В категории: Бани и кухни, Брой 1-2/2007, Водопровод и канализация, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

FEIN MultiMaster – „многоръкият Шива“ сред инструментите

Сред водещите производители на ръчни електрически инструменти немската фирма FEIN заема особено място. С нейното име се свързва появата на първия в света ръчен електрически инструмент, тя е създала първите образци на редица обичайни за днешния ден машини, нейно дело са и немалко технически решения, въведени по-късно и от останалите производители. FEIN е основана през 1867 г. от братята Вилхелм Емил и Карл Файн. През 1895 г. те конструират първата в света ръчна електрическа бормашина и така поставят началото на голямото семейство механизирани инструменти, които почти изцяло отмениха ръчния труд.

FEIN е новаторска фирма, чиито продукти са синоним на изключително високо качество. Често марката се сочи и като пример за прословутото немско качество, като специално се отбелязва, че развойните и производствени звена на фирмата се намират единствено на територията на Германия. Електрическите инструменти на FEIN са позиционирани предимно в сектора на професионалната техника, но има и такива, които са отлична придобивка и за домашните майстори.

Типичен инструмент от тази група е универсалният MultiMaster, който без съмнение може да кандидатства за книгата на рекордите „Гинес“ по многообразие на дейностите, които може да извършва. Иначе казано, той е идеалният инструмент за вътрешно строителство и ремонти, за ремонт на автомобилното купе и за всичко друго, за което човек може да се сети, когато е необходимо рязане, шлифоване, полиране, шабароване, изпиляване, заточване на режещи инструменти и др. MultiMaster е незаменим помощник за всеки дърводелец при монтирането и ремонта на дограмата или мебелите, невероятно улеснява работата при залепване и подмяна на меките подови покрития, още по-полезен е при ремонта и направата на нови подови и стенни облицовки от плочки, да не говорим за различните моделизми, стигащи до строежа и ремонта на малки плавателни съдове. С него може да се обработват различни по вид и твърдост материали – дърво, метали, керамика, камък, пластмаси и др., да се обработват недостъпни за обичайните инструменти места. Многообразието от приложения е толкова голямо, че трудно могат всички да се опишат с думи. Затова сме се постарали да илюстрираме със снимки част от възможните дейности, които може да върши тази удивителна по своята универсалност машина.

Машината има специфичното осцилиращо движение, извършвано от работния инструмент – той се завърта на малък ъгъл (3,2о) последователно по посока на часовниковата стрелка и обратно на нейното движение. Така той трепти с голяма честота, която при модела MuliMaster 636 MSx II е постоянна (21 000 min–1), а при MuliMaster 636 MSxe II може да се регулира плавно в границите 12 000–21 000 min–1. Машината е малка и удобна за държане с една ръка, като тежи само 1,1 kg и работи с напрежение 9,6 V. Мощността на електродвигателя ù е 180 W. Освен с мрежово захранване, има и модификация с акумулаторно захранване (MultiMaster MSx 315), което за някои дейности е съществено предимство.

Многообразието от приложения се дължи и на големия набор от работни инструменти. MultiMaster се продава в четири пакета (Start, Select, Top и Top Еxtra), които се различават по модела на машината и набора работни инструменти, с които се доставя заедно с машината. Всички те, естествено, се продават и поотделно. Стартовият пакет (Start) е предназначен предимно за любители и включва три инструмента за най-често извършваните дейности – шлифоване, рязане и шабароване, което в случая представлява изстъргване с остър шпахтел на различни лако-бояджийски покрития или остатъци от старо лепило. Работният инструмент за шлифоване има формата на равностранен триъгълник с дъговидни страни и разстояние между върховете 80 mm. С него се работи подобно на обикновените делташлайфмашини. Високата честота и малкият ход (ъгъл на завъртане) на движение на работния инструмент осигуряват изключително спокойна, с минимални вибрации, работа, съчетана с висока производителност. Машината в този пакет няма плавно регулиране на честотата.

Select съдържа MuliMaster 636 MSxe II с електронно регулиране и в повече от първата разновидност има още два работни инструмента – специален диск (с формата на кръгов сегмент) за рязане на дърво, дървесни плочи, пластмаси и други не особено твърди материали, плочи от гипсокартон или гипсфазер, ламарина с дебелина до 1 mm, и специален диск със същата форма и диамантена посипка за издълбаване (почистване) на фугите при облицовки с плочки.

Пакетът Top включва допълнително и няколко твърдосплавни или с диамантени зърна инструмента, които го правят особено подходящ за обработка на повърхности от бетон или плочи от естествен камък, керамика, включително и за механично почистване на каменни облицовки и бетонни повърхности от графити и други замърсявания. Той съдържа и накрайник за свързване на машината към прахосмукачка.

Най-скъпият и съдържащ най-много инструменти е пакетът Top-extra, в който има и промишлена прахосмукачка за безпрашна работа.

На снимките са показани част от най-типичните приложения на MultiMaster. Вижда се, че „силата“ на тази машина са дейностите, които са недостъпни за други машини – обработване в тесни процепи, изрязване на монтажни отвори, прецизно рязане на детайли (кутии) от ламарина, всевъзможни ремонтни работи, при които се налага изрязване и подмяна на парче от материала и др. Поради липса на място тук не са илюстрирани широките възможности на машината при различни моделизми.

Вижте и тези многофункционални инструменти с осцилиращо действие, описани в по-скорошни публикации в списанието.

https://napravisam.net/?p=22972

https://napravisam.net/?p=23383

https://napravisam.net/?p=22547

https://napravisam.net/?p=4191

Коментари и въпроси

1 Коментар към “FEIN MultiMaster – „многоръкият Шива“ сред инструментите”

Красимир | декември 29th, 2013 at 4:44 pm

Защо никъде не се споменава цената на продукта?
„Направи сам“:
Сайтът е на списание „Направи сам“, а не на търговски магазин. Затова много рядко публикуваме цени, защото те са променяща се във времето величина.
Във всеки случай инструментът на Fеin би бил измежду най-скъпите от този вид.
За многофункционалните инструменти с осцилиращо действие може да прочетете и следните статии:
https://napravisam.net/?p=22972 – посочена е и цена;
https://napravisam.net/?p=23383
https://napravisam.net/?p=22547
https://napravisam.net/?p=4191

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото