В категории: 2022, Актуални статии, Брой 9-10/2022, Представяме ви

Пет успешни години за Metabo в България

Д-р инж. Лъчезар Нешев, продуктов мениджър за Metabo в „Евромастер Импорт Експорт“

Реномираната немска марка за професионални електроинструменти Metabo е добре позната, високо ценена и на българския пазар. На него тя стъпва през 1993 г. От края на 2016 г. единствен и изключителен представител на Metabo за България е фирма „Евромастер Импорт Експорт“ ООД. За първи път това партньорство бе широко обявено и представено пред партньорите на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД по време на честването на 25-годишнината на компанията  от д-р инж. Лъчезар Нешев, продуктов мениджър за Metabo. Неговото име е много добре познато в бранша, защото той работи за налагане на тази марка от стъпването й на българския пазар.

На него се падна честта да представи развитието на марката и присъствието й на нашия пазар през последните пет години и по време на честването на 30-годишнината на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД на 18 юни 2022 г.

Марката Metabo е добре позната и на читателите на „Направи сам“ от досега публикуваните на страниците му статии, 98 от които са достъпни и на сайта на списанието.

Д-р инж. Нешев започна своята презентация с кратък преглед на историята на компанията и марката. Началото й води към далечната 1923 г., когато Албрехт Шнитцлер създава първата ръчна механична бормашина (на немски Metallbohrdreher). От първите срички на тази сложна съставна дума произлиза и наименованието на марката – Metabo.

Д-р Нешев се пошегува, че Metabo са не само създатели на първата ръчна (механична) бормашина, която не се нуждае от електрически кабел. 62-години по-късно, след 1985 г., марката се утвърждава и като лидер в производството на акумулаторни електроинструменти. С две думи, Metabo има голям принос в освобождаването на този най-разпространен електроинструмент и неговите побратими от зависимостта, която им налага захранващия ги кабел.

 

Ето някои от ключовите етапи в развитието на компанията.

1934. Създадена е първата, станала легендарна електрическа ръчна бормашина Metabo със следните технически параметри: мощност 120 W, честота на въртене 1200 min¯¹, максимален диаметър на пробиване – 6,5 mm. Тя е струвала колкото две месечни занаятчийски заплати.

1957. На пазара излиза Metabo тип 76108/10 – първата серийно произвеждана ударна бормашина. Цената й възлиза на една месечна заплата.

1966. Създава първата ъглошлайфмашина с новата автоматика Metabo-S. Тя има механичен предпазен съединител, който защитава работещия от рязкото завъртане на инструмента (при възникване на обратен удар), причинено от заклинване на въртящия се диск.

1985. Първият акумулаторен инструмент на Metabo, работещ с Ni-Cd батерии, осигуряващ мобилност на работната площадка.

2000. Първото поколение ъглошлайфмашини с двигател Metabo Marathon, който се отличава с висока издръжливост на претоварване и дълготрайност.

2005. Metabo въвежда на пазара първите електроинструменти, работещи с литиево-йонни акумулаторни батерии.

2012/2013. Metabo става първият производител на електроинструменти, който предлага на пазара батерии с капацитет 4 Ah (2012 г.) и 5,2 Ah (2013 г.).

2015. Първа в света, Metabo пуска на пазара акумулаторни електроинструменти, работещи с новите LiHD батерии. Това е ключово решение, позволяващо създаване на акумулаторни инструменти, сравними по мощност с мрежово захранваните машини.

2018. Metabo пуска на пазара батерии LiHD с капацитет 4 Ah и 8 Ah. Те позволяват създаване на акумулаторни електроинструменти, равняващи се с мрежово захранвани машини с мощност от 400 до 3200 W.

2018. Създава се алиансът Cordless Alliance System (CAS). Това е единствената по рода си световна система от акумулаторно захранвани инструменти от различни производители и марки, които ползват едни и същи батерии и зарядни устройства. Към момента CAS обхваща над 300 електроинструмента, произведени от 32 компании, повечето от които са добре познати и приети на световния пазар.

30 години „Евромастер Импорт Експорт“, 18 юни 2022 г., хотел „Рила“, Боровец

Посочените факти са само част от приноса на Metabo в световен мащаб за иновационното развитие на акумулаторните електроинструменти. А то осигурява бързите темпове, с които те все по-успешно заместват, и поради това изместват класическите инструменти с мрежово захранване. За по-ясна представа за мащабите на тази изследователска и развойна дейност, ще допълним още, че към момента Metabo притежава над 550 активни патента и регистрирани производствени образци.

Основните високотехнологични производствени мощности на Metabo традиционно са съсредоточени на територията на град Нюртинген, Германия. Вторият завод на Metabo, от значително по-ново време, се намира в Шанхай, Китай.

За компанията работят около 2000 служители, като 1200 от тях се трудят в Нюртинген. Около 80% от продукцията е предназначена за износ. През 2021 г. Metabo е постигнала 594 млн. евро оборот.

Освен своите производствени заводи и предприятия, компанията има и 25 дъщерни компании в други държави, както и над 100 търговски партньори, които осигуряват продажбата на нейните продукти по целия свят.

Д-р Нешев специално подчерта устойчивото възходящото развитие на продажбите на Metabo в България през последните 5 години, откак „Евромастер Импорт Експорт“ ООД е поела дистрибуцията на марката у нас. За този период те са отбелязали ръст от 42%, като най-голямо е нарастването през последните две години.

При продажбите на българския пазар все още най-голям е делът на мрежово захранваните електроинструменти – 41%. Акумулаторно захранваните електроинструменти заемат 16%. На дървообработващите машини се падат също 16%, а на пневматичните – 4%. Metabo е утвърдена марка и в производството на водни помпи и хидрофори. Те заемат 22% от продажбите на Metabo у нас.

Ораторът подчерта, че темповете на нарастване на продажбите на акумулаторни електроинструменти на българския пазар като цяло значително изостават от този вид продажби в Западна Европа. Това си твърдение той онагледи с тук поместената графика, от която се вижда, че нарастването на продажбите към днешна дата е близо четирикратно. Макар и със забавяне, това е тенденция, която неминуемо ще се отрази и на българския пазар. Задача, върху която екипът в „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, който отговаря за продажбите на марката Metabo у нас, полага значителни усилия.

Д-р Нешев специално подчерта и накратко разгледа изключителния принос на Metabo в развитието на акумулаторните технологии – от създаването на първата си бормашина, работеща с Ni-Cd батерия, до днес. Очевидно, така ще бъде и за в бъдеще. За част от тези ключови технологични и конструктивни решения вече стана дума. Изминатият път в развитието на тези технологии бе онагледен и с показаната тук схема.

Д-р Нешев се спря по-подробно и върху приноса на Metabo за създаването през 2018 г. на партньорския алианс (съюз) CAS Partner. Cordless Alliance System (CAS) е обединение на световни производители на „безкабелни”, т.е. акумулаторни машини и инструменти. Около идеята „една акумулаторна батерия – за всички“, първоначално се обединяват девет компании с техните реномирани марки. Днес в този съюз участват над 30 фирми, като над 300 произведени от тях електроинструменти използват една и съща батерия и зарядно устройство. Както сполучливо подчерта д-р Нешев, след като акумулаторните технологии въведоха ред в професионалната работилница и индустрията, като премахнаха плетеницата от захранващи инструментите кабели, след като акумулаторните инструменти направиха майстора независим от наличието на електрически контакт, независимо къде е работната площадка, системата CAS Partner направи възможно, смятаното доскоро за невъзможно – все повече машини да работят с една и съща батерия. Така бе създадена обширна общност от реномирани производители, обединени от стремежа да ускорят прехода от кабелни към акумулаторни инструменти. И най-вече да предлагат на клиентите си все по-съвършени е мощни инструменти, все по-изгодни икономически решения. Така в голяма степен се слага край и на хаоса в работилницата, причинен от многообразието на батерии и зарядни устройства.

Това е изключително ефективно и икономически изгодно за клиентите решение, като се има предвид, че все още батерията формира значителна част от цената на инструмента, а колкото и да е съвършена, животът й е ограничен.

Всичко това стана възможно, след като Metabo реши да сподели със своите партньори изключителните предимства, които произвежданите от него акумулаторни батерии осигуряват на работещите с инструменти. В тази силно конкурентна високотехнологична област, години наред немският производител от Нюртинген е лидер. Марката Metabo носи редица иновационни решения, батерии, бележещи най-високите за момента постижения в света.

Най-мощната към момента 18 V LiHD батерия (CAS) на Metabo има капацитет 10 Ah (180 Wh) и може да захранва електроинструменти с мощност до 3200 W

В основата на Cordless Alliance System (CAS) е сочената като „революционна“ акумулаторната технология, която Metabo представи на пазара за пръв път през 2015 г. – батериите LiHD. Машините от системата CAS ползват LiHD батерии с напрежение 18 V. Към момента най-мощната от тях е с капацитет 10 Ah (180 Wh).

Д-р Нешев представи накратко основните групи инструменти, които Metabo произвежда – според източника на задвижване и извършваната с тях дейност. Казано накратко, няма вид дейност, за която немският производител да не предлага подходящ електроинструмент.

Предназначени традиционно за професионална употреба (Professional Power Tool Solutions), инструментите на Metabo се делят на три основни групи, според степента и спецификата на изисквания към тях. Това са:

– Професионални базови продукти

– Професионални стандартни продукти

– Специализирани продукти.

Многобройни са причините за успеха на машините с марката Metabo на световния пазар. Д-р Нешев се спря на две от тях. Първата е тяхната иновативност. Компанията непрестанно създава нови, все по-усъвършенствани модели, немалко от които са поредната новост на световния пазар. Така например през отминалата 2021 г. 17% от продуктите на Metabo са били нови модели.

Другата, посочена от него причина е, че всяка от машините Metabo се отличава с редица технически решения, повишаващи безопасността при работа. Въвеждат се нови и усъвършенстват съществуващи технологии, примерно за намаляване на вибрациите, които се предават на работещия, за предпазване от нараняване поради рязко завъртане на ъглошлайфмашината при заклинване на режещ диск, за защита от самоволно включване на машината след аварийно прекъсване на захранването и други.

Повече за новостите с марката Metabo, които се предлагат на българския пазар, може да намерите на сайта https://www.metabo.bg/.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото