В категории: 2016, Брой 5-6/2016, Инструменти, Представяме ви

Партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ с участието на Deca Diffusion S.R.L., Pestan d.o.o., TYROLIT CEE k.s., АББ България ЕООД, Роберт Бош ЕООД, Макита България ЕООД, FERVI, HELLER и Brano

Tashev1

В края на април се проведе първата за 2016 г. и десета по ред среща, на която „Ташев-Галвинг“ дава възможност на партньорите си от страната да се запознаят с най-нови и особено атрактивни за пазара продукти, представени от самите производители. Те по правило, според законите на търговската логика, се подбират измежду водещи световни марки, чиито продукти в голяма степен определят оборота и просперитета на участниците в тези срещи. Сред предпочитаните участници от страна на производителите са и компании, за чиито продукти именно „Ташев-Галвинг“ е „порталът“, през който те навлизат и намират своето нарастващо участие на все по-претенциозния откъм качеството на стоките пазар в България. С годините тези срещи се утвърдиха в традиция. Участието на всеки производител е осъзната необходимост и поради това желано, а възможностите на програмата в рамките на двата работни дни – ограничени. Поради това освен с пълноценни презентации, изнесени от представители на дадената компания, често придружени и от демонстрация на машини и инструменти, някои производители предпочитат да участват само с демонстрации. Други, като италианската FERVI, немската HЕLLER и чешката Brano a.s. на тази среща бяха представени само чрез експониране на свои продукти в семинарната зала.

При наложилия се като оптимален ритъм на две срещи годишно, от 2011 г. насам участниците в тях имаха възможността да пребивават и опознаят подбрани хотелски комплекси, предимно в планински курорти, които предлагат уединение и спокойствие за работа, както и чудесни условия за отдих. Краткотрайният делови форум, проведен в края на седмицата, е определено желан от участниците, които тази година достигнаха стоте – подбрани партньори от всички кътчета на страната, фирми с подчертано регионално присъствие и пазарно влияние. Тазгодишната пролетна среща се състоя в познатия вече луксозен хотелски комплекс „Еуфория“ в Боровец, който вече бе приютил есенната среща през 2014 г. Тя се проведе след завършека на една от най-успешните години в развитието на „Ташев-Галвинг“ – отминалата 2015 г. Само през партньорската си мрежа в страната фирмата е отбелязала ръст на продажбите 24,53%.

За отбелязване е, че фирмата успя да премине през изпитанията на финансовата и икономическа, световна и национална криза, без големи сътресения. Впечатляващо бързо възстанови и надмина финансовите си резултати отпреди кризата, а през последните 2–3 години бележи все по-изразителни резултати в своето развитие. Причините за този силен растеж са много, но несъмнено една от тях е умелият баланс между директните продажби чрез собствената магазинна мрежа, която през последните години претърпя голямо разширение и обновление, непрестанното увеличаване на продажбите чрез електронния магазин, все по-силното присъствие на „Ташев-Галвинг“ като доставчик на големите вериги от вида „Направи сам“, както и умелата работа по непрестанното разширяване на дистрибуторската мрежа в страната и активното подпомагане на включените в нея местни фирми. Всяка поредна партньорска среща е нагледен израз за възходящото развитие на това сътрудничество, защото успехът е единен и взаимосвързан за всички.

Нивото на глобално, перспективно мислене на ръководния екип на „Ташев-Галвинг“ доказва и фактът, че електронният магазин на фирмата далеч не е само магазин за крайни клиенти. Той е замислен и развиван преди всичко като мощна управленска онлайн система за организиране и оптимално функциониране на търговската партньорска мрежа в страната. На мнозина дори би се сторил необясним фактът, че „Ташев-Галвинг“ се стреми да стимулира и реално подпомага създаването на електронни магазини на своите партньори, което при онлайн търговията до голяма степен си е чисто дарение, защото отнема от стоките, които компанията безпроблемно би могла да продава и директно през собствения си електронен магазин.

Макар и споменато съвсем бегло, дори и това обяснява видимо нарастващия интерес и разрастване мащаба на годишните срещи. На тях традиционно се обсъждат и редица въпроси от ежедневната съвместна работа, включително и силно стимулиращата система от значителни годишни парични бонуси, които всеки партньор получава при ясно определени условия.

Откак бе създаден през 2012 г. електронният магазин и неговото развитие е дежурна тема на всяка среща. Тази година тя доминираше в представянето на актуалната политика на фирмата и решаването на конкретни въпроси, засягащи партньорските взаимоотношения, изложени от инж. Христофор Ташев, управител на фирмата и инж. Стефан Стефанов, търговски мениджър. Множество нововъведения и подобрения във функционирането на електронния портал в най-голяма степен са насочени към улесняване работата на партньорските фирми на всички етапи – от заявката до доставката на стоките, през издаването на гаранционните карти, до проследяване на сервизното обслужване за всяка машина. Вече е достъпна и възможността всяка фирма да подготвя строго индивидуалните си търговски оферти директно чрез сайта на „Ташев-Галвинг“, което остава невидимо за клиентите им.

2

Голям интерес предизвика анализът на инж. Стефан Стефанов върху развитието на онлайн търговията по света, Европа и в България, за отражението на този процес върху традиционните форми на продажби. За Европа растежът през последните две години е бил 18,4–18,6%. За тази година се очаква ръст от 16,7%, за 2017 – 15,6%. В същия период годишното развитие на традиционните форма на търговия на дребно е 1,5–3,5%. Значението на онлайн търговията все пак не бива да се преувеличава, поне за момента, защото заема само около 5% от продажбите на дребно. При това тя е съсредоточена основно в обособени стокови групи и услуги – дрехи, спортни стоки, предмети за бита, спортни стоки, храна, електроника, книги и билети за различни събития. За тези стоки потребителите са вече информирани и знаят какво купуват, а и вида на стоките позволява поръчка от дистанция. Посочените процентни нараствания обаче, несъмнено показват, че делът на онлайн търговията ще расте и това несъмнено ще отнеме от продажбите чрез магазините – през 2016 г. с около – 1,5% за ЕС и 2,2% за USA. Специално за българския пазар той разгледа предпочитанията за онлайн покупки по видове стоки и услуги, предпочитаните начини на заплащане, нивото на доверие у купувачите към този начин на търговия, реализираните по години обороти и годишен ръст. Така например през 2015 г. в България е отбелязан ръст на продажбите от цели 72,79%, който се обяснява и с ниската база за сравнение.

В двудневната работна програма на срещата в Боровец с лекция и/или демонстрации бяха представени фирмите Deca Diffusion S.R.L., Pestan d.o.o., MESTO, TYROLIT CEE k.s., АББ България ЕООД, Роберт Бош ЕООД и Макита България ЕООД.

Tashev6

Както вече стана дума, участието на FERVI, HELLER и Brano a.s. бе чрез излагане на подбрани машини и инструменти. За немската фирма HELLER, специализирана в производството на висококачествени свредла, длета, шила и дискове – инструменти за пробиване, къртене и рязане на бетон и други строителни материали, читателите може да намерят подробна информация във вече написаното в „Направи сам“. За италианската FERVI ще сторим това при първа възможност, защото компанията е изключително интересна като производител и доставчик на огромно многообразие от всевъзможни машини и инструменти – професионални и любителски, за автомобилни, металообработващи и дърводелски работилници, градинска техника и др. За илюстрация на казаното ще споменем само, че каталогът й обхваща 656 страници и тежи 1,987 kg, като отделно има други каталози с подбрани по вид и предназначение продукти.

 

Сътрудничеството с чешката фирма Brano a.s. е едно от новите, които ще се развиват през тази година. Компанията има над 150-годишна история. Тя е утвърден производител на подемно-транспортна техника и автомати за врати, които вече се предлагат на нашия пазар от „Ташев-Галвинг“. За мащабите на Brano a.s. говори фактът, че тя е голям производител на авточасти, включително за гиганти като немската група Volkswagen.

3

Tashev5

За заваръчните апарати на италианската фирма DECA и пръскачките на немската MESTO в този брой на списанието публикуваме подробни статии с фокус и върху най-актуалните и интересни към момента за българския пазар модели.

Сръбската фирма Pestan d.o.o. и нейните основни продукти бяха представени от г-н Горан Василев, търговски ръководител. Компанията е основана през 1989 г., като през 1996 г. се трансформира в ООД – Pestan. Тя е един от най-големите производители в Югоизточна Европа на пластмасови водопроводни тръби за студена и топла вода, на канализационни тръби и всевъзможни фитинги за изградени с тях инсталации от полипропилен, полиетилен и PVC. Освен в родината си, фирмата продава своите продукти в над 40 държави от цял свят. Марката е добре позната в България, с нейни продукти са изпълнени и редица големи обекти. Наскоро компанията е построила нов, модерно оборудван завод, със закрита площ 30 000 m² и 40 000 m² открита за складиране на готовата продукция. В нея работят 700 души персонал в Сърбия и над 200 в чужбина.

6

Освен за водопроводни и канализационни сградни и улични инсталации Pestan произвежда тръби за отоплителни и охлаждащи инсталации, за транспортиране на течности в хранителната индустрия, за напоителни системи, за транспортиране на морска вода и други агресивни течности.

Наред с популярните тръби от полипропилен PP-R, компанията произвежда и тръби от ново поколение – PP-PCR. Тези тръби се отличават с по-малка дебелина на стената, което позволява увеличаване на пропускателната способност с 37% и 28% по-ниско тегло на тръбите. Те имат значително по-голяма издръжливост на налягане при високи температури, а гаранцията им е 20 години. Като цяло използването на този вид тръби значително повишава качествените параметри на изградената с тях водопроводна инсталация.

Новост представляват и армираните със стъкловлакна PP-RCT тръби. Те са трислойни, като междинният слой е подсилен със стъклени нишки. Голямото предимство на армираните тръби е намаленото със 75–80% термично линейно разширяване и свиване в сравнение с тези без армиран слой. Това е много съществено предимство при транспортиране на течности с висока температура, улеснява се проектирането и изграждането на тръбопроводите без необходимост от компенсиране на линейното разширяване на тръбите, минималното провисване при нагряване улеснява тяхното закрепване при монтиране на тръбопровода. Тези тръби успешно заменят тръбите с алуминиева вложка (тип Stabi) при изграждане на отоплителни инсталации, като същевременно са с около 20–25% по-евтини от тях.

Друга новост в производствената програма на Pestan са петслойните тръби PE-RT Oxy. Изработени от полиетилен, те са сигурно защитени чрез специален слой – бариера, който не пропуска дифузия на кислород от въздуха в намиращата се в тръбата вода. Това от своя страна предпазва от корозия и удължава живота на изработени от стомана елементи на отоплителната инсталация. Тръбите се отличават с голяма гъвкавост, издръжливост на високи температури и налягане на водата, дълготрайност и дълъг живот. Те са отлично решение при изграждане на водно подово отопление, както и за отоплителни инсталации с радиатори.

Г-н Василев специално подчерта, че произвежданите от тях фитинги с метална втулка с резба се изработват от чист месинг без каквито и да било примеси на олово, което е голямо предимство от гледна точка на качеството на питейната вода и здравословният начин на живот. „Ташев-Галвинг“ предлага обширна гама от тръби и фитинги на Pestan за различни по предназначение и вид водопроводни, канализационни и отоплителни инсталации.

Австрийската фирма TYROLIT е измежду редовните участници в партньорските срещи на „Ташев-Галвинг“, така както и г-н Данчо Данчовски, търговски представител на TYROLIT за България, е добър познайник сред участниците в тях. За фирмата и нейните продукти досега на страниците на „Направи сам“ сме публикували няколко обособени и самостоятелни за продуктите на австрийската компания статии. В тях са представени повечето от основните продукти, които се продават и на нашия пазар – предимно карбофлексни и ламелни дискове за обработка на черни метали и строителни материали, дискове с диамантни зърна (с диаметър до 450 mm) и др. Те представляват и най-голям интерес за масовия пазар на инструменти, следователно и за читателите на списанието. Като световен лидер в производството на инструменти за шлифоване, полиране, рязане и пробиване TYROLIT е мощен източник на нови, все по-производителни и съвършени инструменти, които не могат да бъдат обхванати в една обзорна статия. Планирали сме подготовката на една или повече специализирани статии – професионален пътеводител в света на дисковете за рязане и пилене с ъглошлайфмашини, която със съдействието на специалистите от „Ташев-Галвинг“ и при интерес от страна на производителя TYROLIT, може да стане реалност.

7

Затова тук ще споменем съвсем бегло само няколко от новостите като например дискът с диамантна посипка CUT & TRIM – DCCI Combi, който е предназначен за рязане на пластмасови тръби, като едновременно с това почиства, скосява и шлифова ръба на отвора. За пръв път бяха представени и компресираните, съставени от абразивни влакна UW и CW дискове, предназначени за шлифоване на нелегирани и легирани стомани, и други метали. Сред новите дискове за рязане бе представен и поредният представител на серията CERABOND 2 in 1 с дебелина от само 1 mm. Благодарение на керамичните абразивни зърна този диск има с 40% по-висока производителност при рязане спрямо класическите дискове с монокристали от алуминиев оксид.

Като най-продаван през 2015 г. диск за рязане на нелегирана и неръждаема стомана бе посочен дискът BASIC INOX, чието дебелина е също 1 mm. Отлична способност за енергично отнемане на метала имат новите ламелни дискове PREMIUM LONGLIFE. Периферната част с широчина 8 mm на пластмасовата им подложка е предвидена да може да се премахне чрез внимателно допиране на въртящия се диск до ръба на обработвания предмет. По този начин се увеличава работната повърхност на диска. Той се използва по-ефективно, удължава се времетраенето на работа с него, в крайна сметка се пестят пари.

За разлика от предишни презентации, този път основният акцент бе поставен върху произвежданите от TYROLIT машини за рязане на керамични и други облицовъчни плочи, на бетон и асфалт с диамантни дискове, на бетон и стоманени елементи с диамантно въже, на хидравлични и електрически машини за рязане на бетонни стени на дълбочина до 1005 mm, за шлифоване на различни каменни, мозаечни, бетонни и други подови настилки, както и машини за пробиване с боркорона в бетон на отвори с диаметър до 1000 mm.

Презентациите на TYROLIT традиционно биват съпровождани от демонстрации, като и този път най-впечатляващи се оказаха възможностите на ламелните дискове с огромно „настървение“ буквално да „изгризват“ пилените с тях детайли от нелегирана стомана.

8

На срещата в Боровец за пръв път участва и фирма „АББ България“, представена от инж. Александър Велинов. Презентацията му, концентрирана основно върху системите и техническите средства за защита срещу поражение от електрически ток при сградните инсталация и мълниезащита на малки сгради, бе посрещната с изключително голям интерес, както от професионално, така и от личностно естество, защото разглежда съвременни решения за защита както на човешкия живот, така и за опазване дома и имуществото от пожар. Темата породи и множество конкретни въпроси, на които инж. Велинов отговаряше дълго след изтичане на определеното време.

9

ABB е световен лидер в технологиите за енергетика и автоматизация. Компанията е създадена през 1988 г. чрез сливане на две сами по себе си мощни, с респектираща биография компании – швейцарската BBC, основана през 1891 г. и шведската ASEA, основана през 1883 г. ABB има над 140 000 служители и оперира в над 100 страни по света. Оборотът й през 2014 г. възлиза на 42 млрд. щатски долара. Компанията инвестира годишно над 1,5 млрд. USD за научно-изследователска и развойна дейност, за нея работят над 8000 учени и инженери, активно си сътрудничи с 70 водещи университети от различни държави.

В България компанията се представлява от „АББ България“, която предлага цялото портфолио от продукти и услуги, извършва търговска, сервизна и инженерингова дейност. В страната ни тя има предприятия за производство на продукти за ниско и средно напрежение в Петрич, Раковски и Севлиево.

Понеже темата за защита на сградната електроинсталация е от много голяма важност за всеки дом, а грамотната българоезична техническа информация за правилното използване на различните технически средства – дефектнотокова защита, катодни отводители и др. у нас е твърде оскъдна, поканихме инж. Александър Велинов да участва като автор в списанието ни.

По неизменна традиция новите продукти на Bosch бяха представени, а след това и демонстрирани, от г-н Константин Рангелов, лектор-демонстратор на електроинструменти и измервателна техника от създаването на „Роберт Бош” ЕООД досега. В рамките на отредения му час лекционно време той успя да стори невъзможното – да направи шеметен преглед на новостите основно в професионалната серия електроинструменти на Bosch, както и при т. нар. консумативи – сектор в който Bosch също е водеща марка в света. Той представи новостите при перфораторите и къртачите, като посочи характерните особености на новите модели. Откроява се перфораторът GBH 12-51 DV Professional, който е най-мощният сред носещите марката Bosch. Отличава се с най-интелигентната и поради това най-ефективна към момента тройно действаща антивибрационна система. Сред акумулаторните перфоратори се отличава моделът GBH 36 V-LI/VF-I Plus Professional с енергия на единичния удар 3,2 J, 50% по-голяма производителност и 100% по-голяма дълготрайност в сравнение с предшественика си GBH 36 V-LI. Новият модел разполага и със системата Bosch Electronic Precision Control (EPC), която управлява и регулира мощността на ударите за постигане на оптимален резултат при пробиване на чувствителни на прекомерно силен удар материали. Сред малките перфоратори в 3-килограмовия клас (с мрежово захранване) се откроява моделът GBH 2-28 DVK/FFVK Proferssional със сила на удара 3,2 J. Той се сочи като най-мощен в своя клас и с 25% по-продължителна експлоатационна дълготрайност в сравнение с конкурентите си. При него е постигнато снижаване на нивото на вибрациите с 27% спрямо предшественика му. Друга отличителна и много полезна характеристика е иновативната система kickback control, която силно намалява риска за работещия и машината при внезапно заклинване на свредлото.

10

В изпълнение на новите европейски норми за техническа безопасност на електроинструментите (в сила от 21 април 2016 г.) Bosch въвежда системата за защита срещу самоволно включване на машината след прекъсване на електрозахранването (re-start protection) или deadman ключ за всички малки ъглошлайфмашини, независимо дали са професионални или любителски модели.

Специално внимание лекторът отдели на модела GWS 19-125 Professional, първият в света малък ъглошлайф с мощност 1900 W, за който вече сме писали в „Направи сам“.

В сектора на косумативите посочваме само новият многофункционален твърдосплавен диск за рязане Carbide Multi Wheel, способен да реже еднакво добре и бързо различни материали – дърво, дъски и греди със забити в тях стоманени пирони, пластмаси, облицовъчни гипсови плочи, медни тръби и профили.

Останалата част от презентацията му бе посветена на обширната гама акумулаторни електроинструменти, разделени на групи според захранващото напрежение. Не бе пропусната и системата за индуктивно, безконтактно зареждане на батериите, като броят на машините, които използват тази иновативен метод, става все по-голям.

Сред по-екзотичните акумулаторни инструменти безспорно се откроява и единствената в света ъглошлайфмашина със захранване 10,8 V, (GWS 10,8-76 V-EC Professional), прекрасен инструмент за лесно и бързо рязане на различни материали. За него също може да се прочете повече в „Направи сам“.

При над две десетилетното сътрудничество на списанието с представителството на немския гигант в България, за най-интересните новости на Bosch за 2016 г. периодично ще продължим да публикуваме подробни статии. Сред тях ще намери място и разработеният от Bosch и Fein единен стандарт – STARLOCK, за захващане на работните инструменти (триончета и ножове) към електроинструментите с осцилиращо движение. По този начин първосъздателят на този инструмент, първокласната немска фирма Fein и гигантът Bosch, обединяват усилията си най-сетне да бъде сложен ред в хаоса, породен от липсата на такъв стандарт.

Г-н Рангелов също така демонстрира, както и предостави на присъстващите възможността да изпробват лично изложените електроинструменти на Bosch.

Презентацията на японската компания Makita бе дело на също така познатият от години сред търговската общност, доказал се като тънък познавач на тази техника, фирмен демонстратор и лектор, г-н Илчо Стаменов. Този път той отдаде изцяло предпочитание на практическата демонстрация на електроинструментите на японския производител, като се ограничи в сферата на акумулаторно захранваните инструменти. Този избор не бе изненада, защото предлаганата гама е толкова обширна, че не би могла да бъде обхваната подобаващо в рамките на нормалното време, което слушателите биха издържали при засилено внимание.

В края на демонстрациите си г-н Стаменов представи впечатляващата индустриална прахосмукачка-робот DRC 200, която уверено обхождаше и грижливо почистваше определеното работно пространство пред лекционната зала. Машината е разработена за автономно почистване на пода на помещения с площ до около 300–500 m² в зависимост от капацитета на батериите. Тя е особено ефективна при складови помещения, но също така успешно може да се използва при по-големи по площ офиси, магазини и други помещения, в които има условия за свободно движение на машината.

11

Роботът представлява комбинация от механична метла и прахосмукачка. Той има две ротационни четки, които се въртят в срещуположни посоки, събират и подават боклука към разположената напречно зад тях трета въртяща се четка. Тя от своя страна ги подава към смукателния отвор на прахосмукачката. Боклукът се събира в контейнер с вместимост 2,5 l. Машината се движи със скорост 0,3 m/s, като се захранва от две литиево-йонни батерии с изходящо напрежение 18 V. При батерии BL 1850 (капацитет 5,0 Ah) може да работи до около 300 min и да почиства площ до 500 m². При батерии BL 1830 и капацитет 3,0 Ah работното време с едно зареждане е около 120 min, а максималната работна площ намалява до 300 m².

Роботът има два режима на движение – случаен и движение по определена схема – успоредни една на друга траектории. В режим на случайно движение и сложен за обхождане маршрут (поради множество препятствия) за 1 час машината почиства около 60% от площ с големина 300 m², а след 2 часа – около 80%. При по-малко на брой препятствия, още след първия час работа почистената площ достига 75%, а час по-късно – до около 95%.

Tashev19

Вродената „интелигентност“ на робота се осигурява чрез различни по вид и предназначение сензори. Благодарение на това той разпознава навреме опасността да падне при достигане на стъпало, например, спира при достигане или допир до преграда, след което я заобикаля, може да се движи праволинейно, като почиства успоредни една на друга ивици и т.н. Освен това зоната на движение може да бъде ограничавана чрез закрепване върху пода на специална лента, която за него е преграда, която той не преминава.

Височината на машината е 180 mm, което лимитира и възможността да се подпъхва под маси и шкафова.

Роботът има и дистанционно управление с обхват от 20 m. Благодарение на него, например, лесно и бързо може да бъде открито местоположението му след завършване на работа.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2016, Брой 5-6/2016, Инструменти, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото