В категории: 2014, Бани и кухни, Брой 7-8/2014, Ремонти, Строителство, Топлоизолация

Зидане с блокчета YTONG – майсторски секрети. Част II.

IMG_2657p

Продължение от част I на статията.

Т-образно свързване на стена от блокчета YTONG със съществуващ зид

Когато се иззижда преградна стена от блокчета YTONG, тя трябва да бъде стабилно закрепена към съществуващият Т-образно насрещен зид, най-често външна стена. Понеже в случая не може да се приложи класическата технология за зидарска „превръзка“ между двете стени, се налага използването на стоманени свързващи елементи – специални Г-образно огънати поцинковани стоманени пластини с отвори. Те се закрепват чрез приковаване със специални пирони към блокчето. Друга майсторска практика е за закрепването да се използват една или две пръчки армировъчна стомана Ø12 с оребрена повърхност – в зависимост от дебелината на стената.

По принцип връзките трябва да бъдат пресметнати от специалист. Най-често такава връзка се прави през 3 реда блокчета. На снимките е показано изпълнението на връзката между зид от блокчета YTONG и стоманобетонна колона (за демонстрацията е заменена с две изправени на височина едно над друго блокчета). Между края на стената и колоната се оставя междина с широчина 15–20 mm. Впоследствие тя се запълва с монтажна пяна, с варо-пясъчен разтвор (1:2) или варо-цименто-пясъчен разтвор (2:1:12).

YTONG-MS-7По продължение на крайното в реда блокче с триона се изрязва канал. След очертаване на линията на рязане (сн. 29, 30) се правят два успоредни среза (сн. 31) и с лек страничен натиск с листа на триона намиращият се между тях материал се откъртва (сн. 32). Останалите тук-там грапавини се премахват също с триона (сн. 33, 34). Определя се местоположението на центъра на отвора в колоната и той се пробива на дълбочина около 180 mm (сн. 35, 36). Лепилото се нанася върху реда блокчета в близост до колоната (сн. 37), стоманената пръчка се набива в отвора (сн. 38) и блокчето с изрязания канал се плъзва и намества на мястото си (сн. 39, 40). Каналът с намиращата се в него пръчка армировъчна стомана се запълва с цименто-пясъчен разтвор (1:2,5).

При дебелина на зида 100–200 mm се поставя една стоманена пръчка, а при стени с дебелина 250–350 mm – две. Дължината на пръчките се подбира така, че попадащата в зида част да има дължина около 770 mm, т.е. да навлезе и в следващото блокче.

Практиката пръчката да бъде вкарана директно в блокчето не върши работа, защото съединението няма да държи. Около пръчката трябва да има около 10–15 mm циментов разтвор, който пасивира повърхността на стоманата и я защитава срещу корозия. YTONG на практика е неутрален материал. Той не предизвиква корозия, но и не защитава стоманата.

Свързване на стената към таванската плоча

При завършване на зида между него и тавана се оставя пролука с широчина около 20 mm, която строителите най-често запълват с монтажна пяна. Това решение върши работа, ала за не повече от три-четири години. След този срок експандираната във фугата пяна вече е намалила обема си и отварянето на фуга, макар и съвсем тясна, е неизбежно. По принцип първоначално пяната уплътнява добре, но на нея не може да се разчита да изпълнява ролята на механически свързващ стената с тавана материал. Правилното дълготрайно решение, детайлно описано в издадените от „Ксела България“ ръководства, е предварително към стоманобетонната плоча в една линия да бъдат закрепени с винтове и дюбели парчета равнораменен стоманен профил (50х50х5) с дължина 100 mm през разстояние 120 cm. Когато блокчетата YTONG се залепват и по вертикалните си фуги, е без значение в коя част на блокчето ще попадне стърчащото надолу рамо на стоманения профил. Най-често парчетата се монтират така, че блокчето с предварително издълбан за металния профил канал чрез приплъзване да заеме мястото си в реда. Подобна механична връзка между стената и тавана може да бъде изпълнена и чрез набиване на дървени клинове в процепа между тях. Клиновете са поставят на същото отстояние един от друг, както и парчетата стоманен профил. Пролуката между стената и тавана се запълва с монтажна пяна или набиване на ивици каменна вата. Така се получава дълготрайна еластична връзка. Вторият вариант е изпълнението на твърда връзка, за което фугата между стената и тавана се запълва с цименто-пясъчен разтвор, приготвен в съотношение 1:2,5.

На снимките е показано също така издълбаването с плоско свредло на глух отвор в блок YTONG за монтиране на конзолна кутия за електрически контакт или ключ (сн. 41), както и издълбаването със специален инструмент на канали за прокарване на гофрираните гъвкави тръби за инсталацията (сн. 42). Съзнателно дори не споменаваме понятието „мостов проводник“, защото това е практика от безвъзвратно отминало време.

Показано е и закрепването на бойлер за топла вода към стена от блокчета YTONG с дебелина 200 mm. Използвани са две стоманени шпилки Ø8, гайки и подложни шайби (сн. 43, 44).

YTONG-MS-8Когато се налага закрепване чрез приковаване, трябва да се използват специалните поцинковани стоманени пирони с квадратно напречно сечение (сн. 45). За разлика от обикновените пирони с кръгло сечение, тези държат удивително здраво в блокчетата.

Накрая е показано и закрепване на предмети към стени от блокчета YTONG с помощта на специални дюбели за газобетон (в случая на немската фирма fischerduebel) – пластмасовият fischer GB, металният fischer Turbo FTP и др. (сн. 46, 47)

YTONG-MS-9Дюбелът GB се набива с чук в предварително пробития отвор, докато потъне изцяло. При това ребрата му се врязват в клетъчния бетон и така се създават по-голяма допирна площ и сили на триене, които задържат дюбела срещу измъкване. Повече за закрепванията с дюбели в блокчета YTONG може да прочетете тук.

В една статия не може да се обхване достатъчно пълно обширна тема, като изграждането на стени с блокчета YTONG. Затова тук не разглеждаме темата за измазването и изпълнението на останалите видове повърхностни покрития. Само ще споменем едно от най-добрите решения за качествена и дълготрайна външна мазилка, изпълнена със специалното лепило за топлоизолационните плочи Multipor във вид на армирана шпакловка. Първо се полага равномерно дебел пласт лепило (3–4 mm), върху него се опъва армиращата мрежа, притиска се и се приглажда със стоманената маламашка, докато леко потъне в лепилото. След това върху нея се полага и подравнява вторият пласт лепило, така че да се получи равна и гладка повърхност. При добре изпълнена армирана шпакловка фасадата може директно да бъде боядисана, като добро решениe е изборът на силикатна боя. При нея свързващото вещество е калиевото водно стъкло, което свързва под въздействие на влагата. Тази боя има много добра паропропускливост и същевременно е водоплътна, т.е. позволява на стените да „дишат“ и едновременно с това ефективно ги защитава от проникване на атмосферна вода.

YTONG-MS-11

IMG_2579IMG_2707pПоради големия обем на статията, тук пропускаме темата за изпълнение на топлоизолация с минералните плочи Multipor и демонстрираните на семинара техники за тяхното закрепване към таван. Подробности за работата този материал може да намерите във вече публикуваните в „Направи сам“ статии:

– „YTONG Multipor – минерални топлоизолационни плочи”;

– „Плочите Multipor – нови възможности за топлоизолиране”;

– „Вътрешна топлоизолация на стени с Multipor”;

– „Външна топлоизолация с Multipor на подови плочи на отопляеми помещения”.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото