домашната градина за средни до големи площи. Отговарят на изискванията и на най-претенциозните домашни градинари, способни са да извършват и дейности, близки до професионалното градинарство. Машините от тази система са съобразени както с вида, натоварването и продължителността на работа, характерни за домашната градина, така и с физическите възможности на градинаря любител. Защото работата в градината цели преди всичко да носи удоволствие и отдих, а не преумора. Акумулаторните електроинструменти от системата AK са достатъчно мощни за това си приложение, а батериите, с които работят, им осигуряват достатъчно „работно време” с едно зареждане. Същевременно те са олекотени и удобни за работа. Подходящи са за хора, за които физическият труд не е професия.

Останалите два модела акумулаторни ножици – HLA 65 и HLA 85, принадлежат към системата AP. Съответно, те работят със семейството литиево-йонни батерии STIHL AP. При необходимост от значително по-продължителна работа без прекъсване за зареждане на батерията, тези ножици може да бъдат захранвани и с пригодени за носене на гръб батерии с голям капацитет STIHL AR.

Машините от серия AP позволяват пълноценна професионална градинарска работа. Всяка от тях отговаря на изискванията за мощност, продължителност на работа и издръжливост при високи натоварвания, характерни за професионални дейности. Тези акумулаторни инструменти са все по-предпочитани и все по-успешно заместват класическите си събратя с бензинов двигател. Причината за това е добре и отдавна известна – електрическите работят много по-тихо и не отделят вредни газове. Дори и само това, в редица случаи е решаващо предимство в населени райони, където работата с шумна бензинова машина е недопустима. Акумулаторното захранване пък осигурява автономна работа. Знайно е, че с това предимствата на електрическите машини с акумулаторно захранване не се изчерпват.

От казаното дотук става ясно, че асортиментът от акумулаторно захранвани ножици за жив плет, които „Андреас Штил“ ЕООД е подбрала съобразно изискванията на българския пазар, предлага модели, предназначени както за напреднали любители градинари, така и за професионална поддръжка на обществени и частни паркове и градини. За улеснение на читателя в таблична форма са представени основните, определящи избора на машината, технически данни.

 

STIHL HLA 56

Както вече стана дума, това е подходящата машина за поддържане на висок и широк жив плет в домашната градина. Позволява работа от стъпил на земята човек, без да се налага използването на затрудняващи, а понякога и застрашаващи здравето стълби или скеле за работа на високо.

Режещият апарат на ножицата е с дължина 45 cm, колкото е и широчината на рязане с едно преминаване. Той се състои от два режещи гребена с двустранно разположени режещи зъби. Плътно притиснати един към друг, те се движат в противоположни посоки. Зъбите са едностранно заточени. Разстоянието между всяка съседна двойка зъби е 30 mm. Зъбите на единия гребен имат класическата за този вид инструменти трапецовидна форма. Зъбите на другия гребен са с капковидно закръглени върхове, чието предназначение е да прихващат и придърпват клоните, с което се осигурява максимална сила на рязане

Максималната дебелина на клонките, които ножицата може да реже, е 12 mm. Понеже натоварването на машината е променливо – зависи от дебелината на клонките и твърдостта на рязаната дървесина, ножицата има електронна система за управление на електродвигателя, която поддържа честотата на движение на гребените постоянна и независима от моментното натоварване.

Режещият апарат има механизъм, който превръща въртеливото движение на вала от двигателя във възвратно-постъпателно движение на двата режещи гребена. Той е монтиран към края на тръбата посредством шарнирна връзка. Благодарение на това режещият апарат може да се наклонява в границите от –45° (посока нагоре) до +90° (надолу), както и да се фиксира в 7 положения. Когато се работи в близост до земята, наклонът се задава така, че режещият апарат да приляга в равнината на обрязване – вертикална или хоризонтална. При работа на нивото и над главата режещият апарат трябва да приляга в средната и горната част на плета. Чрез завъртане на ъгъл, близък +90°, се обрязва хоризонтално горната страна на плета. Наклонът се регулира и според отдалечеността на работещия от живия плет, неговия ръст, при обрязване на съвсем нисък плет и т.н.

В изправено положение на режещия апарат дължината на ножицата достига 210 cm. Това позволява да се обрязва плет с височина надхвърляща 4 m, без човек да отделя крака от земята. При необходимост тръбата на машината може да се удължи с още 50 cm чрез наставяне на допълнителна тръба, която се предлага отделно. За транспортиране или продължително съхраняване, тръбата се разделя на две части, при което общата дължина на инструмента става 115 cm.

Значителен принос за удобната и минимално уморяваща работа имат също ниското тегло на ножицата – 3,8 kg (без батерията) и добре балансираната й маса. Кръгообразно оформената предна ръкохватка също улеснява държането на машината при различни пространствени положения на работа.

Тази, както и останалите описани тук машини, се продават без батерия и зарядно устройство за нея.

Ножицата STIHL HLA 56 може да работи с всяка от трите батерии от системата AK – AK 10, AK 20 и AK 30. Изборът на батерията зависи основно от продължителността на работа, която е способна да осигури с едно зареждане. Всяка от батериите осигурява следната максимална продължителност на работа:

– AK 10 – до 50 min

– AK 20 – до 100 min

– AK 30 – до 120 min.

 

STIHL HLA 65

С тази ножица за жив плет навлизаме в света на професионалните ръчни инструменти на STIHL. Тя е създадена за поддържане на високи, широки и с голяма обща дължина живи плетове. Това изисква продължителна работа с машина, позволяваща производителна, удобна и минимално уморяваща работа от стъпил на земята човек. Този модел позволява обрязване на плета във вертикална посока по цялата му височина – от непосредствена близост до земята до максимална височина – около 3 m, която режещият агрегат може да достигне при държане на ножицата с изпъната ръка. Както и предния модел, ножицата може да подрязва хоризонтално горния край на плета.

Подобно на предния модел, и тук режещият апарат може да се завърта спрямо тръбата в обхвата от –45° до +70° (надолу), като има 6 позиции, в които може да бъде застопорен. Така положението му се настройва за най-удобно и качествено обрязване на различни по височина плетове.

Дължината на ножицата е 205 cm. За по-удобно транспортиране и улеснено съхраняване режещият апарат се сгъва успоредно на тръбата. В това положение машината има дължина 125 cm. Производителят е предвидил микропревключвател, който не позволява включване на електродвигателя, когато режещият апарат се намира в сгънато положение.

Режещата гарнитура позволява рязане на широчина 50 cm. Тя е съставена от два гребена с двустранно разположени режещи зъби. Плътно притиснати един към друг, те се движат в противоположни посоки. Зъбите им са двустранно заточени и шлифовани, което позволява да режат перфектно и в двете посоки на движение. Благодарение на мощния безчетков електродвигател, оптимално подбраната геометрия на режещите зъби и прецизното им заточване, ножицата с лекота се справя с рязане на клонки с диаметър до 26 mm. За професионалиста това означава, че STIHL HLA 65 е в състояние да се справя както при началното обрязване на храстите, така и за обновяване на занемарени и неподдържани стари плетове.

Тук е мястото да обърнем внимание, че ножицата се задвижва от безчетков електродвигател, което е най-доброто техническо решение към момента, особено за акумулаторно захранвани инструменти. Този вид двигатели имат по-висок к.п.д., поради което изразходват по-пестеливо акумулираната в батерията енергия, а времето за работа с едно зареждане, нараства. Както още е добре известно, липсата на колектор и износващи се четки практически елиминира необходимостта от редовното сервизно обслужване на двигателя, а неговата дълготрайност се увеличава около два пъти.

Честотата на движение на гребените e 3000 min¯¹. Двигателят има система за електронно управление, която поддържа тази честота постоянна, независимо от моментното натоварване на машината. Резултатът от това е поддържане на висока производителност на работата при добро качество, чисто и гладко прерязване на клонките.

За всеки професионален акумулаторен инструмент продължителността на работа, обичайно в рамките на работния ден, е от първостепенно значение. Поради това професионалните електроинструменти на STIHL принадлежат към системата AP и съответно могат да работят с акумулаторните батерии: AP 80, AP 100, AP 200, AP 300 и AP 300 S.

При необходимост от още по-голяма продължителност на работа без прекъсване за зареждане на батерията, STIHL произвежда и мощни, пригодени за носене в раничка на гръб батерии, от които у нас се предлагат моделите AR 2000 L и AR 3000 L.

Батериите AK и AP може да се зареждат със стандартното зарядно устройство AL 101. Бързо зарядните устройства AL 300 и AL 500 са подходящи за зареждане и на трите вида батерии – AK, AP и AR.

Батерията се подбира според модела на машината и продължителността на работа.

Като оптимално решение за ножицата HLA 65 производителят препоръчва батерията AP 200. С нея ножицата може да работи сумарно в продължение на 144 min. Със стандартното зарядно устройство AL 101 тази батерия се зарежда напълно за 200 min. При използване на бързо зарядно устройство AL 300, времето за зареждане на тази батерия се скъсява до 55 min.

За улесняване избора на батерия ще добавим още, че с батерия AP 300 ножицата може да работи в продължение на 180 min. Ако и това е недостатъчно, решението е батерия AR 2000 L, която осигурява продължителност на работа 715 min. Това вече надхвърля значително рамките на работния ден.

Ножицата за жив плет HLA 65 тежи само 3,5 kg без батерия. Тя е с добре балансиран център на тежестта. Всичко това силно намалява натоварването на ръцете, което е от съществена важност при продължителна работа. Въпреки това, тази и следващата ножица (HLA 85) са пригодени за окачване на презраменен ремък или самар, обхващащ едното или двете рамена. Това допълнително разтоварва ръцете, когато машината не работи.

Батерия AP 200 тежи 1,3 kg. С оглед на максималното разтоварване на работещия STIHL предлага и специална чантичка за носене на батерията, окачена на колана. Батерията се свързва с машината чрез кабел с дължина 120 cm. В него има вградена електронна защита, която прекъсва захранването при претоварване на двигателя.

 

STIHL HLA 85

Този модел заема челното място в професионалната система STIHL AP ножици за жив плет. Най-същественото отличие между този и вече разгледания модел HLA 65 е телескопичната конструкция на тръбата, която свързва двигателя с режещия апарат. В прибрано положение на тръбата ножицата има обща дължина 260 cm. При пълно изтеглено дължината й достига 330 cm, което надвишава със 125 cm дължината на модела HLA 65. При сгънат паралелно на тръбата режещ апарат, общата дължина ножицата е 180 cm. Това позволява безпроблемното й транспортиране дори и в купето на лек автомобил.

Казаното за режещия апарат на модела HLA 65 важи напълно и за HLA 85. Дължината му е 500 mm, може да се завърта и фиксира стъпаловидно в обхвата от –45° до +70°. Разстоянието между зъбите на режещите гребени е 33 mm, честотата на движение на зъбите се управлява безстепенно до максималната 3000 min¯¹. Максималната дебелина на клонките, които ножицата е способна да реже, е 26 mm.

Ножицата HLA 85 също има безчетков електродвигател. Като оптимална за нея се препоръчва акумулаторната батерия AP 300. Тя осигурява 180 min максимална продължителност на работа с едно зареждане. С бързозарядното устройство AL 300 батерията се зарежда напълно за 60 min. Всичко казано за възможността на модела HLA 65 да работи с останалите батерии от системата AP, както и от системата AR, важи и за този модел.

Теглото на STIHL HLA 85 е 4,4 kg (без батерия). Батерията AP 300 тежи 1,7 kg. Вече стана дума, че тя може да се носи в калъф, окачен на колана, за да не се натоварват допълнително ръцете. Машината е пригодена и за окачване на презраменен ремък (самар).

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил” ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2020, Актуални статии, Брой 3-4/2020

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото