В категории: Брой 7-8/2009, Инструменти, Представяме ви

Отличията Plus X Awards 2009 – инструменти на Metabo

Както вече споменахме в началото на статията за представянето на отличените с награди Plus X Awards електроинструменти на Metabo, сме силно улеснени от факта, че за всеки от тях сме публикували изчерпателна статия, а за повечето разполагаме и с лични впечатления, добити при по-продължителното им тестване в редакционната работилница.

Сред наградените машини са три модела от най-новата серия отвертки и бормашини с литиево-йонни акумулаторни батерии, с които Metabo откриха тазгодишния сезон в надпреварата на пазара на професионални инструменти.

Подробна информация и сравнителни тестове на тези машини са публикувани в НС 1-2/2009.

Връчените награди за високо качество и дизайн на машините от тази най-нова серия на Metabo са не само признание за техните качества, но и поредното доказателство за изключително бързото технологично развитие на този вид инструменти, както и за успешното им налагане на пазара, породено от предпочитанията на купувачите. Журито е отличило по-специално модел от групата LT, който получава едновременно три отличия – за иновации, високо качество и дизайн.

Към днешна дата тази серия включва общо 10 инструмента, които може да бъдат групирани според мощността си в три групи – L, LT и LTX. Не е случайност фактът, че всеки от наградените модели Metabo BS 14,4 Li, BS 14,4 LT Impuls (наградена също така и за иновации) и BS LTX Impuls е представител на една от тези три групи. Всички те използват най-ново поколение литиево-йонни батерии с работно напрежение 14,4 V и 18 V.

За да не преповтаряме вече известни на редовните ни читатели факти за качеството на тези електроинструменти, само ще споменем, че тригодишната гаранция, известна като XXL на Metabo, която производителят дава за своите електроинструменти, вече покрива и акумулаторната батерия.

Metabo BS 14,4 Li – High Quality / Design

Наградената машина попада в първата (L) от трите групи по мощност. Техническите ù характеристики и привлекателна цена я правят подходяща не само за професионална употреба, но и за по-амбициозните домашни майстори.

Както подсказва и наименованието ù, тя работи с напрежение на батерията 14,4 V. Предназначена е за завиване на винтове за дърво с диаметър до 6 mm, в дърво пробива отвори до около Ø20, а в стомана – до Ø10. Максималната големина на въртящия момент е 20 Nm при завиване в мека дървесина и 40 Nm при завиване в твърди материали. В зависимост от избраната степен на механичната предавателна кутия честотата на въртене се регулира в границите 0–450 minˉ¹ и 0–1600 minˉ¹, като високата честота е предимство при работа в режим на пробиване.

Теглото ù е намалено с около 35% спрямо сходния по-предишен модел. Metabo BS 14,4 Li тежи 1,35 kg, което е много добро постижение за този клас. Освен че е олекотена, бормашината е станала и по-къса с 25% от своя предшественик.

Този инструмент е много подходящ за дърводелци и мебелисти, за специалисти, изграждащи различни конструкции в изложбени зали, за електро- и други видове монтажни дейности, при ремонт на автомобили и други превозни средства, изграждане на метални конструкции (например зимни градини), ремонт и изграждане на санитарни и отоплителни, климатични и вентилационни инсталации и др.

Тази и другата бормашина от същата група BS 18 Li работят с батерии Li-Power Compact и Li-Power Plus с напрежение 14,4 V и капацитет 1,3 Ah, първата, а втората с напрежение 18 V и капацитет 1,3 Ah и 2,2 Ah. Оценката на специалистите, е че тези акумулаторни батерии се нареждат в първата редица на най-добрите по мощност на световния пазар.

 

Metabo BS 14,4 LT Impuls – Innovation / High Quality / Design

Тази бормашина-отвертка е представител на групата LT, която освен модела със захранване 18 V (BS 18 LT Impuls) включва още и две ударни бормашини – SB 14,4 LT Impuls и SB 18 LT Impuls. Характерна за всички машини от тази група е технологията Impuls, която е патент на Metabo. При нея въртящият момент, прилаган върху главата на винта, има импулсен характер. Това значително улеснява отвиването на силно притегнати, ръждясали или клеясали винтове, които оказват силно съпротивление, което може да причини повреда на шлица в главата. Случи ли се това, отвиването по нормалния начин вече става невъзможно. Импулсното действие също така улеснява точното завиване на самопробиващи винтове в предмети с гладка повърхност, без да е необходимо предварително вдълбаване на отвора с шлосерски център. Тази функция е много полезна и при пробиване на фаянсови плочки, защото върхът на свредлото почти мигновено издълбава конична вдлъбнатина в глазурата и така се предотвратява иначе почти сигурното му приплъзване встрани.

Електродвигателите на машините от тази група са ново поколение с повишена мощност. Специално разработен е и нов планетен редуктор с оптимизиран механизъм за превключване на предавките, усъвършенствани са конструкцията и функционирането на механичния съединител за по-прецизен избор на големината на въртящит момент.

BS 14,4 LT Impuls има максимален въртящ момент 24/55 Nm в зависимост от твърдостта на материала. Предназначена е за завиване на винтове за дърво с диаметър до 8 mm и пробиване на отвори в същия материал с максимален диаметър 30 mm.

Честотата на въртене се управлява в интервалите 0–400 minˉ¹ и 0–1400 minˉ¹. Големината на въртящия момент се регулира в 20 степени до крайната стойност 13 Nm. Бормашината тежи 1,9 kg.

Тази и останалите машини от групата LT работят с батерии Li-Power Plus с капацитет 2,6 Ah, които са измежду най-мощните, използвани за този клас инструменти.

Бормашината е предназначена за професионална употреба, включително в производствени условия, при средно голямо натоварване. Областите на приложение са като при машините от групата L.

 

Metabo BS 18 LTX Impuls – High Quality

Машината е представител на включващата общо четири модела група „LTX“. Това са изцяло професионални машини, предназначени да работят при продължително натоварване, стигащо на моменти до екстремни стойности. Специално за тези машини е разработен и патентован от Metabo нов четириполюсен електродвигател, който развива по-голям въртящ момент при по-ниска честота на въртене. Този електродвигател има още ред технически предимства, които, заедно с оптимизираната редукторна кутия, са описани по-подробно в статията в НС 1-2/2009. Накратко казано, при по-малки размери той има по-голяма мощност, издържа на по-голямо натоварване, повишена е и износоустойчивостта му. В крайна сметка това е позволило да бъдат създадени бормашини с тегло, по-ниско с около килограм от техните предшественици. Това е показател от съществено значение за удобството при работа и по-малката умора, която теглото на инструмента причинява на ръката. Metabo BS 18 LTX Impuls тежи 1,9 kg.

Бормашината може да завива винтове с диаметър до 10 mm и да пробива в дърво отвори с диаметър до 50 mm. Максималният въртящ момент при завиване на винтове е 38/88 Nm в зависимост от твърдостта на материала.

В Metabo BS 18 LTX Impuls и в останалите машини от групата LTX се използват най-мощните батерии от типа Heavy-Duty, които са специално пригодени за максимално натоварване. Произведени са с най-мощните литиево-йонни елементи, които се предлагат за момента на пазара. Тези батерии носят обозначението Li-Power Extreme, а капацитетът им е 2,6 Ah.

Metabo BS 18 LTX Impuls е подходящият инструмент за строителното дърводелство и редица индустриални приложения. Той се справя с лекота и с най-дълги винтове, възможностите му за пробиване на отвори в дърво надхвърлят реално срещаните потребности, а с боркорона машината може да изрязва в облицовъчни плочи отвори (Ø67) за монтиране на конзолни кутии на електрическата инсталация.

Перфоратор UHE 28 Plus – High Quality

Това също е машина, която бе пусната на нашия пазар в началото на годината. Два месеца по-рано за нея сме публикували подробна статия в НС 9-10/2008.

UHE 28 Plus принадлежи към 3-килограмовия клас перфоратори (2,9 kg), които намират най-често приложение в строителството и най-вече при ремонтните работи. Нещо повече, ако разтълкуваме абревиатурата в наименованието, това е не само перфоратор, чиято сила е ударното пробиване на отвори в строителни материали, но е и мощна бормашина с много добри технически характеристики, когато се използва без ударно действие, включително и за заместване на специализиран миксер за строителни разтвори и бои. Това е така, защото машината работи с два патронника, които се доставят в комплекта ù. Те се сменят съвсем лесно и бързо благодарение на разработената от Metabo система Quick. Единият е предназначен за захващане на инструменти (свредла, шила и боркорони) с опашка SDS Plus. Вторият е челюстен бързопритягащ патронник, който се използва за свредла с цилиндрична опашка с диаметър от 1,5 mm до 13 mm, а също така и за закрепване на свредла и битове с шестостенно напречно сечение.

Тази универсалност прави UHE 28 Plus изключително подходяща машина за занаятчийски цели, а също и за домашната работилница.

С други думи, многофункционалният перфоратор UHE 28 Plus еднакво добре пробива и кърти в бетон и други строителни материали, а също така пробива отвори в дърво, метали и други материали. Освен наличието на два сменяеми патронника, за универсалното приложение на машината спомагат двустепенната механична предавателна кутия, която в комбинация с електронното управление позволява съвсем плавно регулиране на честотата на въртене в диапазоните 0–950 minˉ¹ и 0–2600 minˉ¹.

Този модел има ред усъвършенствания в сравнение с предшественика си, макар че в наименованието му е добавена само думичката Plus. На първо място това е повишената енергия на удара (3 J) и свързаната с това по-голяма здравина и износоустойчивост на конструкцията, както и оптимизираният ударен механизъм с по-плавна работа и по-ниско ниво на отделяните вибрации. Благодарение на усъвършенствания и по-прецизно реагиращ предпазен съединител, който изключва въртеливото движение при заклинване на свредлото, перфораторът е станал още по-безопасен при работа.

Перфораторът UHE 28 Plus е пригоден да пробива в бетон със свредло отвори с максимален диаметър 28 mm, а с боркорона – до 68 mm, в дърво до 30 mm и в стомана до 13 mm.

По големина на енергията на удара за своето тегло UHE 28 Plus значително изпреварва преките си конкуренти. Той е начело и по скоростта на пробиване в бетон при диаметри 8, 12, 14, 16, 18, 22, 26 и 28 mm, като дели второто място с модели на други производители при пробиването на отвори с диаметър 6, 10, 20 и 24. При отвори Ø28 перфораторът UHE 28 Plus няма съперник, тъй като максималният диаметър на пробиване за всички съпоставими конкурентни модели е 26 mm.

 

Перфоратор KHE 76 – High Quality

Това е последният излязъл досега на пазара модел (виж НС 12/2008) от изцяло обновената серия перфоратори и къртачи (НС 11/2007), с които Metabo подмени производствената си листа в този важен сегмент ръчни електроинструменти.

KHE 76 допълни новото семейство машини, като зае междинната позиция между двата перфоратора KHE 56 и KHE 96. Най-съществената черта на неговата конструкция са решенията за намаляване на вибрациите. Това е проблем от решаващо значение, защото перфоратор или къртач в седемкилограмовия теглови клас и енергия на удара с максимална стойност 16 J (показател, по който KHE 76 заема челната позиция) силно натоварва ръцете и цялото тяло на работещия. Ако не се спазва стриктна дисциплина при разпределяне на работното време и почивките, появата на вибрационната болест е неизбежна.

Подобно на останалите четири модела от това семейство при перфоратора KHE 76 също е използвана патентованата от Metabo пасивна система за намаляване на предаваните върху ръцете вибрации VibraTech. Тя включва шарнирна и посредством еластичен елемент връзка между основната ръкохватка и тялото на машината и специално конструираната допълнителна ръкохватка, която намалява с около 60% предаваните вибрации.

KHE 76 е първата машина на Metabo, в която е приложено качествено ново равнище за елиминиране на вибрациите още при създаването им от движещите се части на перфоратора. Машината има специален механизъм, който противодейства и ефективно намалява тяхното ниво. Той има две двойки противотежести, които се притискат една към друга от спирални пружини и могат да се движат възвратно-постъпателно една спрямо друга или заедно успоредно на надлъжната ос на машината. Под въздействие на силите на вибрациите тежестите се придвижват напред и назад, при което масата им действа като инерционна противотежест, която противодейства на силите, пораждащи вибрациите. Ефектът от действието на този механизъм е, че нивото на вибрациите на машината се намалява с около 30% още в зародиш и тя стои значително по-спокойно в ръцете на работещия.

Същевременно новата антивибрационна система не оказва влияние върху мощността на машината и не намалява енергията на ударите.

В резултат на тази комбинация от технически решения към момента KHE 76 е перфораторът с SDS-max захват, който има най-ниско ниво на вибрации в сравнение с всички конкурентни модели в този клас. Нивото на вибрациите при KHE 76 е 9,7 m/s², което на практика означава, че продължителността на безопасната за здравето работа с перфоратора надхвърля 2 часа. Това също така е над два пъти повече от осредненото време за работа в рамките на деня с перфоратор в този клас.

По всички тези показатели KHE 76 превъзхожда конкурентните модели, като при независимо проведени тестове е показал следните резултати при работа в бетон:

» Обща дълбочина на пробиване (Ø25) за 8 часа работен ден – 42,5 m

» Обща дълбочина на пробиване (Ø40) за 8 часа работен ден – 18,0 m

» Скорост на пробиване (Ø 25) – 340 mm/min

» Скорост на пробиване (Ø 40) – 144 mm/min

» Производителност при къртене на бетон – 311 kg/h

Енергията на удара може да бъде намалена с 30%, което е необходимо при пробиване на по-крехки материали като тухли например. За целта машината има специален превключвател.

Теглото на KHE 76 е 8,4 kg, а мощността на електродвигателя – 1500 W. Максималният диаметър на отвора при пробиване в бетон е 52 mm, а с боркорона – 150 mm.

Ъглошлайфмашина WB 11 – 125 Quick – High Quality

Това е малка ъглошлайфмашина с диаметър на диска 125 mm и мощност на електродвигателя 1100 W. Характерно за нея, както и за останалите ъглошлайфмашини на Metabo, е използването на доказалия дълготрайността си електродвигател Marathon, а доброто охлаждане позволява продължителна работа при високо натоварване. Машината има характерната за моделите на Metabo въртяща се заедно с ротора решетка, която предпазва намотките от всмуканите с въздуха едри абразивни частици. Предпазването на работещия при внезапно заклинване на диска е възложено на механичен съединител (S-automatic), който мигновено изключва машината при възникване на обратен удар.

Смяната на диска е силно улеснена, защото е използвана системата Metabo Quick, при която закрепването става със специална притискаща шайба, която се завива и развива на ръка и без ключ.

Машината има и намаляващата нивото на вибрациите предна ръкохватка Metabo VibraTech. Предпазният щит се фиксира и освобождава при завъртане в най-подходящото работно положение с механизъм, който не изисква използването на отвертка или гаечен ключ.

Не може обаче да не изразим учудването си от решението на журито на конкурса и да си обясним защо не са предпочели модела WBA 11-125 Quick, който принадлежи към новата серия ъглошлайфмашини с диаметър на диска 125 mm и 150 mm, които Metabo пусна на пазара в средата на миналата година. За разлика от наградения, този модел има още едно съществено предимство – нова антивибрационна система, наречена Metabo Autobalancer. Тя не замества, а допълва съществуващата пасивна защита Metabo VibraTech. Новата система ефективно „гаси“ вибрациите там, където те се образуват – от въртящия се с честота 10 000 mim-1 диск. Това се постига благодарение на капсуловано цилиндрично метално тяло с малка височина, в чиято вътрешност се намират свободно движещи се в маслена баня стоманени сачми. То е пресовано върху вала на машината и заменя стандартната опорна шайба, върху която ляга дискът. В резултат на центробежните сили при въртенето на диска сачмите опират плътно по стената му, като се разпределят така, че да създадат противотежест, която уравновесява дисбаланса на диска, който поражда вибрациите. Съчетанието между новата технология Autobalancer и класическата VibraTech е позволило при новите машини нивото на вибрациите да бъде снижено с цели 50% в сравнение с машините, които не използват такава система. Освен върху човешкото здраве и работоспособност силно редуцираното ниво на вибрациите се отразява ползотворно и върху дълготрайността на диска. Установено е, че в този случай дълготрайността на дисковете за рязане се увеличава с около 150%, а на дисковете за пилене с до 200%.

Пълните подробности за тази най-нова серия ъглошлайфмашини на Metabo са публикувани в НС 7-8/2008.

 

Лентова шлайфмашина BAE 75 – High Quality

Подробната статия за тази впечатляваща преди всичко с дизайна си, но не само, лентова шлайфмашина ще намерите в НС 5-6/2009. Видимо аеродинамичната форма на машината е в хармония с добрата ергономичност на двете ръкохватки, които намаляват нивото на вибрациите, не травмират дланите и въобще правят работата по-малко уморителна и по-приятна. Тази машина се отличава още по-осезаемо с намаленото ниво на шума, който създава. Новост е и торбичката за събиране на прахта, която е изработена от специална антистатична материя. Това улеснява нейното почистване, а филтриращата ù способност се запазва по-продължително.

Значително удобство е стойката от алуминий, която стандартно се доставя с машината. Чрез нея шлайфмашината се закрепва към работната маса, като шлифовъчната лента вече се намира отгоре. Така се улеснява шлифоването на летвички и други тесни и дребни детайли.

Шлайфмашината BAE 75 има електродвигател с мощност 1010 W. Лентата с размери 75х533 mm се движи със скорост 240–450 m/min. Машината има изпитана електронна система за управление Metabo Vario-Tacho-Constamatic, която позволява безстепенно регулиране на скоростта на движение на лентата и я поддържа постоянна при промяна на натоварването в доста широки граници. Теглото на машината е 4,7 kg.

Ножица за храсти PowerCutter Li (Pro) – High Quality

Не е необходимо човек да бъде или да се прави на пророк, за да се досети, че измежду наградените в категорията High Quality би трябвало да попадне ножицата за храсти PowerCutter Li (Pro), на която са посветени цели три страници в НС 3-4/2009. Тя с основание носи етикета „световна новост“, защото е първият инструмент от този вид, който използва въртеливо движение на ротационния нож вместо възвратно-постъпателното на назъбена рейка, както е при останалите ножици за храсти. Тази технология осигурява по-оптимален ъгъл на рязане между подвижните и неподвижни остриета, което значително намалява съпротивлението при срязване на дървесината. Поради това компактната и тежаща само 1 kg акумулаторна ножица се справя с лекота с клонки от твърда дървесина с дебелина до около 8 mm. Тази задача е непостижима за конкурентните модели от този клас инструменти.

Ножицата се предлага в две разновидности. Първата, PowerCutter Li, е предназначена предимно за хора, които се грижат за собствената си градина, докато моделът PowerCutter Li Pro e по-подходящият за професионалните градинари. Различието между двата модела е в продължителността на непрекъсната работа. Първата ножица се доставя с една батерия с капацитет 1,1 Ah. Втората е комплектувана с две батерии, всяка с двойно по-голям капацитет – по 2,2 Ah.

Другата разлика между двете модификации е в ножа. При PowerCutter Li ножовете са заточени само от едната страна, докато при PowerCutter Li Pro заточването е двустранно. Така щом остриетата от едната страна се притъпят, ножът се обръща и работата може да продължи.

Ножицата е подходяща за грубо и фино оформяне на храсти или за унищожаване на плевели. Най-голямата ù сила е в оформянето на кълбообразни и всевъзможни други сложни форми на декоративни храсти като чимшир например. Поради кръгообразната форма и компактната големина на режещия апарат за тази ножица почти няма недостъпни места за обработка, включително по краищата на цветни и тревни лехи и в непосредствена близост до прегради – стъбла на дървета, бордюри, тротоарни плочи и др.

Ножица за храсти HS 8765 – High Quality / Ease of Use

Това е ножица от класически тип, при която рязането се извършва между плъзгащите се един над друг ножове на две рейки, от които едната е подвижна. Тя се задвижва от електродвигател с мощност 560 W. При дължина на режещия апарат, съответно широчина на рязане, 650 mm и максимална дебелина на рязаните клонки 20 mm (максимално разстояние между двойка зъби 34 mm) това очевидно е мощна машина, подходяща за поддържане на по-големи площи жив плет. Тя е пригодена да се справя и със запуснати или изобщо неоформяни плетове със силно израснали и дебели клонки. За по-безопасна работа ножицата има механично действаща система, която при нужда е в състояние да спре на практика мигновено движението на ножовете – само за 0,05 s.

Остриетата на ножовете са двустранно заточени с диамантен диск под ъгъл 30°, който осигурява оптимално при най-малко съпротивление рязане. Ножицата тежи 4 kg. Задната ръкохватка има удължена форма, което улеснява работата с изпънати, включително вдигнати над главата ръце, което се налага при високи плетове.

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2009, Инструменти, Представяме ви

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото