В категории: Актуални статии, Брой 7-8/2023, Градина

Дни на отворени врати 2023. АНДРЕАС ШТИЛ ЕООД 

 

По утвърдена традиция, в продължение на три дни, от 30 април до 1 май т.г., „Андреас Штил“ ЕООД проведе годишната си среща със своите дилъри, наречена „Дни на отворените врати”. На нея бяха поканени и представители на медиите. Тя се провежда на озеленените площи в обширния двор на административно-складовата база на компанията в София.

Г-н Димитър Вълков, управител на „Андреас Штил” ЕООД, открива тридневната среща, държейки в ръце най-мощния акумулаторен трион в света – MSA 300 C-O

Търговската мрежа за продажба на продуктите на STIHL в страната обхваща около 140 оторизирани дилъра с над 180 магазина. Те са подбрани според високите изисквания на „Андреас Штил“ за професионално представяне и предлагане на машините на клиентите, тяхното консултиране за избор на най-подходящия модел, оказване на съдействие при окомплектоване на машините, снабдяване с подходящите специализирани гориво-смазочни материали, пускане и изпробване на машината пред клиента, консултации за работата с нея, както и квалифицирано извършване на определени сервизни услуги. Продуктите на STIHL са иновативни висококачествени изделия, а грижата за клиента обхваща също тяхното професионално предлагане и специализиран сервиз.

Обширният парк трудно би подбрал цялата продуктова гама, която  „Андреас Штил“ ЕООД предлага на българския пазар. Целта на домакините бе да представят както най-утвърдените и най-търсени модели на пазара, така и новите тазгодишни попълнения, налични и очаквани през следващите месеци.

Изложението представляваше обособени, включително в шатри, продуктови „острови“, представящи отделни групи машини. Участниците в срещата имаха възможността да допълнят и актуализират познанията си за машините, които предлагат на клиентите, събрани на едно място да обменят информация, впечатления с компетентни специалисти-демонстратори, лично да изпробват една или друга машина, както и да ги сравняват.

Трите дни бяха изпълнени с многобройни срещи и разговори на участващите с екипа на „Андреас Штил“ ЕООД, начело с управителя г-н Димитър Вълков.

Очаквано, той избра да открие срещата, държейки в ръце най-мощния акумулаторен верижен трион в света – STIHL MSA 300. Този жест би могъл да символизира поне две послания. Марката STIHL е исторически свързана със създаването на първия верижен трион и по-нататъшното развитие на този вид машини до днес и в бъдеще. От 1971 г. насам, моторните триони на STIHL са неизменно най-продаваните в света, което само по себе си, е удивително постижения за този силно конкурентен пазар.

Второто послание насочва към бързия преход от бензинови към акумулаторно захранвани машини – гигантско световно съревнование, в което STIHL също е технологичен лидер.

Част от екипа на „Андреас Штил” ЕООД, домакин на срещата

Макар и замислена за търговските партньори на „Андреас Штил” ЕООД, според нас, проявата представлява значителен интерес за многобройните настоящи и бъдещи клиенти на STIHL. Тя е подходящ повод, стъпили на близо 16-годишното партньорство между списание  „Направи сам” и немската компания, да подготвим за читателите на списанието кратък обзор със синтезирана ключова информация за представените на срещата подбрани машини. Да ги запознаем с най-доброто, носещо марката STIHL, което се предлага на пазара. Задачата ни бе улеснена от факта, че почти без изключения, всички тези машини вече са представяни подробно на сайта на сп. „Направи сам”.

Подбрахме техническата и експлоатационна информация така, че да се получи актуален, кратък съдържателен пътеводител за света на STIHL, и по-точно за най-доброто, което той предлага към момента на българския пазар.

 

Моторни верижни триони

Акумулаторни триони

Професионалният сегмент и неговата акумулаторна серия AP, бе представен от модела MSA 300 C-O.  Тази обсипана със суперлативи машина е разгледана подробно в „Направи сам”.  С мощност 3 kW, STIHL MSA 300 е най-мощният акумулаторен верижен трион в света. Той е първият специално разработен за професионална работа. У нас се предлага от края на 2022 г., като е комплектуван с олекотената специална шина Light 04, дълга 40 cm. Верижният трион е предназначен за поваляне, кастрене и нарязване на средно дебели дървесни стволове. Също така, той е отлична машина при изграждане на дървени конструкции.

Акумулаторната серия „за напреднали любители“ АK, бе представена от моделите MSA 60 C-B и MSA 70 C-B. Тези машини се предлагат у нас от началото на годината. Всеки от двата модела се предлага в три комбинации – без батерия и зарядно устройство, с една или с две батерии и зарядно устройство.

MSA 60 C-B се предлага с батерия АK 20, а моделът MSA 70 С-В – с АK 30. При дължина на гарнитурата за рязане 30 cm, те са практични и леки, специално проектирани за работа в домашната градина – за кастрене и рязане на дървета и дебелостеблени храсти, за нарязване на дърва за огрев, при строителство в градината, за рязане на ритловици, греди и дебели дъски в затворени помещения, както и за други сходни дейности.

Ценна придобивка за градинаря-любител е ръчният верижен минитрион GTA 26, поредният иновативен инструмент на STIHL. С тегло от 1,4 kg, заедно с батерията и дължина на шината 10 cm, с него може да се режат живи или сухи клони, дървесни стъбла, както и изделия от обла или фасонирана дървесина.

 

Бензинови верижни триони

Представени бяха моделите, предназначени за професионална дейности, основно за дърводобив и дървопреработване – MS 462, MS 500i, MS 661 и MS 881. За всеки от тези моторни триони в сп. „Направи сам“ е публикувана отделна статия.

Окичен със славата на най-лек професионален верижен трион в клас 70 cm³, моделът MS 462 вече над четири години се радва на завиден пазарен успех. Факт, който е най-сигурното доказателство за неговите качества.

Да не пропуснем – неговата разновидност STIHL MS 462 C-M е носител на престижно отличие за иновации – сребърен медал от най-голямото в Европа изложение на открито за техника и технологии в „Зеления бранш“ – demopark, което се провежда на летището Eisenach-Kindel, Германия.

Тези два модела са предназначени за професионален дърводобив. Отлично пригодени са за работа в условия на интензивен дърводобив и обработка на едроразмерна и твърда дървесина, включително за кастрене на дървесни трупи.

Моделът MS 500i е близък до тези два модела по основните си технически параметри –  работен обем на цилиндъра, мощност, тегло и други характеристики. Поради това има сходно приложение.

Той обаче не е просто поредният нов модел, защото появата му на пазара ще се запомни като явление в иновационното развитие на моторните верижни триони. Неговата поява на пазара бе окачествявана от едни, като „моторен трион на бъдещето“, според други – „моторен трион от утрешния ден“. И двете определения са верни.

Причината за тази изключително висока оценка е фактът, че STIHL MS 500i е първият в света серийно произвеждан моторен трион с електронно управлявано директно впръскване на горивото (STIHL Injection (i)). При него липсват класическия карбуратор за подготовка на горивната смес и досегашният модул за запалване. Подобно на съвременните автомобили, при които директното впръскване на горивото е утвърден стандарт, внедрявайки тази технология в своя бензинов верижен трион, STIHL за пореден път категорично затвърди реномето си на световен технологичен лидер. Този метод на управление на горивния процес в цилиндъра осигурява редица експлоатационни предимства, като тук ще споменем само едно – STIHL MS 500i има непостигнато при серийно произвежданите верижни триони най-добро съотношение между теглото на машината и нейната мощност – 1,24 kg/kW. Всичко това прави триона изключително подходящ за работа в условия на интензивен дърводобив и обработка на едроразмерна и твърда дървесина, както и за кастрене.

STIHL MS 661  e убедително доказала качествата си машина, условно казано, ветеран в продуктовата листа на STIHL. При пускането му на пазара, той поема палмата на първенството по мощност сред верижните триони за дърводобив. Подходящ е за продължителна и тежко натоварена работа в дърводобива, при  обработката на мека и твърда дървесина. Мощността на двигателя му е 5,4 kW, теглото – 7,4 kg без шина, верига, гориво и масло. Водещата веригата шина е дълга 50 cm.

Най-мощният бензинов верижен трион на STIHL, моделът MS 881, в действие

При своето появяване на пазара преди около две години, STIHL MS 881  на свой ред оглави и продължава да води световната класация за най-мощен серийно произвеждан верижен трион в света. Работният обем на цилиндъра му е 121,6 cm³, а мощността на двигателя е 6,4 kW. Същевременно, в този най-висок клас на мощност, той е единственият, който изпълнява строгите европейски норми EU5 за състава на изгорелите газове. Трионът има много добро съотношение между тегло и мощност – 1,5 kg/kW, което е от съществено значение при професионалната, тежка и продължителна работа, основно в горски и планински условия, където сниженото с всеки грам тегло на триона, е от голямо значение за работещите. Освен с голяма мощност и производителност при рязане, трионът се отличава и с множество технически решения, които силно улесняват работата.

У нас той се предлага с шина дълга 75 cm. Този трион е отлично решение при добив и обработка на едроразмерна и твърда дървесина, както и в мобилни дъскорезници.

В заключение бихме казали, че тези четири модела образуват престижна огърлица от върхови постижения на STIHL в развитието на бензиновите верижни триони.

 

Следва продължение.

Четете в следващия брой: „Моторните коси на STIHL“

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Актуални статии, Брой 7-8/2023, Градина

Ключови думи


 
към началото