В категории: 2015, Брой 3-4/2015, Инструменти, Представяме ви

Партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ – представяне на Hitachi Power Tools

Hitachi1

Както се и очакваше, представянето на японската компания Hitachi Power Tools бе най-пространното. В продължение на около час и половина г-н Крунослав Павичич, регионален мениджър на Hitachi Power Tools за България, успя да изнесе презентацията си с обем 112 страници. Ние обаче сме улеснени да отразим събитието, защото вече сме представяли японския гигант Hitachi и неговата дъщерна фирма Hitachi Koki (НС 11/2013), производител на много широка гама електроинструменти и градинска техника, на които „Ташев-Галвинг“ е директен вносител. В същия брой на „Направи сам“ представихме и подбрани модели, даващи обща представа за ръчните електроинструменти на Hitachi. Само преди година представител на Hitachi Power Tools взе участие в партньорска среща на „Ташев-Галвинг“, което бе отразено в НС 5-6/2014.

На сайта на списанието досега са представени и машини от няколко групи:

» Акумулаторни бормашини с безчеткови електродвигатели

» Леки перфоратори

» Електрически верижни триони

» Най-мощният електропнeвматичен къртач на Hitachi H 90SG

Правим тази уговорка, за да не преповтаряме наличната в списанието информация.

Основана през 1910 г. с първи пазарен продукт – електромотор с мощност 5 к.с., днес Hitachi Ltd. е мощна финансово-икономическа групировка, един от десетте водещи концерни в света. Производствената й гама е изключително широка – високоскоростни влакове, тежка земекопна и строителна техника, хибридни задвижвания за леки автомобили и автобуси, най-модерна диагностична медицинска апаратура, битова и промишлена електроника, компютърна техника, химически продукти и много други. Дъщерната фирма Hitachi Koki е основана през 1948 г., като е специализирана в производството на ръчни електроинструменти, на задвижвани с електрически или бензинови двигатели машини за работа в градината или парка.

През финансовата 2012–2013 г. (завършваща на 31 март) приходите на Hitachi Koki са били 1 229 612 USD, от които 37% се падат на японския пазар, 18% на Северна Америка, на Европа – 31%, на Азия и други региони – 14%. В своя продуктов сегмент, тя държи първото място в Япония. Има собствени заводи в Япония, Китай, Малайзия и Ирландия.

Производството на най-високотехнологичните машини: къртачи, перфоратори, акумулаторни инструменти и др., е съсредоточено в Япония, където компанията разполага с най-модерни производствени линии, изследователски и развойни звена.

Акумулаторни електроинструменти

Hitachi2

Hitachi Koki произвежда пълната гама литиево-йонни батерии със захранващо напрежение: 3,6, 10,8, 14,4, 18, 25,2 и 36 V. Особен интерес представляват батериите с напрежение 14,4 и 18 V, съответно с капацитет 4,0 и 5,0 Ah, с които работят голяма част от мощните електроинструменти. За разлика от огромната част производители на електроинструменти, Hitachi Koki (Hitachi Maxell) произвежда не само батерии, но и литиево-йонните елементи, от които те са направени. Това е съществено предимство, което несъмнено се отразява на високото качество на батериите, позволяващо електроинструментите да работят още по-продължително с едно зареждане, да осигуряват захранващ ток с по-голяма сила, да са по-дълготрайни. Благодарение на системата Multiplex Protection Circuit, която предпазва елементите от претоварване, презареждане и прекомерно зареждане, литиево-йонните батерии на Hitachi издържат до 1500 цикъла на зареждане и разреждане. Батериите с дадено напрежение, независимо от капацитета им, са напълно взаимнозаменяеми за всички електроинструменти, работещи с това напрежение. Батериите с капацитет 5,0 Ah са най-доброто, което Hitachi към момента предлага за своите инструменти. Тестове, проведени чрез завиване на винтове 4х50 mm в кедрово дърво са доказали че, батерия с капацитет 5,0 Ah (BSL 1850) и напрежение 14,4 V има два пъти по-голяма производителност (брой завити винтове) в сравнение с батерия с капацитет 3,0 Ah (BSL 1830). При това двете батерии имат еднакви размери и тегло. Същото е съотношението в производителността и при батериите с напрежение 18 V.

Когато се говори за най-новите и най-производителни електроинструменти на Hitachi, трябва да се имат предвид преди всичко моделите с безчеткови електродвигатели. За тях може да прочетете повече в НС 12/2013, а тук само ще споменем, че този все още нов вид двигатели са изключително подходящи за акумулаторни инструменти, защото имат около два пъти по-голяма дълготрайност в сравнение с класическите електродвигатели с колектор и четки, а продължителността на работа с едно зареждане на батерията нараства с 40–50%.

Сред най-новите акумулаторни модели г-н Павичич накратко представи:

» Бормашината-отвертка DS 10DAL със захранващо напрежение 10,8 V и батерия с капацитет 1,5 Ah. Максималният въртящ момент при твърдо завиване е 34 Nm. Отличава се с малка дължина (най-късо тяло в своя клас) – 170 mm (при 188 mm за досегашния модел DS10DFL), което я прави лесно повратлива и удобна за работа на трудно достъпни места. Пригодена е за пробиване на отвори в метал с диаметър до 10 mm и в дърво – до 29 mm. Може да завива винтове за дърво с големина до Ø5,8х45. Големината на максималния въртящ момент може да се ограничава на 21 степени. Времето за зареждане на батерията е 30 min.

» Ударен винтоверт WH 10DAL. Машината работи с напрежение 10,8 V. При максимален въртящ момент 108 Nm този модел е най-добрият към момента в своя клас. Той е и най-бърз по отношение скоростта на завиване на винтове – средно 3,1 s за завиване в твърда дървесина на винт Ø4,2х75 (16% по-бързо от досегашния модел WH10DFL).

» Отвертка-бормашина DS 14DJL със захранващо напрежение 14,4 V. Стандартно се предлага с батерия с капацитет 1,5 Ah. Максималният въртящ момент при твърдо завиване е 47 Nm, което е най-високо постижение в този клас.

» Отвертка-бормашина DS 18DJL със захранващо напрежение 18 V. С максимален въртящ момент 53 Nm (при условия на твърдо завиване) тя е най-добра в класа си. Заема водещата позиция и по минимална дължина на тялото – 213 mm срещу 228 mm на досегашния модел DS 18DSFL. Стандартната батерия е с капацитет 1,5 Ah. Тази машина се предлага и в луксозен и здрав метален куфар (DS 18DJL WK) с допълнително чекмедже, съдържащо набор от 100 накрайника. Машината е пригодена за пробиване на отвори в стомана с диаметър до 13 mm и в дърво – до 38 mm, както и за завиване на винтове Ø6,8х50 в твърда дървесина.

Интерес представлява и преносимата лампа със светодиоди UB18DJL, захранвана с батерия с напрежение 14,4 или 18 V. Яркостта й може да се променя на три степени в зависимост от броя на включените светодиоди. Лампата е носител на престижната награда за дизайн iF Design Award 2015.

При необходимост от по-мощно осветление Hitachi предлага мощният преносим прожектор UB 18DGL, който работи със същите два вида батерии. Мощността му е 18 W – има 36 светодиода с мощност по 0,5 W всеки.

Нови модели при безчетковите машини са:

» Бормашините-отвертки DS 14DBL-TP и DS18DBL-TP

» Ударните бормашини DV 14DBL-TP и DV18DBL-TP

» Ударните винтоверти WH 14DBDL-TP и WH18DBDL-TP и ударните гайковерти WR 14DBDL-TP и WR18DBDL-TP.

Нови модели има и сред акумулаторните инструменти със степен на защита IP 56 – т.е. сигурно защитени срещу проникване на прах в количество, което може да причини повреда, както и срещу обливане със силна струя вода. Това са ударните винтоверти WH14DBAL2 и WH18DBAL2 (max 160 Nm), както и ударните винтоверти WR14DBAL2 и WR18DBAL2 (max 165 Nm).

Машини с мрежово захранване

Hitachi3

При мрежово захранваните перфоратори и къртачи на Hitachi г-н Павичич обърна специално внимание на разработената от компанията антивибрационна система UVP (User Vibration Protection), която намалява нивото на предаваните към ръцете на работещия вибрации до нормите, заложени в директивата на ЕС (2002/44/CE). Освен в перфоратори и къртачи, тази система е приложена също в ножови триони и ъглошлайфмашини на Hitachi.

Сред перфораторите от лекия клас 3 kg той представи модела DH28PBY/PCY с енергия на единичния удар 3,2 J. Машината се отличава с два пъти по-голяма експлоатационна дълготрайност в сравнение с досегашния модел от този клас, скоростта на пробиване е 15-25% по-висока, а нивото на предаваните вибрации е снижено с 30%. Тази съвкупност от характеристики го прави уникален сред този клас перфоратори.

Като отличник сред перфораторите в клас 7,5 kg бе посочен моделът DH40MEY – с безчетков двигател и UPV антивибрационна система. Той има най-високи постижения в режим на къртене (40% по-производителен от своя предшественик) и при пробиване в бетон (20% по-производителен от предшественика си). Мощният 1150 W електродвигател му осигурява енергия на единичния удар 11 J. Нивото на предаваните на ръцете вибрации е 8,0 m/s². Със свредло той пробива в бетон отвори с диаметър до 40 mm, а с боркорона – до 105 mm.

Hitachi4

Гордост на компанията е уникалният електропневматичен къртач H 90SG, който със своите 70 J енергия на единичния удар, 512 kg бетон, разкъртен за 30 min и ниво на вибрациите от само 7,7 m/s² продължава да няма равен на себе си.

Сред малките ъглошлайфмашините лекторът посочи моделите G 12SW и G 13SW с диаметър на диска 115 и 125 mm и мощност на електродвигателите съответно 1200 и 1600 W. За отбелязване е, че машините имат изключително малък диаметър на тялото за тази мощност на електродвигателя. Това, заедно с антивибрационната система UVP, ги прави много удобен за работа високопроизводителен инструмент.

5

Hitachi7

Като първенец по показателя „издръжливост на претоварване“ г-н Павичич посочи модела G 23ST. Това е мощна ъглошлайфмашина с диаметър на диска 230 mm и мощност 2000 W. По този показател машината превъзхожда с 20% предишния модел (G23SS). Тежи само 5,1 kg, което отнесено към мощността дава 780 W/kg или 32% по-добро постижение спрямо предшественика G23SS. Тази машина също е носител на отличието за дизайн iF Design Award 2015.

Лекторът обърна внимание и на развитието на дизайна на електроинструментите на Hitachi до днешния им стилно изпипан и едновременно с това ергономично издържан вид.

Накратко бяха представени и отделни модели на машини за работа в градината – мощна косачка за трева, ръчни моторни коси и храсторези, ножици за жив плет, верижни триони.

Машините на Hitachi може да бъдат закупени и чрез електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2015, Брой 3-4/2015, Инструменти, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото