В категории: 2014, Брой 11/2014, Покриви, Ремонти, Строителство

За керамичните блокове и тухли

Wienerberger1

 

„Читател съм на „Направи сам“ още от времето, когато излизаше като вестник, а намирането му по будките на РП бе проблематично. Продължих да събирам броевете и когато стана списание. Продължавам и днес да се ровя в него, макар и с не особено удоволствие, на екрана на компютъра, защото ми липсва усещането да държиш хартиено списание в ръцете си. Ценя усилията и уменията на редакцията да публикува професионално написани статии на разбираем език, за неспециалисти. И все пак като човек, който си вади хляба с ремонт на битови електроуреди като мен, бих бил благодарен, да прочета и статии, примерно за новите строителни материали и технологии, още по-просто написани, без строго техническа терминология, разни там коефициенти, стойности, графики и т.н. Конкретното ми желание е, при възможност да публикувате нещо като обзор за строителството с керамични тухли, ама не онези, които знаем от миналото. В складовете за строителни материали виждам различни видове, най-често с надпис Wienerberger, които нямат нищо общо с някогашните български четворки и единички. По строежите, гледам, едни ги зидат с отворите нагоре, други – настрани. Чувал съм, че вече дори ги лепят с пяна.

Ще съм благодарен да прочета такава статия, убеден съм, че това ще бъде оценено и от други читатели на „Направи сам“.“

Димитър Методиев, В. Търново

 

Бележка на редакцията

„Редакцията винаги се е стремяла публикуваните в списанието статии да бъдат едновременно на необходимото техническо ниво и същевременно написани на разбираем език и за хората, което не са тесни специалисти в дадена област. Приемаме пожеланието на нашия читател, преди всичко като предизвикателство, при все, че оставаме на мнението, че в професионално подготвени публикации, използването на конкретни технически характеристики и стойности е неизбежно.“

 

През последните 25 години страната ни коренно се промени – нещо, което особено ярко се откроява в сферата на строителството. За броени години до сивите неугледни, неудобни и нездравословни за обитаване панелки изникнаха и се извисиха модерни, някои дори с футуристичен вид, сгради, предоставящи на обитателите си условия на нивото на съвременните изисквания. Коренно се промени и отношението към енергийната ефективност, като вече дори и в нашата, все още заемаща последните места в европейската класация по енергоемкост и щедро пилеене на топлинната енергия държава, се появиха първите образци на сгради, които дори и през зимата почти не се нуждаят от отопление, а лете – от климатизация, която също представлява значителен разход на скъпа електроенергия. Примерите в тази насока са много, като изводът е един – всичко това стана възможно и у нас благодарение на това, че страната ни се отвори към цивилизования свят, че най-модерните на световно ниво строителни материали и технологии станаха достъпни за проектанти и строители, не на последно място за всеки занаятчия, дори и домашен майстор.

Новото строителство задължително се ориентира към осигуряване на все по-здравословни условия за обитателите и съответно използване на природно чисти, екологични строителни материали, към намаляване на енергийните разходи и възможно по-грижовно отношение към околната среда с мисъл за наследството, което ще оставим на идните поколения.

Всичко това доведе до създаване на строителни материали с качествено нови свойства и характеристики, както и до възраждане на стари производствени традиции. Благодарение на новите производствени технологии на пазара и в строителната практика навлязоха материали, които нямат и помен от техните предшественици от само няколко десетилетия назад.

Именно такъв е случаят със съвременните керамични блокове за зидане и някогашните плътни, решетести или дори известните като „тухли четворки“ материали. Общото между тях е единствено изходният материал, природната глина и това, че за да стигнат до строежа те преминават през огъня в пещите. Едните са материал за монолитно строителство на днешния и утрешния ден, а другите остават в историята.

4

Досега на страниците на „Направи сам“ са публикувани и достъпни на сайта общо две дузини статии, в които подробно са разгледани всички керамичните блокове и тухли за зидане на фирма Wienerberger, които „Винербергер“ ЕООД предлага на нашия пазар за строителни материали. Разгледани са подробно лепилата и технологията на зидане, както и специалните приспособления, улесняващи силно тази дейност.

Особено силното представяне на продуктите на Wienerberger в „Направи сам“ не е проява на едностранчивост от страна на редакцията, а на стремежа на издателството да информира за новостите, за новите продукти и технологии, които задават световното ниво в дадената област. Австрийската компания е световен лидер в производството на керамични блокове (тухли) за обща (защитена) зидария с марката Porotherm, държи първото място в Европа и при производството на облицовъчни фасадни тухли с марката Terca. Материалите за зидане на Wienerberger бързо наложиха своето мащабно присъствие и на българския пазар на строителни материали, което се дължи както на тяхното качество и предимства, които осигуряват на строителите, така и на усилията, които дъщерното дружество „Винербергер“ ЕООД полага за подпомагане на проектантите и строителите. Тук е мястото да отбележим също, че и друг един продукт на съвременната строителна керамика от групата Wienerberger – керемидите Tondach, също все по-успешно се налагат като предпочитан материал и на българския пазар.

Както е известно, керамичните тухли са най-древният дълготраен строителен материал, създаден от човека. При разкопки в Месопотамия са открити тухли, печени преди около 6000 г., които и до ден-днешен са запазили своите строителни качества. Прочутите плочки с клинопис от това време също са се запазили до ден днешен, защото са от изпечена глина. С печени тухли са изградени и много други запазени до днес сгради от античността.

Съвременното производство на керамични тухли е неразривно свързано с базираната във Виена компания Wienerberger, огънят в чиято първа тухларна е запален през далечната 1819 г. За изминалите близо 200 години компанията развива и усъвършенства производството на тухли до днешните керамични блокове за зидане. Те са чудесен пример за това как благодарение на най-съвременни технологии може от изцяло природни суровини да се произвеждат изключително качествени и практически вечни, неподвластни на стареене, отговарящи на съвременните топлотехнически изисквания материали за монолитна зидария. И не само това.

Подобно на класическите тухли, съвременните керамични блокове се произвеждат от мергелна глина и вода. Чрез изпичане при висока температура (900 °С) се получава напълно чист от екологична гледна точка материал, който не само е напълно безвреден за здравето, но и ефективно спомага за поддържане на оптимален температурен и влажностен микроклимат в сградата. Това се дължи на технологията на производство на керамичните блокове. В глината, от която те се формоват, се смесва известно количество дървесни трици. В процеса на изпичане те изгарят, а отделените газове образуват фина шуплеста структура на стените (черепа), външни и вътрешни, на блоковете. Керамичните блокове на Wienerberger имат ситна решетеста структура, образуваща множество камери със затворен в тях въздух. Именно на затворения в малки обеми въздух се дължат техните много добри топлоизолационните свойства.

В България към момента се предлагат общо три групи продукти на Wiеnerberger – керамични блокове с вертикално разположени кухини Porotherm, керамични блокове с хоризонтално разположени кухини Forati и фасадните облицовъчни тухли Terca, с които се гарантира изключително дълготрайна, неподатлива на атмосферните влияния, дори и в непосредствена близост до океани и морета, фасада на сградите.

Тук ще спрем вниманието си основно върху блоковете Porotherm, които отлично съчетават две много трудно съвместими изисквания – добри механични свойства със също така много добри топлоизолиращи свойства. Керамичните блокове позволяват изграждане на масивни еднослойни зидове с необходимата топлоизолираща способност, като едновременно с това имат голяма механична здравина и дълготрайност, огнеустойчивост и пожарозащита, добри звукоизолиращи свойства, паропропускливост, способност да задържат и отдават продължително време акумулираната в тях топлина и влага.

И все пак водещото при избора им като предпочитан материал е, че блоковете Porotherm позволяват изграждане на монолитни стени, изпълняващи напълно изискванията за топлинна изолация на сградата. Поради еднородния си състав и здравината на керамичните блокове те са несравнимо по-дълготрайни в сравнение със зидове, върху които за подобряване на топлоизолацията, се налага поставянето на допълнителна многослойна система от крехки или сравнително мек плочи от специализиран топлоизолационен материал – полистирен или каменна вата например. Те се нуждаят задължително от механична и срещу атмосферните въздействия защита във вид на армирана шпакловка с дебелина около 4–6 mm и дебел 1–3 mm пласт тънкослойна декоративна мазилка.

Така опакованите фасади са лесно нараними, а проникне ли в топлоизолацията влага, тя силно влошава изолиращата й способност. След време може да причини нейното отлепване, изронване на старата мазилка, проникване на влага в помещенията. Устойчивостта на механични въздействие и дълготрайността на така топлоизолираните фасади ясно пролича при тазгодишната юлската градушка, която буквално надупчи голяма част от фасадите на санираните по този начин сгради. Лошата новина за собствениците на такива сгради е, че ремонтът на тънкослойните мазилки, по-стари от около 2 години и в зависимост от вида им, почти без изключение изисква полагане на нова армирана шпакловка, грундиране и нова декоративна мазилка, ремонт, чиято стойност може да надхвърли половината от цената на нова топлоизолация.

Монолитният еднослоен тухлен зид е много по-устойчив не само на механично натоварване, но и на температурните промени именно защото е практически еднороден. При него липсват няколко слоя от материали, които се удължават и свиват различно и поради това сцеплението между отделните пластове може да бъде нарушено. Поради това еднослойните монолитни външни стени на практика не се нуждаят от поддръжка – най-много от освежаващо боядисване на фасадата от време на време. Монолитният градеж има и друго много съществено предимство – притежава значителна способност да акумулира топлината от слънчевото греене. По този начин се забавя затоплянето на въздуха в помещенията през деня. Нощем стените отдават акумулираната в тях топлина и спомагат за поддържане по-продължително време на по-висока температура на въздуха във вътрешността на сградата. Освен че така се пести енергия за отопление през студените месеци и за охлаждане, през горещите намаляването на денонощните температурни колебания оказва благоприятно влияние върху здравето на хората. Тази акумулираща топлината способност е силно ограничена при многослойните топлоизолационни системи.

Стените от керамични блокове и тухли имат и друго много ценно свойство – поради порьозната си структура те пропускат в околното пространство част от водните пари, съдържащи се във въздуха в помещенията, а друга задържат. По този начин се намалява прекомерната относителна влажност на въздуха в помещенията и в повечето случаи тя се поддържа от само себе си в здравословните граници. При рязко изсушаване на въздуха в помещенията се наблюдава обратният процес – част от влагата в тухлените стени, се изпарява и връща обратно в помещението, при което се повишава относителна влажност на въздуха в него. По този начин се извършва процес на саморегулация и в повечето случаи не се налага взимане на допълнителни мерки за овлажнявани или изсушаване на въздуха.

Зидарията с блокове Porotherm има и още едно съществено предимство. Поради малкото количество на свързващия блоковете разтвор и тънкия слой мазилка, количеството на внесената с водата от разтвора влага в току-що иззидания зид е изключително малко. Поради това не се налага продължителното изчакване, докато стените изсъхнат и помещенията станат годни за обитаване.

Към момента най-добрите от гледна точка на топлоизолацията керамични блокове за зидане на нашия пазар са Porotherm 38 N+F Hi и Porotherm 38 К. Тези, които се интересуват по-детайлно от техните технически характеристики, ще ги намерят в статиите, към които са поставени връзки. Правим уточнение за периода на валидност на това твърдение, защото Wienerberger непрестанно пуска на пазара нови продукти, така че да изпреварва поредното завишаване на изискванията към топлоизолиращата способност на външните стени. Такъв именно пример за момента са блоковете Porotherm 38 К.

2

Понеже обещахме в тази статия да не си служим със специфични технически термини и цифрови стойности, ще се ограничим с пояснението, че постепенното и неизбежно намаляване на загубите на топлина от сградите е въпрос на държавна политика, както у нас, така и в Европейския съюз като цяло. Затова държавата нормативно определя минималната топлоизолираща способност на външните стени, както и на останалите елементи на строителната конструкция, с цел все по-малко от произведената и съответно платена от обитателите топлина да се губи в околното пространство. Така все повече се пести топлинна енергия, намаляват се, и то значително, разходите за отопление.

Блоковете Porotherm 38 N+F Hi бяха първият пуснат на нашия пазар материал за зидане, с който се изпълняват завишените преди четири години, валидни и до момента задължителни изисквания към топлоизолиращата способност на граничещите с външната среда стени. И към днешна дата тези изисквания се изпълняват напълно от зид с дебелина 38 cm, иззидан от блокове Porotherm 38 N+F Hi с топлоизолационен разтвор, двустранно измазан с обща дебелина на мазилката 20 mm. При това, повтаряме, без да се налага поставяне на каквато и да било допълнителна топлоизолация.

Най-новите керамични блокове Porotherm 38 K бяха за пръв представени у нас тази пролет. С тях „Винербергер“ ЕООД за пореден път изпревари родните нормотворци, като предостави на строителите материал, който позволява изпълнението на стени със значително по-добри топлоизолационни свойства от нормативните изисквания към момента. От гледна точка на разходите за отопление загубите на топлина през външните стени, иззидани с Porotherm 38 K, намаляват с още 25%. Като цяло разходите за отопление на сграда, чийто външни стени са иззидани с тези блокове може да бъдат намалени до наполовина. Точна цифра не може да се посочи, защото загубите на топлина от сградата се дължат не само на ограждащите тухлени стени, но в голяма степен и на останалите конструктивни елементи, намиращи се в контакт с външния въздух. От наличната предварително изтекла информация, с най-новите керамични блокове Porotherm 38 K „Винербергер“ ЕООД вече е изпреварил очакваните завишени нормативни изисквания, които неизбежно ще бъдат приети в близко време и в България. Строителството е скъпа и трудоемка дейност, а разходите за отопление със сигурност ще продължат да растат. Затова построеното днес трябва да се прави с възможно по-далечен хоризонт, за да не се налага само след няколко години поставяне на допълнителна топлоизолация, нови разходи и ред други усложнения. Ето защо би трябвало да се строи с най-добрите към момента материали.

3

С казаното дотук не се изчерпват предимствата на керамичните блокове Porotherm при изграждането на стени. Независимо от ажурната им решетеста напречна структура те са изключително здрав и устойчив на натиск материал. Най-вече поради вертикалното разположение на кухините им, те имат около 3,5 пъти по-голяма издръжливост на натиск в сравнение с керамичните тела с хоризонтално разположен кухини, например т. нар. тухли четворки. Далеч не маловажно е и това, че изграденият с блокове Porotherm неносещ зид има висока огнеустойчивост, защото керамиката не се бои от огън. Завишената устойчивост на стените при пожар се дължи също и на високата им устойчивост на натиск, дължаща се на вертикално разположените кухини в блоковете, на механичната връзка на нут и перо между тях, както и на частично проникване на разтвора за зидане в кухините. В резултат на всичко това дори и вътрешни стени с дебелина от само 12 cm (Porotherm 12 N+F) издържат и не допускат разпространяване на огъня в продължение на поне 90 min.

С оглед на множеството предимства при изграждането на стени с керамичните блокове Porotherm, може да предизвика учудване фактът, че монолитният зид, изпълнен с тях, може да излезе и по-евтин, отколкото зид с по-обикновени тухли и многослойна допълнителна топлоизолация. Освен това поради големите размери на блоковете Porotherm с тях се зида значително по-бързо. Еднаквата им големина и правилната паралелепипедна форма силно улесняват измазването на зида – било с тънкослойна мазилка, а често и гипсова шпакловка е достатъчна.

В статията споменахме само два вида керамични блокове за зидане Porotherm 38 N+F Hi и Porotherm 38 K, защото те решават оптимално задачата за намаляване на разходите за отопление на сградата. Освен тях „Винербергер“ ЕООД предлага още керамичните блоковете Porotherm 25 N+F Light, които са значително олекотени откъм тегло (което намалява натоварването и съответно води до поевтиняване на носещата конструкция), а цената им ги прави особено привлекателен материал, ако не се налага постигане на максимално ефективна топлоизолация. В най-ниския ценови клас „Винербергер“ ЕООД предлага керамичните тухли Forati, които по своите хоризонтално разположени (в зида) кухини напомнят масово използваните преди четвърт век тухли „четворки“, но са с несравнимо по-високо качество. Предлагат се и блокове Porotherm с дебелини 12 и 8 cm, очевидно предназначени за вътрешни стени, за обзиждане на вани, изграждане на инсталационни шахти и др.

Голямо улеснение за строителите са и щурцовете Porotherm, които се използват за затваряне отгоре на отворите за прозорци и врати, както и за поемане на товара от зида над тях. Използването на готови елементи, които се поставят буквално за минути над отвора, е изключително удобство. Щурцовете Porotherm наподобяват корито, изградено от керамични елементи, в което е поставена необходимата предварително напрегната армировка от стоманени пръти и е отлят бетонов разтвор с гарантирано спазена рецептура на приготвяне. Така строителят получава напълно завършен и готов за използване продукт с гарантирани от производителя якостни качества. Керамичната обвивка спомага за подобряването на топло- и звукоизолационните качества на щурца, т.е. избягва се образуването на топлинни мостове и се ограничава преминаването на въздушен шум. У нас се предлагат два размера щурцове Porotherm с напречни сечения съответно 10,0 х 8,5 cm и 12,0 × 6,5 cm. Всеки от тях се произвежда с дължини от 100 до 300 cm при стъпка 25 cm. Подходящи са за поставяне над отвори с широчина от 75 до 275 cm.

Накрая ще добавим още, че използването на керамични тухли дава простор за оригинални архитектурни решения (виж началната снимка). В тази насока все по-голяма популярност добива архитектурният конкурс Wienerberger Brick Award, чието поредно издание предстои.

За допълнителна информация вижте сайта на „Винербергер“ ЕООД

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото