В категории: 2023, Актуални статии, Брой 1-2/2023, Градина

За очарованието на малката домашна градина

Дори и върху по-малка площ, мечтите за собствена градинка могат да станат реалност чрез влагане на творчество и добро планиране. Следвайки компетентни съвети и с постепенно нарастващи градинарски умения, дори и малки по площ градинки биха могли да изглеждат по-големи и просторни, отколкото са в действителност.

Най-важното за всяка градина, била тя малка или по-голяма, е да бъде добре поддържана. Нещо, за което освен умения, се изискват и качествени, подходящи за целта инструменти, които не само да улесняват работата, но и да я превръщат в удоволствие.

Правилно структурираната градина, в съчетание с разцъфтелите растения, добива пространствена дълбочина. Като първа стъпка можете да направите така, че градината да изглежда по-голяма по площ.

„За да постигнат този ефект, собствениците на градини трябва да разчупят правите линии, като структурират съществуващата площ на повече малки елементи“, обяснява градинският експерт на STIHL Йенс Гертнер. Допълнителни визуални оси, виещи се пътеки и умело разпръснати зелени островчета засилват този ефект. Любителите градинари също така могат да постигнат триизмерен ефект, като създават малки хълмисти образувания със специфичен релеф. Също така е важно правилното разполагане на растенията. „Подходящи за по-малки градини са самотно стоящи растения. Засаждането на дървета със свещовидна, колонообразна тясна корона – специални видове бук, габър, декоративна череша, правят добро впечатление в малката градина“, съветва Йенс Гертнер. Те придават на градината по-релефна структура, без да заемат твърде много място. Не на последно място, изборът на цвят също оказва значително влияние върху оптичното възприятие: сините цветове например придават по-голяма пространствена дълбочина, цветовата комбинация от бяло, синьо и розово е хармонично издържана, поставя светли акценти.

 

Добрият външен вид на градината се поддържа чрез правилни и редовни грижи за нея

Добре поддържаният външен вид на затревените площи и дърветата, на живия плет и цветните лехи придава очарованието на малката градина. Това се постига с редовни грижи, градинарски умения и използване на подходящите за целта градинарски електроинструменти – в днешно време, захранвани с акумулаторна батерия.

Две незаменими за всяка градина машини – ножицата за жив плет и колесната косачка за трева

За малки и средно големи градини най-подходящи са инструментите от акумулаторната система AK на STIHL. Те са създадени с оглед удовлетворяване изискванията и на най-претенциозните любители градинари. Съобразени са както с вида, натоварването и продължителността на работа, характерни за домашната градина, така и с физическите възможности на градинаря любител.

Машините от системата STIHL AK работят с три литиево-йонни акумулаторни батерии с изходящо напрежение 36 V. Те се различават помежду си по своя капацитет – AK 10 (2 Ah, 72 Wh), AK 20 (3,9 Ah, 144 Wh) и AK 30 (4,8 Ah, 180 Wh). Стандартното зарядно устройство AL 101 ги зарежда за 95, 180 или 205 min.

Акумулаторната серия АК на STIHL включва 9 вида акумулаторни машини, от които, към момента, „Андреас Штил“ ЕООД, предлага общо 20 модела. Някои от тях са двойка машини, които се различават само по окомплектоването си – със или без батерия и зарядно устройство.

Системата включва:

– Леки акумулаторни верижни триони за поддръжка на двора и градината, за изграждане на дървени конструкции в градината, както и за строително дърводелство.

Четириколесни косачки за трева. Леки, маневрени и най-вече много удобни за работа машини, подходящи за поддържане на малки до средно големи тревни площи.

Моторни коси. Предназначени са за косене на малки участъци и най-вече, за подрязване на тревата на места, недостъпни или неподходящи за четириколесна косачка – ивиците по периферията на затревено поле, участъци в непосредствена близост до бордюри и други препятствия като жив плет, дървета, храсти, цветни лехи, декоративни камъни и т.н.

Ножици и уреди за жив плет. Задължителен инструмент за поддръжка на жив плет, оформяне и рязане на храсти.

Кастрачка за клони HTA 50. Позволява стъпил на земята човек да реже високо разположени клони.

Уред за обдухване BGA 57. Работещ тихо, незаменим инструмент – въздушна метла, за почистване на градината от паднали листа, окосени треви и други отпадъци.

Листосмукачка SHA 56. Машината съчетава функциите на въздушна метла и листосмукачка. Чрез силна въздушна струя тя отстранява или събира накуп опадали листа, окосена трева и други растителни отпадъци. В режим на листосмукачка, тя ги засмуква, раздробява на ситно и събира в торба с вместимост 40 l.

Аератор RLA 240. Машина, предназначена за поддръжка на тревни площи – почистване от сплъстени изсъхнали тревни стъбла и листа, както и за надиране, разрушаване на образувалата се твърда коричка на повърхностния слой почва.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2023, Актуални статии, Брой 1-2/2023, Градина

Ключови думи


 
към началото